Aurinkoa, laivoja ja kuninkaallisia – perjantai Tukholman häähumussa

Vuoden odotetuinta kuninkaallista juhlaa vietettiin viikonloppuna, kun Ruotsin prinssi Carl Philip vihittiin rakkaudentäyteisissä häissä Sofia Hellqvistin, nykyisen prinsessa Sofian kanssa. Hovikirjeenvaihtajalla oli suuri ilo olla paikalla Tukholmassa, kun juhlat ja ilo olivat ylimmillään. Jostakin kumman syystä kutsut olivat kai kadonneet matkalla, mutta kyllä sieltä aitojen takaakin pääsi mukaan tunnelmaan!

Vietimme Tukholmassa sekä perjantain, että lauantain ja ihan käytännön syistä nyt hieman raporttia ja kokemuksia ensin perjantailta ja hieman myöhemmin sitten itse hääpäivästä. Yritän kirjoittaa niin, että viihteen ja mielenkiinnon lisäksi postauksista voisi olla jotakin hyötyä samantapaisiin tilaisuuksiin myöhemmin osallistuville. Kysykää siis ihmeessä, jos jotakin jää sanomatta.

Prinssi Carl Philipin ja Sofia Hellqvistin häät, paikalla Tukholmassa, Kuninkaalliset, Hovikirjeenvaihtaja, perjantaina risteily ja illallinen Prinssi Carl Philipin ja Sofia Hellqvistin häät, paikalla Tukholmassa, Kuninkaalliset, Hovikirjeenvaihtaja, perjantaina risteily ja illallinen

Hääviikonloppu alkoi siis jo perjantaina, jolloin hääpari oli kutsunut häävieraistaan lähimmät iltajuhlaan. Niin vieraille, kuin yleisöllekin tilaisuuden piti olla yllätys, mutta luonnollisesti lehdistö sen kuitenkin sai selville ja tieto levisi julkisuuteen. Se, että vieraat nousisivat laivaan ja seilaisivat varsinaiseen juhlapaikkaan tiedettiin jo pitkään ja kun kuningashuone perjantaina iltapäivällä kertoi, että vieraat lähtisivät Strandvägenillä laituripaikkaansa pitävällä S/S Stockholm -aluksella kello 17 paikallista aikaa, tieto ei ollut suuri yllätys.

Hovikirjeenvaihtaja oli matkassa kahdestaan läheisen matkaseuralaisen kanssa ja onneksi olemme molemmat innostuneita kuninkaallisista, sillä viikonloppu ei paljon muuta sisältänytkään. Kun saavuimme hotellille noin kello kahden aikaan iltapäivällä, pistin heti pienen toimiston pystyyn huoneessa ja Twitter olikin jo pullollaan viimeisimpiä tietoja illan juhlasta. Olimme päättäneet yrittää päästä katsomaan vieraiden nousua laivaan ja kun tarkka osoite saatiin, todettiin, että hotellimme sijaitsi aivan erinomaisessa paikassa, alle parinsadan metrin päässä laiturista! Hiukan toki perinteiseen tapaan kävelimme ensin ohi, mutta kun oikeaa paikkaa ei tuntunut löytyvän käännyimme takaisin ja bongasimmekin pian oikean aluksen, jonka sisällä kuohuviinilasit olivat jo järjestyksessä ja henkilökunta valmiina.

Prinssi Carl Philipin ja Sofia Hellqvistin häät, paikalla Tukholmassa, Kuninkaalliset, Hovikirjeenvaihtaja, perjantaina risteily ja illallinen

Kaksi tuntia ennen tilaisuuden alkua paikalla ei vielä ollut liiemmin yleisöä. Lehdistöä varten oli rakennettu siirrettävistä aidoista karsina, joka valitettavasti ylti punaisen maton päästä päähän ja peitti tehokkaasti näkyvyyden yleisöltä. Kun vielä näimme, että osa kuvaajista oli jo varautunut esimerkiksi Lindo-siiven edustalta tutuilla tikkailla, näytti siltä, että kuninkaallisten näkeminen tulisi olemaan haasteellista.

Erityisen hankalaa sijoittumisesta teki se, että paikalla melko runsaasti pyörineistä poliiseista ei ollut mitään apua. Hitaasti paikalle kerääntynyttä yleisöä pyydettiin poistumaan lehdistöaition reunalta, sillä vieraita kuljettavat autot saapuisivat sitä kautta. Minkäänlaista tietoa poliiseilla ei sitten ollutkaan siitä, missä saisi seisoa ja meitä ohjattiin kysymään aina seuraavilta poliiseilta, sillä mitä ilmeisimmin jokainen tunsi vain oman kahdenkymmenen metrin pätkänsä, jos sitäkään. Epävarmuutta siis loi sekä se, että oli aika vaikeaa arvioida mistä vieraat kulkisivat ja toisaalta se, että valittukaan paikka ei välttämättä ollut luvallinen.

Poliisien lisäksi paikalla liikkui virallisen näköistä turvallisuushenkilökuntaa ja näimme ensimmäisen kerran myös viikonlopun aikana hyvin tutuiksi tulleet erityiset hää-Volvot, joita käytettiin vieraiden kuljettamiseen. Nämä ensimmäiset tosin toivat mukanaan vain pöytiä, joista koottiin kyltin mukaan Help desk, mutta joka näytti toimivan lähinnä vieraiden henkilöllisyydentarkistuspisteenä.

Prinssi Carl Philipin ja Sofia Hellqvistin häät, paikalla Tukholmassa, Kuninkaalliset, Hovikirjeenvaihtaja, perjantaina risteily ja illallinen

Odotusaikaa ei perjantaina ollut kuin parisen tuntia, eikä aika ehtinytkään käydä pitkäksi. Hurjasti energiaa kului katselupaikkojen kyttäämiseen, mutta viihdykettä tarjosi myös valmistelujen seuraaminen. Monille kuninkaallisia seuraaville tuttuja toimittajia ja valokuvaajia pyöri paikalla runsaasti ja esimerkiksi Expressenin hovitoimittaja Johan T. Lindwall antoi smokissaan ja kiiltonahkakengissään haastatteluja ja Suomesta paikalle oli puolestaan saapunut pitkänlinjan seurapiiritoimittaja Rita Tainola.

Koska laivaristeily ja illallinen eivät olleet osa virallista ja julkista juhlintaa, sitä ei suuremmin paikallakaan mainostettu. Hyvin monet yleisön jäsenistä näyttivätkin osuvan paikalle ihan sattumalta ja monet, niin tukholmalaiset, kuin turistitkin kyselivät, mitä täällä oikein tapahtuu. Arviota ihmismäärästä en osaa valitettavasti sanoa, mutta kyllä yleisöä useammassa rivissä lopulta seisoi ja luulisin, että yhteensä puhuttiin sadoista ihmisistä.

Prinssi Carl Philipin ja Sofia Hellqvistin häät, paikalla Tukholmassa, Kuninkaalliset, Hovikirjeenvaihtaja, perjantaina risteily ja illallinen, Johan T. Lindwall Prinssi Carl Philipin ja Sofia Hellqvistin häät, paikalla Tukholmassa, Kuninkaalliset, Hovikirjeenvaihtaja, perjantaina risteily ja illallinen, Rita Tainola

Vihdoin kello viiden aikaan alkoi tapahtua ja ensimmäisissä autoissa saapuivatkin heti Sofian vanhemmat Marie ja Erik Hellqvist. Tässä vaiheessa lehdistöaitio ei ollut vielä aivan täynnä, mutta valitettavasti kaikissa kuvissa on kuitenkin toimittajien ja kuvaajien selät taltioituina. Toisaalta tunnelman ja liveseuraamisen vuoksi paikalle mentiin, joten kuvat ovat vain mukava bonus!

Prinssi Carl Philipin ja Sofia Hellqvistin häät, paikalla Tukholmassa, Kuninkaalliset, Hovikirjeenvaihtaja, perjantaina risteily ja illallinen

Prinssi Carl Philipin ja Sofia Hellqvistin häät, paikalla Tukholmassa, Kuninkaalliset, Hovikirjeenvaihtaja, perjantaina risteily ja illallinen, Sofian vanhemmat

Heti Sofian vanhempien jälkeen paikalle saapuikin kaikkien yllätykseksi hääpari itse! Toki oli ihan loogista, että isäntäpari itse saapui ennen vieraita, mutta kun sitä ei osattu odottaa, yllätys oli kuitenkin suuri. Yleisö puhkesi melkoisen raikuviin suosionosoituksiin, prinssille ja Sofialle kiljuttiin, taputettiin ja heilutettiin villisti ja onnellisen näköinen pari vilkutteli takaisin, sekä poseerasi kuvaajille.

Prinssi Carl Philip oli erittäin tyylikkäänä smokissa ja allekirjoittanut pani heti merkille, että parta oli vielä tallessa! Mutta prinssin vierellä kävelevään morsiameen huomio tietenkin kiinnittyi ja kyllä yleisössä huokailtiinkin, niin kauniilta Sofia näytti livenä. Zuhair Muradin vaaleansininen luomus oli vartalonmyötäinen, mutta halkio oli hyvin säädyllinen ja vaikka yläosa lähikuvissa näyttääkin läpikuultavalta, siitä ei tietenkään oikeasti ollut kysymys. Joidenkin silmiin Sofian puku oli hiukan liikaa, mutta voin vakuuttaa, että ilta-auringossa ja merenrannalla puku kimalteli kauniisti ja avoimiksi jätetyt hiukset, sekä ohut laahusosa liehuivat kevyessä tuulessa juuri sopivasti. Todella kaunis ja onnellinen pariskunta siis!

Prinssi Carl Philipin ja Sofia Hellqvistin häät, paikalla Tukholmassa, Kuninkaalliset, Hovikirjeenvaihtaja, perjantaina risteily ja illallinen

Tulevan prinssiparin jälkeen saapuivat myös prinssi Carl Philipin vanhemmat, kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia. Ammattiesiintyjiksi hiukan jännästi he kulkivat matolla aika erillään ja varsinkin kuningas kulki vaimonsa edellä paikoin aika reipasta tahtia. Muutamiin kuviin heidätkin kuitenkin bongasin ja fiilis näytti olevan hyvä. Kuningatar Silvian asua en livenä tajunnut housuiksi, mutta kuvista se sitten paljastui ja hiukan hämmästystä herätti. Kaunis väri kuitenkin ja smokkihan on pukukoodina siitä mielenkiintoinen, että naisen asu voi sen rinnalla olla melkein mitä tahansa iltapuvuista ja kotelomekkoihin ja jopa tosiaan housupukuihin.

Prinssi Carl Philipin ja Sofia Hellqvistin häät, paikalla Tukholmassa, Kuninkaalliset, Hovikirjeenvaihtaja, perjantaina risteily ja illallinen, kuningatar Silvia Prinssi Carl Philipin ja Sofia Hellqvistin häät, paikalla Tukholmassa, Kuninkaalliset, Hovikirjeenvaihtaja, perjantaina risteily ja illallinen, Kuningas Kaarle Kustaa

Melkoisen kirjava oli pukeutumisen osalta myös vierasjoukko, joka laivaan nousi. Pääosa vieraista näytti olevan nuoria, ehkä vajaan kolmenkymmenen ja neljänkymmenen välillä ja pukeutuminen oli hyvin näyttävää. Naisten puvut kimaltelivat ja liehuivat ja monet olivat käyttäneet rohkeasti värejä. Hurjien piikkikorkojen päällä keikkuvien daamien seurana oli komeita herroja smokeissaan. Valitettavasti Hovikirjeenvaihtaja ja matkaseura eivät ole kumpikaan kovin hyvin perehtyneitä ruotsalaisiin julkkiksiin, joten suurin osa vieraista jäi täysin vieraiksi, eikä heitä tuntunut yleisöstä kovin moni muukaan bongailevan. Luonnollisesti iso osa vieraista oli myös aivan yksityisiä henkilöitä, sillä heitäkin prinssiparin ystäviin kuuluu.

Paikoin pitkäksi jonoksi jämähtäneestä vierasjoukosta tunnistimme kuitenkin kuningas Kaarle Kustaan sisarista prinsessa Birgitan ja prinsessa Margarethan, sekä prinsessa Christinan pojan, Gustaf Magnussonin Vicky-puolisoineen. Myös harmaansävyisissä mekoissa esiintyneet Lina Hellqvist ja Sara Hellqvist, Sofian sisaret, puolisoineen kiinnittivät huomiomme.

Prinssi Carl Philipin ja Sofia Hellqvistin häät, paikalla Tukholmassa, Kuninkaalliset, Hovikirjeenvaihtaja, perjantaina risteily ja illallinen

Kun hitaasti edennyt jono saatiin vihdoin lähempänä kuutta purettua, arvasimme, että loppujen kuninkaallisten vieraiden oli aika saapua. Odotimme paikalle ns. varmoina vieraina kruununprinsessa Victoriaa ja prinssi Danielia, mutta muiden kuninkaallisten vieraiden saapuminen jo tähän tilaisuuteen oli meille kysymysmerkki, koska emme olleet ehtineet tarkistaa netistä, keitä oli jo mahdollisesti Tukholmaan saapunut.

Prinsessa Madeleinea ja Chrisiä ei valitettavasti paikalla nähty, sillä he eivät ilmeisesti Madeleinen raskauden takia halunneet matkustaa laivalla, vaan saapuivat suoraan Skeppsholmenille. Yleisön riemuksi viimeisistä, poliisivartiossa saapuneista, autoista nousi kuitenkin kruununprinsessaparin lisäksi myös Norjan nuorempaa kuninkaallista sukupolvea!

Prinssi Carl Philipin ja Sofia Hellqvistin häät, paikalla Tukholmassa, Kuninkaalliset, Hovikirjeenvaihtaja, perjantaina risteily ja illallinen

Prinssi Carl Philipin ja Sofia Hellqvistin häät, paikalla Tukholmassa, Kuninkaalliset, Hovikirjeenvaihtaja, perjantaina risteily ja illallinen Prinssi Carl Philipin ja Sofia Hellqvistin häät, paikalla Tukholmassa, Kuninkaalliset, Hovikirjeenvaihtaja, perjantaina risteily ja illallinen, prinssi Daniel ja kruununprinsessa Mette-Marit

Kruununprinsessa Victoria oli pukeutunut herttuatar Catherinenkin suosikkeihin kuuluvan brittiläisen Jenny Packhamin hopeisena kiiltelevään pukuun ja asustanut ilta-asunsa yllättävänkin suurella laukulla. Toisaalta tilaisuus ei ollut niin hurjan virallinen, etteikö hiukan kevyempikin tyyli olisi sopinut sinne oikein hyvin. Rennoissa juhlatunnelmissa oli myös Norjan prinsessa Märtha Louisen aviomies Ari Behn, joka tuntui suurieleisesti ihailevan kaunista kesäsäätä. Ja kyllä se tosiaan olikin kaunis, aurinko paistoi siniseltä taivaalta ja lämmin tuuli välillä hiukan viilensi hikoilevaa yleisöä. Täytyy sanoa, että hiukan kävi kateeksi kylmien juomiensa kanssa laivalla risteilyä odottava juhlaväki!

Prinssi Carl Philipin ja Sofia Hellqvistin häät, paikalla Tukholmassa, Kuninkaalliset, Hovikirjeenvaihtaja, perjantaina risteily ja illallinen, prinsessa Märtha-Louise ja Ari Behn Prinssi Carl Philipin ja Sofia Hellqvistin häät, paikalla Tukholmassa, Kuninkaalliset, Hovikirjeenvaihtaja, perjantaina risteily ja illallinen

Norjan kruununprinsessa Mette-Marit saapui tilaisuuteen prinssi Danielin käsipuolessa, sillä kruununprinssi Haakon saapui prinsessa Madeleinen ja Chrisin tapaan juhlaan autokyydillä. Tyylilleen uskollisesti kruununprinsessa oli pukeunut kesäiseen, boheemiin kukkamekkoon, joka Sofian puvun tapaan sopi kesäiltaan kauniisti. Giambattista Valliin mekon seurana myös kruununprinsessa Mette-Maritin hiukset liehuivat vapaina.

Prinsessa Märtha Louise oli pukeutunut naisista huomaamattomimmin, mutta kaunis prinsessa ei ehkä beigeä mekkoa enempää tarvinnutkaan. Ja jos joku pelkäsi, että tämä pari näytti tylsältä, ei huolta, sillä Ari ei koskaan jätä ketään kylmäksi. Tälläkin kertaa taiteilijasielu oli valinnut ylleen aika jännän asusteen, sillä pitkänä liehunut kangasvyö ajoi ilmeisesti smokkivyön asiaan takin päälle sidottuna!

Prinssi Carl Philipin ja Sofia Hellqvistin häät, paikalla Tukholmassa, Kuninkaalliset, Hovikirjeenvaihtaja, perjantaina risteily ja illallinen, kruununprinsessa Victoria

Kun S/S Stockholm irtaantui laiturista vieraat kyydissään, yleisöllekin koitti vapaus. Ensimmäisen päivän bongailut olivat takana ja olimme tosi tyytyväisiä. Hauskaa oli ollut, saatiin vähän tuntumaa varsinaista H-hetkeä, eli launtaita varten ja kuten Hovikirjeenvaihtajan puoliso koti-Suomesta vastasi tekstiviestiin,  ”Jackpot heti ekana iltana”. Kun aiemmin livenä nähdyt kuninkaalliset matkaseuralla olivat nolla ja minullakin on listalla vain kuningatar Elisabet, yksitoista kuninkaallista lisää oli aikamoinen napakymppi!

Prinssi Carl Philipin ja Sofia Hellqvistin häät, paikalla Tukholmassa, Kuninkaalliset, Hovikirjeenvaihtaja, perjantaina risteily ja illallinen

Pienen hotellissa vietetyn lepotauon jälkeen päätimme jo lentokoneessa luodun suunnitelman mukana lähteä tekemään hieman tiedustelua lauantain varalle. Hotellistamme pääsi onneksi sujuvasti vaunuajelun reittiä pitkiä Gamla Staniin ja kuninkaanlinnalle, joten katselimme matkalla hieman paikkoja pitäen mielessä mahdolliset ”ei ainakaan tähän” -paikat, sekä sitten ne paremmat bongailualueet.

Alkuperäinen suunnitelma oli, että menemme lauantaina joko Grand Hotellin eteen, josta vieraat nousevat autoihin matkalla vihkimiseen ja sen jälkeen juoksemme jonnekin vaunureitin varrelle, tai yrittämme suoraan kuninkaanlinnan edustalla Logårdeniin, johon morsiusparin oli lopuksi määrä saapua. Pienen lahden toisella puolella, kuninkaanlinnaa vastapäätä sijaitseva Grand kylpi ilta-auringossa liput liehuen ja aidatkin oli aseteltu jo paikoilleen. Paikka näytti ihan hyvältä, mutta päätimme luonnollisesti jatkaa vielä itse pääpaikalle.

Prinssi Carl Philipin ja Sofia Hellqvistin häät, paikalla Tukholmassa, Kuninkaalliset, Hovikirjeenvaihtaja, perjantaina risteily ja illallinen

Vaunureitin varrelle ei vielä aitoja monin paikoin oltu aseteltu, mutta aitakasat olivat kyllä valmiina, pysäköintikiellot aseteltu ja SVT:n kamerapisteitä oli niin ikään rakennettu strategisille paikoille.

Prinssi Carl Philipin ja Sofia Hellqvistin häät, paikalla Tukholmassa, Kuninkaalliset, Hovikirjeenvaihtaja, perjantaina risteily ja illallinen Prinssi Carl Philipin ja Sofia Hellqvistin häät, paikalla Tukholmassa, Kuninkaalliset, Hovikirjeenvaihtaja, perjantaina risteily ja illallinen

Linnan edustalla näimme, kuinka lähellä katua portaikko, josta hääpari seuraavana päivänä nousisi portaita ja tervehtisi yleisöä, oli ja kuninkaanlinna nousikin suunnitelmissa pääkohteeksi. Tarkoitus oli heti aamusta käydä tarkistamassa aitojen sijainti ja ryhtyä myöhemmin kärkkymään paikkaa eturivissä. Silloin emme vielä tienneet, että tuo tarkistuskäynti muuttuisi samantien leiriytymiseksi ja istumista auringossa olisi edessä useita tunteja!

Prinssi Carl Philipin ja Sofia Hellqvistin häät, paikalla Tukholmassa, Kuninkaalliset, Hovikirjeenvaihtaja, perjantaina risteily ja illallinen

Tukholman kaduilla häät eivät paljon näkyneet. Mitään erityisiä koristuksia ei ollut, kaupat eivät mainostaneet hääpariin liittyviä tuotteita, eikä asiasta mitenkään tiedotettu. Monet turistit olivat autuaan tietämättömiä tapahtumista vielä lauantainakin! Linnan luona valmistelut olivat kuitenkin perjantaina jo täydessä käynnissä, SVT:n lähetysautot olivat parkissa, studiot rakennettuina ja linnaan johti häiden teemavärien mukaan oranssi matto. Kirkon oviaukko oli kuitenkin vielä hiljainen ja vain yksinäinen vartija seisoi sen merkkinä.

Prinssi Carl Philipin ja Sofia Hellqvistin häät, paikalla Tukholmassa, Kuninkaalliset, Hovikirjeenvaihtaja, perjantaina risteily ja illallinen

Prinssi Carl Philipin ja Sofia Hellqvistin häät, paikalla Tukholmassa, Kuninkaalliset, Hovikirjeenvaihtaja, perjantaina risteily ja illallinen Prinssi Carl Philipin ja Sofia Hellqvistin häät, paikalla Tukholmassa, Kuninkaalliset, Hovikirjeenvaihtaja, perjantaina risteily ja illallinen

Illan päätteeksi teimme vielä pienen kierroksen Gamla Stanissa, jossa kävimme etsimässä muistoesineitä. Yhtikäs mitään ei kuitenkaan missään ollut myynnissä, joten valitettavasti kuvia toivoneet joutuvat nyt pettymään. Edes vanhassa kaupungissa häät eivät siis liiemmin näkyneet, vaan lähestulkoon ainoat viittaukset näette alla. Toisaalta kuvat ovat kyllä aika osuvia, sillä kuninkaallisten häiden taikavoima teki seuraavana päivänä skandaalilehdistön revittelemästä parista arvostetun osan kuningasperhettä ja varmasti pian myös heidän kuvansa koristavat hotellin ikkunaa.

Prinssi Carl Philipin ja Sofia Hellqvistin häät, paikalla Tukholmassa, Kuninkaalliset, Hovikirjeenvaihtaja, perjantaina risteily ja illallinen Prinssi Carl Philipin ja Sofia Hellqvistin häät, paikalla Tukholmassa, Kuninkaalliset, Hovikirjeenvaihtaja, perjantaina risteily ja illallinen

Seuraavaksi luvassa kokemuksiamme hääpäivästä Tukholmassa! Tulossa myös ihan niitä perinteisiäkin hääpostauksia, joten toivottavasti jaksatte vielä olla mukana häähumussa!

Mainokset

12 kommenttia artikkelissa “Aurinkoa, laivoja ja kuninkaallisia – perjantai Tukholman häähumussa

 1. Olen samaa mieltä, Fendiina! En minäkään malttaisi odottaa toista osaa, niin onnistunut tämä ensimmäinen 🙂 Kiitos, Hovikirjeenvaihtaja! 😀

  Tykkää

 2. Mahtaako Hovikirjeenvaihtaja tietää, kuka onkaan punatukkainen rouva, joka kuvissa vilistää? On Aftonbladetin risteilykuvakollaasissa kuvassa 29/384.

  Tykkää

 3. Jo lukiessa syntyi jännittävä ja odottava tunnelma, millaista se enää paikan päällä saattoi ollakaan. Hieno postaus ja mitä kuvia 🙂 Kiitos!

  Tykkää

 4. Erittäin hieno postaus ja tunnelma oli varmasti mahtava! Toivottavasti sitä itsekkin pääsisi tuollaista näkemään ja kokemaan vielä joskus 🙂

  Tykkää

  • Hauskaa kyllä oli ja kannattaa lähteä, jos tilaisuus tulee! Itse olen nyt tämän ja viimekesäisen kuningatarbongailun jälkeen ajatellut, että kun kuninkaallisia tulee Suomeen, pitäisi aina lähteä paikalle. Sitä on vaan niin jotenkin laiska, mutta ei homma ole iso ja tosiaan se on kuitenkin mukavaa.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s