Alankomaalaiset tyytyväisiä kuninkaaseensa, varsinaisen kansansuosion kerää kuitenkin kuningatar

Alankomaissa vietettiin tänään maanantaina Koningsdagia eli kuninkaanpäivää. Varsinaisiksi karnevaaleiksi äityvät juhlallisuudet ovat jokavuotinen perinne ja juhlakaluna toimii tietenkin maan hallitsija, kuningas Willem-Alexander. Mukana päivän vietossa olivat myös kuninkaan tyttäret ja huippusuosittu puoliso, kuningatar Maxima. Tuoreessa mielipidemittauksessa kuningattaren ilmoittikin suosikikseen yli puolet kansasta, mutta toisaalta myös kuninkaan työhön oltiin hyvin tyytyväisiä.

Viime viikolla tutustuimme tuoreeseen suosiomittaukseen Ruotsista, jossa kruununprinsessa Victoria hallitsi suvereenisti tuloksia. Kuninkaallisen perheen jäsenistä suosikikseen juuri kruununprinsessan nosti 52 prosenttia kyselyyn vastanneista. Koningsdagin alla ja toisaalta myös juuri ennen kuninkaan valtaannousun kaksivuotispäivää televisiokanava RTL:n uutistoimituksen DJV Insightsilla teettämässä kyselyssä Alankomaiden 43-vuotias argentiinalaissyntyinen kuningatar keräsi jopa vielä hieman paremman tuloksen, sillä hänet nimesi suosikikseen 54 prosenttia kyselyyn vastanneista 526 haastatellusta. Kuningatar Maxima on jo vuosikaudet hallinnut näitä kyselyitä ja vaikka tällä kertaa prosenttiosuus putosi muutamalla pykälällä viime vuotisesta, ei varsinaisia hiipumisen merkkejä näytä olevan ilmassa.

Mutta vaikka kuningas Willem-Alexander jäikin kauas vaimonsa lukemista 12 prosentin osuudellaan, voi hän kuitenkin olla tyytyväinen kyselyn tuloksiin. Kun haastatelluilta kysyttiin, onko kuningas pystynyt täyttämään hänelle asetetut odotukset, 48 prosenttia vastasi kyllä. Mikä tärkeämpää, yli 45 prosenttia vastanneista totesi, että kuningas on ylittänyt odotukset. Yhteensä 93,3 prosenttia haastatelluista kokee kuningas Willem-Alexanderin onnistuneen tehtävässään ja hänelle annettujen arvosanojen keskiarvo on 7,5. RTL Nieuwsin haastatteleman hoviin keskittyneen toimittajan Antoin Peetersin mukaan näyttää siltä, että kuningas työskentelee kovasti, mutta esiintyy silti rennosti ja on onnistunut löytämään itselleen sopivan roolin yhteiskunnan toiminnassa.

Kolmantena suosiomittauksessa on maan entinen kuningatar, kuningas Willem-Alexanderin vallasta luopunut äiti, prinsessa Beatrix. Suositun hallitsijan ilmoitus vallanvaihdosta reilut kaksi vuotta sitten herätti ensin hieman pelkoa ja epäilyksiä, mutta nyt kun kansa on todennut uuden kuninkaan hoitavan työnsä kiitettävästi, yli 70 prosenttia vastaajista totesi, ettei prinsessa Beatrixia kaivata takaisin. 65 prosenttia katsoo, että kuningas Willem-Alexander hoitaa tehtävää yhtä hyvin kuin äitinsä ja 30 prosentin mielestä hän onnistuu siinä jopa paremmin. Vain 5 prosenttia vastaajista katsoo, että parantamisen varaa suhteessa äitiin on vielä.

Kritiikillekin kyselyssä on silti sijaa, sillä kaksi kolmesta vastaajasta kokee, että kuninkaan 823 00 euron vuosipalkka (joka sisältänee erilaisia virkaan kuuluvia kuluja melko runsaasti) on liian suuri ja saman kokoisen joukon mielestä myös palatsien kunnostamiseen ja ylläpitoon kuluu vuosittain liikaa rahaa. Peetersin mukaan tätä keskustelua on käyty jo vuosia, mutta koska kuningashuone nauttii tällä hetkellä ennen näkemätöntä suosiota, sitä on katsottu läpi sormien.

Viimeiseksi kyselyssä kartoitettiin vielä kansan mielipidettä kuninkaan syntymäpäiväjuhlien, eli Koningsdagin suhteen. Vuodesta 1890 Koninginnedagina eli Kuningattaren päivänä tunnettu juhla on toiminut hallitsijan virallisena syntymäpäivänä sijoittuen sään salliessa ihan oikean syntymäpäivänkin kohdalle, kuten tänään 48 vuotta täyttäneellä kuningas Willem-Alexanderilla. Prinsessa Beatrix muutti juhlan palatsin edessä järjestetystä kukkakulkueesta tapahtumaksi, jonka aikana kuninkaallinen perhe vierailee eri puolilla maata osallistuen kaupunkien juhlallisuuksiin. Ohjelmaan kuuluu mm. suuria kirpputoreja, karnevaalitunnelmaa ja konsertteja, sekä muita tilaisuuksia eri puolilla maata. Juhlapäivä on yleinen vapaapäivä ja kansa todella saapuu kaduille juhlimaan, usein muuten pukeutuneina oranssiin kuningashuoneen kunniaksi ja tuota juhlan muotoa kutsutaankin aika kuvaavasti oranssiksi hulluudeksi.

Tänä vuonna tilaisuutta on yritetty muuttaa hieman vähemmän huvittelutapahtumaksi ja saada mukaan vähän enemmän virallista ohjelmaa. RTL Nieuwsin ennakkokyselyssä puolet vastaajista oli sitä mieltä, että muutos on hyvästä, mutta toisaalta 40 prosenttia ei ilahtunut uusista suunnitelmista. Osa oli jopa sitä mieltä, että hupiosuutta voitaisiin entisestäänkin lisätä. Ainakin kuvien perusteella juhla oli kuitenkin jälleen riemukas ja tämän päiväisessä kyselyssä puolet vastanneista oli uuden tyylin kannalla neljänneksen toivoessa paluuta entiseen ja viimeisen neljänneksen todetessa, ettei ollut huomannut mitään eroa aiempaan.

Kuningas Willem-Alexander ja kuningatar Maxima, sekä prinsessat Catharina-Amalia, Alexia ja Ariane viettivät päivän Dordrechtissa, jossa oli ohjelmassa mm. kanaaliristeily, sekä erilaisia esityksiä. Muutokset päivän kulussa olivat kuitenkin selkeitä, sillä kontaktia kuninkaallisen perheen ja yleisön välillä oli aiempaa vähemmän ja juhlinnassa oli korostettu myös paikallisten yritysten mahdollisuutta päästä esiin. Paikalla olivat myös prinssi Willem-Alexanderin nuorempi veli prinssi Constantijn ja tämän puoliso prinsessa Laurentien, sekä kuninkaan serkkuja puolisoineen (kuvassa prinssi Maurits). Päivän suurimpia tähtiä olivat kuitenkin juuri pikkuprinsessat, jotka yleensä pysyvät visusti piilossa julkisuudesta. Erityisesti kruununperillinen, Oranian prinsessa Catharina-Amalia esiintyi isänsä rinnalla hyvin luontevasti.

Mainokset

2 kommenttia artikkelissa “Alankomaalaiset tyytyväisiä kuninkaaseensa, varsinaisen kansansuosion kerää kuitenkin kuningatar

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s