Prinsessa Charlotten kastejuhla heinäkuussa

Cambridgen prinsessa Charlotten, prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen toukokuun 2. päivänä syntyneen tyttären, kastejuhlaa vietetään heinäkuun 5. päivänä. Kuten prinsessan isoveljen, prinssi Georgenkin ristiäiset, myös tämänkertainen tilaisuus on yksityinen ja pienimuotoinen. Kastejuhla järjestetään Norfolkissa, Sandringhamin linnan mailla ja prinsessan kastaa Canterburyn arkkipiispa Justin Welby.

Kastepäivänään kahden kuukauden ikäinen prinsessa Charlotte Elizabeth Diana kastetaan siis kuningatar Elisabetin Norfolkissa sijaitsevan Sandringhamin kartanon mailla olevassa St. Mary Magdalenen kirkossa. Kirkko on kuninkaalliselle perheelle tärkeä, sillä se on palvellut perhettä muun muassa juuri kastekirkkona useaan otteeseen ja samassa kirkossa Windsorit käyvät myös joka joulu joulupäivän jumalanpalveluksessa. Kirkossa on ennen prinsessa Charlottea kastettu muiden muassa kuningatar Elisabetin isä, kuningas Yrjö VI  vuonna 1896 ja Yorkin prinsessa Eugenie vuonna 1990. 1500-luvulta peräisin olevan kirkon valintaan on kuitenkin olemassa kaksi luultavasti vielä suurempaa syytä. Ensinnäkin kirkko sijaitsee kaukana Lontoosta ja kuninkaallisista velvollisuuksista, mikä sopinee yksityisyyttään vaalivalle herttuaparille paremmin kuin hyvin. Prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen maaseutukodista Anmer Hallista on kirkkoon matkaa vain reilut viisi kilometriä ja mahdollisesti kasteseremonian jälkeen järjestettävä kahvitilaisuus pidetäänkin perheen omassa kodissa.

Toinen syy on sentimentaalisempi, sillä tässä samassa 1500-luvulta peräisin olevassa kirkossa kastettiin prinssi Williamin edesmennyt äiti, prinsessa Diana, elokuussa 1961. Prinsessa syntyi ja vietti lapsuutensa Sandringhamin mailla sijaitsevassa Park Housessa ja hänen nimeäänkin kantavalle pikkuprinsessalle onkin enemmän kuin sopivaa tulla kastetuksi samassa kirkossa. Prinssi Georgehan kastettiin toisessa prinsessa Dianaan liittyvässä kirkossa, nimittäin St. Jamesin palatsin kuninkaallisessa kappelissa, jossa prinsessan arkku lepäsi ennen hautajaisia.

Kastetilaisuus on yksityinen, mutta kuten jouluna, myös kastejuhlan aikana yleisö saa kerääntyä kirkon ulkopuolelle. Jouluisin kuninkaallinen perhe tosin vetää paikalle monituhatpäisen yleisön ja tällä kertaa väkimäärää on hovin puolesta rajoitettu. Saapuminen kirkkoon on kuitenkin siis mitä ilmeisimmin julkinen ja vaikka kirkkoon emme näekään, otetaan kasteen jälkeen viralliset ryhmäkuvat prinsessa Charlottesta perheineen ja lähisukulaisineen ja ne julkaistaan mahdollisesti jo samana päivänä.

Vaikka ristiäiset ovatkin yksityinen ja pienimuotoinen tilaisuus, kastetaan sen aikana kuitenkin tulevan kuninkaan tytär. Kasteen toimittaakin Englannin kirkon pää, Canterburyn arkkipiispa Justin Welby, joka kastoi myös prinssi Georgen. Arkkipiispa kertoi julkisuuteen olevansa erittäin iloinen päästessään toivottamaan prinsessan tervetulleeksi kirkon perheeseen ja sen olevan hänelle myös suuri kunnia. Prinsessa Charlotten yllä tullaan kasteen aikana näkemään sama pitsistä ja satiinista tehty kastemekko, jota käytettiin myös prinssi Georgella. Samassa mekossa on kastettu myös prinssi Edwardin ja Wessexin kreivitär Sophien toinen lapsi James, Severnin varakreivi, sekä prinsessan Annen pojan, Peter Phillipsin tyttäret Savannah ja Isla. Kastemekko on tarkka kopio kuninkaallisen perheen perinteisestä kastemekosta, joka oli käytössä vuodesta 1841 vuoteen 2004, kunnes se muuttui liian hauraaksi ja asetettiin säilöön.

Vieraslista tilaisuudessa noudattelee varmastikin prinssi Georgen vastaavaa. Silloin paikalla olivat luonnollisesti vanhemmat, prinssi William ja herttuatar Catherine ja heidän lisäkseen kuningatar Elisabet ja prinssi Philip, Walesin prinssi Charles ja Cornwallin herttutar Camilla, sekä prinssi Harry. Herttuatar Catherinen perheestä paikalla olivat vanhemmat Carole ja Mike Middleton, sekä sisarukset Pippa ja James ilman avopuolisoitaan. Loput juhlaväestä muodostivat kummit, joita prinssi Georgella on seitsemän, puolisoineen.

Peribrittiläiseen tapaan vedonlyönti käy jo kuumana kummien ympärillä. Isossa-Britanniassa ei ole ollut tapana valita kummeja toisista kuningashuoneista samaan tapaan, kuin esimerkiksi Pohjoismaissa, jossa kruununperilliset ovat ristiin toistensa lasten kummeja. Prinssi Georgen seitsemästä kummista vain yksi oli kuninkaallinen ja hänkin Zara Tindall, jolla ei ole virallista asemaa tai titteliä. Muut kummit olivat vanhempien henkilökohtaista lähipiiriä, pitkäaikainen neuvonantaja, prinsessa Dianan läheinen ystävä ja parin omia ystäviä. Mitä luultavimmin tälläkin kertaa kummien joukossa ei siis ole korkean profiilin kuninkaallisia ainakaan ulkomailta. Luultavasti kummeja on vähän vähemmän kuin prinssi Georgella, mahdollisesti viidestä kuuteen.

Vedonlyöjien suosikkeja kummeiksi ovat ainakin prinssi Harry ja Pippa Middleton, mutta kumpikaan ei ole niin itsestäänselvä valinta, kuin voisi kuvitella. Vaikka prinssi William ja herttuatar Catherine ovat selvästi läheisiä sisarustensa ja toistensa sisarusten kanssa, Britannian kuninkaallisessa perheessä ei ole ollut erityisen vahvasti tapana pyytää vanhempien sisaruksia kummeiksi. Prinssi Harryn kummeista yksi on tosin prinssi Charlesin nuorempi veli, prinssi Andrew ja prinssi Charlesin kummeista yksi oli kuningattaren sisar, prinsessa Margaret, joten sekin on toki mahdollista. Valitettavasti näyttää kuitenkin siltä, että prinssi Harry ei tule olemaan tilaisuudessa paikalla, sillä hän on lähdössä kolmeksi kuukaudeksi Afrikkaan kesäkuun lopulla. Muita kuninkaallisen perheen jäseniä, joista voisi tulla prinsessa Charlotten kummi, ovat ainakin prinssi Williamille varsinkin nuorempana hyvin läheinen Peter Phillips, sekä prinssi Andrewn tyttäret prinsessat Beatrice ja Eugenie.

Suurin osa kummeista tullee kuitenkin kuninkaallisen perheen ulkopuolelta ja lienee aika varma veikkaus väittää, että ainakin yksi tulee olemaan selkeästi yhteydessä prinsessa Dianaan. Mahdollisia ehdokkaita voisivat olla ainakin edesmenneen prinsessan sisaret, joista vanhempi, Lady Sarah McCorquodale oli prinsessalle läheisempi. Myös joku prinsessan ystäväpiiristä, kuten prinsessan hyvä ystävä Rosa Monckton, joka tekee hyväntekeväisyystyötä lasten parissa, on hyvin mahdollinen vaihtoehto. Mukana kummeissa tulee olemaan varmasti myös joitakin prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen omia ystäviä esimerkiksi yliopistoajoilta tai prinssin armeijauralta. Mieleen kannattanee laittaa ainakin prinssi Williamin parhaaksi ystäväksi tituleeratun Thomas van Straubenzeen nimi, sekä herttuatar Catherinen hyvä ystävä Alicia Fox-Pitt. Yksi mielenkiintoinen vaihtoehto voisi olla myös prinssi Williamin oma rakas lastenhoitaja, nyt viisikymppinen Tiggy Pettifer, jonka pojan kummi prinssi William itse on. Luonnollisesti kummivalintoja rajaa jonkin verran se, että kummin on paitsi oltava valmis olemaan pienen lapsen läheinen aikuinen, myös osaltaan julkisuuden henkilö.

Mainokset

2 kommenttia artikkelissa “Prinsessa Charlotten kastejuhla heinäkuussa

  1. Mielenkiintoista kuinka laajalti kummiehdokkaita on valittavissa. Olisihan se liikuttavaa, jos Williamin rakas lastenhoitaja olisi nyt prinsessan kummitäti.
    Kiitos taas mielenkiintoisesta postauksesta.

    Tykkää

    • Yhteydet Tiggyyn ovat kyllä siinä mielessä tiiviit, että tuo Williamin kummipoika oli myös häissä sulhaspoikana ja esimerkiksi Harryn valmistuessa Sandhurstin sotilasakatemiasta Tiggy oli paikalla. Hyvin tässä näkyy muuten se, kuinka suuri merkitys lastenhoitajalla voi olla lapselle.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.