Prinssi Charlesin ja herttuatar Camillan häät tasan kymmenen vuotta sitten

Walesin prinssi Charles ja Cornwallin herttuatar Camilla viettävät tänään kymmenettä hääpäiväänsä. Viimeisten vuosikymmenien ehkä kiistellyin kuninkaallinen pari sai toisensa siviiliseremoniassa Windsorissa yli kolmenkymmenen vuoden ystävyyden ja rakkauden jälkeen. Prinssi Charlesin ja Camilla Parker Bowlesin rakkaustarina ei ole mikään tuhkimosatu, vaan vuosiin on sisältynyt keskinäisen välittämisen lisäksi myös surua, murhetta ja tragediaa, sekä kuninkaallisten elämässä aina läsnäolevan yleisön voimakkaita mielipiteitä puolesta ja vastaan. Kaikista vaikeuksista ja esteistä huolimatta prinssin ja tämän jo moneen kertaan epäsopivaksi tuomitun rakastetun häitä vietettiin iloisissa merkeissä keväisessä Englannissa huhtikuun 9. päivänä vuonna 2005.

Vuodesta 1999 julkisesti ja virallisesti yhdessä esiintynyt pari julkisti kihlauksensa helmikuun 10. päivänä 2005 ja poseerasi lehtikuvaajille samana iltana osallistuessaan hyväntekeväisyysillalliselle Windsorin linnassa. Rouva Parker Bowlesin nimettömässä kimalteli valtava timanttisormus, joka oli kuulunut aiemmin prinssi Charlesin rakkaalle isoäidille, kuningatar Elisabetille, kuningataräidille.

 

Ristiriitainen ja runsaasti keskustelua herättänyt suhde ja avioliitto saivat julkisen hyväksyntänsä niin kuningattarelta, hallitukselta, kuin kirkoltakin. Prinssi Charlesin tuleva asema maan hallitsijana, sekä Englannin kirkon päänä vaikutti kuitenkin hääjärjestelyihin siten, että kertaalleen eronnut sulhanen ja niin ikään eronnut morsian päätettiin vihkiä avioliittoon siviilimenoin lisäongelmien välttämiseksi. Ison-Britannian kuninkaallisen perheen historiassa siviilivihkiminen oli ensimmäinen laatuaan ja suunnitelmat edellyttivätkin jopa hieman lain tutkimista, sillä siviiliavioliittolaki ei suoranaisesti koskenut maan kuninkaallisia.

Alunperin vihkipaikaksi suunniteltiin kuningatar Elisabetin viikonloppukotina toimivaa Windsorin linnaa noin tunnin ajomatkan päässä Lontoosta. Jotta vihkiminen olisi siellä voitu suorittaa, laki kuitenkin edellytti, että linna olisi avattava vihkipaikaksi seuraavien vuosien ajaksi ja koska kuninkaallinen perhe ei tätä halunnut, valittiin seremonian paikaksi loppujen lopuksi 1600-luvulta peräisin oleva paikallinen kaupungintalo Windsor Guildhall. Alunperin hääpäiväksi päätetty huhtikuun 8. vaihtui vielä seuraavaan, eli 9. päivään, jotta prinssi Charles, sekä osa vieraiksi kutsutuista viranomaisista pääsi osallistumaan paavi Johannes Paavali II:n hautajaisiin Roomassa.

Hääpäivä valkeni hieman harmaana ja tuulisena, mutta yleisöä alkoi kerääntyä Windsorin keskustaan heti aamusta alkaen. Yksityinen vihkiseremonia alkoi Guildhallin Ascot-salissa kello 12.30 paikallista aikaa ja morsiuspari saapui paikalle yhdessä vuoden 1962 Rolls Royce Phamtom VI -autolla, joka oli ollut aikoinaan lahja kuningatar Elisabetille tämän vallassaolon 25-vuotisjuhlan kunniaksi. Vihkimisen suoritti kaupungintalon henkikirjoittaja Clair Williams.

 

Lyhyehkön, vain noin kaksikymmentä minuuttia kestäneen seremonian jälkeen kaupungintalosta astuivat Walesin prinssi Charles ja hänen kuninkaallinen korkeutensa, Cornwallin herttuatar Camilla, kuten prinssin vastavihitty vaimo tästedes tunnettiin. Onnellista tapahtumaa olivat pienessä salissa noin kolmenkymmenen vieraan joukossa seuraamassa prinssin sisarukset prinsessa Anne, prinssi Andrew ja prinssi Edward puolisoineen, sekä aikuisine lapsineen. Morsiamen puolelta paikalla olivat ainakin tämän isä majuri Bruce Shand, sekä lapset Tom ja Laura Parker Bowles. Luonnollisesti paikalla olivat myös prinssi Charlesin pojat, prinssit William ja Harry, joista prinssi William toimi yhdessä herttuatar Camillan Tom-pojan kanssa tilaisuudessa todistajina. Kuningatar Elisabet ja prinssi Philip eivät olleet paikalla. Viralliseksi syyksi annettiin halu pitää tilaisuus pienimuotoisena, mutta on arveltu, että kuningatar koki roolinsa kirkon päänä olevan tilaisuuden kanssa ristiriidassa. Vihkimisen jälkeen vastanaineet palasivat autokyydillä takaisin linnaan valmistautumaan myöhemmin alkavaan kirkolliseen siunaustilaisuuteen.

Siviilivihkitilaisuuteen herttuatar Camilla oli pukeutunut erittäin kauniiseen valkoiseen asuun, joka koostui kermanvärisestä, polvimittaisesta silkkisifonkimekosta, jonka helmaa koristi mielenkiintoisena yksityiskohtana Sveitsissä valmistettu kiekkokoristelu, sekä niin ikään silkkisestä kudotusta takista, jotka olivat molemmat Anna Valentinen suunnittelemia. Päässään herttuattarella oli runsaasti koristeltu korihattu Philip Treacyltä, jalassaan beiget korkokengät LK Bennettiltä ja kädessään herttuatar kantoi Launerin vaaleaa nahkalaukkua. Morsiamen korut olivat melko yksinkertaiset, mutta kauniit. Korviinsa herttuatar Camilla oli valinnut helmikorvakorut, joita hän käyttää usein aivan arkisissakin tilaisuuksissa ja takin rintapieltä koristi rintaneula, jonka herttuatar oli saanut prinssi Charlesilta jo vuosia aikaisemmin. Timantti- ja helmikoristeinen rintakoru esittää Walesin prinssin virallista sulkasymbolia. Vihkimisen jälkeen herttuattaren sormessa kimalteli myös yksinkertainen keltakultainen vihkisormus, joka on perinteiseen tapaan valmistettu walesilaisesta kullasta.

Kello 14.30 oli vuorossa hääjuhlan isompi seremonia, eli Windsorin linnan goottilaisessa Pyhän Yrjön kappelissa järjestetty avioliiton siunaustilaisuus, The Service of Prayer and Dedication. Samassa kappelissa vihittiin kuusi vuotta aikaisemmin myös prinssin nuorempi veli prinssi Edward ja tämän puoliso Wessexin kreivitär Sophie. Myös linnan piha-alueella oli saapunut runsaasti yleisöä ja koko kaupunkiin arvioitiin saapuneen häiden takia noin 15 000 ihmistä. Valitettavasti kaunis kappeli oli häiden aikaan remontissa ja osin rakennustelineiden peittämä.

Televisioidun jumalanpalveluksen johti Canterburyn arkkipiispa Rowan Williams ja hänen apunaan toimi Windsorin kirkkoherra. Seremonian aikana prinssi ja herttuatar uusivat vihkivalansa ja vannoivat toisilleen uskollisuutta. 45 minuuttia kestäneen tilaisuuden aikana kuultiin lisäksi erilaisia tekstejä, sekä musiikkiesityksiä ja prinssin ja herttuattaren suosikkivirsiä. Musiikista kirkossa vastasi Lontoon Filharmoninen orkesteri ja kappalevalinnat sisälsivät muiden muassa Bachia ja Händelia. Hääpari saapui kappeliin Albinonin Adagion sävelin.

Avioliiton siunaamisen jälkeen prinssi Charles ja herttuatar Camilla poistuivat kappelista sen läntisistä päätyovista ja ottivat vastaan onnitteluja yleisöltä. Kappelin päädyssä sijaitsevalle puolipyöreälle pihalle oli valittu ihmisiä prinssin ja herttuattaren erilaisista hyväntekeväisyysjärjestöistä ja projekteista.

Yhtä onnistunut, kuin oli rouva Parker Bowlesin asu varsinaisessa vihkitilaisuudessa, oli myös tuoreen Cornwallin herttuattaren varsinainen hääpuku. Paineet morsiamen harteilla olivat valtaisat lehdistön ja yleisön esittämän kritiikin johdosta, eikä hän voinut missään tapauksessa saapua kirkkoon valkoisessa hääunelmassa huntu hiuksillaan. Robinson Valentine -muotitalon suunnittelema täyspitkä siniharmaa sifonkimekko, sekä sen päälle puettu silkkitakki pienellä laahuksella ja herttuattaren äidille kuuluneesta korusta inspiroituneilla kultakirjailuilla olikin aikuisen naisen valinta ja uskomattoman kaunis ja onnistunut asuvalinta.

Hääpuvun lisäksi myös herttuattaren pääkoriste oli poikkeuksellinen valinta. Näissä häissä ei selvästikään ollut kyse samalla tavalla kruununperillisen häistä, kuin oli esimerkiksi parikymmentä vuotta aikaisemmin prinssi Charlesin ensimmäisissä häissä, tai kuusi vuotta myöhemmin prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen häissä. Morsian ei siis astellut kirkon käytävää myöskään tiara hiuksillaan, vaan herttuatar oli valinnut koristeekseen niin ikään Philip Treacyn suunnitteleman kullanvärisen viuhkakoristeen, jonka sulkien joukossa kimaltelivat Swarovski-kristallit. Korvissaan herttuattarelle oli kukkakoristeiset timanttikorvakorut, joita hän lainasi myös tyttärelleen Lauralle tämän hääpäivänä seuraavana vuonna. Jalassaan herttuattarella oli puvun väreihin saumattomasti sopivat silkkikorkokengät LK Bennettiltä.

Kaikkia juhlapaikkoja koristivat kukka-asetelmat, jotka koostuivat narsisseista, jasmiinin ja kamelian kukista, kieloista, liljoista, hortensioista ja ruusuista. Herttuattaren morsiuskimpussa näistä prinssi Charlesin Highgrove-tilalta, sekä herttuatar Camillan kotoa Raymill Housesta tuoduista kukista oli ainakin hortensiaa ja kieloa. Myös prinssin rintapieltä koristi kukka, jonka hän oli kuitenkin vaihtanut aamupäivän lilasta valkoiseen siunaustilaisuutta varten. Muuten aina yhtä tyylikäs prinssi esiintyikin samassa asussa kuin aiemmin päivällä eli saketissa, joka koostui harmaista housuista, hiilenharmaasta takista, sinisävyisestä paidasta ja vaaleanharmaasta liivistä, sekä hopeanvärisestä solmiosta. Normaalisti prinssit on totuttu näkemään häissään juhlaunivormuissa, mutta tällä kertaa tilaisuuden intiimimmän ja pienimuotoisemman luonteen huomioon ottaen hieman epävirallisempi puku oli tyylikäs valinta. Englantilaisen ylhäisön perinteiseen tapaan prinssi Charles muuten käyttää vihkisormustaan vasemman kätensä pikkusormessa, jossa se jää leveämmän sinettisormuksen alle piiloon.

Pienimuotoisen siviilivihkimisen jälkeen kolmisenkymmentä vierasta saivat Pyhän Yrjön kappelissa seuraa vajaasta muusta 800 muusta vieraasta, joiden joukossa oli morsiusparin sisarusten lisäksi nyt myös kuningatar Elisabet ja prinssi Philip, sekä esimerkiksi sekä kuningattaren, että prinssin serkkuja ja muita sukulaisia. Lisäksi paikalla oli herttuatar Camillan ex-aviomies Andrew Parker Bowles puolisoineen, sekä runsaasti parin ystäviä, kuten näyttelijät Rowan Atkinson, Stephen Fry ja Kenneth Branagh, muusikot Phil Collins ja Sting, sekä kirjailijat Robert Harris ja Simon Sebag Montefiore. Luonnollisesti paikalla oli myös hallinnon, sekä kirkon edustajia ja vieraita muista Kansainyhteisön maista, sekä hääparin henkilökuntaa. Kuninkaallisille häille tyypilliseen tapaan myös muista kuningasperheistä saapui vieraita, mutta tällä kertaa kyllä paljon vähemmän kuin normaalisti kruununperillisten häihin. Paikalla olivat muiden muassa Bahrainin kuningas ja Kreikan entinen kuningaspari, sekä Norjasta kruununprinssi Haakon ja kruununprinsessa Mette-Marit ja Alankomaista kuningas Willem-Alexanderin nuorempi veli prinssi Constantijn ja vaimonsa prinsessa Laurentien.

Yksityinen hääjuhla järjestettiin heti siunaustilaisuuden jälkeen Windsorin linnassa. Juhlaa isännöivät sulhasen vanhemmat eli kuningatar Elisabet ja prinssi Philip ja iltapäivätilaisuus kesti parisen tuntia. Juhlan aikana vieraille tarjoiltiin buffetista erilaisia käsin syötäviä herkkuja ja hedelmäkakkuja pienestä kotileipomosta, jonka tuotteisiin prinssi Charles ihastui eräällä vierailullaan Walesissa. Juhlan aikana esiintyi kuninkaallinen harpisti Jemima Phillips. Vieraiden mukaan kuningatar Elisabet piti tilaisuudessa puheen, jossa hän kertoi, kuinka ylpeä on pojastaan ja toivoi parille kaikkea hyvää.

Kello kuuden aikaan illalla hääpari poistui juhlista prinssin vanhalla Bentleyllä, jonka prinssi William ja prinssi Harry olivat koristelleet perinteiseen tyyliin. Ikkunoihin oli maalattu hymynaamoja ja C+C -tekstejä, sekä Just Married takaikkunaan. Prinssi Charles ja herttuatar Camilla matkustivat suoraan Skotlantiin, jossa he viettivät kuherruskuukauttaan prinssin Skotlannin kodissa Birkhallissa. Loman aikana he myös esiintyivät ensimmäisen kerran aivan virallisesti yhdessä kuninkaallisissa työtehtävissä.

Viralliset hääkuvat otti brittiläinen muotokuvaaja Hugo Burnand.

 

Videot (c) BBC via Youtube

Hovikirjeenvaihtaja onnittelee prinssiä ja herttuatarta hääpäivänä!

Mainokset

6 kommenttia artikkelissa “Prinssi Charlesin ja herttuatar Camillan häät tasan kymmenen vuotta sitten

 1. Itsekin olen sitä mieltä, että Camillan asu (molemmissa tilaisuuksissa) oli onnistunut. Erityisesti siunaustilaisuudessa käytetty puku ansaitsee kehuja, kantajalleen sopiva sekä hyvä vastaus kritiikkiin. Vaikka Charlesin ja Camillan tilanne olisi ollut toinen heidän mentyä naimisiin 2005, olisi kermakakku-unelma jäänyt siunaustilsuudessa käytetyn puvun rinnalla kakkoseksi.

  Tykkää

 2. Minä yhdyn edellisiin kiitoksiin mitä Camillan pukuun/pukuihin tulee.. Ja kiitos myös erittäin onnistuneesta artikkelista, Hovikirjeenvaihtaja! 🙂

  Tykkää

 3. Yhdyn minäkin edellisiin kommentteihin Camillan hurmaavista puvuista. Pariskunta on tasapainoisen ja onnellisen oloinen, tasavertainen. Vuosien odotus sai arvoisensa päätöksen. Mielenkiintoinen postaus jälleen!
  Uudistunut ulkoasu sivuilla näyttää hyvältä!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s