Norjan kuninkaalliset rakastavat luontoa ja ulkoilua

Norjan kruununprinssi Haakon ja kruununprinsessa Mette-Marit avasivat taannoin Friluftslivets år 2015 -tapahtuman, jonka tarkoituksena on vuoden aikana tehdä tunnetuksi retkeilyn ja ulkoilma-aktiviteettien positiivista vaikutusta terveyteen, sekä norjalaisten ainutlaatuisen hyviä mahdollisuuksia viettää aikaa luonnossa. Kruununprinssipari lapsineen harrastaa itse paljon retkeilyä ja esimerkiksi hiihtämistä, sekä viettää mielellään aikaansa mökeillään joko tunturissa tai rannikolla. Myös kuningas Harald ja kuningatar Sonja ovat innokkaita ulkoilmaihmisiä.

Virkistysvuoden suojelijana kruununprinssi Haakon piti Oslon Tøyen-puisto järjestetyssä avajaistilaisuudessa puheen, jossa hän muun muassa totesi, että parasta ulkoilussa on sen helppous. Sen kun pukee päälleen hyvät vaatteet, vetää jalkaansa vaelluskengät tai sukset ja suuntaa luontoon. Kruununprinssin mukaan norjalaiset ovat vielä erityisen onnekkaita siinä, että heillä luontoa on joka puolella ympärillään. Pipoon ja toppavaatteisiin sonnustautunut kruununprinssi puhui rennosti ja yleisöä innostavasti päättäen puheensa kehottamalla kaikkia lähtemään tänä vuonna vaikkapa hiihto-, vaellus-, kalastus- tai marjanpoimintaretkelle. Kruununprinssin mukaan matkalla voi tarttua mukaan muistoja, jotka kantavat loppuelämän.

Video (c) Det kongelige hoff via Youtube, kuvaus Sven Gj. Gjeruldsen

Avajaistapahtumassa kruununprissi ja kruununprinsessa muun muassa paistoivat partiolaisten kanssa tikkupullaa.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Kruununprinssipari pitää monien muiden norjalaisten tavoin luonnossa liikkumisesta ja viettääkin vapaa-aikaansa usein ulkoaktiviteettien parissa. Friluftslivets År -teemaan liittyen kruununprinssi ja kruununprinsessa, sekä pariskunnan nuoremmat lapset prinsessa Ingrid Alexandra ja prinssi Sverre Magnus julkaisivat muutamia viimevuotisia retkeilykuvia yksityisestä albumistaan.Vapaa-ajallaan sekä kruununprinssiperhe, että kuningas Harald ja kuningatar Sonja viettävät mielellään aikaansa mökillä tai lomapaikoissa. Kruununprinssiparilla on kaksi henkilökohtaista mökkiä, hurjan kaunis valkoinen puuhuvila (kuva) Dvergsøyalla lähellä Kristiansandia, sekä hiihtomaja (kuva) Uvdalissa. Dvergsøyan kallioisella merenrannalla sijaitseva huvila on kruununprinssiparilla vain vuokralla, mutta perhe viettää siellä kesälomaansa mielellään. Pariskunnan 10-vuotishääpäivän tienoilla vuonna 2011 Suomessakin esitettiin tuore haastatteludokumentti, joka oli kuvattu juuri Dvergsøyalla. Valkoinen huvila oli sisältäkin kauniisti ja vaalein sävyin sisustettu ja suuret ikkunat päästivät runsaasti valoa sisälle. Mökkirannassa perhe ui, veneilee ja esimerkiksi surffaa vapaa-ajallaan.

Buskerudin Uvdalissa sijaitsevan mökin kruununprinssi Haakon ja kruununprinsessa Mette-Marit vuonna 2008. 150 neliömetrin T:n mallisessa puumökissä on sammalkatto ja näköalat suurista ikkunoista yli tunturissa sijaitsevan mökin alapuolella avautuvan laakson. Lähellä laskettelukeskuksen rinteitä sijaitseva mökki on rakennettu eräänlaiseen mökkikylään, jossa lähimpään naapuriin on matkaa vain satakunta metriä. Oslosta Uvdaliin hurauttaa noin kolmessa tunnissa ja kruununprinssiperheen kotoa Askerista reilussa kahdessa ja puolessa. Uvdalissa perhe on viettänyt esimerkiksi pääsiäislomia, sekä suunnannut sinne oman joululoman viettoon heti kuningasparin kanssa vietettyjen pyhien jälkeen.

Kruununprinssiparin omien mökkien lisäksi kuninkaallisella perheellä on luonnollisesti käytössään useampia loma-asuntoja. Joulua kuningas Harald ja kuningatar Sonja viettävät yleensä Voksenkollenilla Kongsseteren -hirsihuvilassa, syksyllä ja metsästyaikana aikaa vietetään Jotunheimen-vuoristossa sijaitsevalla mökillä ja kesää kuningaspari voi viettää Bygdøn saaristossa Oslon lähettyvillä tai yksityisessä kesäpaikassaan Mågerøssa Etelä-Norjassa. Kruununprinssiperheen tavoin myös kuningas Harald ja kuningatar Sonja ovat innokkaita luonnossa liikkujia ja kuningatar Sonja on esitellyt julkisestikin valokuvia retkiltään eri puolille Norjaa. Kuningas Harald viittasi Friluftslivets År -kampanjaan myös uudenvuodenpuheessaan, jossa hän totesi norjalaisten rakastavan luonnossa olemista ja nauttivan upeista vuorista, metsistä ja järvistä. Kuninkaan mukaan harrastusta tulee jatkaa ja innostaa myös tulevia sukupolvia siihen, kunhan kaikki muistavat suojella elävää luontoa ympärillään.

Embed from Getty Images
Kuninkaalliset: Norjan kuningatar Sonja vaeltamassa

(c) Det kongelige hoff – yksityiskokoelma

Kuninkaalliset: Norjan kuningatar Sonja vaeltamassa

(c) Det kongelige hoff – yksityiskokoelma

Kuninkaallisten elämä näyttää usein sisältävän vain iltapukuja ja korkokenkiä, tai tummia pukuja nahkakengin, mutta lähestulkoon kaikki kuninkaalliset uskaltautuvat kuitenkin ajoittain luontoon ihan työtehtävissäkin. Erityisen paljon tällaisia aktiviteetteja tuntuu kuitenkin olevan Norjan kuninkaallisella perheellä ja varsinkin kruununprinssi Haakon ja kruununprinsessa Mette-Marit selvästi nauttivat kuntavierailuista, joissa pukeudutaankin vaihteeksi ulkoiluvaatteisiin ja vaelluskenkiin tai vedetään hiusten suojaksi pipo. Kruununprinssipari ei myöskään pelkää heittäytyä mukaan toimintaan, vaan hiihtää, pulkkailee tai vaikkapa kalastaa siinä missä isäntäväkikin.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
https://www.facebook.com/Kongehuset/photos/pcb.10155066676510247/10155066675100247/?type=1&theater

Ehkä mukavin osoitus kruununprinssiperheen mutkattomasta suhtautumisesta ulkoiluun ja vapaa-ajanviettoon luonnossa ovat kuitenkin viralliset kuvat. Hyvin monissa hovin julkaisemissa kuvissa kruununprinssi Haakon, kruununprinsessa Mette-Marit, prinsessa Ingrid Alexandra ja prinssi Sverre Magnus puuhaavat jotain luonnossa studiossa poseeraamisen sijaan. Tällaisia kuvia on julkaistu muun muassa prinsessa Ingrid Alexandran viisivuotispäivän kunniaksi, sekä toissakeväänä talvisena tervehdyksenä.

Kuninkaalliset: Norjan kruununprinsessa Mette-Marit ja prinsessa Ingrid Alexandra

(c) Veronica Melå – Det kongelige hoff

Kuninkaalliset: Norjan kruununprinsessa Mette-Marit ja prinssi Sverre-Magnus

(c) Veronica Melå – Det kongelige hoff

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Mainokset

4 kommenttia artikkelissa “Norjan kuninkaalliset rakastavat luontoa ja ulkoilua

 1. Hyviä kuvia Norjan kuninkaallisista! 🙂 Euroopasta yhtä maanläheisiä kuninkaallisia ei taida löytyä. Ruotsin kuninkaalliset kenteis tulevat lähelle, mutta jäävät ainakin minusta kakkoseksi maanläheisyyden suhteen.

  Tykkää

 2. Norjan kuninkaalliset pystyvät välittämään kuvan ”naapurin Haakonista ja Mette-Maritista”, sympaattisen ja niin tavallisen.
  Mukavia kuvia 🙂

  Tykkää

  • Totta, ovat tosi sympaattisia. Mutta silti varsinkin Haakon onnistuu samalla jotenkin huokumaan myös jotain asemaansa sopivaa, koska Haakon on paljon helpompi mieltää tulevaksi kuninkaaksi, kuin esimerkiksi Tanskan Frederik tai prinssi William.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.