Maailman ihailluimmat ihmiset – poliitikkoja, hyväntekijöitä, julkkiksia ja kuninkaallisia

Brittiläinen YouGov-markkinatutkimysyritys on julkaissut mielenkiintoisia tuloksia uudesta mielipidekyselystään. Tarkoituksena oli selvittää maailman ihailluimmat ihmiset ja listoilla on suloisessa sekamelskassa niin presidenttejä, uskonnollisia johtajia, urheilijoita, laulajia, kuin kuninkaallisiakin. Esimerkiksi Suomessa naisten kärkikolmikkoon mahtuu ampumahiihtäjä, kruununprinsessa ja entinen presidentti, Isossa-Britanniassa taas kuningatar, näyttelijä ja Nobel-palkittu ihmisoikeustaistelija.

World’s Most Admired 2015 -tutkimuksen maailmanlaajuinen kärkikaksikko on Microsoftin perustaja ja sittemmin jättimäisestä omaisuudestaan merkittäviä summia hyväntekeväisyyteen lahjoittanut amerikkalainen liikemies Bill Gates, sekä Oscar-palkittu YK:n pakolaisjärjestön erityislähettiläs Angelina Jolie. Naisiin ja miehiin jaetulla listalla on kuitenkin myös kuninkaallisia. Ison-Britannian kuningatar Elisabet on maailmanlaajuisessa vertailussa naisten listalla sijalla 4. ja sijalta 15. löytyy Cambridgen herttuatar Catherine. Miesten puolella taas herttuattaren puoliso, prinssi William, on selviytynyt sijalle 16.

Embed from Getty Images

’Admire’ tarkoittaa sanakirjan mukaan suomeksi ihailua ja ihastelua. Ihaileminen taas on sivistyssanakirjan määritelmän mukaan ihastuksen tai kunnioituksen tuntemista tai osoittamista jotakin kohtaan. Kysymyksenasettelu tutkimuksessa on siis melko avoin, sillä ihailun voi käsittää monella tavalla. Se voi olla kunnioitusta henkilön työtä tai saavutuksia kohtaan, ihailu voi kohdistua merkittävään asemaan tai henkilön persoonaan. Ihailua voi herättää myös nuoruus, kauneus tai pelkkä julkisuus.

YouGovin mukaan tutkimus tehtiin niin, että ensin pyydettiin 34 maan panelisteja nimeämään yksi mies ja yksi nainen, joita kyseinen henkilö ihailee eniten maailmassa. Näistä ehdokkaista koottiin sitten 25 miehen ja 25 naisen lista, joihin valittiin eniten ääniä saaneet niin, että ehdolle päästääkseen piti olla saanut ääniä ainakin kahdesta maasta. Lisäksi jokaisen maan ehdokaslistaan lisättiin viisi merkittävää paikallista henkilöä. Yhteensä ääniä annettiin 25 000 kahdessakymmenessäkolmessa maassa. YouGovin nettisivuilla näistä esitellään 15 maata.

Nämä 15 maata ovat Yhdysvallat, Iso-Britannia, Saksa, Ranska, Brasilia, Venäjä, Kiina, Intia, Egypti, Singapore, Suomi, Tanska, Ruotsi, Norja ja Nigeria. Kuninkaallisista eniten sijoituksia keräsi Ison-Britannian kuningatar Elisabet, joka esiintyy seitsemän maan listalla. Odotetusti kuningatar pitää kärkipaikkaa oman maansa ihailluimpien naisten joukossa ja Nigeriassa hän on kolmanneksi ihailluin, Saksassa ja Venäjälle neljänneksi, sekä Kiinassa maailman viidenneksi ihailluin nainen. Singaporelaisten ja egyptiläisten keskuudessa kuningatar sijoittuu seitsemänneksi ja Yhdysvaltojen listalla sijalle 15. häviten muiden muassa Hillary Clintonille, rauhannobelisti Malala Yousafzaille, Michelle Obamalle ja televisiotähdille kuten Oprah Winfreylle ja Ellen DeGeneresille sekä laulaja Taylor Swiftille. Yhdysvaltojen listalle kuningatar Elisabetin ohi on kivunnut myös Britannian kuninkaallisen perheen supertähti, Cambridgen herttuatar Catherine, YouGovin listalla sijalla 14 tosin tutummin nimellä Kate Middleton.

Ison-Britannian listalla herttuatar Catherine pitää sijaa viisi, Venäjän listalla sijaa kahdeksan, Saksan ja Singaporen listoilla sijaa kymmenen. Herttuattaren puoliso prinssi William on maailmanlistan lisäksi noteerattu ihailluimpien joukkoon vain kotimaassaan Isossa-Britanniassa, jossa hän pitää miesten listalla sijaa viisi, sekä Kansainyhteisöön kuuluvassa Singaporessa, jossa herttuapari vieraili vuonna 2012 ja jossa prinssi William nousi miesten listalla sijalle kahdeksan.

Embed from Getty Images

Pohjoismaiden listoilla brittikuninkaalliset eivät esiinny. Pohjolan listoista Tanskalla on suurin kuninkaallisedustus, mikä ei ole suuri yllätys ottaen huomioon monarkian erittäin vahvan kannatuksen maassa. Tanskassa naisten puolella kärkipaikkaa pitää kruununprinsessa Mary ja heti kakkosena on maan hallitsija, kuningatar Margareeta. Kruununprinssi Frederik puolestaan sijoittui ihailluimpien listalla kakkoseksi heti Yhdysvaltain presidentti Barack Obaman jälkeen. Tanskalaisten tapaan hallitsijaansa ihailevat myös norjalaiset, jotka antavat miesten kärkisijan kuningas Haraldille. Häilyvästä suosiosta kärsivä kuningas Kaarle Kustaa puolestaan ei ole Ruotsin ihailluimpia miehiä, mutta hänen tyttärensä kruununprinsessa Victoria hävisi naisten listan ykköspaikan vain Malala Yousafzaille.

Embed from Getty Images

Myös meillä täällä tasavaltalaisessa Suomessa ikuisuussuosikki kruununprinsessa Victoria sijoittui listan toiseksi. Ykköspaikkoja Suomen listoilla pitivät urheilijat, naisissa ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen ja miehissä jääkiekkoilija Teemu Selänne. Toisaalta myös demokraattisesti valitut valtionpäämiehet puolustivat paikkaansa, sillä tasavallan presidentti Sauli Niinistö, sekä entiset presidentit Martti Ahtisaari ja Tarja Halonen sijoittuivat miesten ja naisten listoilla viiden parhaan joukkoon.

Muita kuninkaallisia ihailluimpien joukossa olivat prinssi Williamin pikkuveli, prinssi Harry, joka sijoittui kotimaassaan miesten listalla sijalle kahdeksan, sekä Jordanian kuningatar Rania, jota ihaillaan Egyptissä neljännen sijan arvoisesti.

Yleisesti YouGovin tutkimuksesta voitaneen sanoa, että se on luonteeltaan melko kevyt ja luonnollisesti enemmänkin lehtiotsikoita, kuin oikeaa yhteiskuntatutkimusta varten tehty. Tutkimus tehtiin pääasiassa internetin välityksellä, joten se antaa jo valmiiksi hieman vääristyneen kuvan kokonaisen kansan mielipiteestä. Toisaalta tämän kaltaisiin tutkimuksiin ei välttämättä osallistuta aivan hirmuisella vakavuudella, mikä johtaa hieman ehkä hetken mielijohteesta annettuihin vastauksiin. Lisäksi ihailemisen voi ymmärtää kovin monella tavalla, kuten aiemmin totesin. Voi ihailla esimerkiksi Malala Yousafzain rohkeutta ja asennetta, itsensä likoon laittamista ja halua auttaa muita. Toisaalta voi ihailla herttuatar Catherinen nuoruutta, kauneutta ja asemaa, muita saavutuksia kun hänellä ei vielä erikoisemmin ole. Kuningatar Elisabetin vankka asema sekä maailmanlaajuisessa arviossa, että yksittäisten maiden listalla ei toisaalta ole yllätys. Pitkä ura ja asema eräänlaisena ikonina tuo helposti ääniä. Ja vaikka nykypäivänä kuningatar Elisabetin valta ei ole kovin konkreettista, työlle ja tehtävälle koko elämänsä uhraaminen on ihailunarvoista.

Embed from Getty Images
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s