Uuden vuoden kuninkaallinen vastaanotto Tanskassa

Kuten aiemmin kirjoitin, kuninkaallisissa piireissä Tanska on ehdoton ykkönen, mitä tulee uudenvuodenjuhlintaan. Ensimmäinen viikko vuodesta 2015 on nyt takana ja Tanskan kuninkaallinen perhe on ehtinyt juhlistaa sitä niin kuningattaren puheella, juhlaillallisella, kuin kolmella aamuvastaanotollakin.

Uudenvuodenjuhlinnan aloittaa perinteisesti kuningatar Margareetan puhe, joka lähetetään suorana kello 18.00 uudenvuodenaattona. Kuningatar piti puheen tänä vuonna poikkeuksellisesti Fredensborgin palatsista, eikä Kristian IX:n palatsista Kööpenhaminan Amalienborgissa kuten yleensä. Monille tanskalaisille kuningattaren puhe merkitsee juhlinnan virallista alkua ja sopivaa hetkeä nostaa ensimmäinen lasi kuohuvaa uudelle vuodelle.

Tänä vuonna kuningattaren puheen teemoja olivat erityisesti usko ja luottamus toiseen ihmiseen, lasten ja nuorten panostaminen omaan tulevaisuuteensa, toisten auttaminen ja yhteisten asioiden parantaminen sen sijaan, että tuudittauduttaisiin vaurauden tuomaan turvallisuudentunteeseen, maahanmuuttajien auttaminen ja toivottaminen tervetulleiksi Tanskaan, kruununprinssiperheen syksyinen vierailu Grönlannissa ja toisia auttavat tanskalaiset eri puolilla maailmaa. Puheen, jonka kuningatar päätti perinteiseen tapaan ”Jumala Tanskaa siunatkoon” -toivotukseen, voi lukea kokonaisuudessaan englanniksi käännettynä hovin nettisivulla.

Video (c) TV2.dk via Youtube

Vuoden vaihduttua vuorossa oli juhlallisuuksista merkittävin, eli uudenvuodenpäivänä 1.1. järjestettävä juhlaillallinen. Kuninkaallisesta perheestä paikalla olivat kuningatar Margareeta ja prinssi Henrik, kruununprinssi Frederik ja kruununprinsessa Mary, prinssi Joachim ja prinsessa Marie, sekä kuningattaren serkku, prinsessa Elisabeth. Kutsuvieraina olivat perinteiseen tapaan hallituksen ministerit, virallisen Tanskan korkea-arvoiset edustajat kuten valtiopäivien puhemies, asevoimien johtohenkilöt, sekä kuninkaallisen perheen lähimmät alaiset. (Koko vieraslista tanskaksi)

Kristian IX:n palatsissa Amalienborgissa järjestettävä juhlaillallinen on vuoden merkittävimpiä tilaisuuksia kuninkaallisessa hovissa. Illallista valmistellaan pitkään ja hartaasti, sekä perinteitä kunnioittaen. Illallinen nautitaan palatsin suuressa salissa, jonka rokokoosisustus on peräisin 1700-luvun puolivälistä. Huippukokkien valmistama ruoka tarjoillaan arvoastioista ja nautitaan luonnollisesti arvokkailla aterimilla, vieraat hopeisilla ja kuningattaren pöydässä kultaisilla. Aterian ensimmäinen ruokalaji on aina keitto ja se tarjoillaan lautasilta, joita koristaa Dannebrog-ritarikunnan tunnus. Pääruoka tarjoillaan yleensä hopealautasilta ja jälkiruoka posliiniastioista, joita koristavat tanskalaiset kaupungit ja rakennukset, tai kauniit kukkakuviot. Kun käytössä on ensin mainitut astiat, pyritään lautasvalinnassa huomioimaan kunkin vieraan asuinpaikka. Hopeiset haarukat ovat peräisin vuodelta 1864 ja veitset puolestaan vuodelta 2010, jolloin kuningatar Margareeta sai ne 70-vuotislahjaksi. Piispan hiipan muotoon taitellun kankaisen lautasliinan sisään sujautetaan vielä lämmin sämpylä juuri ennen vieraiden saapumista. Ruokasalin valmisteluun ja kattamiseen voi tutustua katsomalla kauniin videon hovin Youtube-kanavalla.

Tämänvuotinen menu:

Kermainen kalaliemi

Härän sisäfilettä taikinakuoressa
Glaseeratut mustajuuret ja perunakakku
Bordelaise-kastike

Sienitorttu

Paris Brest -leivos appelsiinin kera

Viinit:
Rosenborg-viini
Chateau de Cayx 1998
La Royale Prestige, Cahors

Sampanja:
Moet et Chandon, Cuvee Speciale M/H

Ruoan kanssa tarjoiltavalla Rosenborg-viinillä on mahtava historia. Sen toi alunperin Tanskaan kuningas Kristian IV 1500-luvulla ja sitä tarjoiltiin ensimmäisen kerran uudenvuodenillallisella vuonna 1598. Viiniä on vuosien varrella jatkettu toisella viinillä, mutta vuoteen 1982 asti sitä säilytettiin alkuperäisissä puutynnyreissä. Vuodesta 1729 saakka viiniä on säilytetty Rosenborgin linnassa ja uskotaan, että sitä voidaan tarjoilla vielä seuraavat 300 vuotta. Menun kaksi muuta viiniä ovat peräisin kuningatar Margareetan ja prinssi Henrikin loma-asunnolta Château de Caïxista Ranskasta, jossa prinssi Henrik harjoittaa viininviljelyä.

Uudenvuodenpäivänjuhlan pukukoodi on korkein mahdollinen, eli white tie. Se tarkoittaa miehillä frakkia, valkoista paitaa, liiviä ja solmuketta, sekä kiiltonahkakenkiä, tai vaihtoehtoisesti juhlaunivormua. Naiset pukeutuvat täyspitkään iltapukuun ja kuninkaallisen perheen naiset kantavat hiuksillaan tiaroita. Molempien asuihin kuuluu lisäksi myös kunniamerkit. Aiemmin tutustuimme kuningatar Margareetan, kruununprinsessa Maryn ja prinsessa Marien viimevuosien asuihin ja totesimme, että niitä määrittelee yleensä kolme seikkaa: näyttävät iltapuvut, upeimmat korut ja kierrätys, eikä tämäkään vuosi ollut poikkeus.

Kuningatar Margareeta oli valinnut ylleen upean vihreän pitsi-iltapuvun, jonka olemme nähneet aiemmin ainakin kuningattaren vallassaolon 40-vuotisjuhlissa. Harteillaan kuningatar kantoi harmaansävyistä turkisstoolaa ja hiuksillaan Tanskan kruununjalokiviin kuuluvaa smaragditiaraa, joka on peräisin 1800-luvun ensimmäiseltä puoliskolta ja jonka parureen eli korusettiin myös kuningattaren kaulakoru ja korvakorut kuuluvat. Kaikkien kuninkaallisen perheen jäsenten kultaiset käädyt kannattelevat Tanskan korkeimman ritarikunnan, Elefanttiritarikunnan, kunniamerkkiä ja kuningattaren vyötäröllä on sekä Elefanttiritarikunnan, että Dannebrog-ritarikunnan tähdet. Puvun rintapielessä riippuu kuningattaren isän, Frederik IX:n muotokuva. Prinssi Henrik pukeutui juhlaa varten frakkiin ja kantoi niin ikään korkeimpia kunniamerkkejään.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Kruununprinsessa Mary oli valinnut ylleen uuden valkoisen iltapuvun, jossa oli puolipitkät hihat, sekä vyön kiinnittämä erillinen päällikangas. Pari edellistä vuotta vanhoissa puvuissa juhlinut kruununprinsessa ei kuitenkaan tänäkään vuonna ollut lähtenyt aivan kokonaan uutuuslinjalle, vaan kylmää vastaan hän oli varautunut tummansinisellä samettiviitalla, jonka olemme nähneet kruununprinsessalla useita kertoja aiemminkin. Vanhaa oli luonnollisesti myös kruununprinsessa Maryn käytössä olevista tiaroista arvokkain, eli kruununprinssi Frederikin isoäidiltään kuningatar Ingridiltä perimä upea rubiinitiara ja siihen kuuluvasta erittäin muuntautumiskykyisestä korusetistä valitut korvakorut valkoisin helmin, sekä kaulakoru, käsirengas ja sormus. Kruununprinssi Frederik oli pukeutunut tavalliseen tapaansa laivaston juhlaunivormuun.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Prinsessa Marie oli päätynyt anoppinsa tavoin pukeutumaan jo aiemmin käytettyyn pukuun ja uhmasi kylmää talvisäätä hennon vaaleanpunaisessa iltapuvussa, jonka näimme ensimmäisen kerran Ruotsin prinsessa Madeleinen häissä kesällä 2013. Prinsessa Marien käytössä on vain yksi tiara, mutta onneksi kukka-aiheinen timanttitiara sopii niin hyvin prinsessan piirteisiin ja tyyliin, että tälläkin kertaa se kruunasi asun kauniisti. Prinsessan rinnalla prinssi Joachim edusti jalkaväen univormussa.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Paikalle kuninkaallinen perhe saapuu aivan viimeisenä, vasta vieraidensa jälkeen. Ensin saapuvat prinssi Joachim ja prinsessa Marie, sitten kruununprinssipari ja lopuksi kuningatar Margareeta ja prinssi Henrik. Hauskana yksityiskohtana mainittakoon, että vaikka pariskunnat saapuvat autokyydillä, matkaa ei oikeasti ole kuin parisataa metriä. Sekä hallitsijapari, että kruununprinssipari asuvat Amalienborgissa ja ainakin aiemmin myös prinssi Joachimilla on ollut siellä asunto.

Video (c) DR.dk via Youtube

Uudenvuodenjuhlallisuudet jatkuivat vielä tällä viikolla, kun kuningatar Margareeta ja prinssi Henrik, sekä kruununprinssipari ottivat vastaan uudenvuodentoivotuksia erilaisilta virallisilta tahoilta. Tiistaina 6.1. oli ohjelmassa vastaanotto Kristian IX:n palatsissa Amalienborgissa korkeimman oikeuden tuomareille, sekä kuninkaallisen henkivartiokaartin ja husaarirykmentin upseerikunnalle kello 9.50 ja myöhemmin samana päivänä parlamenttitalona toimivassa Christiansborgin linnassa Tanskassa toimivalle diplomaattikunnalle. Tilaisuus alkoi 77 diplomaatin ja näiden puolisoiden saapumisella saliin ja diplomaattikunnan vanhimman pitämällä lyhyellä puheella, johon kuningatar vastasi lyhyesti. Sen jälkeen suurlähettiläät ja asiainhoitajat pääsivät toivottamaan kuninkaalliselle perheelle hyvää uutta vuotta. Kuningatar Margareeta vastaa toivotuksiin yleensä yksinkertaisesti tanskaksi kiitos, mutta ranskalaissyntyinen prinssi Henrik toivottaa onnea uudelle vuodelle äidinkielellään ranskaksi ja kruununprinssipari vaihtelee tanskan ja englannin välillä. Monet diplomaateista olivat pukeutuneet kansallisasuihinsa hyvin samaan tapaan kuin tasavallan presidentin itsenäisyyspäivänvastaanotolla Suomessa. Tilaisuus päättyy sampanja- ja kanapeetarjoiluun.

Näihin aamupäivänvastaanottoihin kuningatar Margareeta pukeutuu aina samaan tummansiniseen asuun ja saapuessaan käyttää myös yleensä nilkkapituista turkkia. Prinssi Henrik pukeutuu aina univormuun, mutta hieman tilaisuudesta riippuen valitsee ilma-, maa- tai merivoimien juhla-asun. Kruununprinsessa Marylle pukeutumiskoodi on hieman poikkeuksellinen, sillä aikaisesta ajankohdasta huolimatta asu on aina pitkähelmainen. Varsinaisista iltapuvuista ei kuitenkaan ole kyse, vaan peittävät, takkimaiset puvut ovat pitkähihaisia ja niiden kanssa käytetään käsineitä. Kruununprinssi Frederik puolestaan pukeutuu jälleen laivaston juhlaunivormuun ja kaikki kuninkaalliset kantavat kunniamerkkejä. Uudenvuodenpäivän juhlasta poiketen Elefanttiritarikunnan kunniamerkkiä kannetaan tässä tilaisuudessa tavalliseen tapaan sen vaaleansinisessä nauhassa, eikä kultaisissa käädyissä.

Tiistaina kuningatar Margareeta nähtiin siis perinteisessä asussaan ja prinssi Henrik oli pukeunut nähdäkseni merivoimien univormuun kuten poikansakin. Kruununprinsessa Mary puolestaan oli mitä ilmeisimmin hankkinut tilaisuutta varten uuden tummansinisen puvun, jonka kaulusta kiersi kaunis koristekirjailu.

Keskiviikkona oli vuorossa viimeinen vuodenvaihteen juhlatilaisuus, kun hallitsijapari ja kruununprinssipari vastaanottivat aamupäivällä Christiansborgin linnassa puolustusvoimien ja pelastuslaitoksen esikuntaa, valtakunnan virallisen arvojärjestyksen kolmen ensimmäisen luokan edustajia (Wikipedia), sekä isojen valtakunnallisten järjestöjen ja kuninkaallisen perheen suojelemien tahojen edustajia.

Tässä tilaisuudessa kuningatar Margareeta luotti perinteiseen siniseen asuunsa ja prinssi Henrik oli valinnut ylleen ilmavoimien univormun. Kruununprinsessa Mary puolestaan oli pukeutunut vaaleanpunaiseen tyllihameeseen ja tyköistuvaan ruskeaan samettijakkuun. Aiemmin tämä asu on nähty kruununprinsessan yllä uudenvuodenvastaanotolla vuosina 2010 ja 2013.

Keskiviikon vastaanotolle Christiansborgin linnaan ja sieltä takaisin Amalienborgiin kuningatar Margareeta ja prinssi Henrik matkustivat perinteiseen tapaan kullatuilla vaunuilla. Kuninkaallisen perheen arvokkaimmat vaunut ovat peräisin vuodelta 1840 ja ne on todella kullattu 24 karaatin kullalla. Vaunujen kattoa koristaa neljä kultaista kruunua ja niiden kylkeen on maalattu valtakunnanvaakuna. Matkan aikana vaunuja saattavat sotilasratsukot.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.