Prinsessa Charlotte lehtien kansissa

Sen lisäksi, että Britannian uudesta prinsessasta on tiedotettu niin virallisin tiedotuksin, vaaleanpunaisin maamerkein, tykinlaukauksin, kuin tuntikausia soineilla kirkonkelloillakin, on asialla ollut tietenkin myös varsinainen ja perinteinen tiedonvälitys, eli paperilehdet. Lehdistö ympäri maailmaa asetti pienen prinsessa Charlotten kanteensa sunnuntaina ja maanantaina, ihastellen vauvaa, hehkeää äitiä ja jopa asetellen vauvan harteille tulevaisuutta ajatellen raskasta viittaa. Tiistaina otsikot taas julistivat prinsessan nimeä ja sen yhteyksiä rakkaisiin sukulaisiin.

(Pahoittelen twiittien suurta määrää. Jos kuvat latautuvat vain osittain, niitä klikkaamalla pääsee näkemään twiitin ja kuvan kokonaisuudessaan.)

Daily Mailin sunnuntaipainos Mail on Sunday julisti kannessaan ”Kate, eikö hän ollutkin odottamisen arvoinen!” viitaten median ja yleisön pitkään vauvaodotukseen ja samalla tietenkin vauvan äitiin, jolle odotus lienee ollut kaikkein pisin.

Daily Mirrorin Sunday People oli painanut kanteensa lähestulkoon saman kuvan herttuatar Catherinesta ja vauvasta otsikoiden ”Prinsessa ja riemu”. Molempien pääuutinen tuntui olevan se, että herttuatar Catherine oli synnyttänyt, ei niinkään vauva ja uusi prinsessa.

Skotlantilainen The Sunday Post oli päästänyt kanteensa myös ylpeän isän, prinssi Williamin ja vaikka tyyli onkin hieman vähemmän iltapäivälehtihenkinen, myös Sunday Post myy lehteään aikuisilla kuninkaallisilla. Kaikki kolme lehteä muuten tarjoavat vauvaliitteitä, julisteita tai kuvakokoelmia säästettäväksi lehden välistä.

Daily Mirrorin varsinainen sunnuntaipainos Sunday Mirror puolestaan oli nostanut pääaiheekseen ihan itse vauvan. Päivän paras lähikuva oli rajattu niin, että pienen prinsessan kasvot täyttivät lähes koko etusivun ja otsikko leikitteli Prinsessa Ruususen englanninkielisellä nimellä Sleeping Beauty.

Olisi ollut hauskaa nähdä Sunday Mirrorin päätoimittajan ilme, kun tämä on saanut eteensä The Sunin sunnuntaipainoksen. Kantta nimittäin koristaa lähes identtinen kuva ja otsikkokin on kuin samasta ideariihestä. The Sun on Sundayn kannessa on kuitenkin jotain, mitä aiemmissa lehdissä ei ole näkynyt. Minimaalisen pieni kuva, mutta kuva kuitenkin ja siinä isoveli prinssi George. Prinssiä on odotettu lähestulkoon yhtä innokkaasti julkisuuteen kuin vauvaa maailmaan, mutta kun prinssi sitten kameroille esiintyi, uutiskynnys ei ihan etusivun veroisesti kuitenkaan ylittynyt.

The Telegraphin The Sunday Telegraph sentään muisti prinssiä kannessaan, vaikkei häntä kuvaan päästänytkään. Suloistaa lähikuvaa tyttövauvasta korostaa otsikko ”Sisko Georgelle!”. Tämän kauniin kuvan suosioon muuten on varmasti vaikuttanut myös herttuatar Catherinen käsi, jossa prinsessa Dianan kihlasormus kimaltelee.

Britannian niin sanotusti laadukkaammista sunnuntailehdistä laajalevikkisin on The Timesin kustantama Sunday Times. Se käytti kannessaan samaa kaunista kuvaa kuin The Sunday Telegraph, mutta lehden ehkä asiallisemmasta linjasta tabloid-lehdistöön verrattuna ei kuitenkaan kerro sen pääotsikko. Pikkuprinsessan ja maailmankuulun sormuksen vieressä komeilee otsikko ”The New People’s Princess”, mikä sitoo lehden ilmestyessä vasta vuorokauden ikäisen vauvan kiinteästi isoäitiinsä, prinsessa Dianaan, joka tunnettiin juuri kansan ja ihmisten prinsessana. Tämänkaltaista taakkaa isoäidin perinnön jatkajana ei soisi pienelle vauvalle sälytettävän.

The Sunday Timesin tapaan ei-keltaiseen lehdistöön kuuluva The Guardianin The Observer oli jättänyt uutisen hieman pienempään arvoon ja vaikka herttuatar Catherine, prinssi William ja prinsessa Charlotte kansilehdellä esiintyvätkin, myös muita uutisia, kuten lähestyvät vaalit, on päässyt eturiviin. Suurista brittiläisistä päivälehdistä ilmeisesti ainoastaan The Independent ei tuonut kuninkaallista vauvaa etusivulleen, mikä on kuninkaallisista perinteisesti lähes irtisanoutuneelle lehdelle tyypillistä.

Cambridgen herttua ja herttuatar ovat tällä hetkellä yksiä maailman seuratuimmista julkkiksista ja luonnollisesti vauvan syntymä oli uutinen myös Ison-Britannian rajojen ulkopuolella. Saksassa mm. Bild am Sontagin kanteen pääsi itse pikkuprinsessa ja ranskalaislehdet Le Parisien, Paris Match ja Point de Vue puolestaan koristivat kantensa myös kauniilla äidillä.

Suomalaisetkin iltapäivälehdet nostivat prinsessan syntymän pääuutisekseen. Sekä Iltalehti, että Ilta-Sanomat olivat asettaneet vauvan ja vanhemmat keskelle kansiaan ja sisäsivuilla aiheesta oli kirjoitettu runsain kuvin kahdesta kolmeen aukeamaa per lehti.

Kuninkaalliset, Herttuatar Catherine, Kate Middleton, vauva

Erillisiä vauvanumeroita tarjosivat viikkolehdet Ok! ja Hello!, sekä päivälehti The Daily Star, joka oli juhlan kunniaksi ainoana lähtenyt pukemaan lehteään pinkkiin. Viikkolehdet olivat muuten mahduttaneet myös pienen hurmuriprinssin kansiinsa.

Myös maanantaina lehdistä moni esitteli kannessaan vastasyntynyttä prinsessaa, mutta tiistain lehdillä oli jo uutisiakin kerrottavana. Maanantaina julkaistu nimi, Charlotte Elizabeth Diana, julistettiin kaikelle kansalle lehtien kannessa heti aamulla.

Daily Telegraphille vauva ei ollut enää päivän pääuutinen, vaan lähestyvät vaalit olivat vieneet suurimman osan etusivusta. Sivun ylälaidassa nukkui kuitenkin pieni prinsessa nimirimpsuineen.

Myös Daily Expressin kanteen mahtui vaaliasiaa, sekä urheiluun liittyvä uutinenkin, mutta suurimman tilan vei kuitenkin prinsessan nimi. Kensingtonin palatsin mukaan nimiä ei selitetä, vaan niiden annetaan puhua puolestaan. Yleisön tapaan lehdet kuitenkin ovat muodostaneet vahvan mielipiteen siitä, ketä ja mitä nimillä kunnioitettiin. Diana ja Elizabeth ovatkin tietysti selkeitä, mutta esimerkiksi Daily Expressin mukaan Charlotte on selvä viittaus prinssi Charlesiin.

The Sun kokeili jo hiukan lempinimiä ja lähestyi uutista hieman kevyemmin. Charlie ja Di -otsikossa leikiteltiin prinsessan kuuluisilla isovanhemmilla, joiden nimet ovat prinsessankin nimessä edustettuina. Samalla ehkä tehtiin yleisölle jo tutuksi pikkuprinsessalle kaavailtua Charlie-nimeä?

Ja jos joku nyt pelkäsi, että Sunin otsikosta huolimatta herttuaparin toisaalta ilmeinen ja toisaalta yllättävä valinta sisällyttää prinsessa Dianan nimi ei saanut ansaitsemaansa huomiota lehdissä, ei kannata vaipua epätoivoon. Daily Mailiin, brittiläisen tabloid-lehdistön puppupuheiden kruunaamattomaan kuninkaaseen, voi aina luottaa! Kuviin pieni prinsessa ja kuuluisa isoäiti vierekkäin, alaotsikkoon viittaus palatsin salaliittoihin ja pääotsikoksi jokaisen äidin sydäntä riipaiseva ”Äidille, jonka hän menetti” ja siinä se, lehtiä on taas myyty. Vauvan koko nimi on kaunis ja merkityksellisyydessään viehättävä, mutta juuri näitä ja aiemmin mainitsemaani kansan prinsessa -otsikkoa ei tässä vaiheessa kaivattaisi.

Mainokset

8 kommenttia artikkelissa “Prinsessa Charlotte lehtien kansissa

 1. Kiitos kattavasta postauksesta. Hauskat nuo kaksi melkein identtistä kansilehteä. Tuo Dianan nimellä revittely on tökeröä ja tuo Daily Mail on kyllä taatua törkyä 🙂 Kyseessä on kuitenkin vain nimi, jonka ei pitäisi määritellä ihmisen luonnetta tai tulevaisuutta. Eikä kukaan puhu Georgestakaan koko nimellä, minun piti googletta, että edes muistin, mikä hänen koko nimensä on :). Aika usein näkee nykyään myös tavismaailmassa, että lapsia nimetään edesmenneiden sukulaisten mukaan. Minusta tämä on kaunis tapa.

  Tykkää

  • Ihan totta, että nuo toiset nimet tuppaavat jäämään aika triviaaleiksi, mutta ”jostakin syystä” tällä kertaa ainakin twitter on täynnä prinsessa Charlotte Elizabeth Dianaa… Etunimi ei ainakaan näin aluksi tunnu oikein riittävän. 😉

   Se on tosiaan kaunis tapa ja vaikka minäkään etukäteen en oikein Dianaan uskonut, se ei johdu siitä, etteikö nimi olisi kaunis tai etteikö hänen nimeään voisi pienelle tytölle laittaa. Ainut ”ongelma” minulle oli juuri nämä loputtomat vertailut ja odotukset, mutta toisaalta eipä niiltä olisi tainnut pieni prinsessa päästä pakoon ilman tuota nimeäkään.

   Tykkää

   • Jep, varmasti pienen prinsessan ulkonäöstä, luonteesta ja käyttäytymisestä tullaan väkisin etsimään Dianan piirteitä. Vinkkinä kaikille, useiden kirjastojen asiakkaat pääsevät lukemaan ulkomaisia nettilehtiä ilmaiseksi kirjaston käyttäjätunnuksilla. Kannattaa ottaa selvää, josko oma lähikirjasto näitä palveluita tarjoaa.

    Tykkää

 2. Hauska idea tehdä postaus lehtien kansikuvista. Oli kiva nähdä millaisia lehtiä ilmestyi prinsessan syntymän jälkeen. 🙂 Itse ostin heti Iltasanomat ja Iltalehden ja toivon saavani käsiini Hellon numeron. 🙂

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.