Kuninkaallisia merkkihetkiä tulossa jälleen!

Hei kaikki! Huomasitte varmaan, että hovikirjeenvaihtaja käväisi pienellä ennalta ilmoittamattomalla lomalla, mut nyt täällä ollaan taas näppäimistön äärellä! Toivottavasti keväänne on alkanut mukavasti. 🙂

Kuninkaallisten maailmassa on tapahtunut kaikenlaista, mutta ei nyt jäädä vanhoihin vellomaan, sillä tulossakin on paljon mielenkiintoista ja seuraamisen arvoista. Vai miltä kuulostaisi pari vauvaa, ristiäiset, häät ja isot syntymäpäivät seuraavien kolmen kuukauden aikana?

Vuoden odotettuimmat kuninkaalliset pippalot järjestetään kesäkuun 13. päivänä Tukholmassa, kun Ruotsin prinssi Carl Philip ja neiti Sofia Hellqvist vihitään. Ruotsin hovi antoi vihdoin hieman lisätietoa juhlista ja nyt tiedämme vähän enemmän esimerkiksi viikonlopun aikataulusta. Ja siis tosiaan viikonlopun, sillä kuninkaalliset häät eivät ole mitään ilman edellisen illan juhlaillallista. Kruununprinsessa Victorian häissä edellinen ilta vietettiin juhlakonsertissa Tukholman Konserttitalossa ja prinsessa Madeleinen ja Chris O’Neillin vieraille tarjoiltiin illallinen Grand Hotellissa niin ikään Tukholman keskustassa. Tällä kertaa juhlan kellonaika ja juhlapaikka ovat salaisuus ja hovin tiedotuspäällikön mukaan siis yleisön lisäksi myös vieraille. Tilaisuus on yksityinen, mutta normaalisti saapuminen juhlapaikalle on ollut yleisölle hyvä tilaisuus bongata kuninkaallisia juhlavieraita. Saa nähdä, miten asia tänä vuonna hoidetaan.

Varsinaisena hääpäivänä eli lauantaina ei ole luvassa yllätyksiä ainakaan tärkeimpien asioiden kanssa. Vihkipaikka, eli kuninkaanlinnan kirkko kerrottiin jo syksyllä ja nyt paljastettiin myös vihkiaika, joka on kello 16.30. Samassa linjassa mennään siis edelleen siskojen häiden kanssa, sillä kruununprinsessapari vihittiin kello 15.30 ja prinsessapari kello 16.00. Myöhäinen ajankohta mahdollistaa jälleen kerran pukukoodin, joka edellyttää iltapukuja, kunniamerkkejä ja tiaroita. Hovikirjeenvaihtaja kiittää!

Vihkimisen jälkeen hääjuhlaa vietetään kuninkaanlinnassa, jossa illallinen tarjoillaan Vita Havet -salissa ja sen jälkeen laitetaan jalalla koreasti Kaarle XI:n galleriassa, joka on myöhäisbarokkinen peilisali. Ennen varsinaisia juhlia vastavihitty prinssipari istahtaa hevosvaunuihin ja suuntaan kierrokselle ympäri Tukholman keskustaa. Matkaa taitetaan tällä kertaa reitillä Slottsbacken, Skeppsbron, Slottskajen, Norrbro, Regeringsgatan, Hamngatan, Nybroplan, Nybrokajen, Hovslagargatan, Södra Blasieholmshamnen, Strömbron ja se päättyy Logårdeniin eli kuninkaanlinnan puistoon. Vaunujen saavuttua perille ammutaan 21 kunnianlaukausta Skeppsholmenilta. Häiden televisioinnista ei annettu mitään tietoa, mutta odottaa sopii, että vihkiminen ja vaunuajelu kyllä televisioidaan ja näytetään myös meillä Suomessa.

Yksityiskohdat säilyvät varmasti salaisuutena ihan hääpäivään saakka, mutta eiköhän vielä kevään aikana tipahtele tietoa meidän uteliaiden iloksi. Ainakin Tukholmaan matkustavat kuninkaalliset häävieraat kiinnostavat Hovikirjeenvaihtajaa!

Ruotsin prinssi Carl Philipin ja Sofia Hellqvistin häät

(c) Erika Gerdemark – Kungahuset.se

Ennen vuoden ykkösbileitä juhlitaan kuitenkin myös muita tilaisuuksia. Tanskassa päästään ensimmäisenä juhlatunnelmiin ja polkaistaan käyntiin kuningatar Margareetan 75-vuotisjuhlat huhtikuun puolivälissä. Varsinainen merkkipäivä on 16. mutta Tanskan hovissa tällaisia juhlitaan aina pidemmän kaavan mukaan ja niin nytkin. Juhlallisuudet alkavat periaatteessa jo ylihuomenna, kun Frederiksborgin linnassa avataan kuningattaren elämää käsittelevä näyttely. Varsinaiset juhlat vietetään luonnollisesti Kööpenhaminassa, mutta Jyllannin puolella sijaitsevassa maan toiseksi suurimmassa kaupungissa Aarhusissa järjestetään oma juhlapäivä 8. huhtikuuta. Silloin ohjelmassa on ensin vaunuajelu kaupungin keskustassa (reitti), lounas kaupungintalolla ja sen jälkeen kuningatar Margareeta ja prinssi Henrik tervehtivät kaupunkilaisia kaupungintalon parvekkeelta. Ilta huipentuu televisioitavaan juhlakonserttiin Aarhusin musiikkitalossa, jossa paikalla ovat päivänsankarin ja tämän puolison lisäksi myös kruununprinssi Frederik ja kruununprinsessa Mary, sekä prinssi Joachim ja prinsessa Marie.

Kuningattaren varsinainen syntymäpäivä sattuu tänä vuonna torstaille ja juhlaviikko alkaa  maanantaina lehdistötilaisuudella Fredensborgin palatsissa ja keskiviikkona kuningatar tarjoaa illallisen ns. virallisen Tanskan edustajille Christiansborgin palatsissa. Torstai alkaa kello yhdeksältä Fredensborgin palatsissa aamuherätyksellä, jonka aikana perinteiseen tanskalaiseen tapaan ystävät ja läheiset kerääntyvät päivänsankarin pihamaalle ja herättävät tämän laululla. Kuningatar Margareeta ja prinssi Henrik puolestaan vilkuttelevat ikkunasta. Puoleen päivään mennessä kuninkaallinen perhe on jo saapunut Amalienborgiin Kööpenhaminaan ja tervehtii kansaa palatsin parvekkeelta. Paikalla ovat varmasti kuningattaren lisäksi molemmat prinssit perheineen, sekä mahdollisesti myös kuningattaren sisaret prinsessa Benedikte ja kuningatar Anne-Marie puolisoineen. Parveketervehdysten jälkeen kuningatar ja prinssi Henrik matkustavat vaunukyydillä Kööpenhaminan kaupungintalolle ratsuväen saattamina (reitti). Kaupungintalolla järjestetään virallinen vastaanotto virallisille vieraille, sekä kuninkaalliselle perheelle ja heidän kuninkaallisille vierailleen. Illan kruunaa juhlaillallinen Fredensborgin palatsissa. Vieraiksi syntymäpäiväjuhlallisuuksiin voidaan odottaa varmasti Tanskan kuninkaallisten lisäksi Kreikan kuninkaallisen perheen jäseniä, jotka ovat kuningattaren lähisukua, sekä osallistujia myös muista kuningashuoneista. Esimerkiksi Ruotsista paikalle saapuvat kuningattaren serkku, kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia, sekä kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel.

Tanskan kuningatar Margareetan syntymäpäivä, 75 vuotta

(c) Torben Eskerod ja Poul Bjørn – Kongehuset.dk

Ihmisen elämän merkkitapauksista meillä on nyt koossa jo häät ja suuret merkkipäivät, mutta kai mukaan mahtuu vielä ristiäiset? Monacossa vietetään nimittäin joulukuussa syntyneiden kaksosten kastejuhlaa sunnuntaina toukokuun 10. päivänä melkoisen näyttävin menoin. Samana päivänä tasan viiden kuukauden ikäiset prinssi Jacques Honoré Rainier ja prinsessa Gabriella Thérèse Marie kastetaan kello 10.30 Monacon katedraalissa erityisessä aamumessussa. Tilaisuus televisioidaan ja sitä on mahdollista seurata myös nettilähetyksissä. Yleisön on mahdollista nähdä ruhtinasperhe ja onnitella lapsia, sekä näiden vanhempia kun ruhtinas Albert ja ruhtinatar Charlene perheineen ja läheisineen palaa katedraalista palatsiin. Monacon kaupungin lahja kaksosille luovutetaan kuitenkin vasta heinäkuussa, jolloin on luvassa toinen merkkihetki Monacossa. Silloin ruhtinas Albert juhlii nimittäin ensimmäistä kymmentä vuottaan valtaistuimella.

Embed from Getty Images

 Ja kun nyt päästiin niihin vauvoihin, niin niitähän on tulossa lisää! Isossa-Britanniassa Cambridgen herttuatar Catherine on esiintynyt normaalia tiuhempaan tahtiin julkisuudessa tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, mutta nyt lienee käsillä viimeinen työtehtävä ennen äitiyslomaa. Perjantaina herttuatar vierailee yhdessä prinssi Williamin kanssa Etelä-Lontoossa tutustumassa erilaisiin nuoriso- ja yhteisöprojekteihin. Vuonna 2012 herttuatar jäi äitiyslomalle noin kuusi viikkoa ennen prinssi Georgen syntymää, mutta synnytyshän käynnistyi tunnetusti hieman yliajalla ja laskettu aika oli ollut mitä ilmeisimmin parisen viikkoa aiemmin. Tällä kertaa vauvaa voitaneen odottaa siis aika tarkkaan huhti-toukokuun vaihteeseen.

Muutamia merkkipäiviä syntymälle olisikin huhtikuun lopulla sopivasti tarjolle, sillä 21. päivä kuningatar Elisabet viettää omaa syntymäpäiväänsä ja 29. päivä prinssi William ja herttuatar Catherine juhlivat neljättä hääpäiväänsä. Virallista tietoa synnytyspaikasta ei ole tällä kertaa annettu julkisuuteen, mutta luultavasti vauva syntyy samassa synnytyssviitissä kuin isoveljensä prinssi George, eli lontoolaisen St. Mary’s Hospitalin Lindo-siivessä. Vauvan sukupuolta ei niin ikään ole kerrottu julkisuuteen ja yleisesti uskotaan, etteivät edes vanhemmat sitä vielä tiedä. Yleisön toiveet ja arvaukset näyttävät kallistuvan kuitenkin erittäin vahvasti tytön puoleen tällä kertaa ja nimiveikkauksia kärkipaikkoja pitävät esimerkiksi Elizabeth, Charlotte ja Alexandra. Amerikkalaislehdet ehtivät jo kuuluttaa vauvan syntyneen ja kertoivat tapahtumista syntymän ympärillä, mutta kuten aiemminkin olemme todenneet, nämä lehdet eivät välttämättä laita juttuihinsa totuutta edes siksi kuuluisaksi siteeksi. Varmaa on, että kun huhtikuu etenee maailman katseet kääntyvät jälleen Lindo-siiven oveen ja toimittajat ja valokuvaajat valtaavat parhaat katselupaikat. Ja kyllä, kun he tietävät, mekin tiedämme.

Embed from Getty Images

Toinen odotettu pieni prinssi tai prinsessa syntyy Tukholmassa näillä näkymin kesäkuun lopulla. Prinsessa Madeleinen ja Chris O’Neillin toisen lapsen laskettua aikaa ei ole julkisuuteen kerrottu, mutta vieraillessaan Suomessa kuningatar Silvia mainitsi toimittajille, että kesäkuussa heidän perheessään sekä juhlitaan häitä, että toivotetaan tervetulleeksi uusi jäsen. Hovin tiedotuspäällikkö on vahvistanut, että prinsessa Madeleine osallistuu veljensä häihin, joten mitä ilmeisimmin tämänkin vauvan laskettu aika on jossakin hyvin loppukuun tienoilla. Kuningattaren tavoin toivomme, ettei vauva ei päätä saapua ennakkoon ja näemme prinsessan myös hääjuhlassa. New Yorkista Ruotsiin muuttaneet prinsessa ja Chris ovat muuten kirjautuneet asumaan maassa virallisesti, joten ilmeisesti kovaa kiirettä uuden kotimaan löytymiselle ei juuri nyt ole.

Siinä sitä on odotettavaa kuninkaallisten seuraajille! Mikä sinua kiinnostaa eniten?

Mainokset

4 kommenttia artikkelissa “Kuninkaallisia merkkihetkiä tulossa jälleen!

 1. Tervetuloa lomalta taas tärkeiden aiheiden äärelle 🙂 Meillä riittää seurattavaa, arvuuteltavaa nimissä ja onniteltavaa pitkin kevättä ja kesää. Hyvä, että Hovikirjeenvaihtajamme pitää meidät aikataulussa!

  Tykkää

 2. Erittäin mielenkiintoinen vuosi on tulossa vielä edessä päin. Toki häitä odotan erittäin kovasti, mutta ennen kaikkea pikku prinssien ja prinsessojen syntymää odotan. Ne hetket on niin ihania ja mahtavaa odotella tietoa syntymästä.

  Tykkää

  • Kieltämättä tässä Margareetan synttärit ja ehkä jopa Monacon ristiäiset jää aikalailla kakkoseksi ja ilman huomiota. 🙂

   Vauvauutiset on kivoja, mutta kyllä mä taidan kuitenkin itse odottaa eniten häitä. Siinä kun on sitä muutakin hauskaa aina, vieraiden asut jne.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s