Herttuatar Catherinen synnytys lähestyy

Cambridgen herttuatar Catherinen ja prinssi Williamin toisen lapsen lapsen syntymä lähestyy kovaa vauhtia. Iloisen tapahtuman edellä hovi on antanut tietoa syntymään liittyvistä käytännöistä ja tapahtumista, sekä jonkin verran myös tulevaisuuden suunnitelmista. Tässä postauksessa kaikki, mitä tällä hetkellä tiedetään kevään odotetuimmasta tapahtumasta!

Käytännön seikat

Herttuatar Catherine jäi äitiyslomalle kaksi viikkoa sitten ja on siten jo poistunut julkisuudesta. Yleisesti uskotaan, että herttuatar aloitti lomansa noin kuukautta ennen lapsen laskettua aikaa ja tämä sijoittaisi tuon odotetun päivämäärän aivan huhtikuun viimeisille päiville. Lehtien mukaan herttuatar itse on sanonut jollakin vierailullaan yleisölle, että laskettu aika on huhtikuun puolivälin ja lopun välillä ja koska prinssi Williamin aiottu vierailu Turkkiin muutettiin tilaisuudeksi Lontoossa 25.4. yleinen usko on, että laskettu aika sijoittuu juuri noille päiville. Vauvat tietysti tulevat omaan tahtiinsa ja esimerkiksi prinssi George syntyi ilmeisesti noin kaksi viikkoa lasketun ajan jälkeen, joten viikkoja molemmin puolin kuun vaihdetta voitaneen pitää iloisen perhetapahtuman odotettuna ajankohtana.

Kun synnytys sitten alkaa, herttuatar Catherine kiiruhtaa samaan synnytyssairaalaan kuin vajaat kaksi vuotta sitten. Lontoon Paddingtonissa sijaitsevan St. Mary’s Hospitalin Lindo-siipi on julkisen sairaalan yksityinen osa, jossa synnytyssviitti maksaa yli 5000 puntaa ensimmäiseltä 24 tunnilta ja sen jälkeen noin 1000 puntaa per lisäyö. Hintaan sisältyy yksityinen huone, kokin palvelut, lehtiä ja viihdykettä, sekä luonnollisesti huippuluokkaa oleva hoitohenkilökunta ja valmiudet hoitaa erilaisia poikkeustilanteita synnytyksen aikana tai sen jälkeen. Yksityisellä osastolla on mahdollista järjestää myös turvallisuusasiat tarvittavalla tavalla.

Vaikka synnytyksen on tarkoitus tapahtua Lontoossa, on varasuunnitelmat tehty myös sen varalle, että synnytys alkaa herttuatar Catherinen ollessa perheen maaseutukodissa Anmer Hallissa Norfolkissa tai vanhempiensa luona Buckleburyssa Berkshiressa. Siinä tapauksessa valmiina ovat sekä Queen Elizabeth Hospital King’s Lynnissä, että Royal Berkshire Hospital Readingissä.

Prinssi Georgen synnytystä johtanut lääkäri Sir Marcus Setchell jäi pian prinssin syntymän jälkeen eläkkeelle ja tällä kertaa vastuuasemassa on tohtori Guy Thorpe-Beeston. Kokenut synnytyslääkäri konsultoi normaalisti niin Chelsean, kuin Westminsterinkin sairaaloita, sekä työskentelee yksityisessä Portland-sairaalassa. Thorpe-Beestonia synnytyksessä avustaa kuninkaallinen gynekologi Alan Farthing, joka on perinyt eläköityneen Setchellin viran kuninkaallisen perheen virallisena gynekologina. Odotettavaa oli, että juuri Farthing olisi toiminut tällä kertaa vastuuroolissa, mutta jostakin syystä erityisesti riskiraskauksiin keskittynyt Thorpe-Beeston on valittu tehtävään. Mitään sen vakavampia päätelmiä tästä ei kuitenkaan varmasti kannata tehdä, vaan voi hyvinkin olla, että järjestelyn taustalla on jokin aivan tavallinen syy. Joka tapauksessa molemmat huippulääkärit ovat herttuattarelle tuttuja jo hänen ensimmäisestä raskaudestaan (kuvassa Thorpe-Beeston vasemmalla, Farthing oikealla, keskellä Setchell) ja lisäksi herttuattaren apuna on kokonainen kätilötiimi.

Perhe

Herttuatar Catherine on viettänyt äitiyslomansa ensimmäiset viikon maaseudulla Anmer Hallissa, mutta saapuu hyvissä ajoin ennen laskettua aikaa takaisin Lontooseen ja perheen Kensingtonin palatsissa sijaitsevaan asuntoon. Prinssi William puolestaan pysyy Norfolkissa, sillä prinssi on juuri aloittanut lentoharjoittelun, joka valmistaa häntä kesällä alkavaan uuteen työhön ambulanssihelikopterin lentäjänä. Prinssi on siis saman tilanteen edessä kuin useimmat muutkin tulevat isät ja saattaa hyvinkin olla töissä synnytyksen alkaessa. Palatsin mukaan prinssi on kuitenkin kokoajan enintään kahden tunnin ajomatkan päässä ja kiiruhtaa samantien sairaalaan autokyydillä. Palatsin mukaan helikopterikyytiä ei siis ole suunnitteilla, mutta tarjolla on kyllä poliisisaattue avittamassa kovassa kiireessä. Päivitys 21.4. Kensingtonin palatsin mukaan prinssi William on saanut etuajassa valmiiksi ensimmäisen osan lentokoulutuksestaan ja tulee olemaan palkattomalla lomalla kesäkuun alkuun saakka lukuunottamatta muutamia kuninkaallisia työtehtäviä toukokuun lopulla. Näin ollen prinssi asunee myös Lontoossa ja pääsee vaimonsa kanssa sairaalaan nopeasti kun synnytys alkaa.

Lapsen syntymän jälkeen prinssi ja herttuatar, sekä isoveli George ja uusi prinssi tai prinsessa majoittuvat muutamaksi päiväksi Kensingtonin palatsiin, jossa pääsevät vierailemaan myös sukulaiset uutta tulokasta katsomassa. Viimeksi ainakin kuningatar Elisabet ja prinssi Harry bongattiin matkalla palatsiin heti ensimmäisenä päivänä perheen kotiuduttua. Tämän jälkeen koko nelihenkinen perhe muuttaa kesäksi Anmer Halliin ja prinssi William jatkaa töitään kahden viikon isyysloman jälkeen. Päivitys 21.4. Prinssi William on palkattomalla lomalla kesäkuun alkuun saakka saatuaan lentokoulutuksensa etuajassa valmiiksi. Viimeksi perhe suuntasi Lontoosta herttuattaren vanhempien kotiin ja tälläkin kertaa on odotettavissa, että Carole ja Mike Middleton ovat saatavilla lastenhoitoavuksi alusta saakka. Aiemmista lehtitiedoista poiketen herttuaparin suunnitelmissa ei ole tällä hetkellä palkata uutta henkilökuntaa, vaan he aikovat jatkossakin pärjätä yhdellä lastenhoitajalla. Myöskään prinssi Georgen kohdalla ei ollut tarkoitus apua palkata, mutta vauvan osoittauduttua vaativaksi tähän kuitenkin päädyttiin. Nyt perheen apuna on kuitenkin jo espanjalaissyntyinen  huippunanny Maria Teresa Turrion Borrallo.

Palatsin mukaan herttuatar keskittyy ainakin kesän ajan pieniin lapsiinsa ja pitää äitiyslomaa enemmän kuin viime kerralla. Mahdollisesti näemme herttuatarta kesäkuun puolivälissä kuningatar Elisabetin virallisen syntymäpäivän Trooping the Colour -juhlinnassa ja ehkä jossakin muussa yksittäisessä tilaisuudessa, mutta näillä näkymin herttuatar palaa töihin vasta syksyllä. Oletettavaa lienee myös, ettei alkuvuodesta nähtyyn työtahtiin ole myöskään paluuta vaan lähivuosina herttuatarta nähdään julkisuudessa entistä vähemmän.

Odotetuin tilaisuus on kuitenkin se hetki, jolloin vanhemmat lähtevät uuden vauvansa kanssa sairaalasta. Palatsin mukaan vielä ei ole päätetty, esittelevätkö prinssi William ja herttuatar Catherine lastaan lehdistölle, mutta en hetkeäkään usko, että oikeasti tämä perinne ja mahtava pr-mahdollisuus jätettäisiin väliin. Se, nähdäänkö prinssi Georgea matkalla tapaamaan sisarustaan on myös epävarmaa ja annetun tiedon mukaan herttuapari päättää asiasta vasta samana päivänä.

Kuvien lisäksi odotetaan tietysti myös lapsen nimeä. Viimeksi nimi tiedotettiin ihan parissa päivässä ja tälläkin kertaa on odotettavissa, että pienen prinssin tai prinsessan koko nimi julkistetaan niinä päivinä, jotka perhe viettää Lontoossa. Ja tosiaan, prinssin tai prinsessan, sillä edes vanhemmat eivät vielä tiedä kumpi perheeseen on liittymässä. Lapsen arvonimeksi tulee hänen kuninkaallinen korkeutensa Cambridgen prinssi/prinsessa *nimi*, englanniksi His/Her Royal Highness Prince/Princess *nimi* of Cambridge, isoveljensä tapaan.

Media ja yleisö

Kun prinssi George syntyi, maailman mielenkiinto kohdistui Lontooseen aivan hurjassa mitassa. On laskettu, että prinssin syntymä tuotti Britannian talouteen noin 247 miljoonan punnan ylimääräisen tuoton ja lähes kuukauden kestäneellä loppuodotukselle on annettu jopa nimi, The Great Kate Wait. Toisen lapsen kohdalla kohu ei ole ollut aivan yhtä suurta, mutta silti hovissa on tällä kertaa päätetty, ettei samanlaista sairalaa, potilaita ja alueen asukkaita häiritsevää hulabaloota saa päästä syntymään. Kesällä 2013 toimittajat ja valokuvaajat leiriytyivät Lindo-siiven eteen jo heinäkuun ensimmäisenä päivänä ja odottivat poikkeuksellisissa helteissä lähes kolme viikkoa lapsen syntymää. Tällä kertaa tällainen leiriytyminen on kielletty ja medialle on ilmoitettu, että se pääsee erikseen tarkoitusta varten rajatulle alueelle vasta, kun synnytys on todella alkanut ja herttuatar Catherine on otettu sisään sairaalaan.

Tapahtumien käynnistymisestä palatsi on luvannut ilmoittaa ensin lehdistötiedotteella toimittajille ja muutamien minuuttien kuluttua myös Twitterissä ja muussa sosiaalisessa mediassa. Jos haluat olla ensimmäisten joukossa saamassa tiedon, laita nyt seurantaan herttuaparin toimiston Twitter-tili @KensingtonRoyal.  Kun vauva on syntynyt, seurataan samaa kaavaa, ensin tieto kuningattarelle ja perheille, sitten lehdistölle ja heti perään yleisölle somen kautta. Lopuksi tieto syntymästä, eli lapsen sukupuoli, syntymäaika ja paino asetetaan nähtäville Buckinghamin palatsin portille samaan tapaan, kuin prinssi Georgen ja prinssi Williaminkin syntyessä. Palatsin mukaan tiedotus jätetään seuraavaan aamuun kello kahdeksaan paikallista aikaa, jos synnytys käynnistyy kello kymmenen jälkeen illalla. Salaisuutena sitä ei kyllä varmasti siinäkään tapauksessa pystytä pitämään, sillä viimeksikin kuvaajat bongasivat herttuattaren jo tämän livahtaessa sairaalan sivuovesta sisään.

Tiivistettynä siis:

 • Laskettu aika luultavasti huhtikuun viimeisen viikonlopun paikkeilla
 • Synnytyssairaalana St. Mary’s Hospital, Lindo-siipi, Lontoo
 • Ennen synnytystä herttuatar Catherine asuu Lontoossa ja prinssi William Norfolkissa työnsä takia
 • Tieto synnytyksen alkamisesta ja syntymästä ensin lehdistölle ja sitten somen (Twitterissä @KensingtonRoyal) kautta yleisölle, jos iltakymmenen jälkeen, tiedotus vasta aamulla
 • Ei median päivystämistä sairaalan edustalla viikkotolkulla vaan erityinen lehdistöaitio, johon pääsee vasta synnytyksen alettua
 • Vanhemmat eivät tiedä lapsen sukupuolta
 • Lapsen nimi kerrotaan muutaman päivän sisällä syntymästä
 • Sairaalasta pääsyn jälkeen pari päivää Lontoossa ja sitten perhe Anmer Halliin Norfolkiin kesäksi
 • Prinssi Williamilla isyyslomaa kaksi viikkoa, herttuatar Catherinella useampi kuukausi, luultavasti ainakin syksyyn saakka

Tiedotustilaisuudessa lehdistölle kerrottiin myös, että herttuapari tietää ihmisten olevan hyvin innoissaan uuden lapsen syntymästä ja iloitsee siitä, että niin monet haluavat juhlistaa heille tärkeää tapahtumaa. Lisäksi prinssin ja herttuattaren sanottiin olevan erittäin kiitollisia kaikista onnentoivotuksista, joita he ovat saaneet niin kotimaasta kuin ympäri maailmaakin.

Myös Hovikirjeenvaihtaja toivottaa onnea tuleville vanhemmille ja isoveljelle,
sekä toivoo herttuattarelle ja lapselle turvallista synnytystä!

Mainokset

13 kommenttia artikkelissa “Herttuatar Catherinen synnytys lähestyy

 1. Hieno ja mielenkiintoinen postaus, kiitos siitä 🙂 mukava oli tuo lopussa ollut tiivistettynä- osio 🙂 itsekin toivon kaiken menevän hyvin (tottakai) ja nyt vain sitten jännittämään esimerkiksi sitä, milloin synnytys alkaa ja tietysti myös lapsen sukupuoli on jännittämisen arvoinen asia 😀 kiitos vielä kerran!

  Tykkää

  • En itseasiassa oikein tiedä. Periaatteessa tyttö olisi ”vaihtelun vuoksi” kiva, mutta toisaalta kauhistuttaa se julkisuuden painolasti Katen tyttärenä ja erityisesti Dianan pojantyttärenä. Vertailu olisi mediassa ihan loputonta aikuisuuteen asti. Pojalla olisi ehkä vähän helpompaa.

   Tykkää

 2. Kiitos tästä postauksesta!
  Välillä tuntuu hieman väärältä koska kuninkaalliset saavat huipputurvatun synnytyksen, ihan kuin heidän lapsi olisi jotenkin arvokkaampi kuin muut. Tämä on vaikea selittää enkä tarkoita pahaa mutta tuntuu joskus vähän ”tyhmältä”.
  Olen samaa mieltä, tyttönä olisi vaikeampaa koska kaikki vaatteet ynnämuut Katen ja Dianan piirteet olisi pakko näkyä hänessä. Ja nimeksi mikäs muukaan kuin Diana tai Elizabeth.
  Joka tapauksessa toivon onnea perheelle 🙂

  Tykkää

  • Ymmärrän, mitä tarkoitat. Raha on tietenkin sellainen asia, mitä kuninkaallisilla on ja osin ihan omasta ansiostaan, ja sillä jokainen voi ostaa haluamiaan palveluita. Tuonne Lindoonhan voi siis kuka tahansa mennä synnyttämään, jos vaan rahaa löytyy. Turvallisuus sinne tulee tietenkin yhteiskunnan puolesta, koska ne uhatkin syntyvät aseman takia. Mutta sitten poliisisaattue Williamille onkin minusta jo ihan eri juttu. Ymmärrän, että kiire on sairaalaan kova, mutta niin se on kaikilla isillä ja siinä prinssi ei ole sen kummempi kuin muutkaan. Toivottavasti poliisisaattue ei pillit soiden ohjaa prinssiä ylinopeutta sairaalalle, sillä se olisi kyllä minusta hyvin epätasa-arvoista.

   Toivottavasti ei ainakaan Dianaa nimeksi! 😀 Tulossa muuten nimipostaus myös, sitten voi heitellä omia arvauksia!

   Tykkää

 3. Olipa mielenkiintoinen postaus. Valitulla lääkärillä on vastuullinen tehtävä, niin kuin se on aina, mutta onhan Katen synnytys kuitenkin omaa luokkaansa. Kaikki mahdollinen on päivystys valmiudessa, joten eiköhän homma ole hanskassa 🙂
  Ajattelen samoin, että toivottavasti Diana nimi ei ole etunimenä käytössä. Rasitetta olisi pienelle aivan liikaa.
  Kiitos vielä !!

  Tykkää

  • Vastuu on kyllä iso. Ei kukaan lääkäri tietenkään halua, että äidille tai vauvalle sattuisi jotain, mutta tässä on sitten se hurja julkisuus vielä päälle, joten varmaan hiukan tulee lisäpaineita potilaan aseman takia. Mutta turvalliselta varmasti tuntuu synnyttää, kun tietää, että asiantuntijat ja tehohoito ym. on kaikki aivan vieressä.

   Tykkää

 4. Hieno postaus! Juuri äsken luin toista blogia ja siellä aloin jo nimiä veikkaamaan. Poikana luulisin olevan Edward tai Charles ja tyttönä Elizabeth tai Diana. Uskon, että nimi tulee olemaan perinteinen ja minulla on jokin luulo, että tyttö tulee 😉

  Tykkää

 5. Kiitos tiedotuksesta! Itse toivon tyttöä ja olisi hauskaa, jos William toisi Georgen katsomaan uutta sisarusta ja Catherinea sairaalaan. Se jää nähtäväksi. Mielestäni on hyvä, että Catherine saa viettää aikaa uuden vauvan ja Georgen kanssa, mutta jotenkin toivoisin ettei häntä nähtäisi vasta syksyllä uudelleen. Toivon, että Catherine osallistuisi joihinkin tilaisuuksiin, kuten Trooping the Colouriin ja Order of the Garteriin. Mainitsemasi nimipostaus kuulostaa hauskalta. Taidan jättää omat nimiehdotukseni sinne. 🙂

  Tykkää

  • Toivottavasti George tulee sairaalassa käymään! Eipä ole Georgea Britanniassa nähtykään ”livenä” kohta vuoteen ja virallisemmassa tilaisuudessa ei oikeastaan ristiäisten jälkeen, joten ehkä olisi jo aika. Toisaalta aikamoinen määrä on sitten kameraa ja toimittajaa, mutta ehkä joku pienimuotoisempi tilaisuus sivuovella sitten?

   Viimeksihän Kate taisi joskus kuukauden jälkeen esiintyä kerran ja siitä viikon tai kahden päästä toisen kerran, jonka jälkeen palasi taas kotiin. Eli ei se tahti tosiaan viimeksikään mitenkään hurja ollut. 🙂 Veikkaisin, että tuo Trooping on ainakin aika varma ja toivottavasti tosiaan Garter Day myös.

   Nimipostaus tulossa, säästele vielä 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.