Prinssi Carl Philipin ja Sofia Hellqvistin kuulutukset

Ruotsin prinssi Carl Philip ja hänen morsiamensa neiti Sofia Hellqvist astuivat eilen jälleen yhden askeleen lähemmäs avioliittoa, kun Tukholman kuninkaanlinnan kirkossa järjestettiin kuulutusjumalanpalvelus ja sen jälkeen vastaanotto itse linnassa. Paikalla olivat kuningasperheen ja morsiusparin lisäksi myös Sofian vanhemmat ja sisaret, sekä lukuisia virallisia vieraita, jotka toivat prinssille ja tulevalle prinsessalle lahjaksi muun muassa kajakin, sähkökitaran ja rallikypärän. Ja tosiaan, prinsessalle, sillä Sofian tuleva titteli julkistettiin viimein ja kuten oletettavaa olikin, se on prinsessa.

Kuulutukset ovat vanha perinne, joiden tarkoituksena on selvittää, onko aiotulle avioliitolle olemassa esteitä. Aiemmin kaikki kuulutukset luettiin kirkossa, mutta nykyään asia hoidetaan virallisella ilmoituksella, jossa avioon aikova pari toteaa, ettei kumpikaan ole ennestään naimisista, eivätkä he ole liian läheisiä sukulaisia. Ruotsin kuningasperheessä kuulutukset ovat kuitenkin arvostettu perinne ja samankaltaiset tilaisuudet järjestettiin myös ennen kruununprinsessa Victorian ja prinsessa Madeleinen häitä.

Paikalla kuninkaanlinnan kirkossa, jossa pari vihitään kesäkuun 13. päivänä, olivat ennakkotiedoista poiketen kaikki kuningasperheen jäsenet. Prinssi Carl Philip ja Sofia Hellqvist saivat siis seurakseen niin kuningas Kaarle Kustaan ja kuningatar Silvian, kruununprinsessa Victorian ja prinssi Danielin, kuin prinsessa Madeleinen ja Chris O’Neillinkin, jonka ei alun perin pitänyt lainkaan päästä paikalle, mutta joka mitä ilmeisimmin kiirehti linnaan aivan viime minuuteilla. Seurueen täydensivät pienet prinsessat Estelle ja Leonore, joista ensin mainittu oli paikalla olijoiden mukaan loistavalla tuulella ja hyvin kiinnostunut tilaisuuden kulusta ja nuorempi taas nukahti kesken tilaisuuden isänsä syliin. Prinsessa Estelle erityisesti vaikuttaa olevan jo hyvin tottunut näihin kuninkaallisiin tilaisuuksiin ja on niissä kuin kotonaan.

Video (c) TV4 Nyheterna via Youtube

Sofia Hellqvist oli pukeutunut tilaisuuteen Max Maran vaaleaan kotelomekkoon ja siihen kuuluvaan jakkuun. Molemmat oli koristeltu ilmeisesti harmain yksityiskohdin ja päässään Sofialla oli kiharoiden kruununa ruotsalaisen Malinda Damgaardin musta, rusetilla ja sulalla koristeltu pieni hattu. Tyylikkään kokonaisuuden kruunasivat Bottega Venetan laukku ja Kurt Geigerin vaaleat korkokengät.

Erityisesti Ruotsin kuninkaalliselle perheelle tyypilliseen tapaan perheen naiset olivat kiinnittäneet huomiota asujensa väreihin ja niihin yhteensopivuuteen. Kuningatar Silvia asteli kirkkoon niin ikään lähes valkoisessa jakkupuvussa, kaulassaan hennon vaaleanpunainen huivi ja päässään ruusukkeella ja ohuella verkolla koristeltu päähine brittiläiseltä Philip Treacylta.

Kruununprinsessa Victoria puolestaan oli valinnut vaalean siniharmaan mekon ruotsalaiselta Filippa K -merkiltä, korkokengät tanskalaiselta By Malene Birgeriltä, hopeanharmaan Nancy Gonzalez -laukun, sekä päähänsä niin ikään Philip Treacyn hyvin tunnistettavaa tyyliä olevan hatun.

Raskautensa viimeisellä kolmanneksella tukevasti oleva prinsessa Madeleine täydensi kuningasperheen naisten huomiotaherättävien hattujen sarjan Philip Treacyn kermanvärisellä sykeröllä ja pitsimekon, sekä kauniin vaalean takin seurana oli hattu ja korkokengät Jimmy Choolta. Mekko ja takki ovat Cambridgen herttuatar Catherinenkin suosimalta Seraphine-äitiysvaatemerkiltä. Seurueen nuoret neidit, prinsessa Estelle ja prinsessa Leonore edustivat Kreikan kruununprinsessa Marie-Chantalin lastenvaatemerkin identtisissä takeissa, sekä kauniissa mekoissa. Miehet esiintyivät tyypilliseen tapaansa tummansinisissä puvuissa mustaan pukeutunutta prinssi Carl Philipiä lukuunottamatta ja kravatit oli valittu sinisävyiseltä skaalalta. Ruotsin kuninkaallisten asuista kiinnostuneiden kannattaa muuten piipahtaa Swedish Royal Clothing ID’s tai Svensk Damtidningin Kungliga Mogeblogg -blogeissa.

Tyylikkäitä herroja oli myös Sofian puolella samoin, kuin tyylikkäitä naisiakin. Sofian Marie-äidin L.K. Bennett -mekko on kuninkaallinen suosikki, joka kruununprinsessa Victorialla on valkoisena ja Cambridgen herttuatar Catherinella sinisenä. Kuninkaallisen perheen lisäksi paikalla olivatkin luonnollisesti myös Sofian vanhemmat Marie ja Erik Hellqvist, sekä sisaret Lina Hellqvist avopuolisonsa Jonas Frejdin kanssa ja Sara Hellqvist seuranaan avopuoliso Oskar Bergman.

Pienimuotoisessa juhlassa ei ollut vieraita muista kuningashuoneista, mutta muutamia yleisölle tuttuja sukulaisia, kuten prinssin serkku Gustaf Magnusson vaimoineen oli paikalla. Lisäksi tilaisuuteen osallistui runsaasti erilaisten virallisten tahojen edustajia, jotka luovuttivat jumalanpalveluksen jälkeen häälahjansa tulevalle prinssiparille. Melkein parisataa kuvaa vieraista ja molemmista tilaisuuksista sisältävä kuvagalleria löytyy mm. tästä Aftonbladetin artikkelista.

Kuulutusjumalanpalvelus järjestettiin sateisessa Tukholmassa siis sunnuntaina 17.5. kello 11 paikallista aikaa ja koska tilaisuus oli yleisölle avoin tilan sallimissa rajoissa, oli kirkon edustalle kerääntynyt jo tuntia ennen tilaisuuden alkua noin sadan uteliaan jono. Ensin kirkon penkkiin asettuivat kuitenkin kutsuvieraat kantaen paketteja ja lahjapusseja. Jumalanpalveluksen hoitivat samat papit, kuin tulevat prinssin ja Sofian vihkimäänkin, eli emerituspiispa ja ylihovisaarnaaja Lars-Göran Lönnermark, sekä kuninkaallisen hoviseurakunnan pastori Michael Bjerkhagen. Tilaisuuden aikana laulettiin useampi virsi ja kuultiin musiikkia muiden muassa Bachilta, sekä prinssi Carl Philipin isoisoisoisoisän sisaren prinsessa Eugénien säveltämä ja sanoittama kappale Guds Frid. Jumalanpalveluksen ohjelmaan voi tutustua tarkemmin täällä.

Jumalanpalveluksen jälkeen oli ohjelmassa lounas kuninkaanlinnassa, sekä häälahjojen luovutus. Ensin olivat vuorossa viralliset tahot ja tämän jälkeen kello 16 paikalle oli lehtitietojen mukaan kutsuttu morsiusparin ystäviä. Valtiopäivien puhemies Urban Ahlin ja pääministeri Stefan Löfven puolisoineen ojensivat prinssi Carl Philipille ja Sofialle parlamentin ja hallituksen, sekä samalla niin sanotun kansan lahjan, joka paljastui kahden hengen kajakiksi. Värmlannin maakunnalta, jonka herttua prinssi Carl Philip on, pari sai lahjaksi taulun ja Sofian kotikaupungilta Älvdalenilta muun muassa sähkökitaran, sekä nimillään varustetun penkin, joka asetetaan korkealle mäelle niin, että penkiltä näkee koko Älvdalenin. Morsiuspari vastaantotti myös esimerkiksi ison pehmoleijona Lions-liitolta, parin yhteisellä monogrammilla koristellun rallikypärän luultavasti prinssin tallilta, sekä kehystettyjä valokuvia. Prinssin ja Sofian toiveiden mukaan osa lahjoista oli kohdistettu parin upouuden säätiön tilille ja esimerkiksi Lantmästarförbundet olikin tallettanut sinne 20 000 kruunua eli reilut 2000 euroa. Säätiön tarkoituksena on auttaa lapsia ja nuoria koulutus- ja hyvinvointikysymyksissä.

Kuulutukset ovat siis tärkeä päivä Ruotsin kuningasperheen hääjuhlallisuuksissa ja päivän kruunasi sen suurin uutinen, eli Sofia Hellqvistin tuleva titteli. Arvonimet Ruotsin kuninkaallisessa perheessä ovat yksinomaan kuningas Kaarle Kustaan päätettävissä ja käytäntö menee niin, että kuningas, mitä luultavimmin yhdessä neuvonantajien kanssa, päättää asian ja tarjoaa sitten arvonimeä perheeseen tulossa olevalle uudelle jäsenelle. Tunnetusti prinsessa Madeleinen puoliso kieltäytyi arvonimen kokonaan ja prinsessan ensimmäisestä kihlatusta Jonas Bergströmistä piti tulla herttua tulevan vaimonsa vähempiarvoisen tittelin mukaan. Aivan varmaksi ei tiedetä, mitä Chris O’Neillille tarjottiin, mutta hovin julkilausuman muotoilusta voinee päätellä, että tarjottimella oli sekä prinssin, että herttuan tittelit. Jonas Bergströmin kohdalla on aina puhuttu vain herttuasta, mutta on mahdollista, että myös hänelle tarjottiin prinssiyttä. Joka tapauksessa Daniel Westlingistä sellainen tehtiin ja nyt myös Sofialle on tarjottu molempia. Avioliiton solmimisen jälkeen Sofia tunnetaan arvonimellä Hänen kuninkaallinen korkeutensa prinsessa Sofia, Värmlannin herttuatar.

Arvonimi ei ole missään suhteessa yllätys, vaan ainakin allekirjoittanut oletti koko ajan tämän olevan lopputulos. On esitetty myös esimerkiksi sellaisia kantoja, että tasa-arvon vuoksi Sofiasta ei tulisi prinsessaa tai, että kuningas pyrkisi miellyttämään kriittistä kansaa antamalla Sofialle ”huonomman” arvonimen. Prinsessa oli kuitenkin koko ajan ainut looginen vaihtoehto naiselle, jolle on pedattu ihan kunnollista työroolia kuningasperheessä ja vaikka Ruotsi onkin hyvin moderni maa, tällaisissa asioissa pitäydytään mielellään perinteissä. Samalla kuningas pisti lopullisen pisteen sille keskustelulle, jossa Sofian ei ole katsottu olevan sopiva edustamaan kuningasperhettä ja Ruotsia.

Merkkipäivän ja morsiusparin perheiden ensimmäisen virallisen tapaamisen kunniaksi heistä otettiin vielä perinteinen yhteiskuva. Takarivissä vasemmalta oikealle Jonas Frejd, Lina Hellqvist, kruununprinsessa Victoria, prinsessa Estelle, prinssi Daniel, prinsessa Leonore, prinsessa Madeleine, Chris O’Neill, Sara Hellqvist ja Oskar Bergman. Istumassa kuningatar Silvia, kuningas Kaarle Kustaa, tuleva prinsessa Sofia, prinssi Carl Philip, Marie Hellqvist ja Erik Hellqvist.

Ruotsin prinssi Carl Philip ja Sofia Hellqvist, kuninkaalliset häät, Sofian perhe, kuulutukset, Hovikirjeenvaihtaja

(c) Kungahuset.se

Mainokset

14 kommenttia artikkelissa “Prinssi Carl Philipin ja Sofia Hellqvistin kuulutukset

 1. Mahtava postaus!

  Nyt olen ilkeä pikkusielu, mutta tuo Sofian äidin vaatteen väri ei oikein sovi joukkoon :/
  Vickan ja Madde ovat kyllä upeat, kuten aina ♥♥

  Tykkää

  • Se ottaa tosiaan kuvasta silmään, mutta vähän luulen, että sen tarkoitus voi olla olla sellainen kaavan rikkoja. Kun jos katsoo muita tällaisia kuvia, niin useimmiten siellä on just yksi sellainen, joka on melkein, mutta ei sit kuitenkaan ihan samaa sarjaa ja vähän liian voimakas väri. Sillä estetään se tasapaksuus.

   Tai sitten Sofian äiti on joku kapinallinen. 😀

   Tykkää

  • Tykkäsin, kun tähän oli otettu mukaan myös nuo siskojen avopuolisot. Nykyaikaista, ettei roikuta niissä avioliitoissa pelkästään. Ja tietysti olisihan se ollut aika vaikeaa rajata, kun hääpari itsekin on asunut jo vuosia yhdessä. 🙂

   Tykkää

 2. Hyvä ”Kalle” ,hän teki Sofiasta prinsessan ja olen samaa mieltä Hovikirjeenvaihtajan kanssa siitä, että Sofialla on selkeä työrooli hovissa. Hän on edustava ja ottanut paikkansa hienosti.

  Tykkää

  • Täytyy toivoa, että Sofialle löytyy mielekäs rooli ja oma lokero kuningasperheessä, kun periaatteessa sekä Silvialle, että Madeleinella on jo nuo lasten ja nuorten oikeudet teemoissaan. Toisaalta Madeleine ainakin tällä hetkellä tekee niin mitättömän vähän mitään, ettei Sofialle ole siinä juuri kilpailua.

   Tykkää

 3. Taitavat tulla Madeleine ja Sofia nykyään juttuun jo ihan hyvin? Eikö heillä ollut aluksi vähän vaikeaa, kun Carl Philipin exä oli Madden hyvä ystävä?

  Tykkää

  • Joo, ainakin lehdissä on sellaista kirjoiteltu. Tosiaan juuri tuota ystävyyttä on sanottu syyksi (Joka on muuten ihan naurettava syy, jos on totta. Emma ja Carl Philip erosivat käsittääkseni jo reilusti ennen Sofiaa.) ja voisin kuvitella, että jos eripura on totta, Madden on voinut olla vähän vaikeaa hyväksyä Sofiaa porukkaan ihan tuon julkisuuskuvan perusteella. Siihen aikaan kuitenkin korostettiin kovasti Sofian ”pornouraa”.

   Nykyään näyttää menevän oikein hyvin, mutta vaikeahan näistä on tietää, mikä on totta. Voi olla Madden ja hovin puolelta ihan PR:ää tai sitten nuo lehtijutut voi olla ihan huuhaata myöskin, eikä mitään ongelmaa ole ikinä ollutkaan. 🙂

   Tykkää

 4. Mukava kuva Ruotsin kuningasperheestä 🙂 harmi vain, että tuo Sofian äidin mekko hieman paistaa silmään mutta ei kai se niin vakavaa ole 😉 kauniita tosiaan nuo Sofian siskot… seuraavan kerran heidätkin taidetaan nähdä sitten h-hetkellä eli itse hääpäivänä mutta saa nähdä pystyykö Madeleinen perhe osallistumaan, synnytys nimittäin voi osua päällekkäin häiden kanssa… Olisi kyllä tosi kiva nähdä heitäkin sitten, mutta saapa nähdä…

  Tykkää

  • Saa nähdä, pääsekö Madeleine mukaan. Hovin mukaan osallistuu, eli ilmeisesti laskettu aika ei mene päällekkäin häiden kanssa, eikä ehkä ole ihan lähelläkään, mutta vauvoistahan ei koskaan tiedä, koska päättävät tulla! Käsittääkseni on arveltu, että laskettu aika olisi vasta kuun lopulla, joten siinä mielessä toivon ja odotan kyllä Madden olevan paikalla. 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.