Mikä prinssi Henrikiä oikein vaivaa?

Aika radikaali otsikko, mutta tuo kysymys on herännyt viimeisen viikon aikana Tanskan prinssi Henrikin toimintaa seuratessa. Ensin prinssi loisti poissaolollaan kuningatar Margareetan syntymäpäiväjuhlallisuuksista ja yleisö ehti jo huolestua 80-vuotiaan prinssin sairastuttua hovin mukaan influenssaan. Pian kävi kuitenkin ilmi, että heti juhlallisuuksien päätyttyä ilmeisen ihmeparantumisen kokenut prinssi matkusti Venetsiaan lomalle ystäviensä kanssa. Oliko tämä vain onnekas sattuma, vai kuhiseeko kulisseissa esimerkiksi jälleen kerran esiin nousseen arvonimikiistan takia?

Viime viikon alussa Tanskan hovi ilmoitti, ettei kuningatar Margareetan puoliso osallistu maanantaiseen lehdistötilaisuuteen kuningattaren syntymäpäivään liittyen. Pian tiedotettiin, ettei prinssi Henrik tule osallistumaan myöskään varsinaisiin juhlallisuuksiin, eli juhlaillalliselle keskiviikkona, tai  mihinkään ohjelmaan torstain aikana. Prinssin kerrottiin sairastuneen flunssaan ja ainakin mediassa liikkui myös tietoja jopa varsinaisesta influenssasta. Tauti on vaarallinen iäkkäille ja kun vielä juhlien aikana kävi selväksi, ettei prinssi voinut osallistua edes parvekevilkutuksiin Amalienborgissa, tai näyttäytyä Fredensborgin palatsin ikkunasta kuningattaren kanssa syntymäpäivän aamuna, monet ehtivät huolestua. Sen enempää tietoa ei hovista kuitenkaan annettu ja viikonloppuna kansa saikin huokaista helpotuksesta, sillä tanskalaisturistit kuvasivat erittäin hyvinvoivalta vaikuttaneen prinssin Venetsiassa heti lauantaina. Lehtitietojen mukaan prinssi oli lähtenyt matkaan jo perjantaiaamuna, vain yhdeksän tuntia juhlien päättymisen jälkeen.

Korostan, että tämä postaus sisältää runsaasti spekulaatiota. Prinssin sairaudesta tai terveydestä ei ole varmaa tietoa ja luonnollisesti Hovikirjeenvaihtaja on erittäin iloinen prinssin hyvästä voinnista. Kysymyksiä on nyt kuitenkin herännyt ja niitä on esitetty myös tanskalaisissa lehdissä viikon aikana. Oliko prinssi Henrik todella sairaana? Jos ei, miksi hän ei osallistunut juhlallisuuksiin? Miksi hän matkusti Venetsiaan tietäen varmasti hyvin, että se herättäisi kysymyksiä? Miksi prinssi luopui juuri nyt Ranskassa sijaitsevan viinitilansa tuotteiden myynnistä? Mikä prinssi Henrikiä oikein vaivaa?

Suurena persoonana ja arvonsa tuntevana herrana tunnettu prinssi ei ole ensimmäistä kertaa tämänkaltaisissa ongelmissa. Uudessa kotimaassaan ranskalaissyntyinen prinssi on taistellut sekä kielen, kansansuosion, että oman roolinsa kanssa. Kuninkaallisen perheen arvaamattomimpana jäsenenä hän on kerännyt jopa kulttimainetta ainakin nuorison keskuudessa, mutta toisaalta moni tanskalainen pitää prinssiä pöyhkeänä ja hieman ylimielisenä, sekä ajattelee, että prinssille kelpaa kyllä kuninkaallisuuden tuomat ilot ja etuoikeudet, mutta velvollisuudet eivät niinkään. Kiistatta prinssi Henrik on kuitenkin työskennellyt Tanskassa jo vuosikymmeniä aktiivisesti ja monien mielestä onnistunut löytämään myös itselleen sopivan lokeron yhteiskunnassa. Toisaalta prinssi itse on julkisestikin kipuillut asemansa suhteen ja tuorein osoitus tästä saatiin helmikuussa, jolloin prinssi Henrik otti hollantilaismedian kanssa pidetyssä lehdistötilaisuudessa puheeksi arvonimensä. Jälleen kerran.

Tavanomainen tilaisuus sai uuden käänteen, kun prinssi avasi sanaisen arkkunsa aiheesta: Miksi minun pitäisi olla vaimoni alapuolella? (Kyseisen pätkän haastattelusta voi katsoa täällä.) Tanskassa kuningatar Margareeta on maan hallitsija ja samaan tapaan kuin Isossa-Britanniassa hänen puolisonsa arvonimi on prinssi. Tämä johtuu siitä perinteisestä käsityksestä, että kuningas on aina arvoasteikossa korkein titteli, eikä hallitsevan kuningattaren puolison arvonimi voi olla korkeampi. Esimerkiksi Tanskassa perustuslakia pitäisi tässä tapauksessa muuttaa, sillä se tuntee arvonimen kuningas vain hallitsijan synonyymina. Prinssi Henrikiä taas on vuosikaudet häirinnyt arvonimen alisteisuus. Kun kerran kuninkailla on kuningattarensa, miksi kuningattarella on prinssi? Prinssi Henrikin mielestä tämä mitä ilmeisimmin korostaa jatkuvasti ja erittäin julkisesti hänen alempaa asemaansa suhteessa vaimoonsa.

Prinssin ajatuskulussa on kuitenkin muutamia virheitä. Ensinnäkin, jos hallitsija on kuningas, tämän puolison arvonimi on virallisesti oikeastaan kuningatarpuoliso. Suomeksi tällaista ei koskaan käytetä, mutta esimerkiksi englanniksi hallitseva kuningatar on ’queen’ ja hallitsijan puoliso ’queen consort’. Täten esimerkiksi Ruotsin ja Norjan kuningattarien arvonimet eivät ole samanarvoiset heidän puolisoidensa arvonimien kanssa, vaikka heidät yleisesti tunnetaankin kuningatar Silviana ja kuningatar Sonjana.

Toiseksi kyseessä on työ. Se, että kuningatar Margareetan ammatti on olla valtionpäämies, ei liity mitenkään siihen, millainen valta- tai arvoasetelma heidän parisuhteessaan on. Aivan samalla tavalla Suomessa on presidentti Sauli Niinistö ja tämän puoliso Jenni Haukio, ei mitään presidentitärtä, joka olisi miehensä rinnalla samassa virassa. Prinssi Henrikillä on tanskalaisessa yhteiskunnassa ja valtiomuodossa oma merkittävä asemansa ja tehtävänsä, jota hänen tulisi kunnioittaa. Arvoasteikossakin hän on aina toisena, heti kuningattaren jälkeen.

Kolmanneksi prinssi on väärässä puhuessaan tasa-arvosta. Hänen mukaansa aiemmin kuningattaret tekivät aina puolisoistaan kuninkaita, mutta sellainen tapa ei ole voinut olla liittymättä ajan tasa-arvokäsitykseen. Naisen ei voitu hyväksyä olevan miestään korkeampiarvoinen, joten miehen arvonimeä oli kohotettava myös. Oikeasti tasa-arvoa on kuitenkin juuri se, että kuningatar Margareeta voi olla arvoasteikossa miestään ylempänä.

Prinssi Henrikiltä oli hyvin erikoinen ratkaisu ottaa tämä ikuisuusaihe puheeksi tulevaan valtiovierailuun liittyvän lehdistötilaisuuden aikana, mistä se ei voinut olla vuotamatta sekä kotimaiseen, että ulkomaiseen mediaan. Kuningatar Margareeta reagoi miehensä puheisiin ensin pienellä hymyllä, mutta jutun vain jatkuessa alkoi näyttää jo vaivautuneelta ja loppujen lopuksi kuningatar kosketti miehensä olkapäätä ja ilmoitti tällä eleellä, että nyt riittää, kiitos. Aiemminkin prinssin omanarvontunto ja sen kolaukset ovat asettaneet kuningattaren hankalaan asemaan. Vuonna 2002 kuningatar ei voinut osallistua Uuden vuoden juhlallisuuksiin kaaduttuaan ja loukattuaan itsensä. Kun kävi selväksi, että virallisessa arvoasteikossa kruununprinssi Frederik tulisi olemaan kuningattaren sijainen ja esimerkiksi pitämään illallisella puheen, prinssi Henrik hermostui ja matkusti Ranskaan. Lopulta kuningatar ja prinssit joutuivat matkustamaan perässä, sekä pitämään yhteisen lehdistötilaisuuden, jossa toisteltiin kaiken olevan kunnossa. Tämän episodin seurauksena prinssi Henrikistä tehtiin virallisesti Prinsgemalen, Prinssipuoliso, jonka virallinen asema on aina heti toisena kuningattaren jälkeen.

Luonnollisesti virallista tietoa tapahtumista ei tällä kertaa ole. Mutta erillisten asioiden laskeminen yhteen on tuottanut monille kuninkaallisia seuraaville, sekä paikoin jopa lehdistölle tuloksen, joka näyttää aika negatiiviselta prinssin kannalta. Kun matka Venetsiaan paljastui, hovi myönsi sen kyllä, mutta selitys prinssin terveyden parantelusta etelän lämmössä annettiin vasta paljon myöhemmin. Tämä oli omiaan antamaan ensin tilaa spekulaatiolle ja sittemmin luomaan mielikuvan yrityksestä pelastaa kasvot kysymysten jo herättyä. Toinen hoviin liittyvä seikka tapahtumien tiimoilta on julkisuuteen annettu ilmoitus, jonka mukaan prinssi Henrik on luovuttanut viinintuotantonsa Ranskassa sijaitsevassa linnassaan ulkopuoliselle yritykselle. Suoraa yhteyttä tapahtumien välillä ei ehkä ole nähtävissä, mutta kysymys, miksi prinssi Henrik juuri nyt on päättänyt luopua elämäntyöstään, herää väkisinkin. Jostakin syystä prinssi Henrik ei nyt välitä, mitä hänestä ajatellaan. Vaikka prinssi olisikin ollut sairaana, PR-mielessä matkalle lähtö ei ollut hyvä idea ja jos taas se oli tahallista, herää kysymys, miksi prinssi toimii näin ja asettaa sekä vaimonsa, että koko monarkia hankalaan asemaan. Eli yksinkertaisesti, mikä prinssi Henrikiä oikein vaivaa?

 

Mainokset

10 kommenttia artikkelissa “Mikä prinssi Henrikiä oikein vaivaa?

 1. Minusta Henrikin olisi korkea aika hyväksyä asemansa hallitsijan puolisona. Turha siitä on kiukutella jälkeen päin. Se ei tuo iloa prinssille itselleen eikä koko Tanskan hovillekaan. Tuo Matka Venetsiaan pisti kyllä miettimään.

  Tykkää

  • Tämä lienee sellainen asia, ettei siihen muutosta tule, oli Henrik mitä mieltä tahansa. Että siinäkin mielessä kannattaisi antaa olla ja nauttia siitä arvostuksesta, jota saa nykyisessä asemassaan. Tällä menolla Henrik jää tosiaan historiaan kiukuttelijana, eikä se ole kovin mairittelevaa.

   Tykkää

 2. Henrikin touhu on ainoastaan naurettavaa ja lapsellista, luulisi että olisi avioliittovuosiensa ymmärtänyt jo yskän… Vielä törkeämmäksi minusta Henrikin käytöksen tekee sen, että hän heikentää julkisuudessa vaimonsa asemaa kuningattarena tuollaisilla lausunnoilla. Ehkä hän sitten on kyllästynyt miettimään omaa PR-kuvaansa, ettei näe mitään ongelmaa hoitaa asioitaan niin kuin tekee.

  Tykkää

  • Aivan totta. Jos uhraisikin vain oman julkisuuskuvansa niin, mitä sitten, mutta kun tässä kärsii kuningatar ihan yhtä pahasti. Ja paikoin jopa pahemmin, sillä esim. tuossa haastattelussa Margareeta näytti todella vaivautuneelta ja paikoin syntymäpäiväjuhlallisuuksissa todella yksinäiseltä. Ja tosiaan, mitä se tekee kuningattaren asemalle ja koko instituutiolle?

   Tykkää

 3. Prinssi Henrik saisi ottaa mallia prinssi Philipistä, joka kaikki nämä vuodet on kiltisti seisonut kuningatar Elisabetin takana, kuten pitääkin. En ainakaan muista Philipin koskaan kyseenalaistaneen julkisesti asemansa kuningattaren takana. Olen myös miettinyt, voisikohan tässä vaikuttaa kulttuuriset erot, sillä stereotyyppisesti (ja oman kokemuksen pohjalta) ranskalaiset ovat hyvin itsetietoista porukkaa. Tietenkään kulttuuristen erojen mahdollinen vaikutus ei Henrikistä tee uhria, sillä hän on kuitenkin asunut Tanskassa jo monta vuotta ja luulisi sinä aikana oppineen maan tavoille. Toisaalta muistelen Marien olevan myös kotoisin Ranskasta, eikä hänen kanssaan ole vastaavaa ongelmaa, mikä kyseenalaistaa ehdotukseni kulttuurisista eroista.

  Tykkää

  • Aivan totta, prinssi Philip on esiintynyt julkisuudessa fiksusti. Onhan hänelläkin ollut erimielisyyttä esimerkiksi sukunimen periytymisestä, mutta ei mitään tässä mittakaavassa, eikä todellakaan näin julkisesti.

   Henrikin ranskalaistaustaa on monet väläytelleet ja se varmasti vaikuttaa asiaan. Lisäksi Henrik on jo iäkäs ja usein vanhoilla ihmisillä syntyy pelko siitä, että jää jotenkin tarpeettomaksi ja itsekorostusta ryhdytään hiukan harrastamaan. Tietenkin Henrik on myös hyvin erilaisen ajan lapsi ja käsittääkseni erityisesti Ranskassa pojat taidettiin kasvattaa perheensä päiksi. Mutta tosiaan, Henrik tiesi tämän kaiken jo avioituessaan ja kyllähän vuosien pitäisi ihmistä kasvattaa ja muuttaa, jos vaan haluaa ymmärtää. Tämä on minusta vielä ihan triviaali asia, jota Henrik kaiken lisäksi perustelee virheellisin tiedoin.

   Marie on tosiaan ranskalainen myös, eikä näytä tällaisia ongelmia aiheuttavan. Toki hän on myös paljon nuorempi ja toisaalta tietysti nainen, mikä ehkä jopa 2000-luvulla on helpompaa tässä suhteessa.

   Tykkää

 4. Prinssi Henrikin käytös on yksinkertaisesti moukkamaista ja hyvin loukkaava kuningatarta kohtaan, joka joutuu yksin syntymäpäivillään olemaan ihmettelyn vastaanottajana. Lapsellinen kiukuttelu tällaisena päivänä on mielestäni anteeksi antamatonta.

  Tykkää

  • Toki täytyy muistaa, ettemme tiedä, oliko tällä kertaa kyse kiukuttelusta tai muusta. Saattoihan Henrik tietenkin olla oikeasti kipeänäkin. Mutta se ei silti missään tapauksessa poista esim. tuota lehdistötilaisuutta ja sen tuomaa negatiivista julkisuutta. Ja siinä mielessä nyt tämä syntymäpäivään liittyvä spekulointikin on kyllä aivan itse aiheutettua.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.