Saudi-Arabian kuningas on kuollut

Saudi-Arabian kuningas Abdullah bin Abdulaziz on kuollut viime yönä. Useita viikkoja sairaalahoidossa ollut 90-vuotias kuningas kärsi keuhkokuumeesta. Uusi kuningas on Abdullahin nuorempi velipuoli, kuningas Salman ja kruununperillinen niin ikään edellisten veli, kruununprinssi Muqrin.

His Highness Salman bin Abdulaziz Al Saud and all members of the family and the nation mourn the Custodian of the Two Holy Mosques King Abdullah bin Abdulaziz, who passed away at exactly 1 a.m. this morning.

Kuningas Abdullah nousi valtaistuimella vuonna 2005 velipuolensa kuningas Fahdin kuoleman jälkeen. Käytännössä kuningas Abdullah oli kuitenkin hallinnut Saudi-Arabiaa jo kymmenen vuotta kuningas Fahdin halvaannuttua. Reformistikuninkaaksikin nimitetty Abdullah oli edistyksellinen ja liberaali hallitsija hyvin konservatiivisessa Saudi-Arabiassa. Kuningas pyrki aktiivisesti viemään maataan eteenpäin ja sijoitti valtion varoja myös laajoihin koulutus- ja infrastruktuuriprojekteihin. Lisäksi kuningas Abdullahin tavoitteena oli laajentaa kansalaisten henkilökohtaista vapautta ja hän antoikin muun muassa naisille suuremman julkisen roolin. Kotimaassaan hitaana, mutta vakaana uudistajana tunnettu hallitsija salli myös lehdistön esittää lievää kritiikkiä hallintoa kohtaan ja purki talouden tiukkaa säännöstelyä. Toisaalta kuningas Abdullah ei edistänyt demokratian kehitystä ja muiltakin osin kuninkaan saavutukset jäivät osittain valitettavan laihoiksi, sillä uskonnolliset konservatiivit olivat hallitsijallekin kova vastus.

Embed from Getty Images

Aiemminkin terveysongelmista kärsineen kuningas Abdullahin nuorempi velipuoli, silloinen prinssi Salman otti jo ennen valtaannousua hoidettavakseen hallitsijan tehtäviä. Molemmat kuninkaat, sekä uusi kruununprinssi Muqrin, ovat vuonna 1953 kuolleen kuningas Abdulazizin, lännessä paremmin Ibn Saud -nimellä tunnetun ja modernin Saudi-Arabian perustajana pidetyn hallitsijan poikia. Kuningas Abdullahin äiti oli kuningas Abdulazizin  järjestyksessä 10. vaimo (mutta kaksi vaimoista oli ehtinyt kuolla ennen Fahdan avioliittoa) Fahda, kuningas Salmanin äiti Hassa, järjestyksessä kahdeksas vaimo, oli yksi kuningas Abdulazizin suokikkivaimoista ja kruununprinssi Muqrinin äiti oli puolestaan kuningas Abdulazizin 19. vaimo Mudhi.  Kruununprinssiksi nimitetty Muqrin on jo myöskin ikääntynyt ja täyttää syyskuussa 70 vuotta. Kuningas Abdullahia jää kaipaamaan useita vaimoja, sekä ainakin 18 lasta, joista nuorin vasta 11-vuotias.

Asiantuntijat odottavat vallanvaihdon tapahtuvan sujuvasti ja rauhallisesti, mutta uusi kuningas nousee silti valtaan epävakaassa poliittisessa tilanteessa. Erityisesti Al Qaida eteläisellä rajalla Jemenissä ja ISIS Saudi-Arabian pohjoispuolella, sekä liikkeiden kannatus Saudi-Arabian sisällä ja samaan aikaan myös laskeva raakaöljyn hinta asettavat haasteita kuningas Salmanille. Uudenvuoden aattona vuonna 1935 syntynyt uusi kuningas vietti ensin 48 vuotta Ar Riyadin provinssin kuvernöörinä, ennen kuin otti vuonna 2011 vastaan kruununprinssin ja puolustusministerin tehtävät. Kuvernöörivuosinaan Salman osoitti kykynsä pitää tasapainossa saudipolitiikan erilaiset intressiryhmät ja ylläpitää suhteita länteen. Asiantuntijoiden mukaan odotettavissa ei luultavasti olekaan suuria muutoksia liberaalina, mutta konservatiiveja kunnioittavana pidetyn kuninkaan taholta. Korkeasta iästään huolimatta tänä vuonna 80 vuotta täyttävä kuningas Salman on hänet lähiaikoina tavanneiden mukaan hyvin valpas ja virkeä, sekä hyvin asioista perillä.

Embed from Getty Images

Jordanian hovi julisti 40 päivän mittaisen suruajan ja kuningas Abdullah II on keskeyttänyt osallistumisensa kansainväliseen talousfoorumiin Sveitsin Davosissa matkustaakseen Saudi-Arabiaan ja osallistuakseen hautajaisiin. Marokon kuningas Mohammed VI puolestaan on tänään kutsunut kuningas Abdullahia mieheksi, joka pyhitti elämänsä arabimaailman palvelukseen.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.