Kuninkaalliset häät Ruotsissa lähestyvät – vieraslistaspekulaatiota, vihkijät ja muuta uutta informaatiota

Ruotsin prinssi Carl Philipin ja neiti Sofia Hellqvistin kesäkuiset häät lähestyvät kovaa vauhtia ja uutta tietoa häihin liittyen tipahtelee tasaiseen tahtiin. Hovi on julkistanut parin yhteisen monogrammin, sekä esitellyt vihkijät, Aftonbladet on julkaissut arvionsa kutsuvieraslistasta ja hieman uutta tietoa myös Sofian tulevasta asemasta kuningashuoneessa on nyt tarjolla.

Mielenkiintoisinta on tietenkin se, keitä muita kuninkaallisia häissä tullaan näkemään. Aftonbladetin mukaan kutsuvieraat ovat tällä viikolla saaneet postissa kutsukorttinsa ja nyt lehti onkin julkaissut omiin lähteisiinsä perustuen noin sadan hengen listan kutsuvieraista. Lehti korostaa, että lista ei ole täydellinen, vaan muitakin henkilöitä on kutsuttu. Näiden joukossa pitäisi olla erityisesti maan virallisia edustajia, ystäviä ja sukulaisia, sekä lehden mukaan myös kuninkaallisia. Hovin tiedotuspäällikkö ei kommentoinut listaa muuten, kuin sanomalla, että hovi ei vieraslistaa etukäteen julkaise, vaan kyseessä on lehden itse kokoama lista. Myöhemmin lista myös poistettiin lehden nettisivulta ja yleinen käsitys on, että se perustui lähinnä spekulaatioon. Toisaalta lista on ihan hyvä pohja arvailuun, joten vilkaistaan sitä kuitenkin hiukan.

Kuninkaallisten osalta Aftonbladetin vieraslista näyttää hyvin samankaltaiselta kuin prinsessa Madeleinen ja Chris O’Neillin häissä kaksi vuotta sitten. Tämä on ihan uskottava lähtökohta, sillä painoarvoltaan tilaisuudet vastaavat toisiaan ja pienellä ikäerollaan sisarukset ovat kiertäneet itsekin samat tilaisuudet Euroopan kuninkaallisten kanssa. Naapurimaiden kuningashuoneista tullee olemaan suurin edustus kun Norjasta kutsuttaneen sekä kruununprinssi Haakon ja kruununprinsessa Mette-Marit, että prinsessa Märtha Louise ja puolisonsa Ari Behn. Tanskasta taas paikalle odotetaan niin ikään molempia prinssipareja, kruununprinssi Frederikiä ja kruununprinsessa Maryä, sekä prinssi Joachimia ja prinsessa Marieta. Muissa kuin kruununperillisten häissä ei useinkaan nähdä vieraana hallitsijoita, mutta prinssi Carl Philipin häät tulevat olemaan siinä mielessä poikkeus, että juhlaan on kutsuttu myös Tanskan kuningatar Margareeta ja tämän puoliso prinssi Henrik. Kuningatar on prinssin kummitäti ja siten tietenkin itseoikeutettu vieras ja hän on myös vahvistanut saaneensa kutsun. Samalla kuningatar kertoi, ettei hän ole tavannut Sofiaa kuin aivan pikaisesti, mutta että Sofia vaikuttaa oikein mukavalta ja on kuvankaunis. Tanskasta Aftonbladetin mukaan kutsuvieraslistalla on myös kuningattaren sisar, prinsessa Benedikte, mikä lienee hyvinkin mahdollista.

Muiksi kuninkaallisiksi vieraiksi lehti luettelee Kreikan entisestä kuningasperheestä prinssi Nikolaoksen ja prinsessa Tatjanan, joiden häissä Carl Philip oli vieraana elokuussa 2010. Isosta-Britanniasta taas ennakoidaan vieraaksi prinssi Edwardia ja Wessexin kreivitär Sophieta, jotka ovatkin helppo arvaus, sillä pariskunta on vuosien varrella vakiintunut kuninkaallisten häiden brittiedustajiksi. He olivat vieraina niin kruununprinsessa Victorian, kuin prinsessa Madeleinenkin häissä. Kreikasta voinee odottaa prinssiparin lisäksi myös muita vieraita, sillä prinsessa Madeleinekin kutsui niin kruununprinssiparin, kuin nuoremmat sisarukset prinsessa Theodoran ja prinssi Philippoksenkin.

Keski-Euroopan kuninkaallisista vieraista Aftonbladet ei puhu mitään, mutta jos valistuneet arvaukset sallitaan, sanoisin, että Alankomaista paikalla nähdään mahdollisesti kuningas Willem-Alexanderin veli prinssi Constantijn ja tämän puoliso prinsessa Laurentien. Tosin Alankomaista, samoin kuin Belgiastakaan prinsessa Madeleinen häissä ei ollut vieraita lainkaan ja tämä saattaa toistua tänäkin kesänä. Luxemburgista puolestaan Tukholmaan matkustanee perintösuurhettua Guillaume yhdessä perintösuurherttuatar Stephanien kanssa kuten kaksi vuotta sitten. Myöskään espanjalaisia ei prinsessa Madeleinen häissä nähty ja kun hallitsijapari sieltä ei saapune paikalle, jäämme varmaankin ilman vieraita. Monacoa saattaa hyvinkin edustaa jälleen ruhtinatar Charlene ja Japanistakin on mahdollista saada vieraita, tosin ei kuitenkaan keisari- tai kruununprinssiparia.

Ruotsin omista kuninkaallisista paikalla ovat tietenkin kuninkaallisen perheen lisäksi kuninkaan sisaret prinsessat Margaretha, Birgitta, Désirée ja Christina perheineen. Prinsessa Birgitta on myös sulhasen kummitäti ja valtansa jo aikaa menettäneistä kruunupäistä kutsuttujen joukossa on Aftonbladetin mukaan ainakin prinssin kummisetä Baijerin prinssi Leopold. Jos taas arvaillaan prinsessa Madeleinen häiden perusteella, nähtäneen Ruotsissa kesäkuussa myös muita saksalaisia prinssejä ja prinsessoja. Samalta suunnalta paikalle kutsutaan luonnollisesti myös runsaasti kuningatar Silvian sukulaisia ja tietenkin itseoikeutettuja häävieraita ovat myös Sofian sukulaiset, kuten vanhemmat Erik ja Marie Hellqvist, sekä sisaret Lina ja Sara. Ystävien osalta Aftonbladetin lista vilisee tuttuja nimiä, kuten de Geer, Dinkelspiel, Gottlieb ja Persson. Kuningasperheen ystäviä kaikki ja jo monissa tilaisuuksissa nähtyjä.

Noin, siinä olisi Aftonbladetin arvailemia vieraita. Tuntuuko uskottavalta?

Kutsuista muuten selviää sekin, että pukukoodi on white tie. Tämä tarkoittaa iltapukuja, frakkeja tai univormuja, kunniamerkkejä ja tiaroita. Hovikirjeenvaihtaja kiittää!

Siirrytään seuraavaksi ihan vahvistettuun ja viralliseen tietoon. Hovi on julkistanut papit, jotka tulevat toimittamaan vihkimisen Kuninkaanlinnan kirkossa. Emerituspiispa ja ylihovisaarnaaja Lars-Göran Lönnermark, sekä kuninkaallisen hoviseurakunnan pastori Michael Bjerkhagen ovat tuttuja nimiä jo monista kuninkaallisen perheen perhejuhlista, kuten prinssi Carl Philipin sisarten häistä ja molempien pikkuprinsessojen ristiäisistä.

Kutsuvieraiden kynnysmatoille tipahtaneet, oranssilla silkkinauhalla koristellut kutsut on suljettu kuoriin, joita koristaa prinssi Carl Philipin ja Sofian upouusi yhteinen monogrammi. Morsiusparin nimien etukirjaimista ja kruunusta muodostettu kuvio tulee toimimaan myös tulevaisuudessa parin symbolina esimerkiksi hovin nettisivuilla, kirjepapereissa ja tulevissakin kutsuissa. C-, P- ja S-kirjaimista eräänlaisena peilikuvana muodostuvan monogrammin on suunnitellut heraldiikkaan perehtynyt taiteilija Vladimir A. Sagerlund yhdessä prinssi Carl Philipin kanssa. Nimikirjainten päällä oleva kruunu edustaa prinssin herttuakruunua, sillä prinssi on Värmlannin herttua.

(c) Kungahuset.se

(c) Kungahuset.se

Sofian tulevaa arvonimeä ja asemaa on jo jonkinverran julkisuudessakin spekuloitu, mutta mitään virallista tietoa asiasta ei ole annettu. Titteli on kuninkaan päätettävissä ja Sofiasta tulee varmasti ainakin Värmlannin herttuatar, mutta luultavasti myös prinsessa. Chris O’Neill ei ottanut arvonimiä lainkaan vastaan, eikä hänellä ole virallista roolia kuningashuoneessa tai siihen liittyviä henkilökohtaisia työtehtäviä. Sofialle sen sijaan suunnitellaan selvästikin aktiivisempaa roolia ja hän onkin nyt irtisanoutunut perustamansa Project Playground -hyväntekeväisyysjärjestön johtopaikalta. Jatkossakin Sofia tulee toimimaan järjestössä kuitenkin aktiivisesti eräänlaisen kunniapresidentin roolissa. Kuningasperheen jäsenenä Sofia tulee luultavasti keskittymään itselleen jo ennalta tuttuihin ja tärkeisiin asioihin. Tästä ensimmäisenä varsinaisena osoituksena Sofia osallistui yhdessä kuningas Kaarle Kustaan ja kuningatar Silvian, sekä kruununprinsessa Victorian kanssa tiistaina järjestettyyn Global Child Forumin tapaamiseen Kuninkaanlinnassa. Lasten oikeuksiin keskittyvä projekti on kuningasparin perustama ja sen tarkoituksena on koota yhteen asian puolesta toimivia tahoja eri puolilta maailmaa. Tänä vuonna yksi foorumin suuremmista tilaisuuksista järjestetään Etelä-Afrikassa, joka on Sofialle erittäin tuttu Project Playgroundin toiminnan kautta. Ehkä näemme prinsessa Sofian siellä alkusyksystä?

Mainokset

6 kommenttia artikkelissa “Kuninkaalliset häät Ruotsissa lähestyvät – vieraslistaspekulaatiota, vihkijät ja muuta uutta informaatiota

 1. Hovi saa Sofiasta tyylikkään edustajan hänelle luontaisiin tehtäviin. Madeleinen paikka on vapaana edustustehtävissä.
  Monogrammi on kaunis.

  Tykkää

 2. Voisitko tehdä postauksen Sofiasta? En jotenkin ole lämmennyt hänelle, eikä Carl Philipkään ole koskaan ollut suosikkini. Haluaisin jo alkaa hypettää häistä. Haluaisin saada Sofiasta lisää tietoa, sillä en oikeastaan tiedä hänestä mitään.

  Pienestä Chalottesta emme varmaan saa uusia kuvia pitkään aikaan, joten pitää saada muuta ajateltavaa 🙂 Ja kohtahan sitä saisi alkaa tiarankiillotushommiin ja laittaa kuohuvat kylmään 😉

  Tykkää

  • Olen sellaista vähän miettinyt, mutta Sofiasta on jotenkin huonosti tietoa saatavilla. Jonkinlaisen kyllä varmaan sain aikaiseksi, lupaan yrittää! 🙂

   Veikkaisin, että Charlottesta (tai koko perheestä) saadaan joskus parin viikon päästä seuraavan kerran kuva ja sekin siis joku hovin julkaisema. Pari juttua taidan vielä prinsessasta kirjottaa, mutta tosiaan kohta alkaa olla aihe aika loppuun kaluttu. Jonossa ja suunnitelmissa on myös hääjuttua, kunhan saadaan vauva pois alta. 😉

   Tykkää

   • Juu ei taida Sofiasta helposti löytyä tietoa, kun ei ole oikeen mitään kuvaa hänestä muotoutunut. Sitä vielä korostaa se, kun muu Ruotsin kuningasperhe tuntuu niin tutulta.

    Niin se taisi olla se picnic -kuva Georgesta se eka hovin virallinen kuva. Perhepotretti olis kyllä tosi ihana 🙂

    Tykkää

    • Se oli tosiaan eka kuva, tai ne, kaksihan niitä taisi olla. Harmi, että niin kovin meuhkattiin ylivalottumisesta, koska kuvat oli kuitenkin muuten nättejä ja kivan symppiksiä, kun Katen isä oli ne ottanut. Jotenkin uskoisin, että tälläkin kertaa kuvassa on koko porukka (myös George siis), kun viimeksi oli jopa koiria. 🙂

     Katson, mitä löydän Sofiasta… 🙂

     Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.