Prinssin morsian – Kuka Sofia Hellqvist oikein on?

Yksi viime vuosien ja ehkä jopa kaikkien aikojen puhutuimmista ja kiistellyimmistä kuninkaallisista morsiamista tai sulhasista on kesäkuussa Ruotsin prinssi Carl Philipin kanssa avioituva Sofia Hellqvist. Netti on käynyt kuumana kihlajaisuutisestä lähtien ja ruotsalaislehti Svensk Damtidning joutui jopa kieltämään Sofian haukkumisen nettisivuillaan sen riistäydyttyä hallinnasta. Toisaalta kuninkaallinen perhe näyttää hyväksyneen Sofian täysin ja kuningatar Silvia on todennut prinssillä käyneen todellinen tuuri tämän löydettyä neiti Hellqvistin rinnalleen. Kuka oikein on nuori nainen kohujen ja otsikoiden takana?

Sofiasta käydään siis keskustelua runsaasti ja monilla tuntuu olevan hänestä hyvin voimakas mielipide joko puolesta tai vastaan. Haluan heti alkuun korostaa, että tämä postaus ei pyri olemaan puolustuspuhe tai kannanotto Sofian puolesta, vaan kerron hänestä ennemmin elämänkertamaisesti sen, minkä ole saanut selville. Henkilökohtaisesti olen kuitenkin sitä mieltä, että Sofia vaikuttaa fiksulta ja sympaattiselta naiselta, jolla sattuu olemaan menneisyys. Menneisyys, jonka hän on jättänyt taakseen ja joka ei vaikuta Sofian rooliin kuningasperheen jäsenenä. Tämä mielipide paistanee tekstistä läpi, enkä yritä sitä salailla.

Sofia Kristina Hellqvist syntyi joulukuun 6. päivänä 1984 Danderydin sairaalassa Tukholman pohjoispuolella ja kastettiin seuraavan vuoden toukokuun 26. päivänä Tibblen kirkossa. Sofian vanhemmat, Erik ja Marie Hellqvist, sekä vanhempi sisar Lina, asuivat silloin Täbyssä, vajaan kahdenkymmenen kilometrin päässä Tukholmasta. Vuonna 1991 6-vuotiaan Sofian perhe, johon oli syntynyt vielä kolmas tytär Sara, muutti äidin synnyinkaupunkiin Älvdaleniin, Keski-Ruotsissa sijaitsevalle Taalainmaalle, jossa Sofia kasvoi ja jossa vanhemmat edelleen asuvat.

Sofian 58-vuotias Marie-äiti työskentelee markkinoinnin parissa pakastepusseja valmistavassa Rullpack-yrityksessä ja 66-vuotias isä Erik on työskennellyt työvoimatoimistossa, mutta on nyt mahdollisesti jo eläkkeellä. Marie Hellqvist on ollut mukana paikallispolitiikassa Kansallispuolueen riveissä ja myös Erik on kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista. Moottoripyörät ovat myös yhteinen harrastus ja Sofian vanhemmat ovat olleet naimisissa yli 30 vuotta. Sofian siskoista nuorempi, 26-vuotias Sara Hellqvist, opiskelee Tukholmassa kriminologiaa ja tekee parhaillaan väitöskirjaa. Vanhempi sisko Lina puolestaan on työskennellyt Sofian rinnalla Project Playgound -järjestössä projektikoordinaattorina. Molemmat siskot ovat naimattomia, mutta asuvat yhdessä miesystäviensä kanssa. Isän puolelta Sofian juuret ovat Itä-Göötanmaalla ja sukuun kuuluu aivan tavallista väkeä, torppareita, sotilaita ja tehdastyöläisiä. Äidin puolelta juuret ovat puolestaan tiukasti Taalainmaalla ja Älvdalenissa, josta on ponnistanut kolme neljäsosaa Marie Hellqvistin suvusta. Pieni kylä ei tarjonnut monia uramahdollisuuksia, joten suurin osa suvun jäsenistä oli pientilallisia. Kummaltakaan puolelta ei ole löytynyt yhteyksiä kuninkaallisiin ja Sofian tausta onkin hyvin samankaltainen kuin prinssi Danielilla, jonka suvun täyttävät niin ikään maanviljelijät ja sotilaat.

Kuvassa kuningasperheen kanssa vasemmalla takana Lina Hellqvist ja avopuoliso Jonas Frejd, takana oikealla Sara Hellqvist ja avopuoliso Oskar Bergman, edessä oikealla Sofian vanhemmat.
(Kuvan voi klikata suuremmaksi.)

Ruotsin prinssi Carl Philip ja Sofia Hellqvist, kuninkaalliset häät, Sofian perhe, kuulutukset, Hovikirjeenvaihtaja

(c) Kungahuset.se

Peruskoulua Sofia kävi Älvdalenin Montessorikoulussa ja Älvdalsskolanissa. Lukiossa Sofia valitsi kulttuuri- ja taidealoille tähtäävän koulutusohjelman musikaalipainotuksella ja vapaa-ajallaan harrasti teatteria, tanssia ja pianonsoittoa. Kesätöitä teini-ikäinen Sofia teki muun muassa tarjoilijana, urheilukaupan myyjänä ja muovitehtaalla. 18-vuotiaana Sofia muutti Tukholmaan ja aloitti elämässään vaiheen, jota hän omien sanojensa mukaan ei kadu, vaikka nyt valitsisikin toisin. Pääkaupungissa Sofia työskenteli tarjoilijana ja glamourmallina, eli esiintyi vähäpukeisena lehtikuvissa. Mistään pornourasta ei missään tapauksessa ollut kyse, vaikka sellaisiakin väitteitä esitetään. Vuonna 2004 hän edusti miehille suunnatussa viihdelehdessä Slitzissä Älvdalenia ja lukijat valitsivat hänet Miss Slitziksi. Titteli teki Sofiasta jonkinasteisen julkkiksen, minkä ansiosta hän osallistui seuraavana vuonna ruotsalaiseen versioon tosi-tv -sarjasta Paradise Hotel. Sarjassa Meksikon Acapulcoon lennätetyt nuoret sinkut yrittivät voittaa kisan välttämällä poistoäänestykset ja pysymällä paratiisissa mahdollisimman pitkään. Mitä ilmeisimmin sarjan tarkoituksena oli viihdyttää yleisöä vähäpukeisilla ja kauniilla nuorilla ihmisillä, romantiikalla ja biletyksellä.

Paradise Hotellin jälkeen Sofia muutti samana vuonna, eli  2005, New Yorkiin, jossa hän opiskeli New York Institute of English and Business -oppilaitoksessa yrityksen kirjanpitoa. New Yorkissa Sofia opiskeli myös joogaopettajaksi ja oli mukana perustamassa joogakeskusta. Sofia on lisäksi suorittanut yksittäisiä kursseja Tukholman yliopistossa aiheenaan muiden muassa lapset ja nuoret, lasten kommunikaatio, sekä globaali etiikka. Syksyllä 2009 Sofia työskenteli vapaaehtoisena Ghanassa vieraillen orpokodeissa ja osallistuen naistenkeskuksen perustamiseen.

Vuonna 2010 Sofia, joka mitä ilmeisimmin oli kiinnostunut kansainvälisestä hyväntekeväisyystyöstä, sekä lasten ja nuorten, sekä naisten oikeuksista ja aseman kehittämisestä edellisinä vuosina, perusti yhdessä vuosia Etelä-Afrikassa asuneen Frida Vesterbergin kanssa Project Playground -nimisen hyväntekeväisyysjärjestön. Voittoatavoittelemattoman Project Playgroundin tarkoituksena on edistää etelä-afrikkalaisten lasten mahdollisuuksia parempaan tulevaisuuteen luomalla heille sellaisia vapaa-ajanaktiviteetteja, jotka auttavat lapsia kehittämään itsetuntoaan, kunnianhimoaan ja uskoaan tulevaisuuteen. Antamalla lapsille ja nuorille mahdollisuuden olla oma itsensä ja kehittyä, järjestö pyrkii kasvattamaan heistä yhteisönsä ja yhteiskuntansa hyviä ja tarpeellisia jäseniä. Tällä hetkellä ruohonjuuritason työhön keskittyvällä Project Playgroundilla on toimistot Tukholmassa ja Etelä-Afrikan Langassa, jossa työntekijöitä on noin viisikymmentä.

Ghanan ja Etelä-Afrikan lisäksi Senegalissa vapaaehtoistyötä tehnyt Sofia Hellqvist on toiminut Project Playgroundissa viime vuodet lähes täysipäiväisesti. Sofia on työskennellyt järjestön johdossa Ruotsissa, jossa työhön on kuulunut erityisesti verkostoitumista ja varainkeruuta, sekä yhteistyön vahvistamista muiden ruotsalaisten toimijoiden kanssa. Toisaalta Sofia on viettänyt aikaa myös Afrikassa projektin parissa, mikä ei tulevaisuudessa enää tule olemaan samassa mittakaavassa mahdollista. Svensk Damtidningin mukaan Sofia kävikin maaliskuussa Langassa jäähyväismatkalla ja kevään aikana hän on irtisanoutunut myös työstään järjestön pääsihteerinä. Toisaalta Sofian uusi asema eräänlaisena kunniapresidenttinä, sekä aiemmat lausunnot antavat ymmärtää, että myös häiden jälkeen Project Playground on Sofian prioriteettilistalla korkealla.

Häiden alla myös kuningatar Silvia on avannut sanaisen arkkunsa ja kertonut arvostavansa Sofian työtä hyväntekeväisyysjärjestössä ja pitävänsä erityisenä plussana sitä, että Sofia oli mukana perustamassa järjestöä jo ennen kuin tapasi prinssi Carl Philipin. Kuningatarta ja Sofiaa yhdistääkin mielenkiinto juuri lasten ja nuorten hyvinvointiin ja kuningatar kertoo odottavansa innolla yhdessä työskentelemistä, sillä kuningattaren mukaan Sofialla on paljon omia ideoita ja hän on ylipäätään hyvin aktiivinen ihminen. Lieneekin hyvin mahdollista, että Sofia pystyy jatkossakin työskentelemään samankaltaisten asioiden parissa. Luonnollisesti kuningasperheen jäsenenä fokus täytyy olla ainakin osittain Ruotsissa ja Sofian rooli sovittaa kuningattaren, sekä samankaltaisten asioiden parissa työskentelevän prinsessa Madeleinen kanssa yhteen, mutta en usko Sofian luopuvan lempilapsestaan ainakaan suosiolla.

Ihmisenä Sofia on kuningatar Silvian mukaan ”suloinen, herttainen, kultainen ja suurisydäminen”. Samankaltaisia adjektiiveja ovat käyttäneet monet lehtien haastattelemat Sofian tutut ja ystävät kertoen hänen olevan iloinen, sosiaalinen ja helposti lähestyttävä nuori nainen, jonka jalat ovat vahvasti maanpinnalla. Itse Sofia on kertonut pitävänsä tärkeänä positiivista asennettaan elämään. Tyypillistä kuninkaallisen perheen nykyisille ja tuleville jäsenille on, ettei yleisö heitä oikein tunne ja joutuu muodostamaan käsityksensä hyvin vähillä tiedoin. Sofiasta meillä on muutamia irrallisia kommentteja lehdissä, esiintymiset Project Playgroundin tiimoilta, sekä pääsiäisenä Suomessakin esitetty Året med kungafamiljen 2014 -ohjelma (Youtube). SVT:n vuosiohjelmassa esiintyy minun silmääni sopivalla tavalla itsevarma, aikuinen ja fiksu nainen, joka on sanavalmis ja huumorintajuinen, sekä positiivinen. Sofia korostaa ohjelmassa, ettei tekisi samoja valintoja uudelleen, mutta ei myöskään pyydä anteeksi, mikä on minusta sekä järkevää, että rohkeaa. Sofia on lisäksi todennut, että televisio-ohjelma ja muutama mallikuva ovat vain pieni osa hänen elämäänsä ja tottahan se on, sillä ajallisestikin puhutaan vain kahdesta, kolmesta vuodesta.

Kuningatar Silvia kertoo neuvoneensa Sofiaa olemaan oma itsensä, sillä se on tärkeintä kuninkaallisen morsiamen vaikeassa asemassa. Ylipäätään kuningattarella on poikansa rakkaasta niin hyvä kuva, että hän totesi haastattelussa prinssillä käyneen todella tuuri. Kuningatar Silvia ja kuningas Kaarle Kustaa ovat parin kihlauksesta saakka selvästi asettuneet myös Sofian tueksi ja jo seurusteluaikana Sofia kutsuttiin ristiriitaisesta julkisuuskuvastaan huolimatta kuningasperheen julkisiin juhliin, kuten prinsessa Madeleinen häihin, prinsessa Lilianin hautajaisiin ja molempien pikkuprinsessojen ristiäisiin. Prinsessa Madeleinen vaikeuksista hyväksyä Sofia perheen jäseneksi on kirjoitettu lehdissä paljon ja samaa on vihjailtu myös kruununprinsessa Victorian kohdalla. Totuutta näistä emme koskaan saa tietää, mutta luonnollisesti on mahdollista, että henkilökemiat eivät aivan kohtaa ja voihan myös kuninkaallisilla olla ennakkoluuloja. Toisaalta kruununprinsessa Victoria näytti osallistuvan hyvillä mielin Sofian polttareille ja muutenkin kuningasperheen rintama on ollut yhtenäinen.

Prinssi Carl Philip ja Sofia alkoivat lehtitietojen mukaan seurustella tammikuussa 2010 tavattuaan ensimmäisen kerran lounasravintolassa  ja kesällä hovi vahvistikin huhut oikeiksi. Viisi ja puoli vuotta seurustellut pari vihitään avioliittoon kesäkuussa, mutta yhdessä prinssi ja Sofia ovat asuneet jo huhtikuusta 2011. Lasten ja nuorten oikeuksien lisäksi Sofia on hovin mukaan kiinnostunut muun muassa terveydestä ja liikunnasta, mikä varmasti sopii hyvin yhteen prinssi Carl Philipin aktiivisen elämäntavan kanssa. Sofia onkin vuosien varrella ollut tuttu näky rallikisoissa prinssiään kannustamassa tai vaikkapa hiihtoladuilla kilpailunumero rinnassaan. Tervellisten elämäntapojen lisäksi prinssi ja Sofia ovat löytäneet varmasti yhteistyä myös esteettisten asioiden puolelta, sillä prinssi tunnetaan muotoilijana ja erilaisia taidemuotoja harrastanut Sofia nauttii myös akvarellimaalaamisesta. Toisaalta myös Project Playground yhdistää tulevaa avioparia, sillä prinssi on mukana sen toiminnassa myös virallisesti hallituksen jäsenenä. Prinssi Carl Philipin omien sanojen mukaan Sofia on älykäs ja viisas, sekä taitava, mutta toisaalta pehmeä ja hänen silmissään hienointa maailmassa.

Monet toimittajat ovat todenneet, että Sofialla on ollut hyvin positiivinen vaikutus prinssi Carl Philipiin, joka on esiintynyt Sofia rinnallaan selvästi aiempaa itsevarmempana ja luontevampana. Kuninkaallisen nykypäivänä melko haastavassa roolissa lienee erittäin tärkeää, että elämänkumppanina on henkilö, joka saa itsestä ne parhaat puolet esiin, on tukena ja apuna ja johon voi luottaa. Erittäin vähäisin tiedoin emme voi väittää Sofia Hellqvistiä tuntevamme, mutta ainakin tähän asti kuulemamme lupaa hyvää.

2 kommenttia artikkelissa “Prinssin morsian – Kuka Sofia Hellqvist oikein on?

 1. Vau, upea postaus!! Mistä ihmeestä sä kaivat nämä kaikki tiedot!! Kiitos ihan mielettömän paljon, olet kyllä tehnyt hurjan työn! Kyllä tästä saa Sofiasta mukavan kuvan, ehkä se menneisyys (mikä jokaisella on) tekee hänestä särmän oloisen, eikä liian täydellisen, millaisen kuvan hänestä ehkä saisi jos sitä ei olisi. Kyllähän tässä alkaa jo päästä häätunnelmaan! Olet huippu ♥

  Tykkää

  • Äläs nyt! 😀

   Mutta kiva, jos jotenkin parempaa kuvaa sait Sofiasta. Eihän sitä tietenkään voi sanoa, että näin vähäisin tiedoin ketään tuntisi, mutta eipä sen suurempaa tutustumista tapahdu kyllä muutamaa valokuvaakaan katsomalla. Ja tuo on ihan totta, että menneisyys (ja Sofian asenne sitä kohtaan) tuovat sopivaa särmää, eikä jäädä täydellisen kiiltokuvaprinsessan tasolle!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.