Kuninkaallisia tulossa Suomeen!

Tänä keväänä meitä kuninkaallisista kiinnostuneita suomalaisia hemmotellaan oikein kunnolla. Maaliskuussa valtiovierailulle saapuvat vanhat tutut kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia Ruotsista, mutta ennen heitä tänne ehtivät helmikuun alussa prinssi Edward ja Wessexin kreivitär Sophie Isosta-Britanniasta!

Kuningatar Elisabetin nuorin poika prinssi Edward, Wessexin jaarli ja hänen viime viikolla 50-vuotispäiväänsä viettänyt vaimonsa Wessexin kreivitär Sophie saapuvat Suomeen vierailulle ensi maanantaina eli 2. helmikuuta. Pariskunta viettää Suomessa viisi päivää ja vierailee Helsingin lisäksi myös lapissa, sekä Ahvenanmaalla.

Virallista ja aivan täydellistä matkasuunnitelmaa ei ole vielä julkaistu, mutta melko runsaasti tietoja vierailusta on jo saatavilla. Prinssi ja kreivitär saapuvat Suomeen siis maanantaina mitä luultavimmin lentäen Helsinki-Vantaan lentokentälle. Ensimmäisen päivän ohjelmassa on tapaaminen tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa presidentinlinnassa, sekä illallinen Britannian Suomen suurlähettilään Sarah Pricen asunnolla.

Vierailun tärkeimpänä teemana vaikuttaa olevan prinssin isän, Edinburgin herttua Philipin nimeä kantava The Duke of Edinburgh’s Award -palkinto-ohjelma, joka palkitsee nuorisoa erilaisista saavutuksista. Prinssi Edward on palkinnon ulkomaisiin toimintoihin liittyvän säätiön asiamies ja puolisonsa kreivitär Sophie puolestaan eräänlainen säätiön lähettiläs. Suomessa pariskunta osallistuu heti maanantaina valtioneuvoston juhlahuoneistossa Eteläesplanadilla palkintoseremoniaan, jossa jaetaan Edinburghin herttuan kolmiportaisen palkintoasteikon korkeimmat, eli kultaiset palkinnot.

Tiistaina prinssi ja Wessexin kreivitär nousevat jälleen lentokoneeseen ja matkustavat Lappiin, jossa he tutustuvat Suomen puolustusvoimien arktisiin harjoituksiin jääkäriprikaatin tukikohdassa Sodankylässä. Lisäksi prinssi ja kreivitär osallistuvat vielä erikseen määrittelemättömiin tilaisuuksiin Kuusamossa, jossa he tutustuvat ainakin ammattiopisto Luovin seikkailuryhmään. Myös keskiviikko kuluu pariskunnalta Kuusamossa, jossa he osallistuvat erilaisiin tilaisuuksiin Edinburghin herttuan palkinnon edustajina.

Torstaina 5. helmikuuta prinssi Edward matkustaa hovin kalenterin mukaan Ahvenanmaalle, mutta koska kreivittärelle ei ole merkitty päivälle lainkaan ohjelmaa, sopii mitä ilmeisimmin olettaa, että myös kreivitär Sophie nähdään Maarianhaminassa. Luonnollisesti on myös mahdollista, että kreivitär Sophie matkustaa keskiviikkona takaisin Isoon-Britanniaan. Joka tapauksessa kalenterin mukaan tiedossa Ahvenanmaalla on vierailu merenkulkumuseoon, lounas Ahvenanmaan maakuntapäivien puhemies Britt Lundbergin seurassa, sekä tutustumista Bomarsundin taistelun tapahtumapaikkoihin. Lisäksi ainakin prinssi Edward tapaa nuoria ahvenanmaalaisia urheilijoita, jotka osallistuvat Island Games -kisoihin Jerseyn saarella tänä vuonna.

Vierailun viimeisen päivän eli perjantain prinssi ja mahdollisesti myös kreivitär viettävät Helsingissä. Päivän aikana he vierailevat Espoon Keilarannassa Angry Birds -mobiilipelistään tunnetun Rovio Entertainmentin pääkonttorissa ja nauttivat lounasta Helsingin kaupungintalolla, missä he tapaavat myös suomalaisia, brittiläisiä, sekä kansainvälisiä koululaisia. Lisäksi perjantain ohjelmaan mahtuu vielä tutustuminen Suomen Saunaseura ry:n toimintaan Helsingin Lauttasaaressa.

Embed from Getty Images
Maaliskuussa vuorossa ovat sitten Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia ja tämä vierailu on virallinen valtiovierailu presidentti Niinistön kutsusta. Tämä on kuningas Kaarle Kustaan viides valtiovierailu Suomeen, sillä hän on vieraillut täällä kaikkien neljän edellisen presidentin kausilla vuosina 1974, 1983, 1996 ja 2003. Edellisen kerran kuningas vieraili Suomessa viime marraskuussa, jolloin vierailun luonne oli tosin hyvin erilainen ja painopiste oli talouselämässä. Tasavallan presidentin kanslian mukaan maaliskuussa valtiovierailuseurueessa ovat mukana Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström ja opetusministeri Gustav Fridolin sekä yritysjohtajien valtuuskunta.

 

Kuningaspari saapuu Suomeen tiistaina, maaliskuun 3. päivänä. Vierailu alkaa virallisesti aamupäivällä presidentti Niinistön ja rouva Jenni Haukion vastaanotolla Presidentinlinnassa ja kolmipäiväisen vierailun aikana on luvassa ohjelmaa niin pääkaupunkiseudulla, kuin myös Lappeenrannassa. Sen tarkemmin ei vierailukohteita ole vielä tässä vaiheessa paljastettu, mutta yleisesti valtiovierailuille perinteiseen tapaan tarkoituksena on vahvistaa ja kehittää Suomen ja Ruotsin kahdenvälistä yhteistyötä politiikan, talouden ja kulttuurin alalla, sekä tällä kertaa myös vahvistaa Ruotsin yhteyksiä erityisesti suomenkieliseen Suomeen.

 

Ruotsin kuningashuoneen mukaan tarkoituksena on myös markkinoida Ruotsia hyvänä naapurina, joka voi tarjota ratkaisuja esimerkiksi ilmasto-, energia- tai teknologiaongelmiin. Erityisesti tarkoituksena on lisätä Ruotsiin kohdistuvaa mielenkiintoa itäisessä Suomessa, mihin Lappeenrannan vierailu liittynee suoraan. Valtiovierailun aikana kuningaspari tapaa muiden muassa politiikan, talouden ja kulttuurielämän edustajia sekä erityisesti nuoria suomalaisia.

 

Mainokset

2 kommenttia artikkelissa “Kuninkaallisia tulossa Suomeen!

 1. Pitkästä aikaa saadaan vieraita Isosta-Britanniasta. Vierailu ohjelma on monipuolinen ja yllättävän monta päivää kestävä. Onko niin, että kuningatar Elisabeth kävi suomessa presidentti Kekkosen aikaan?

  Tykkää

  • Toivottavasti myös Sophie on mukana kaikki viisi päivää. Kalenterin perusteella voi olla, että lähtee keskiviikkona, mutta toisaalta tuo brittihovin kalenteri on uskomattoman huonosti yleensä ajantasalla.

   Kuningatar on tosiaan tehnyt Suomeen yhden valtiovierailun ja se tapahtui vuonna 1976, eli juuri Kekkosen aikaan.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s