Millainen hääpuku Sofia Hellqvistille?

Morsiamen hääpukua varjellaan kuin valtiosalaisuutta, kun kuninkaallisista häistä on kyse ja niin on myös Sofia Hellqvistin puvun laita. Mutta kuten totesin Ruotsin kuningasperheen morsiusperinteitä käsitelleessä postauksessa, sehän ei meitä estä spekuloimasta! Kotimainen vai ulkomainen suunnittelija, laahuksella vai ilman, klassista vai glamouria? Aletaan arvailla!

Muutama seikka Sofia Hellqvistin hääpuvun suhteen lienee lähes kiveen kirjoitettu. Puku tulee olemaan täyspitkä, valkoinen ja upea. Näistä ei tingitä. Mutta mitä muuta puku voisi olla? Ruotsissa tämän kesän morsiuspukutrendeihin kuuluvat lyhyet helmat, halkiot ja avoimet selät, mutta nämä lienevät kaikki ennemmin siellä ei-listalla Sofian pukua suunniteltaessa. Hääpuvun on tunnuttava omalta, jotta sen pitämisestä voi nauttia, mutta aivan vapaasti ei kuninkaallinen morsian voi asuaan suunnitella.

Ensimmäinen vaatimus, joka kuninkaalliselle morsiuspuvulle asetetaan, on säädyllisyys. Monissa kuningashuoneissa morsiamilta edellytetään edelleen jopa pitkiä hihoja, mutta tässä suhteessa Ruotsissa ollaan aika vapaamielisiä. Sekä kruununprinsessa Victoria, että prinsessa Madeleine astelivat alttarille lyhythihaisissa puvuissa, jotka hädin tuskin peittivät hartiat. Sanoisin kuitenkin, että tämä on ehdoton minimi, eikä hihatonta pukua tulla Sofiankaan yllä näkemään. Kovin avonaista pukua kuninkaalliset eivät muutenkaan suosi, joten myös miehusta on puvussa luultavasti melko peittävä.

Toinen vaatimus on ajattomuus. Tämä ei tietenkään ole aivan pakollista, mutta kun omat hääkuvat tallennetaan kymmeniksi, ellei sadoiksi vuosiksi, ne selkeimmät aikakauden tuotokset kannattaa jättää suunnittelijan luonnoslehtiöön. Prinsessa Dianan kermaunelma oli aikoinaan uskomattoman kaunis, mutta 2000-luvulla se harvoin nousee suosikkilistoille. Kruununprinsessa Victorian äärimmäisen klassinen ja yksinkertainen puku kestänee hyvin aikaa, mutta miten luulette käyvän prinsessa Madeleinen boheemille kesämekolle?

Kolmas vaatimus on ehdottomasti näyttävyys. Yleensä kuninkaallisten häiden puitteet ovat suuret ja arvokkaat, joten myös puvun täytyy heijastella tilaisuuden luonnetta ja tietenkin myös morsiamen ja sulhasen asemaa. Laadukkaiden materiaalien ja hienosti toteutettujen yksityiskohtien lisäksi kuninkaallisuudesta kertoo usein myös puvun koko, helmaa on oltava ja laahus tuntuu olevan myös melkeinpä pakollinen. Kruununprinsessa Victorian pukuun oli kiinnitetty noin viisimetrinen laahus ja prinsessa Madeleinenkin puvussa helma laahasi nelisen metriä prinsessan jäljessä. Isossa-Britanniassa Cambridgen herttuatar Catherinen puvun laahusta pidettiin suorastaan lyhyenä, vaikka sitäkin oli yli kaksi ja puoli metriä. Tulevalle prinsessa Sofialle sopii siis myös laahusta odottaa, mutta ellei Sofia erityisesti laahuksesta itse välitä, luultavasti vähän lyhyempikin, kuin kälyillä, riittää tällä kertaa.

Sofia Hellqvistin asema kuninkaallisena morsiamena on jopa tavallistakin hankalampi ja alttiimpi kritiikille, joten uskon, että koko morsiusasuun kiinnitetään runsaasti huomiota yleisön ja median näkökulmasta. Puvulla ja asusteilla ei haluta antaa mahdollisuutta ylenmääräiseen kritiikkiin ja siinä mielessä hääpuku tulee varmasti olemaan melko turvallinen tyyliltään. Sofian oma tyyli näyttää olevan melko klassinen, mutta toisaalta ehkä ainakin perheen prinsessoihin verrattuna hieman glamourimpi ja rohkeampi. Erityisesti Sofia on viime vuosina suosinut juhlapuvuissaan pitsiä, joka onkin selvästi nyt muodissa. Lisäksi Sofian iltapukujen ominaisuuksia ovat olleet kirjailut ja vartalonmyötäinen muoto, sekä värit, sillä Sofian yllä on nähty ainakin musta, tummansininen, punainen, puuterinvärinen, sekä hennon violetti mekko.

Värit voitaneen jättää arvailuissa heti laskuista, mutta uskon, että pitsiä voimme hyvinkin hääpäivänä nähdä. Sofian kyseenalaista mainetta erotiikan suhteen ei varmasti haluta nostaa esiin, joten mitään erityisen seksikästä tai tiukkaa ei puvussa tule olemaan, eikä se kyllä näytä Sofian tyyliä muutenkaan olevan. Suurta kellohelmaa tai massiivista yläosaa en kuitenkaan usko Sofialla nähtävän, vaan hieman kapeampaa siluettia puvusta saattaa löytyä esimerkiksi merenneitohelman muodossa ja tyylillisesti puku tullee olemaan rennompi kuin kruununprinsessa Victorialla, mutta klassisempi kuin prinsessa Madeleinella. Yksi mielenkiintoinen yksityiskohta on Sofian yläselässä oleva tatuointi, jonka uskon jäävän puvussa peittoon. Vaikka tatuoinnit ovat nykyään hyvin yleisiä, kuninkaallisilla morsiamilla niitä ei silti yleensä näe ja Sofia haluaa varmasti varmistaa, että huomio kiinnittyy vain positiivisiin asioihin juhlapäivän aikana. Nobeleissa tatuointi oli kätevästi peitetty sopivasti sijoitetulla paljettikoristeella.

Kuninkaallisen perheen virallisiin ja julkisiin tilaisuuksiin Sofia on pukeutunut hyvinkin klassisesti. Prinsessa Madeleinen häissä nähtiin kaksi tyylikästä, mutta yksinkertaista mekkoa, joille oli yhteistä juuri tuo kapealinjaisuus, sekä eräänlainen keveys. Molemmat puvut olivat ruotsalaisen Göran Alfredssonin käsialaa.

Puvun tyylin lisäksi runsaasti on luonnollisesti arvailtu juuri suunnittelijaa. Kuuma kysymys on tietenkin myös se, tuleeko suunnittelija kotimaasta vai ulkomailta, sillä suunnittelijavalinnalla on mahdollisuus antaa vahva viesti. Kuningatar Silvia luotti morsiuspuvussaan ranskalaiseen Dioriin ja prinsessa Madeleine kaksi vuotta sitten italialaiseen Valentinoon. Kruununprinsessa Victoria puolestaan asemaansa ja tyyliinsä sopien valitsi suunnittelijan Ruotsista ja puvun toteutti kruununprinsessan kanssa aiemminkin yhteistyötä tehnyt Pär Engsheden. Usein kuninkaallisen hääpuvun kanssa luotetaankin tuttuun suunnittelijaan ja Sofian kohdalla tämä saattaisi tarkoittaa juuri Alfredssonia, tai esimerkiksi ruotsalaisia Valerieta tai Filippa K:ta. Kuumin huhu tällä hetkellä on kuitenkin Sofian ensimmäisen Nobel-puvun suunnitellut Ida Sjöstedt, jonka morsiuspukutyyliin kuuluu juurikin pitsi ja naisellisuus. Nobeleissa Sofian fuksianvärinen puku edustikin juuri tätä tyyliä sekä täytti ainakin näyttävyysvaatimukset laahuksineen. Toisaalta henkilökohtaisesti en ollut tuosta asusta kovin vaikuttunut, joten toivon, että jos valinta Sjöstedtiin osuu, tuo ensimmäinen puku meni erehdyksen piikkiin ja seuraava onkin kokemuksen myötä paljon onnistuneempi.

Ulkomaisia nimiä listalla lienevät ainakin esimerkiksi kihlajaismekon takana ollut Roland Mouret, sekä kälyjen ja anopin ulkomaiset suosikit, kuten esimerkiksi Valentino ja Elie Saab, joka suunnitteli Luxemburgin prinsessa Clairelle aivan upean pitsiunelman pari vuotta sitten.

Mitä arvelette, osunko yhtään oikeaan? Mitä itse veikkaatte Sofian hääpuvuksi? Ja vaikka hääpuku on morsiuslookin tärkein osa, asun täydentävät tietenkin asusteet, kuten huntu ja kuninkaallisilla tiara, kukat ja kaunis kampaus, sekä tietenkin komea sulhanen käsipuolessa. Kun nyt on spekulaation makuun päästy, keskitytään vielä näihinkin osa-alueisiin oman postauksensa verran aivan lähitulevaisuudessa!

Mainokset

18 kommenttia artikkelissa “Millainen hääpuku Sofia Hellqvistille?

 1. Mukavaa, että teit morsiamen asuvalintaan liittyvän postauksen 😊. Minullakin tuli ensimmäisenä mieleen, että Sofialle sopisi tyköistuva merenneitomallinen hääpuku. Mielelläni näkisin myös vaihteeksi jotain muuta kuin pitsiä, sillä pitsipukuja on nähty morsiamilla viimeaikoina paljon. Toisaalta pitsipuvut ovat upeita ja harvoin epäonnistuneita valintoja. Tuosta Nobel gaala asusta puuttui mielestäni riittävä arvokkuus, säihke ja kiiltävät materiaalit eivät olleet parhaita valintoja. Mielestäni kyseinen puku muistutti liikaa lukiolaisten tanssiaispukua. 😊. Pohdin myös, että Sofia voisi lainata Madeleinen huntua, jos hänellä ei nähdä vanhaa perintöhuntua.
  Onneksi ei tarvitse odottaa enää kauaa, että pääsee mukaan seuraamaan näitä häitä! Toisaalta harmittaa jo valmiiksi, että näiden häiden jälkeen saadaan varmasti odottaa kauan seuraavia kuninkaallisia häitä…

  Tykkää

  • Pitsi on nyt kyllä aika paljon ollut muodissa, mutta jotenkin tuntuu, että sellainen ihan perinteinen ”oikea” pitsi vielä puuttuu. Olisiko siinä Sofialle sopiva sauma? Nobel-puvusta olen aivan samaa mieltä, se on jotenkin lapsellinen, eikä tippaakaan tyylikäs. Ja ihan eri linjassa minusta Sofian muun tyylin kanssa, joten toivon, että häihin uskaltaisi valita jotakin itselleen sopivampaa. Tuo puku tuntui vähän siltä, että Nobeleissa ”pitää” olla tuollaista näyttävää tyyliä, eikä se sitten mennyt kuitenkaan ihan nappiin.

   Se on kyllä sääli, että nyt nämä häät sitten aika pitkäksi aikaa ehkä loppuu. Harry saisi laittaa vähän vauhtia. 😀 Eikä sitten mitään yksityisyyshumpuukia häiden suhteen!

   Tykkää

 2. Itse veikkaan Sofian turvautuvan ruotsalaiseen muotisuunnittelijaan Victorian tavoin. Sofian tyyli noudattaa nykyisin melko klassista linjaa ja täten uskon myös hääpuvun olevan klassinen sekä turvallinen. Lisäksi Sofia vaikuttaa pitävän pitsistä, joten pitsinen hääpuku ei tulisi ainakaan minulle suurena yllätyksenä.

  Tykkää

  • Olen yllättynyt kyllä, jos Sofia valitsee ulkomaisen suunnittelijan. Ihan siksikin, että hän on aiemminkin käyttänyt paljon ruotsalaisia asuja, mutta myös siksi, että Sofian asemassa ei kannata kerjätä mitään ylimääräistä kritiikkiä, kun sitä satelee valitettavasti muutenkin ihan riittävästi.

   Tykkää

 3. Samoilla linjoilla ollaan. Klassista ja kapeaa jotain Victoria maista. Uskon samoin, että suunnittelija on ruotsalainen. Sofia tuo mieleeni myös helmikoristelun.

  Tykkää

 4. Pitsisen merenneitomallia toivoisin pitkillä hihoilla, mutta ei taida toteutua ainakaan nuo hihat. Ei näytä olevan hihat Ruotsin kuningashuoneessa muodissa tällä hetkellä hääpukeutumisessa. Paljon tykkäsin hänen asustaan (yksiolkaiminen vanha roosa pitsimekko) Gustaf Magnuson and Vicky Andren häissä, joten toivoisin jotain tuolla linhjalla olevaa.

  Tykkää

  • Hihat ei tosiaan ole Ruotsin prinsessojen tyyliin kuuluneet, mutta jos puku on kapeampaa mallia, näyttävyyttä ja peittävyyttä saatetaan hyvinkin hakea hihoilla. Ei se mahdotonta ole. 🙂 Se roosanvärinen mekko oli ihana, harmitti, kun en löytänyt siitä luvallista kuvaa, jonka olisi voinut postaukseen laittaa. Linkin takaa se kuitenkin löytyy, tosin taisin nimittää väriä violetiksi, jos joku haluaa kurkata, mistä puhumme.

   Tykkää

 5. Victorian puku oli upea ja kestää tosiaan aikaa. Madeleinen puku oli nätti, mutta varsinkin tuo helman alaosan rypytetty osa on outo. Luulisin, että Sofian puku on kapealinjaisempi. Pian se nähdään 🙂 Pitääkin laittaa Pommac kauppalapulle 😉

  Tykkää

  • Mä en niin välittänyt Madeleinen puvusta alunperin, mutta jotenkin ajan myötä sen boheemi kesämekkotyyli on todella alkanut vedota ja nykyään se on ihan mun suosikkeja! Mutta tuosta helman alareunasta en kyllä tykkää edelleenkään ja varsinkin sivusta, kun lakeijat kannattelivat helmaa, se näytti ihan joltain vanhan kangassohvan reunalta. 😀

   Tykkää

 6. Oi joi tässä alkaa ihan päästä hääfiilikseen näiden sun kirjoitusten myötä. 🙂 Itse veikkaan Sofian puvun olevan vähän Elie Saabin tyylinen, jota Luxemburgin prinsessa käytti, mutta tosin lyhyillä hihoilla. Ja luulen, ettei perintöhuntua anneta Sofian käyttöön, joten valitulta suunnittelijalta otetaan myös huntu. Sofian Nobel-illalisen puku oli ihan karsea, ja kritiikiä tuli nimenomaan siitä, että muun muassa tissivako näkyi. Näkyi kyllä Silviallakin, mutta ottaen huomioon että miniän rinnat ovat olleet koko kansan nähtävillä, luulisi stylistien peittävän tämän alueen enemmän kuin huolella, eikä antavan yhtään ylimääräistä kritiikin aihetta kansalle. Puvun lisäksi meidän kisakatsomo jännittää minkä tiaran Sofia saa kutreilleen, veikkaus on ollut, että prinsessa Lilianin tiaran, jota Victoria käytti Madden häissä, mutta toisaalta tämä voi herättää siskoksissa tunteita. Tässähän pitää ehkä jo tehdä hääbingo aiheesta. 😀

  Tykkää

  • Oletko uusi lukija? Ainakin nimimerkki on minulle vieras, mutta tervetuloa joka tapauksessa, joko blogiin tai sitten vaan tänne keskusteluihin! 🙂

   Ei huono veikkaus ollenkaan, tuo Clairen puvun malli. Tai siis ainakin minun mieleeni! 😀 Olen samaa mieltä tuosta peittävyydestä, mihinkään kaapuun en usko, eikä se olisi fiksuakaan, mutta sellaiset vaaranpaikat, kuten tatuoinnit ja vaot ym. kannattanee peittää, ettei pahantahtoinen huomio kiinnity vääriin asioihin.

   Pidättele vielä tiara-arvausten kanssa! Huomenna vuorossa hääasupostausten kolmas ja viimeinen osa ja siinä käsitellään juuri tiaroita. Tosin voipi olla, että meikäläisen toive tiarasta on juuri sama… 😉

   Tykkää

 7. Joo olen aikas tuore lukija ja yhteen aikaisempaan kirjoitukseen jo uskalsin kommentoida. Löysin tämän sinun ihanan blogin ja helpotus oli suuri että Suomessa on muitakin aiheesta innostuneita. Ja nyt sitten näiden häiden myötä on ollut suorastaan ”pakko” kommentoida näitä postauksia.
  Ymmärsinkö oikein, että sinä pääset oikein paikan päälle Tukholmaan seuraamaan tapahtumia? 😊

  Tykkää

  • Aah, nyt muistankin, että olit iloinen juuri tuosta, että hengenheimolaisia löytyy! Tervetuloa tänne meidän pieneen porukkaan, täällä ei ainakaan kukaan katso kieroon kuninkaallisista kiinnostumista. 🙂 Ajatuksia on mukava vaihtaa ja on tosi kivaa kuulla, mitä ajatuksia muissa herää samoista aiheista, joita käsittelen postauksissa.

   Jep, olen tosiaan perjantaina lähdössä Tukholmaan. Jostain tietenkin iski flunssa päälle, mutta paranempaan päin tuntuu olevan ja minähän lähden vaikka sitten pää kainalossa! 😀

   Tykkää

 8. Niin ja piti vielä kommentoida, että kirjoitus Sofiasta oli hyvä eikä yhtään liian puolueellinen. Itse en ole oikein osannut päättää mitä mieltä olisin Sofiasta. Mutta luulen että näiden häiden myötä minunkin kelkkani hiljalleen kääntyy. 😊

  Tykkää

  • Kiva, että noin niinkuin ”neutraaleihin silmiin” ei ollut puolueellinen. Kun väkisinhän se tietysti näkyy läpi, mitä itse ajattelen, ja jos kovin negatiivisesti suhtautuu Sofiaan, tuo saattoi tuntua ihan ällöttävän positiiviselta ja toisaalta Sofian fanit sitten näkevät toisin. Häiden myötä Sofiasta on kuultu ja ennenkaikkea Sofiaa itseään on kuultu niin paljon enemmän, että nyt alkaa olla helpompi muodostaa hänestä jonkinlaista mielikuvaa. Tulevat vuodet tietysti sitten näyttää, millaiseksi hän osoittautuu, mutta nyt ainakin vaikuttaa lupaavalta, eikä hän minusta ole tehnyt mitään mokia tai kummallisia juttuja kihlausvuoden aikana.

   Tykkää

  • Huomasin näköjään saman jutun toista kautta ja laitoin Facebookin ja Twitterin kautta menemään. Tosi mielenkiintoinen ja erityisen hauskaa oli nähdä nuo luonnospiirrokset, monet puvut näyttää ihan erilaisilta.

   Kiitos vinkistä! 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s