Kuninkaalliset häät Ruotsissa lähestyvät – Kuulutukset, lahjat, hääillallinen ja polttarit

Jälleen päivitystä Ruotsin prinssi Carl Philipin ja Sofia Hellqvistin häihin liittyen. Juhlapäivään on tänään tasan kuukausi aikaa ja meillä täällä Hovikirjeenvaihtaja-blogissakin polkaistaan nyt käyntiin varsinainen hääkuukausi. Häiden lähestyessä sekä virallista tietoa, että huhuja ja paljastuksia saadaan tipoittain. Jotta kaikki informaatio pysyisi helposti saatavilla, olen perustanut prinssi Carl Philipin ja Sofian häille oman alasivun, joka löytyy heti tuosta bannerin alta. Kokoan sinne kaiken häistä saamamme tiedon hieman tiiviimpään muotoon. Luonnollisesti myös kaikki laajemmat postaukset säilyvät blogissa ja kaiken kuninkaallisiin häihin liittyvän löytääkin helposti Carl Philipin ja Sofian häät -tagin alta tai sivun oikean laidan linkistä. Ennen juhlaviikonloppua on vielä luvassa erilaisia hääaiheisia teemapostauksia, sekä ajankohtaisia uutisia ja myös somessa Hovikirjeenvaihtaja seuraa aktiivisesti hääjärjestelyitä. Ja jos tuntuu, että kuninkaallisista häistä ei silti saa tarpeekseen, vielä tämän illan ajan voi osallistua blogin synttäriarvontaan, jossa palkintona on dvd-taltiointi kruununprinsessa Victorian häistä!

Ja sitten varsinaiseen asiaan. Ensimmäiset häihin liittyvät juhlallisuudet ovat nimittäin ohjelmassa jo tulevana sunnuntaina  ja lisäksi olemme saaneet kuulla hieman lisätietoa hääjuhlan ohjelmasta ja hääillallisesta, sekä hääparin toiveista lahjoja koskien. Lisäksi Ruotsissa ja Kreikassa on juhlittu polttareita ja hovi on julkistanut omat hääsivunsa, sekä vahvistanut häiden televisioinnin, mistä lisää alla olevassa postauksessa.

Kuninkaalliset häät, Ruotsin prinssi Carl Philip ja Sofia Hellqvist, Tukholma, Hovikirjeenvaihtaja

(c) Mattias Edwall – Kungahuset.se

Tärkein uutinen häihin liittyen lienee se, että häät perinteiseen tapaan televisioidaan ja Suomessa niitä pääsee seuraamaan suorana Ylen kautta. Lähetyksistä ja niiden sisällöstä, sekä juontajista enemmän tässä postauksessa.

Tulevana sunnuntaina eli 17.5. järjestetään Tukholmassa Kuninkaanlinnan kirkossa niin sanottu kuulutusjumalanpalvelus. Tilaisuus on jo perinne Ruotsin kuningasperheessä ja sen tarkoituksena on paitsi toimia näyttämönä kuulutuksille, aloittaa omalta osaltaan viimeinen kuukausi ennen 13.6. järjestettäviä häitä. Kuulutusten lukemisessa on Ruotsissa sama idea kuin Suomessakin, eli naimisiin aikova pari ilmoittaa, ettei heidän avioliitolleen ole esteitä ja ilmoituksen julkisen kuuluttamisen jälkeen muilla tällaisista esteistä tietävillä on mahdollisuus niistä kertoa ennen vihkimistä. Virallisessa asiakirjassa sekä prinssi, että Sofia todistavat, etteivät ole tällä hetkellä avioliitossa tai rekisteröidyssä parisuhteessa, eivätkä ole keskenään sisaruksia tai sukua suoraan ylenevässä tai alenevassa polvessa.

Kuulutusjumalanpalvelus järjestetään siis Kuninkaanlinnan kirkossa, jossa morsiupari myös vihitään kesäkuussa. Tilaisuus alkaa kello 12 Suomen aikaa ja on yleisölle avoin. Kello 15 alkaa linnassa yksityinen vastaanotto, jonka aikana kutsuvieraille tarjoillaan virvokkeita ja kihlapari ottaa vastaan lahjoja virallisilta tahoilta. Kuulutustilaisuudessa ovat prinssin ja Sofian lisäksi läsnä kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia, kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel, sekä prinsessa Madeleine. Chris O’Neill ei tyypilliseen tapaansa ole paikalla, eikä jumalanpalvelukseen luultavasti tuoda myöskään prinsessa Estelleä ja prinsessa Leonorea, vaikka lasten osallistumista ei muutenkaan merkitä hovin kalenteriin.

Ruotsin kuninkaalliset häät, prinssi Carl Philip, Sofia Hellqvist, kuninkaanlinnan kirkko, Hovikirjeenvaihtaja

(c) Alexis Daflos – Kungahuset.se

Yleisöltä prinssi Carl Philip ja Sofia eivät luonnollisesti odota lahjoja, mutta jos heitä haluaa muistaa, toivoo pariskunta, että se tapahtuisi lahjoituksena uunituoreelle Prinssiparin säätiölle. Säätiön tarkoituksena on tukea lapsia ja nuoria hyvinvointiin ja koulutukseen liittyvissä kysymyksissä, jotka ovat teemoina sekä prinssin, että Sofian sydäntä lähellä. Lisätietoa lahjoittamisesta hovin nettisivulla.

Jos prinssiparille haluaa antaa aivan konkreettisen lahjan tai muun tervehdyksen, sekin onnistuu. Nämä lahjat toivotaan jätettävän Kuninkaanlinnan Post & Logistik -pisteeseen perjantaihin 12.6. mennessä. Onnitteluja voi jättää myös hovin nettisivulla ja kortteja ja lahjoja voi lähettää myös postitse osoitteeseen.

H.M. Konungens Hovmarskalksämbete
Kungl. Slottet
107 70 Stockholm

Hääillallinen nautitaan Kuninkaanlinnan Vita Havet -juhlasalissa ja siitä tulee vastaamaan viiden huippukokin tiimi. Yleisesti toteutuksesta ja illallisen valmistuksen organisoinnista, sekä keittiöhenkilökunnan johtamisesta vastaa Fredrik Eriksson, joka on luonut huomattavan uran ruotsalaisessa ravintomaailmassa. Eriksson omistaa useita ravintoloita, on mukana Nobel-säätiön ja Ruotsin ravintola-akatemian toiminnassa, sekä istuu Vuoden kokki -kilpailun tuomaristossa. Fredrik Erikssonin lisäksi mukana ovat Michelin-tähdillä palkittu ravintoloitsija Mathias Dahlgren, Vuoden kokki ja Bocuse d’Or -kilpailutoiminnassa mukana olevat Markus Aujalay ja Henrik Norström, sekä huippukondiittori Mattias Ljungberg. Kaikki viisi kokkia ovat itse kilpailleet, sekä olleet mukana ruotsalaisten kokkien ja kokkijoukkueiden taustajoukoissa näiden kilpaillessa kotimaisissa ja kansainvälisissä kokkikilpailuissa. Tähän kokkitiimiin valinta on osunut prinssi Carl Philipin mielenkiinnon vuoksi, sillä prinssi on jo useiden vuosien ajan seurannut tiiviisti ravintola-alan kilpailuja ja istunut esimerkiksi Vuoden kokki -kilpailun tuomaristossa yhdessä Fredrik Erikssonin kanssa.

Illallisen jälkeen hääjuhlassa on ohjelmassa ainakin kakun leikkaaminen, sekä tanssia, mutta myöhemmin illalla juhla muuttunee rennommaksi ja silloin lavalle nousee suosittu ruotsalainen DJ Avicii. Muiden muassa kappaleista Levels, Hey Brother ja Wake me up! tunnetun 25-vuotiaan musiikkituottajan äiti on vahvistanut medialle poikansa esiintymisen kuninkaallisissa häissä. Aftonbladetin mukaan prinssi Carl Philip otti henkilökohtaisesti Aviciin yhteyttä ja pyysi tätä esiintymään.

Tuota vähemmän virallista hääjuhlintaa edustavat myös polttarit, jotka on nyt pidetty sekä morsiamelle, että sulhaselle. Sofia Hellqvistin polttareita juhlittiin ensin, lauantaina 25. huhtikuuta, 1700-luvulta peräisin olevassa herraskartanossa Håtuna Stengårdissa Tukholman pohjoispuolella. Paikalla olivat Sofian sisaret Lina ja Sara, sekä ystäviä niin lapsuudesta ja nuoruudesta Älvdalenissa, kuin myöhemmiltä vuosilta Tukholmastakin. Ensimmäisten joukossa paikalle saapui myös kruununprinsessa Victoria, mutta prinsessa Madeleine ei bileisiin osallistunut Lontoon- ja Rooman-matkojen vuoksi. Ohjelmassa oli ainakin kylpemistä ulkoporealtaassa, samppanjaa ja libanonilainen illallinen. Kruununprinsessa Victorian nähtiin poistuvan kartanosta sunnuntaina aamupäivällä ja Sofian siskoineen iltapäivällä.

Video (c) Aftonbladet TV via Youtube

Prinssi Carl Philipin polttareita vietettiin ulkomailla, kun kaveriporukka nappasi prinssin mukaansa Kreikkaan vajaata viikkoa myöhemmin torstaina, eli vappuaattona. Prinssi yllätettiin lehtitietojen mukaan täysin ja kaapattiin kuningas Kaarle Kustaan syntymäpäiviltä. Juonen takana olivat olleet ainakin kruununprinsessa Victoria ja muutkin kuningasperheen jäsenet tiesivät yllätyksestä. Ateenassa ohjelmassa oli muun muassa illallinen yksityisessä ravintolassa ja huvittelua rannalla teemaan sopivissa asusteissa, sillä prinssi sai lahjaksi ainakin lippalakin ja uimahousut morsiusparin yhteisellä monogrammilla koristeltuina. Lauantai-iltaa seurue vietti kosteissa ja iloisissa merkeissä yksityisellä rantaklubilla, kunnes palasi ilmeisesti sunnuntaina takaisin Ruotsiin. Noin kymmenestä ystävästä koostuneeseen polttariporukkaan ei kuulunut kuninkaallisia jäseniä, mutta prinssiä oli juhlimassa esimerkiksi jääkiekkoilija Niklas Anger.

Viimeisenä, mutta ei suinkaan vähäisimpänä, Ruotsin hovi on nyt julkaissut viralliset hääsivunsa, joista löytyy virallisesti kerrottua tietoa häistä. Tällä hetkellä vain ruotsiksi tarjolla olevilta sivuilta löytyy tietoa ainakin kuulutuksista, hääpäivän kulusta ja lyhyet henkilökuvat morsiusparista. Lisäksi hovi on ilmoittanut sivuilla ”viralliset” hashtagit sosiaalisen median käyttöön, joten jos haluat keskustella häistä, kirjoita viesteihin #kungligtbröllop2015 tai #royalwedding2015. Suomeksi myös #prinssihäät tai #kuninkaallisethäät saattaisivat olla ihan käyttökelpoisia.

Kuninkaalliset häät Ruotsi, Hovikirjeenvaihtaja, Prinssi Carl Philip, Sofia Hellqvist

Screenshot Kungahuset.se (12.5.2015)

Mainokset

10 kommenttia artikkelissa “Kuninkaalliset häät Ruotsissa lähestyvät – Kuulutukset, lahjat, hääillallinen ja polttarit

  • Varmasti ainutlaatuinen elämys päästä seuraamaan häitä paikan päältä. Toivotan jo etukäteen hyvää matkaa, sillä en varmaan myöhemmin enää muista toivottaa! 🙂

   Mietin itsekin jossain vaiheessa häiden seuraamista Tukholmasta käsin, sillä Ruotsi ei ole niin hirvittävän kaukana ja toista vastaavaa tilaisuutta ei moneen vuoteen tarjoudu. Aika ei kuitenkaan anna myöten, joten tyydyn seuraamaan häitä kotisohvalta. Mielenkiintoista olisi kuulla kokemuksistasi häistä postauksen muodossa. 🙂

   Tykkää

   • Voit olla varma, että postausta aiheesta tulee! Tosin laatua ei voi taata, sillä hyvin mahdollista on, että seuraan paikan päällä jonkun takaraivoa ja heiluvia lippuja, sillä väkeä riittänee. Mutta tunnelmaahan sekin tietysti on. 😉

    Kiitos toivotuksista, saa nähdä miten sujuu. 🙂 Hauskaa on varmasti, mutta vähän täytyy kyllä valmistautua ennakolta, jotta saa mahdollisimman paljon irti.

    Tykkää

 1. Kerrassaan loistavaa, että hovireportterimme lähtee paikan päälle !Kiitos jo etukäteen, että pääsemme tällä tavalla mukaan häätunnelmiin ! Mukavaa matkaa!

  Tykkää

 2. Tosiaan hienoa, että tv-lähetystä päästään seuraamaan myös illalliselta :). Täytyy toivoa, että kyseinen päivä on vapaa, jolloin voi rauhassa uppoutua seuraamaan tapahtumia. Tuo paikanpäälle lähteminen on hienoa :)! Onkohan vielä mahdollista saada hotellia tuolle päivälle?

  Tykkää

  • Eilen varasin omani, joten kyllä näyttää olevan. 🙂 Tukholmassa tosin on aika hinnakasta selvästikin tuo hotelliasuminen, joten hostellit ja muut edullisemmat vaihtoehdot on ehkä täynnä, mutta ihan normaalia Scandicia ym. näytti olevan hyvinkin tarjolla.

   Hauskaa on kyllä lähteä, ensimmäinen kerta meikäläiselle tällainen ”kuninkaallisreissu”. Mutta tallennukseen täytyy laittaa lähetykset Suomessa, koska suurin osahan tuolla jää tietysti näkemättä.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s