Kuninkaalliset häät Tukholmassa – juhlapaikat

Prinssi Carl Philipin ja Sofia Hellqvistin häitä juhlitaan kesäkuun 13. päivänä Tukholmassa. Juhlien keskipiste on kuninkaanlinna, jonka kirkossa pari vihitään ja jonka juhlakerroksessa vietetään hääjuhlaa. Siinä välissä tuore aviopari ehtii myös piipahtaa vaunuajelulla Tukholman kaduilla. Tutustutaan nyt vaunuajelun reittiin ja juhlapaikkoihin lähemmin.

Kuninkaanlinna sijaitsee Tukholman Vanhan kaupungin pohjoislaidalla keskellä Tukholmaa. 1700-luvulta peräisin oleva linna on kuningas Kaarle Kustaan virallinen asunto, jossa sijaitsevat myös muiden kuningasperheen jäsenten työtilat ja jota käytetään runsaasti kuninkaallisen perheen virallisten tehtävien näyttämönä. Lisäksi linnassa on runsaasti esimerkiksi museotiloja, kirjasto ja arkistoja, sekä kirkko. Linnan on suunnitellut arkkitehti Nicodemus Tessin nuorempi ja se sijaitsee samalla paikalla, jossa hallitsijan linna on ollut aina 1200-luvulta lähtien.

Barokkityyliä edustava kuninkaanlinna koostuu neliönmallisesta pääosasta, jonka keskelle jää sisempi linnanpiha. Linnan kirkko sijaitsee tämän pääosan sisällä, alla olevassa kuvassa sen vasemmassa yläkulmassa. Meren puoleisessa päädyssä eli rakennuksen itäpuolella (kuva on otettu pohjoisesta) on linnan puutarha-alue Logården, johon morsiuspari saapuu vaunuajelunsa jälkeen. Linnan vastakkaisella puolella taas sijaitsee puolipyöreä ulompi linnanpiha, joka on tuttu monille suomalaisillekin päivittäisen vahvinvaihdon näyttämönä. Tätä kautta prinssi Carl Philip ja uunituore prinsessa Sofia lähtevät vaunukierrokselleen.

Vuonna 1754 käyttöön otettu linnan kirkko sijaitsee siis kuninkaanlinnan kaakkoiskulmassa ja se kattaa rakennuksen sisätilat seinästä seinään ja on kaksi ja puoli kerrosta korkea. Kirkkoon käydään sisään niin sanotusta eteläisestä sisäänkäynnistä, joka näkyy yllä olevassa kuvassa ylemmän sivun keskellä. Linnan kirkko on kuninkaallisen seurakunnan kotikirkko, jossa järjestetään jumalanpalvelus joka sunnuntai, sekä kirkollisina pyhinä. Lisäksi kuningasperhe käyttää kirkkoa omissa perhejuhlissaan, kuten häissä, ristiäisissä ja hautajaisissa.

Kuten itse linnan, myös sen kirkon suunnitteli Nicodemus Tessin nuorempi ja hänen kuolemansa jälkeen työt jatkoi loppuun Carl Hårleman. Kirkon sisätiloissa yhdistyy elementtejä niin barokko- kuin rokokootyyleistäkin ja kirkon kauniin vaaleita värisävyjä korostaa runsas kultakoristelu. Alttaritaulu on kuvanveistäjä Burchard Prechtin käsialaa ja esittää Jeesusta ja Johannes Kastajaa. Alttarin yläpuolella on teksti Pro Mundi Vita, Maailman elämän puolesta, Johanneksen evankeliumista.

Kuninkaanlinna, Tukholma, Kuninkaalliset häät, prinssi Carl Philip ja Sofia Hellqvist, linnan kirkko

(c) Alexis Daflos – Kungahuset.se

Kirkon takaosassa sijaitsevat urut, jotka ovat niinkin uudet, kuin 1990-luvulta ja ne on rakennettu alkuperäisten 1700-luvun urkujen kopioksi. Urkujen yläpuolella on teksti Laudate Dominum In Sanctis, Ylistäkää Herraa. Suorakulmion muotoisen kirkon ainoa käytävä kulkee alttarilta ovelle ja penkkirivit reunustavat sitä molemmin puolin. Prinsessa Madeleine ja Christopher O’Neill vihittiin tässä samassa kirkossa vuonna 2013. Kirkkosaliin mahtuu useampi sata vierasta varsinkin, kun arvovieraat ja lähisuku luultavasti tälläkin kertaa istutetaan kirkon etuosaan irtotuoleille.

Keskikäytävän toisessa päässä on kirkon pääovi, josta päästään siis eteläiseen holvikäytävään kaunista kaksoisportaikkoa pitkin. Prinsessa Madeleine ja Chris O’Neill astuivat holvikäytävästä ulos linnan ulkopuolelle tervehtimään paikalle saapunutta yleisöä ja mitä luultavimmin näin tekevät myös prinssi Carl Philip ja Sofia Hellqvist.

Kuninkaanlinna, Vita Havet,Ruotsin kuninkaalliset häät, prinssi Carl Philip, Sofia Hellqvist, Hovikirjeenvaihtaja

(c) Holger.Ellgaard via Wikimedia Commons (Cropped) ja Alaskan Dude via Wikimedia Commons

Vihkimisen jälkeen morsiuspari nousee linnan sisäpihalla hevosvaljakon vetämiin vaunuihin ja poistuu linnan länsipäädyssä sijaitsevan ulomman linnanpihan kautta linnasta. Vaunujen reitti kaartaa linnanpihan jälkeen heti vasemmalle ja jatkaa alas Slotsbackenia kirkon editse ja pitkin linnan eteläistä sivua.

Kuninkaanlinna, Vita Havet,Ruotsin kuninkaalliset häät, prinssi Carl Philip, Sofia Hellqvist, Hovikirjeenvaihtaja

(c) Grishasergei via Wikimedia Commons

Hovin mukaan vaunuajelun reitti kulkee seuraavasti: Slottsbacken, Skeppsbron, Slottskajen, Norrbro, Regeringsgatan, Hamngatan, Nybroplan, Nybrokajen, Hovslagargatan, Södra Blasieholmshamnen, Strömbron ja Logården. Olen merkinnyt sen alla olevaan karttaan niin, että lähtöpaikka on vasemman alakulman Högvaktsterrassen ja siitä reitti jatkuu siis alas Slotsbackenia, kiertää linnan itäpuolitse sen pohjoispuolelle ja jatkaa Norrbrota pitkin kohti keskustaa myötäpäivään. Regeringsgatanilta vaunut kääntyvät oikealle Hamngatanille ja kiertävät Berzelii park -puiston jatkaen takaisin kohti etelää ja kuninkaanlinnaa. Takaisin Stadsholmenille, jolla kuninkaanlinna ja Vanha kaupunki sijaitsevat, morsiuspari saapuu pitkin Strömbronia ja matka päättyy linnan länsipäädyssä sijaitsevaan Logårdeniin, eri eräänlaiseen puutarha-alueeseen (kartassa kohdassa Skeppsbron 2).

Tässä vaiheessa morsiuspari ilmeisesti nousee vaunuista, vilkuttaa yleisölle ja astelee sisälle linnaan. Kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin häissä morsiuspari saapui samaan paikkaan, tosin pienellä laivalla, ja vieraat olivat ottamassa heitä vastaan Logårdenin terassilla, mikä saattaa hyvinkin olla mahdollista myös tällä kertaa. Siinä tapauksessa saapuminen linnalle lienee pienimuotoinen seremonia ja on mahdollista, että prinssi Carl Philip sanoo muutaman sanan yleisölle. Joka tapauksessa kun prinssi morsiamineen saapuu perille linnan pihalle, ammutaan linnan edustalla sijaitsevalta Skeppsholmenin saarelta 21 kunnianlaukausta.

Kuninkaanlinna, Tukholma, Kuninkaalliset häät, prinssi Carl Philip ja Sofia Hellqvist

(c) Alexis Daflos – Kungahuset.se

Kuninkaanlinna, Vita Havet,Ruotsin kuninkaalliset häät, prinssi Carl Philip, Sofia Hellqvist, Hovikirjeenvaihtaja

(c) James Mason-Hudson via Wikimedia Commons

Vaunuajelun jälkeen hääjuhlaa jatketaan linnan sisätiloissa, jossa toisessa kerroksessa sijaitsee niin sanottu juhlakerros. Juhlatilat sijoittuvat linnan pohjoissivulle (alla olevassa kartassa linnan kirkko on alhaalla oikealla) ja koostuvat kymmenestä huoneesta. Hovin mukaan hääillallinen tullaan nauttimaan Vita Havet -salissa, joka on merkitty karttaan numerolla kymmenen ja sen jälkeen tanssit järjestetään Kaarle XI:n galleriassa, joka puolestaan on numerolla kuusi merkitty pitkänomainen huone tai ennemmin jopa käytävä. Varmasti myös muut juhlakerrokset huoneet ja salit ovat käytössä ja niihin sijoitetaan esimerkiksi baareja tai mukavia istuskeluryhmiä.

Linnan koilliskulmassa sijaitseva Vita Havet -sali on linnan tanssiaissali, joka rakennettiin Per Axel Nyströmin suunnitelmien mukaan vuosina 1844–1850. Alunperin sali oli jaettuna kahteen osaan niin, että toinen puolisko palveli kuningattaren illallissalina ja toinen osa henkivartiokaartin salina. Kun väliseinä purettiin, uusi isompi sali peri pienemmän illallisalin nimen. Lehdissä on esitetty arvioita, että saliin mahtuisi hääiltana syömään noin kaksisataa vierasta, mikä kuulostaa hieman ehkä alakanttiin lasketulta. Kruununprinsessa Victorian häissä tila ei illallisvieraille riittänytkään ja illalinen nautittiin niin sanotussa Valtiosalissa, mutta Vita Havetia käytettiin myöhemmin tanssiaissalina.

(Virtual Sweden tarjoaa sivuillaan salista panoraamakuvaa.)

Kuninkaanlinna, Tukholma, Kuninkaalliset häät, prinssi Carl Philip ja Sofia Hellqvist, Vita Havet

(c) Alexis Daflos – Kungahuset.se

Hääjuhlan tanssiosuus järjestetään Versaillesin linnan peiligallerian mukaan suunnitellussa Kaarle XI:n galleriassa. Pitkänomainen tila toimii nykyään kuninkaanlinnan pääasiallisena illallissalina ja siellä järjestetään juhlaillallisia useita kertoja vuodessa. Kun galleriassa nautitaan illallista, Vita Havet -sali toimii puolestaan oleskelutilana sohvaryhmineen.

Kuninkaanlinnan juhlakerros, sekä linnan kirkko ovat avoinna yleisölle, joten jos hääpaikat haluaa nähdä omin silmin, voi niihin käydä tutustumassa seuraavalla reissulla Tukholmaan.

Mainokset

6 kommenttia artikkelissa “Kuninkaalliset häät Tukholmassa – juhlapaikat

 1. Kommenttini ei tällä kertaa liity tähän postaukseen, mutta ajattelin, että näet sen täältä nopeimmin. Hello:n vauvanumero on nyt myynnissä Suomessa. On ollut jo pari päivää, ainakin R-kioskissa näin sen. Pääsin nyt kirjoittamaan tänne ja ajattelin kertoa, jollet vielä ollut tietoinen. 🙂

  Tykkää

 2. Heippa ja kiitos ihanasta blogista. Mahtavaa että Suomesta löytyy muitakin kuninkaallisista innostuneita rojalisteja. Tuskin maltan odottaa itse häitä, vaikka ihan vakuuttunut en olekaan vielä Sofiasta. 🙂 tsin seuraavia kuninkaallisia häitä saadaankin sitten odottaa, joten tästä on otettava kaikki ilo irti.

  Tykkää

  • Kiitos paljon sinulle ja tervetuloa mukaan (vaikka myöhässäkin, jos olet täällä jo pidempäänkin käynyt :))

   Nämä on tosiaan viimeiset pitkään aikaan ja voipi olla, että viimeiset näin julkiset vielä paljon pitempään. Eipä taida noita naimattomia olla kuin Britanniassa ja siellä Beatricen ja Eugenien häät on takuulla hyvin yksityiset. Ja ehkä Harrynkin, tosin niihin nyt näyttää muutenkin olevan aikaa. Sekä tietysti joitakin prinssejä ja prinsessoja on esim. Luxemburgin, Liechtensteinin ja Kreikan perheissä, mutta ne ei niin itseäni kiinnosta ja mediahuomio on paljon vähäisempää. Joten nyt on otettava kyllä kaikki irti!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.