Postia herttuattarelle!

Cornwallin herttuatar Camilla vietti yhdessä prinssi Charlesin kanssa vastikään 10-vuotishääpäiväänsä ja samoihin aikoihin tuli kuluneeksi vuosi herttuattaren veljen yllättävästä kuolemasta. Hovikirjeenvaihtajan on tehnyt mieli jo pidemmän aikaa lähettää postia jollekin kuninkaalliselle ja tässä oli nyt sopiva tilaisuus. Kortti ja pieni kirje lähtivät matkaan huhtikuun loppupuolella ja keskiviikkona saapui vastaus!

Kuninkaalliset kaikissa Euroopan maissa saavat aivan hurjan määrän kortteja ja kirjeitä päivittäin. Kansalaiset ja muu yleisö haluavat lähettää heille onnitteluita ja terveisiä, kertoa omasta elämästään, pyytää ehkä apuakin ja toisaalta antaa palautetta, myös kriittistä. Yhteydenottojen suuresta määrästä johtuen kuninkaallisia ei voikaan yleensä lähestyä kuin perinteisen postin välityksellä.

Vastausta kannattaa yleensä odottaa, sillä kuningashuoneet kyllä yleensä palaavat asiaan. Henkilökohtaista kirjettä sen sijaan ei kannata henkeään pidätellen odotella, sillä lähes aina, hyvin harvinaisia poikkeuksia lukuunottamatta, kirjeeseen vastaan kuninkaallisen edustaja. Yleensä tämä kohteliaasti kertoo, että vastaanottaja oli kovasti ilahtunut kirjeestä ja on pyytänyt allekirjoittanutta välittämään kiitoksensa ja terveisensä. Aika usein kuoresta sujahtaa myös kyseisen kuninkaallisen valokuva muistoksi kirjeenvaihdosta. Aivan kaikista hoveista ei välttämättä tule tätäkään vastausta, eikä varsinkaan silloin, jos onnitteluja esimerkiksi tuoreesta vauvasta kannetaan toimistoon päivittäin laatikkotolkulla. Aina kannattaa kuitenkin yrittää, eikö? Tärkeintähän on lähettää ne omat terveiset ja jos hyvin käy, ehkä ne pääsevät jopa sen oman suosikkikuninkaallisen silmien eteen asti.

Hovikirjeenvaihtaja halusi onnitella Cornwallin herttuatar Camillaa tämän hääpäivän vuoksi, sekä esittää osanottonsa vuosi sitten tapahtuneen herttuattaren veljen, Mark Shandin, kuoleman johdosta. Kirjoitin lyhyehkön kirjeen ja sujautin sen kauniin kortin väliin, päälle vielä osoite ja suomalaiskansalliseen tapaan vähän muumeja postimerkin muodossa ja eikun kortti matkaan!

Postia Cornwallin herttuatar Camillalle, kuninkaalliset, hovikirjeenvaihtaja, Lontoo Tänään postilaatikosta löytyi ilmoitus kirjatusta kirjeestä lähipostissa ja mikäpä muukaan siellä odotti, kuin viesti Isosta-Britanniasta. Kuori oli lähtenyt matkaan toukokuun 8. päivänä ja saapui siis 13. päivänä, lentopostina ja kirjattuna. Kuoren mukaan lähestys on yksityinen ja luottamuksellinen, mutta koska mitään erikoisen henkilökohtaista se ei sisältänyt, jaan sen nyt teidän kanssanne.

Hyvälaatuisen ja paksusta paperista valmistetun kirjekuoren etupuolella on Royal Mailin leima, sekä kuningatar Elisabetin virallinen monogrammi ja vielä Buckinghamin palatsin leima osoitteineen. Kuoren takapuolella on puolestaan pienikokoinen versio herttuatar Camillan omasta monogrammista. Kirjekuoresta paljastui mukava yllätys, sillä kirjeen sijaan siellä oli kortti herttuaparin kuvalla varustettuna.

Kuninkaalliset, hovikirjeenvaihtaja, kirje kuninkaalliselle, Cornwallin herttuatar Camilla

Kortin toiselta puolelta paljastui vielä iloisempi yllätys: herttuattaren omakätinen tervehdys ja allekirjoitus! Yksityisyyssyistä olen kuvasta etunimeni sutannut pois, mutta siinä se tosiaan seisoo ja alla herttuattaren toivotus ”With best wishes, Camilla”. Kortin painettu tekstikin on muuten sympaattinen. Ensin siinä kiitetään viralliseen sävyyn hääpäivän muistamisesta, mutta toisessa lauseessa jo hämmästelläänkin oikein kahden huutomerkin voimin sitä, kuinka vaikeaa on uskoa, että herttupari on ollut naimisissa jo vuosikymmenen.

Kuninkaalliset, hovikirjeenvaihtaja, postia kuninkaalliselle, Cornwallin herttuatar Camilla

Kuten jo totesin, henkilökohtaisen vastauksen saaminen kuninkaalliselta on harvinaista. Herttuatar Camilla on kuitenkin poikkeus sääntöön siinä mielessä, että muita useammin juuri hän lähettää käsinkirjoitettujakin vastauksia. Parhaalla tahdollakaan saamaani korttia ei tietenkään voi kovin persoonalliseksi kutsua, mutta toisaalta on mukavaa tietää, että herttuatar itse on sen kirjoittanut. Ja koska vastauskin on omakätinen, haluan uskoa, että myös kirjeeni on herttuattaren omalle pöydälle päätynyt!

Kuninkaallisille kirjoittaminen on siis yksinkertaista. Jos joku muukin haluaa kokeilla, tässä vielä lyhyet ohjeet. Ensinnäkin hovien nettisivuilta löytyy yleensä osoitteet, sekä mahdolliset muut lisäohjeet postia varten. Hovien sivuille pääset helposti Kuninkaalliset netissä -välilehden kautta. Esimerkiksi Ison-Britannian kuningashuoneen nettisivuilla annetaan hiukan ohjeita siitä, kuinka kuninkaallista vastaanottajaa voisi kirjeessä tai kortissa puhutella ja luetellaan osoitteet, joiden kautta kirje löytää kullekin kuninkaalliselle perille. Pohjoismaiset hovit toivovat yleensä, että yhteydenotot tehtäisiin nettisivujen kautta ja niistä vastauksia saaneekin huonommin.

Luonnollisesti kirjeessä kannattaa olla kohtelias ja ystävällinen, kertoa jotakin itsestään ja liittää aihe kyseiseen kuninkaalliseen. Syntymäpäivilleen heitä lienee turha kutsua, mutta kirjeessä voi kertoa vaikkapa siitä, kuinka on kokenut kyseisen kuninkaallisen hyväntekeväisyystyön. Tai kertoa jotakin omasta elämästään, tietenkin, mutta harva jaksaa lukea vieraan ihmisen elämäntarinaa, joten viesti kannattanee pitää aika yksinkertaisena. Tosin pidempiinkin kirjeisiin voi saada yllättäviä vastauksia, kuten eräs 4-vuotias tyttö ja tämän äiti huomasivat. Tytön kirjeistä 20 prinsessalle ja kuningattarelle, sekä heidän vastauksistaan voi lukea sympaattisessa The Princess Letters Project -blogissa. Kirjeeseen ja kuoreen pitää muistaa laittaa vielä oma osoite ja nimi, jotta vastauskin löytää perille!

Oletteko joskus lähettäneet postia kuninkaalliselle? Millaisen vastauksen saitte? Ja jos joku nyt innostuu postihommiin, Hovikirjeenvaihtaja kuulisi kokemuksesta mielellään!

10 kommenttia artikkelissa “Postia herttuattarelle!

    • Ehdottomasti kannattaa! 🙂 Oli kyllä hauskaa, kun tuli vastaus ja kai melkein kaikilta jonkinlainen tuleekin. Ajattelin, että Williamille ja Katelle voisi laittaa vauvaonnittelut nyt. Saisi muistoksi kortin kuitenkin, vaikka niitä tietenkään eivät itse allekirjoita.

      Kerro sitten kokemuksia, jos laitat postia menemään!

      Tykkää

      • Palasin vielä katsomaan Camillan kirjeen sisältöä. Mielestäni on hauskaa, että kirjeen tyyli on hyvin rento esimerkiksi useat huutomerkit lauseen perässä. 🙂

        Tykkää

        • Sama huvitti minuakin, jotenkin tosi sympaattista ja epävirallista, vaikka tietysti onkin painettu kaikkiin kortteihin. Ehkä se kertoo jotakin Camillasta, joka kuvien perusteella vaikuttaa aika rennolta ja itsensä kevyesti ottavalta ihmiseltä. 🙂

          Tykkää

  1. Hei!
    Ihanaa että sait kirjeen takaisin ja vielä henkilökohtaisesti allekirjoitettuna! 🙂 itse lähetin pari päivää sitten Katelle ja Williamille onnitteluni Charlotten syntymästä kirjeitse. Toivon saavani jonkinlaisen vastauksen. Sain innostusta tästä postauksesta ja blogilinkistäsi ja voikin olla että kirjoittelen muillekin kuninkaallisille kesän aikana. 🙂

    Tykkää

    • Hienoa! Minäkin ajattelin vauvasta onnitella ja nyt pitää kyllä ottaa se oikein asiaksi. Georgen syntymän jälkeen onnitelleet saivat kuulemma vastaukseksi kortin, jonka kuvassa William, Kate ja George olivat sairaalan ulkopuolella lähtöpäivänä. Toisella puolella oli sitten painetut kiitokset ilman allekirjoituksia, mutta se on kyllä täysin ymmärrettävää, sillä postia tuli varmaan hirveästi.

      Kenelle muille ajattelit postia laittaa? 🙂

      Tykkää

      • Ajattelin, että voisin itsekin lähettää viestiä Camillalle ja mahdollisesti Ruotsin Victorialle ja Madeleinelle, sekä Mette-Maritille ja mahdollisesti vielä jollekin. Saa nähdä. 🙂

        Tykkää

        • Norjan hovista ei löytynytkään paljon tietoa, eli ei taida olla kauheasti ihmisillä kokemusta siitä, mitä vastauksia saa. Jännä nähdä, kuinka sieltä vastataan.

          En muuten ole nähnyt niitä Hello!-lehtiä missään, aina vaan myydään edellistä numeroa. Onko sulla ollut parempi tuuri?

          Tykkää

  2. Onpa kiva, että sait vastauksen.
    Eipä ole tullut aiemmin mieleen lähettää postia, mutta mielenkiinto kyllä kovasti heräsi. Tuli mieleen, että esimerkiksi pikku George-herraa voisimme onnitella oman pikku prinssini kanssa. 😀

    Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.