Kuninkaalliset häät Ruotsissa ovat melkein käsillä – viimeisiä yksityiskohtia

Ruotsin prinssi Carl Philipin ja Sofia Hellqvistin häihin on enää kolme päivää! Viimeisiä varmistuksia vieraista on saatu, hääjuhlien ja häiden aaton juhlaillallisen yksityiskohtia hieman taas tarkennettu ja lehtitiedot lupaavat häihin iloista yllätystä prinsessa Estellen faneille. Vielä kun kuninkaanlinnan kirkossa harjoitukset ovat jo käynnissä ja säätiedotus lupaa hyvää lauantaille, häät saavatkin jo tulla!

Viimeksi kerroin pohjoismaisista vieraista prinssi Carl Philipin ja Sofian häissä. Tanskasta ja Norjasta saapuukin oikein näyttävä edustus, mutta myös Alankomaista on nyt vahvistunut vieras ja vaikka hän tuleekin yksin, on kuningatar Maxima häävieraana ainakin monelle kuninkaallisia seuraavalle todella iloinen yllätys! Kreikan entisestä kuningasperheestä odotettiin saapuvaksi useampaakin nuoremman polven edustajaa, mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että vain prinssi Nikolaos ja prinsessa Tatiana saapuvat Tukholmaan. Muitakin vieraita sieltäpäin saattaa kuitenkin vielä varmistua ja samoin on Luxemburgin laita, josta ei ole kuulunut vielä mitään. Espanjalaislehtien mukaan Espanjasta ei olisi odotettavissa lainkaan vieraita, mikä ei ole suuri yllätys, jos pitää paikkansa. Alkaa näyttää myös siltä, että Monacosta ei vieraita tällä kertaa nähdä.

Tällä hetkellä vieraslista tutumpien kuninkaallisten vieraiden osalta näyttää siis tältä:

  • Kreikka: Prinssi Nikolaos ja prinsessa Tatiana
  • Alankomaat: Kuningatar Maxima
  • Norja: Kuningatar Sonja, kruununprinssi Haakon ja kruununprinsessa Mette-Marit, prinsessa Märtha Louise ja Ari Behn
  • Belgia: Kuningatar Mathilde
  • Japani: Prinsessa Hisako
  • Tanska: Kuningatar Margareeta, kruununprinssi Frederik ja kruununprinsessa Mary, prinssi Joachim ja prinsessa Marie
  • Iso-Britannia: Prinssi Edward ja kreivitär Sophie
  • Ruotsi: Kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia, kruununprinsessa Victoria, prinssi Daniel ja prinsessa Estelle, prinsessa Madeleine, Chris O’Neill ja prinsessa Leonore, oletettavasti myös kuninkaan sisaret perheineen

Maanantaina kuninkaanlinnan kirkossa oli kuhinaa, kun siellä järjestettiin vihkiharjoitukset. Expressenin toimittaja ja valokuvaaja olivat kärppänä paikalla ja lehden kuvissa näkyykin niin tuleva morsian Sofia Hellqvist, kuin muutamia muitakin mielenkiintoisia henkilöitä. Ensinnäkin paikalla oli yksi Sofian parhaista ystävistä, William Värnild, joka oli mukana Sofian huhtikuisissa polttareissa ja jonka vastuulla tulee olemaan morsiamen meikki hääpäivänä. Toinen kuvissa vilahtava nuorimies on Marre Hitti, niin ikään Sofian ystävä ja tunnettu tähtikampaaja, joka puolestaan vastaa Sofian kampauksesta.

Lisäksi kirkon luona nähtiin Maline Sommerlath, kuningatar Silvian veljenpojan Patrickin puoliso ja hänen mukanaan olivat parin kaksostytöt Chloé ja Anaïs. Pikkutytöt nähtiin kaksi vuotta sitten prinsessa Madeleinen morsiustyttöinä ja Expressenin mukaan he saavat saman kunnian tälläkin kertaa, sillä prinsessa Madeleinen lisäksi myös prinssi Carl Philip on tyttöjen kummi. Morsiustytöksi povataan myös Sofian kummityttöä, hänen vanhan ystävänsä Cajsa Larssonin Tiara-tytärtä, sekä kaikkien kuninkaallisfanien suureksi iloksi myös prinsessa Estelleä! Kohta kolme ja puolivuotias pieni prinsessa on valloittavalla persoonallaan ja luontevalla esiintymisellään hurmannut kuninkaallisia seuraavan yleisön ja tärkeä tehtävä morsiamen seuralaisena kuulostaa lupaavalta. Prinsessa Estelleä kuviin ei maanantaina saatu, mutta lähteiden mukaan hän oli kuitenkin harjoituksissa mukana.

Prinsessa Madeleine ja Chris O'Neill virallinen hääkuva, prinssi Carl Philipin häät, morsiuslapset, kuninkaalliset, Hovikirjeenvaihtaja

(c) Ewa-Marie Rundquist – Kungahuset.se

Hääseurueeseen liittyy myös toinen ”paljastus”, sillä lehtitietojen mukaan Sofia ei ole pyytänyt seurakseen morsiusneitoja tai suomalaiseen tapaan kaasoja, vaan Sofian sisaret ja ystävät saavat osallistua häihin vieraiden ominaisuudessa. Lehtien mukaan myöskään prinssi Carl Philipillä ei olisi seuranaan bestmania, vaikka hän itse toimi prinssi Danielin bestmanina ja myös Chris O’Neillilla oli vanha ystävä rinnallaan alttarilla. Jonkin verran keskustelua on herättänyt myös Sofian isän, Erik Hellqvistin rooli vihkimisen aikana. Perinteisesti Ruotsissa on ollut tapana, että morsiuspari astelee yhdessä kirkkoon ja kun kruunuprinsessa Victoria omissa häissään halusi isänsä luovuttavan hänet, nousi asiasta kohu ja vilkas keskustelu, sillä sitä pidettiin vanhanaikaisena ja epätasa-arvoisena tapana. Loppujen lopuksi kruununprinsessa asteli isänsä rinnalla käytävän puoliväliin ja jatkoi siitä sulhasen seurassa loppumatkan alttarille. Prinsessa Madeleine taas amerikkalaisen puolisonsa myötä valitsi sisarensa alkuperäisen suunnitelman ja kuningas Kaarle Kustaa saattoi nuorimman tyttärensä alttarille saakka. Ruotsalaislehtien mukaan Sofia on päätynyt ainakin osittain samaan suunnitelmaan ja Erik Hellqvist saattaa tytärtään kirkossa ainakin osan matkasta.

Hääjuhlaan liittyen hovi on kertonut hieman yksityiskohtia hääkakusta, jonka leikkaamisen myös tv-katsojat pääsevät näkemään. Prinssi Carl Philip on erittäin kiinnostunut ruuasta ja ruuanvalmistuksesta ja on jo vuosia tukenut ruotsalaisia kokkeja erilaisissa kotimaisissa ja kansainvälisissä kokkikilpailuissa. Hääillallisesta vastaakin palkittujen kokkien viisikko ja leivontapuolta edustaa huippukondiittori Mattias Ljungberg, joka yhdessä Frida Leijonin ja Fredrik Borgskogin kanssa muodostaa myös Ruotsin kondiittorimaajoukkueen. Kaikki kolme ovat siis kilpailuissa kunniaa keränneitä kondiittoreita ja Mattias Ljundberg itse on erityisesti keskittynyt leipomuksissaan luovempaan puoleen ja veistoksellisiin muotoihin, joten näyttävä hääkakku on varmasti odotettavissa.

Kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin hääkakulla oli korkeutta kolme metriä ja painoa 250 kiloa ja sen yksitoista kerrosta oli koristeltu käsintehdyillä karamelliruusuilla ja -liljoilla. Prinsessa Madeleine ja Chris O’Neill puolestaan valitsivat hieman erikoisemman ratkaisun ja hääkakun virkaa toimitti puolitoistametrinen rakennelma, joka koostui 700 macaron-leivoksesta. Prinssi Carl Philipin ja Sofian kakku on tietenkin vielä suuri salaisuus, mutta Mattias Ljundberg on kertonut kakusta ainakin sen verran, että normaalisti tällaisen kakun suunnitteluun ja valmistukseen olisi varattu vuosi aikaa ja koska sitä ei ole ollut, kiire on tullut muun muassa erikoisempien ainesosien ja koristeiden hankinnassa. Alla olevalla videolla voi tutustua hääkakkujen historiaan ja prinssiparin hääkakun valmistavaan kondiittorikolmikkoon.

Video (c) Bagerifilmer via Youtube

Lopuksi vielä korjaus aiempiin tietoihin. Mediassa ja täällä Hovikirjeenvaihtaja-blogissa on kerrottu, että ruotsalainen DJ Avicii esiintyy hääjuhlassa. Expressenin tietojen mukaan keikka tuleekin kuitenkin olemaan osa perjantain juhlaillallista, sillä lauantaina Aviciilla on keikka Alankomaissa. Toisaalta myös perjantaina hän on pääesiintyjänä festivaaleilla Ruotsissa, mutta helikopteri kuljettanee tähtiartistin perille ajoissa. Edelleenkään tuo salainen juhlapaikka ei muuten ole aivan varmasti paljastunut, mutta kuumimmat huhut pyörivät Vaxholmin linnakkeen ympärillä.

Ylihuomenna tämä häähupi sitten oikein varsinaisesti alkaa, kun ohjelmassa on yksityinen hääillallinen. Sinne hääpari on kutsunut lähimmät vieraansa ja yleensä paikalla on nähty myös kuninkaallisia vieraita. Kuningattaret Margareeta ja Sonja ovat kuitenkin perjantain Norjassa, jossa heillä on yhteinen esiintyminen ja kuningatar Maximalla on vielä lauantai-aamuna tehtäviä Alankomaissa. Ainakin nämä korkea-arvoisimmat vieraat siis jättänevät väliin perjantain juhlan, mutta pidämme peukut pystyssä, jotta paikalla nähtäisiin prinssejä ja prinsessoja ainakin Norjasta, Tanskasta ja Kreikasta. Ja tietysti toivomme myös hyvää säätä, jota ainakin tällä hetkellä on ennustuksissa luvassa molemmille päiville!

Vaikka tuota illallista ei televisioidakaan vieraista lienee melkoisella varmuudella kuvia tarjolla ympäri nettiä jo tuoreeltaan. Lisäksi iltapäivälehdistä ainakin Expressen esittää liveohjelmaa nettisivuillaan heti aamupäivästä asti. Suomessa häätunnelmaan voi virittäytyä myös katsomalla perjantaina kello 21 Yle Fem -kanavalla esitettävän Sofia och prins Carl Philip -haastattelun.

Mainokset

2 kommenttia artikkelissa “Kuninkaalliset häät Ruotsissa ovat melkein käsillä – viimeisiä yksityiskohtia

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s