Sofian häätiara ja muut asusteet, komeaa prinssiä unohtamatta

Morsiamen asussa hääpäivänä tärkein on tietenkin itse puku, mutta asun kruunaavat asusteet, kuten morsiuskimppu, kaunis kampaus, huntu ja kuninkaallisten kohdalla tietenkin myös tiara. Eikä morsiamen kauneutta ainakaan vähennä käsipuolessa kulkeva unelmien prinssi univormussaan. Perinteet ja puku on jo spekuloitu, vuorossa viimeinen osio, eli asusteet.

Ruotsin kuninkaalliset häät, Carl Philip, Sofia Hellqvist, hääpuku, häätiara, univormu

(c) Kungahuset.se

Ruotsin kuninkaallisen perheen morsiusperinteisiin on kuulunut 1800-luvun alusta peräisin olevan Kamee-tiara, jonka historia häälahjoina ja kreikkalaisen mytologian rakkaustarinasta ammentava teema tekevät siitä mitä sopivimman morsiuskruunun. Kruunu on kaunistanut niin kuningatar Silviaa, kuin kruununprinsessa Victoriaa, sekä kuningas Kaarle Kustaan sisarista prinsessa Birgittaa ja prinsessa Desiréetä heidän hääpäivinään ja on täysin mahdollista, että perinnettä jatketaan myös Sofia Hellqvistin kohdalla. Haasteitakin toki löytyy, kuten esimerkiksi kruununprinsessan ikoninen häälook ja prinsessa Madeleinen päätös olla noudattamatta perinnettä, enkä valitettavasti itse laittaisikaan pennejäni likoon Sofian ja Kamee-tiaran liiton puolesta.

Mutta ei hätää, vaihtoehtojakin löytyy! Ensin morsiamen täytyy tietysti päättää, haluaako hän ylipäätään tiaraa päähänsä asettaa. Yleisesti eurooppalaisissa kuningashuoneissa on tapana, että myös perheeseen avioliiton myötä liittyvät morsiamet kantavat tiaraa hiuksillaan. Äkkiseltään ei tule mieleen kuin Monacon ruhtinatar Charlene, joka asteli avioon ilman tiaraa, mutta hänelläkin oli kuitenkin timanttikoruja hiuksissaan. Lisäksi Ruotsin kuningasperheessä tiaroita käytetään aktiivisesti ja runsaasti, ja tälläkin kertaa myös häävierailta niitä odotetaan. Tietenkin Ruotsissa on olemassa myös morsiuskruunuperinne ja esimerkiksi prinsessa Margarethan tapaan Sofia voisi valita päähänsä morsiuskruunun. Lehdet ovat tällaisella hiukan spekuloineetkin, mutta sanoisin (ja toivoisin!), että voimme turvallisin mielin jatkaa arvailua ihan perinteisten tiaroiden parissa.

Ruotsin jalokivikokoelma on laaja ja tiaroitakin siihen kuuluu runsaasti. Muutamia yksittäisiä tiaroita lukuunottamatta tiarat omistaa niin sanottu Bernadotte-säätiö ja ne ovat kaikkien kuninkaallisen perheen naisten käytössä. Käytännössä kuitenkin suurimmat tiarat, eli Braganza-tiara, Leuchtenbergin safiiritiara ja Kuningatar Sofian tiara ovat ainoastaan kuningatar Silvian käytössä. Moderni hapsutiara, jota prinsessa Madeleine käytti häissään, on joko kuningattaren tai prinsessan omistuksessa, mutta joka tapauksessa se assosioituu niin tiukasti prinsessa Madeleineen, että sen voinee jättää laskuista. Muutamat tiarat puolestaan ovat sellaisia, ettei niitä oikein osaa kuvitella häätiaraksi. Sinänsä upeat terästiarat ovat juuri tällaisia ja samaan sarjaan menevät kruununprinsessa Victorian ja prinsessa Madeleinen 18-vuotislahjaksi saamat pikkutiarat.

Aina on tietenkin mahdollista, että Sofialle hankitaan ihan oma tiara. Ottaen kuitenkin huomioon, että kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia ovat ostaneet erittäin harvin uusia tiaroita kokoelmaan ja nekin muutamat hankinnat on tehty pääasiassa perintökorujen pelastamiseksi rahapulassa olleiden sukulaiden väläyteltyä myyntiaikeita, uuden tiaran hankkiminen ainoastaan lahjaksi tuntuu aika epätodennäköiseltä. Toisaalta lahjan voisi antaa myös sulhanen, kuten huhuttiin Sofian syntymäpäivän aikaan joulukuussa, mutta uutta (tai vanhaa) ostaessa on otettava huomioon myös julkisuus. Kuinka perustella kallis koruostos medialle ja yleisölle ja toisaalta, antaisiko uusi tiara väärän viestin, eikö Sofia olekaan perheen tiaroiden arvoinen?

Ruotsin kokoelma on kuitenkin sen verran laaja, että uutta ei ole mikään pakko lähteä ostamaan. Ensimmäisenä tarjolla taitavat olla niin sanotut nappitiarat, joita ovat viime vuosina käyttäneet sekä kruununprinsessa, että prinsessat Madeleine ja Christina. Molemmat tiarat ovat kuitenkin tyylillisesti hyvin persoonallisia ja vaatisivat todella taitavan stailauksen näyttääkseen hyvältä. Tosin taitava stylisti voisi luoda nelinappisesta illuusion kukista ja se voisikin olla menestys. Nappitiaroista sanoisin kuitenkin, että kuuden napin versio on Sofian kapeille kasvoille ja ensitiaraksi aivan liian suuri.

Vaihtoehtoja voisivat olla myös Connaught-tiara, sekä ametistitiara, jotka ovat pääasiassa olleet kuningatar Silvian käytössä, mutta joita on nähty myös muiden perheen prinsessojen päässä. Connaught-tiara on kevytrakenteinen ja timantteineen luonnollisesti sopiva hääasuun. Kruununprinsessa Victoria ei ole sitä koskaan käyttänyt, mutta prinsessa Madeleinella se nähtiin isosiskonsa häissä. Arvokkuudeltaan tiara saattaa olla hiukan yläkanttiin Sofialle, mutta toisaalta vaihtoehtojakaan ei ole loputtomasti. Henkilökohtaisesti en ole koskaan tykännyt tästä kuusenkoristeesta, joten toivon, ettei valinta osu Connaughtiin.

Toinen inhokkini Ruotsin kokoelmassa on ametistitiara, jonka kivet ovat upeita, mutta malli tuollainen kummallinen rengas. Erittäin hyvällä stailauksella tosin tämäkin toimii, kuten prinsessa Madeleine osoitti vuonna 2012, mutta värilliset jalokivet olisivat kyllä todella poikkeuksellinen valinta kuninkaalliselle morsiamelle.

Yksi Sofialle ehkä eniten arvailluista tiaroista on Baden Fringe -tiara. Upea timanttitiara, joka tunnetaan myös Päivänsäde-tiarana muotonsa vuoksi, on jo vuosia ollut kruununprinsessa Victorian nimikkotiara. Jotta Sofia voisi käyttää sitä hääpäivänään, tiaran pitäisikin melkein siirtyä jatkossakin hänen käyttöönsä. Sinänsä tämä olisi aika hieno siirtymä, uusi prinsessa ottaisi kauniin klassikkotiaran itselleen ja tuleva kuningatar siirtyisi askeleen eteenpäin ja isompiin tiaroihin. Baden Fringe on yksi kokoelman ehdottomasti kauneimmista tiaroista ja toimisi upeasti häälookissa, joten elämme toivossa, vaikka ilmeisesti tiara onkin periaatteessa varattu vain kruununprinsessojen käyttöön.

Toinen kruununprinsessa Victorian tiara ja tämä siis ihan konkreettisestikin prinsessan oma, on edesmenneen prinsessa Lilianin laakeriseppeletiara. Monet ohittavat tiaran suoralta kädeltä pitämättä sitä lainkaan vaihtoehtona Sofialle, mutta vaikka toki se ehkä on muita epätodennäköisempi, olisi se kuitenkin niin täydellinen valinta, että Hovikirjeenvaihtaja ei voi olla toivomatta sitä morsiamen päähän. Ensinnäkin tiara on sopivan kokoinen ja luultavasti melko kevyt ja vaivaton käyttää. Se koostuu pelkästään timanteista, mikä on aina hääpuvun kanssa etu ja vaikka sen muoto on aika haasteellinen, huntu ja morsiamen juhlakampaus voisivat toimia sen kanssa kauniisti. Ulkoisten seikkojen lisäksi on tietenkin otettava huomioon myös Ruotsin kuninkaalliselle perheelle tyypilliset tunnesiteet. Prinsessa Lilianin puoliso, prinssi Bertil, oli prinssi Carl Philipin kummisetä ja mitä ilmeisimmin prinssit olivat hyvin läheisiä. Prinssi Carl Philip peri kummisedältään myös tämän kauniin huvilan, Villa Solbackenin, Tukholmassa ja tuore aviopari muuttaa taloon, jossa prinsessa Lilian asui elämänsä loppuun saakka, jossain vaiheessa häiden jälkeen. Ja vaikka laakeriseppeletiara on kruununprinsessa Victorian omaisuutta, hän ei ole sitä ehtinyt vielä käyttää kuin yhden kerran, eikä siten ole vielä tehnyt siitä uutta nimikkotiaraansa ja lainaamalla sitä uudelle kälylleen, osoittaisi kruununprinsessa myös julkisesti hyväksyntänsä kiistellylle Sofialle.

Asettaa Sofia sitten päähänsä minkä tahansa tiaran, uuden tai vanhan, sen alle kiinnitetään mitä luultavimmin huntu. Jos Sofia ei käytä kuninkaallisen perheen perinteistä huntua, teetetään hänelle uusi, morsiuspukuun sointuva huntu. Ellei sitten Sofian omasta suvusta löydy jotakin käyttökelpoista? Se olisi hyvin poikkeuksellista ja yllättävää kuninkaallisissa häissä, mutta erittäin sympaattista ja mukavaa ainakin minun mielestäni. Hiukset hunnun alla tulevat varmasti olemaan kiinni. Kauniit nutturat kuuluvat selvästi Sofian omaan juhlatyyliin ja Ruotsin hovin käytössä on perinteisesti ollut erittäin taitavia kampaajia. Lehtitietojen mukaan Sofian kampauksen toteuttaa hänen ystävänsä, huippukampaaja Marre Hitti. Nobeleissa ja prinsessa Madeleinen häissä Sofian tummat hiukset olivat kookkaalla niskanutturalla.

Tyypilliseen tapaan kuninkaallisten morsianten hääkimput ovat usein täysvalkoisia, mutta toki poikkeuksiakin on nähty. Kruununprinsessa Victorian ja prinsessa Madeleinen, sekä kuningatar Silvian kimput oli koottu pelkästään valkoisista kukista, mutta selvästikin värejä rakastava Sofia voisi ehkä tässä kohdassa tehdä pienen irtioton ja valita kukkiinsa myös vaikkapa jo kutsukorteissakin esiintynyttä oranssia. Joka tapauksessa kimpusta löytyy varmasti kuninkaallisen perheen hääperinteisiin kuuluvaa myrttiä samasta pensaasta, jonka kuninkaan isoäiti, Connaughtin prinsessa Margaret, toi mukanaan Isosta-Britanniasta. Myös hiuksista kannattaa muuten myrttiä bongailla!

On siis hääpuku, tiara, huntu, kampaus ja kukat. Jalkaan vielä kauniit korkokengät ja korviin korut, puuttuuko vielä jotain? No tietysti komea prinssi käsipuolesta. Prinssi Carl Philipin kohdalla voitaneen sanoa melkoisen varmaksi, että prinssi saapuu häihinsä armeijan univormussa. Merivoimissa asepalveluksensa suorittanut prinssi on sotilasarvoltaan majuri ja hänen yllään nähdään luultavasti samankaltainen juhlaunivormu, kuin sisartensa häissä. Lyhyt takki, valkoinen paita ja musta solmio, päähine ja kiiltonahkakengät kuuluvat asuun. Häissään prinssillä nähdään luonnollisesti myös kunniamerkit, Serafiimiritarikunnan vaaleansininen nauha ja vyötäröllä ritarikunnan tähti, tai jos oikein juhlallisiksi heittäydytään, kultaiset käädyt, kuten kruununprinsessa Victorian häissä. Rintapieltä koristavat muistomitalit. Mitä luultavimmin myös Sofiasta tulee Serafiimiritarikunnan jäsen avioliittonsa myötä, mutta hääpuvun kanssa ei minkäänlaisia kunniamerkkejä käytetä.

Toivon Sofialle kaunista ja persoonallista hääpukua, laakeriseppeletiaraa ja valkoista kukkakimppua, mutta yksi toive minulla on hääparin suhteen ylitse muiden. Prinssi Carl Philip, ole kiltti ja pidä tuo parta!

Mainokset

11 kommenttia artikkelissa “Sofian häätiara ja muut asusteet, komeaa prinssiä unohtamatta

 1. Sofialla on niin sirot kasvot, että hänelle sopisi jotain pientä ja siroa. Victorialla olen jossain kuvassa nähnyt ”timanttipannan”, mikä voisi myös sopia Sofian häätyyliin. Olisi mukava kurkistaa kulisseihin ja tietää miten tiarat jaetaan perheen kesken. Tuleekohan asiasta koskaan erimielisyyksiä :D. Tanskassahan tiarojen valinta on vaivatonta kun vaihtoehtoja on vain yksi tai korkeintaan muutama riippuen kantajasta :).

  Tykkää

  • Sanoisin, että kuusinappinen ja ametistitiara ovat ainakin ihan liian isoja ja raskaita Sofian piirteille. Se Victorian (ja Maddellakin on tainnut ainakin kerran olla) timanttipanta on todella kaunis, mutta se on sen verran kaukana tiarasta, että jotenkin epäilen, ettei häihin tule valituksi. Saattaisi myös upota huntuun samaan tapaan, kuin Maryn häätiara. Mutta toivottavasti nähdään sitä tulevissa juhlissa, se on ihan alikäytetty kauneuteensa nähden!

   Tanskassa ei tosiaan tarvitse kinata, kun homma on selvästi päätetty aikoja sitten. 😀 Luulen, että Silvia/Victoria/Madeleine ovat jakaneet tiarat jo aikoja sitten niin, ettei niistä tarvitse joka kerta keskustella mutta sitten kun näin isojen juhlien aikaan porukkaan lisätään kuninkaan sisaret, soppa voikin olla valmis! Siellähän täytyy kuitenkin asutkin koordinoida tiaroiden mukaan kuitenkin.

   Tykkää

 2. Minun veikkauksia tiaraan liittyen on muun muassa että Sofia saa jonkun tiaran lainaan kokoelmista. Muuten tulisi liikaa näitä spekulaatioita että kuningasperhe ei sittenkään ole täysin vakuuttunut tulevasta miniästä. Toinen vahva veikkaus, mitä epäilin jo eilen kommentissa, että kutreille lasketaan prinsessa Lilianin tiara. Tähän viittaa niin moni asia kuten itsekin pohdit. 😊
  Lisäksi yksi veikkaus joka ei liity tähän. Luulen että morsiusneidoilla on oranssit nauhat. 😊

  Tykkää

  • Uusi tiara toisi ehdottomasti kyllä mukanaan juuri tuollaisia kysymyksiä, joten minäkin uskon, että joku perintökalleus Sofialle on valittu. Harmi, ettei siellä ole vapaana kauhean hyviä vaihtoehtoja, mutta toisaalta taitavasti stailattuna nuokin varmasti toimivat hyvin. Pidetään peukut pystyssä Lilianin tiaran puolesta!

   Saatat muuten hyvinkin olla oikeassa nauhojen suhteen! Oranssia oli kutsuissakin, joten varmaan jonkinlaisesta teemaväristä on kyse ja murrettu oranssi olisi tosi kaunis ja kesäinen, sekä sopisi upeasti Sofian ja Carl Philipin omiin tummiin hiuksiin ja piirteisiin yhteiskuvissa.

   Tykkää

 3. Täytyy kyllä myöntää, että tää etukäteen spekulointi on kyllä kuninkaallisten häiden suola. 😊 on kiva sitte nähdä mitkä veikkaukset meni oikein.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.