Britannian kuningashuoneen työnjako vuonna 2014

Ehkä tärkein mittari puhuttaessa kuningashuoneen merkityksestä ja oikeutuksesta, sekä jatkuva kiistelyn aihe ainakin kuninkaallisia seuraavien joukossa on kuninkaallisten työmäärä. Kuka tekee, mitä tekee ja kuinka paljon? Hovit eivät yleensä laske tai julkaise tarkkoja lukemia työtehtävien jakautumisesta tai määrästä, mutta onneksi on olemassa valveutuneita ja tarkkoja kansalaisia, jotka pitävät näistä asioista kirjaa. Tosin nämäkään lukemat eivät ole kiveenkirjoitettuja ja niiden tarkkuudesta voidaan esittää kysymyksiä, mutta kertovat ne joka tapauksessa suuntaa antavasti paljonkin eri kuninkaallisten työmääristä ja siitä, kuinka työt jakautuvat kuninkaallisten perheiden sisällä. Vuodenvaihteessa nämä tärkeät luvut julkaistiin jälleen hienoisen kohun saattelemana Isossa-Britanniassa.

Jo useamman vuoden ajan brittikuninkaallisten työtehtävälukuja on määrittänyt kolme huomionarvoista seikkaa. Ensinnäkin seitsemättä vuotta peräkkäin prinssi Charles on ollut ahkerin kuninkaallinen ja heti hänen takanaan on lähes näkymättömänä pidetty prinsessa Anne. Toiseksi erittäin suuren osuuden kuninkaallisen perheen työtaakasta kantaa edelleen 88-vuotias kuningatar Elisabet ja 93-vuotias prinssi Philip ja tähän liittyykin se kolmas seikka, eli nuoremman sukupolven, prinssi Williamin, herttuatar Catherinen ja prinssi Harryn suhteellisen pienet luvut.

Julkisuudessa ylipäätään ja tässäkin postauksessa esitetty luvut eivät ole millään tavalla virallisia lukuja. Ne ovat yksityishenkilöiden keräämiä ja sitten julkaisemia, mutta yleisesti hyväksyttyjä ja luotettuja taulukoita. Lähteenä käytetään pääasiassa hovin julkaisemaa Court Circular -luetteloa, johon rekisteröidään kaikki kuninkaallisen perheen viralliset työtehtävät ja esiintymiset. Court Circular on nähtävillä hovin nettisivuilla, sekä The Times -lehdessä. Valitettavasti viime aikoina erityisesti nettiversio on ollut aika huonolla ylläpidolla, eikä siellä ole nähtävillä kaikkia kuningasperheen suorittamia tehtäviä.

Embed from Getty Images

Tässä postauksessa olen käyttänyt yleisesti julkisuudessa eräänlaisena totuutena pidettyjä lukuja, jotka Datchettissa, Berksissä asuva brittiherra Tim O’Donovan kokoaa yhteen ja toimittaa ystävällisesti The Times -lehdelle aina vuoden päätteeksi. Tänä vuonna herra O’Donovan koosti tiedot muiden iloksi jo 36. kerran. Näiden lukujen verrokiksi olen valinnut The Royal Forums -keskustelupalstalle käyttäjän Iluvbertie kokoamat luvut, jotka poikkeavat jonkin verran The Timesissa julkaistuista. Pääasiassa erot johtuvat laskentatavasta, sillä esimerkiksi kuvitteellinen Court Circular -teksti voi kertoa Walesin prinssi Charlesin vierailleen kaupungissa X, jossa hän tapasi henkilön Y ja vieraili kohteessa Z. Toisaalta sama asia voidaan ilmaista niin, että ensin kerrotaan prinssin tavanneen henkilön Y ja erillisessä merkinnässä vierailleen kohteessa Z. Tässä tapauksessa jotkut laskevat tehtävät erikseen ja toiset taas laskevat ne yhdeksi tehtäväksi. O’Donovanin ja Iluvbertien numeroissa suurin ero on kuningatar Elisabetin kohdalla, kun Iluvbertiellä on kuningattarelle 69 tehtävää enemmän kuin herra O’Donovanilla. Tämänkin selittää kuitenkin luultavasti laskutapaero, sillä ajoittain kuningattaren kerrotaan tavanneen henkilöt A, B ja C ja toisinaan taas tavanneen henkilön A, tavanneen henkilön B ja tavanneen henkilön C. Tällöin samassa tilaisuudessa saattaa laskentatavasta johtuen olla yksi tai kolme työtehtävää.

Lukuja tarkastellessa kannattaa huomioida myös se seikka, että Court Circulariin lasketaan yleisölle näkyvien vierailujen ja juhlallisuuksien lisäksi myös esimerkiksi kuningattaren ja pääministerin, tai hallituksen tapaamiset, erilaiset kunniamerkkien jakotilaisuudet, sekä sellainenkin erikoisuus, kuin lähtö Britanniasta, kun kuninkaallisen perheen jäsen matkustaa ulkomaille virallisen työtehtävän puitteissa. Samoin yleensä merkitään erikseen kaikki erilliset vierailut saman päivän aikana, jolloin yhdelle päivällä ja jopa parin tunnin sisään saattaa kuninkaalliseen taulukkoruutuun napsahtaa montakin tehtävää kerralla. Erityisen informatiivinen minusta onkin Royal Forumsin Iluvbertien koostama lista, jossa hän on laskenut yksittäisten työtehtävien sijaan päivät, joina tehtäviä on suoritettu. Toki useita tehtäviä sisältävä päivä on yleensä myös ajallisesti pidempi, mutta toisaalta joidenkin kuninkaallisten suurehkotkin luvut asettuvat tässä taulukossa hieman uuteen valoon.

Ja sitten vihdoin itse asiaan eli numeroihin. Tässä ensin Tim O’Donovanin luvut tältä ja viime vuosilta.

2014 2013 2012 2011 2010
Kuningatar Elisabet 393 341 425 370 444
Prinssi Philip, Edinburghin herttua 273 184 325 330 356
Walesin prinssi Charles 533 537 592 601 585
Cornwallin herttuatar Camilla 224 246 276 250 243
Prinssi William, Cambridgen herttua 143 62 88 90 73
Cambridgen herttuatar Catherine 91 44 111 34
Prinssi Harry 94 52 61 16 53
Prinssi Andrew, Yorkin herttua 367 330 436 455 529
Prinssi Edward, Wessexin jaarli 426 345 431 374 362
Wessexin kreivitär Sophie 307 228 324 191 188
Prinsessa Anne 528 454 566 568 514
Gloucesterin herttua Richard 280 222 337 251 307
Gloucesterin herttuatar Birgitte 132 132 146 155 120
Kentin herttua Edward 206 198 239 211 223
Prinsessa Alexandra 86 28 110 118 82

Lähde: Royal Central

Ja heti perään The Royal Forums ja Iluvbertie -luvut suuruusjärjestyksessä. Iluvbertie pitää lukua myös muutamista sellaisista kuninkaallisista, jotka eivät virallisesti työskentele kuningattaren puolesta. Tällaisia ovat prinsessa Annen puoliso Tim Lawrence, kuningattaren serkku prinssi Michael ja vaimonsa prinsessa Michael, Kentin herttuan vaimo herttuatar Katharine, sekä prinssi Andrewn tyttäret prinsessa Beatrice ja prinsessa Eugenie.

Walesin prinssi Charles – 532
Prinsessa Anne – 500
Kuningatar Elisabet – 462
Prinssi Edward – 408
Prinssi Andrew – 364
Wessexin kreivitär Sophie – 310
Prinssi Philip – 288
Gloucesterin herttua Richard – 256
Cornwallin herttuatar Camilla – 227
Kentin herttua Edward – 193
Prinssi William – 152
Gloucesterin herttuatar Birgitte – 133
Cambridgen herttuatar Catherine – 101
Prinssi Harry – 94
Prinsessa Alexandra – 86
Vara-amiraali Tim Laurence (prinsessa Annen aviomies) – 66
Kentin prinssi Michael – 7
Kentin prinsessa Michael – 6
Yorkin prinsessa Beatrice – 4
Yorkin prinsessa Eugenie – 2
Kentin herttuatar Katharine – 0

Molemmista listauksista näkee, että suurimman työmäärän on suorittanut kuningattaren vanhin poika prinssi Charles, mikä on hyvin luonnollista, sillä kruununperillisenä prinssillä on kuningattaren jälkeen perheenjäsenistä merkittävin asema. Lisäksi prinssi on ehtinyt vuosikymmenien aikana kerätä huomattavan joukon erilaisia hyväntekeväisyyskohteita, yhteistyökumppaneita ja projekteja, joiden tiimoilta on runsaasti työtä. Tämän päälle prinssillä on vielä hoidettavanaan Cornwallin herttuakunta ja enenevässä määrin kuningatar Elisabetilta siirrettyjä tehtäviä.

Toisena molempien listalla on prinsessa Anne, kuningattaren ja prinssi Philipin toiseksi vanhin lapsi ja hovin varsinainen hiljainen puurtaja. Luonteeltaan hyvin jalat maassa oleva prinsessa ei pidä itsestään tai työstään suurta meteliä, mutta on vuosi vuoden jälkeen kuninkaallisen perheen ahkerimpia jäseniä. Kolmantena on hieman laskentatavasta riippuen joko prinssi Charlesin ja prinsessa Annen nuorin veli prinssi Edward tai vaihtoehtoisesti kuningatar Elisabet itse. Joka tapauksessa myös kuningattaren nuoremmat pojat, prinssi Edward ja prinssi Andrew kantavat kortensa kekoon, vaikka hekin jäävät usein erityisesti mediassa muiden varjoon. Kuningattaren lasten puolisoista ahkerin on Wessexin kreivitär Sophie.

Embed from Getty Images

Aikaa sitten eläkeiän ylittäneiden kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin työmäärät jaksavat hämmästyttää joka vuosi. Pitkän ja raskaan juhlavuoden (2012) jälkeen näytti jo siltä, että hallitsijapari vihdoin vähän löysää tahtia mutta näköjään kyseessä oli vain välivuosi, sillä tänä vuonna molemmat kasvattivat jälleen työmääriään huomattavasti. Lähes kolmesataa erilaista tapaamista ja tilaisuutta yli yhdeksänkymppiselle prinssi Philipille on huima määrä ja sen merkitystä kasvattaa vain entisestään prinssin terveydentilan huomioiminen. Tämän vuoden aikana prinssi ei onneksi kärsinyt sairaalahoitoa vaativista terveysongelmista, mutta aiemmin niitäkin on nähty. Kuningatar Elisabet taas tuntuu porskuttavan lähestulkoon terveyden perikuvana, mutta ikä tekee kuitenkin vääjäämättä tehtävänsä, eikä vartalo nuorru, vaikka mieli olisi kuinka virkeä. Kuningattaren ja prinssi Philipin lisäksi myös kuningattaren serkut ovat jo selvästi yli eläkeiän. Parisataa työtehtävää suorittanut Kentin herttua Edward täyttää ensi vuonna jo 80 vuotta, mutta edes vuonna 2013 iskenyt sairaskohtaus ei ole herttuaa liiemmin hidastanut. Herttuan sisar prinsessa Alexandrakin on jo 78-vuotias ja kuningattaren toinen serkku Gloucesterin herttua Richard puolisoineen seitsemänkymppisiä.

Embed from Getty Images

Prinssi Charlesin ja tämän sisarusten kalenterit ovat jo tällä hetkellä melko täynnä, joten kun vanhemman väen työmäärää pitäisi vähentää, katseet kääntyvät seuraavan sukupolven puoleen. Tällä hetkellä näyttää siltä, että kuningatar ja prinssi Philip eivät itse tätä pyri tekemään, vaan haluavat tarjota prinssi Charlesin pojille vapaamman nuoruuden kuin heillä itsellään oli. Toisaalta prinssi Williamin ja prinssi Harryn lukemat ovat melkoisen pieniä ja varmasti heidän olisi mahdollista ottaa myös jotakin isovanhempiensa tehtäviä harteilleen. Prinssi Harryn vajaata sataa tehtävää selittää toki myös prinssin päivätyö armeijassa, mutta noin 150 työtehtävää prinssi Williamille, joka vietti koko vuoden tutustuen asemaansa liittyviin tehtäviin sekä pohtimalla tulevaisuuttaan, on kyllä todella vähän. Ensi vuonna prinssi aloittaa normaalin vuorotyön ambulanssihelikopterin pilottina ja kuninkaalliset työt jäävät varmasti entistä vähemmälle.

Kun brittilehti Daily Mail julkaisi omat, hieman tosin virheelliset, lukemansa ennen vuodenvaihdetta, artikkelin teemaksi oli nostettu herttuatar Catherine. ”Tekeekö Kate osansa?” -kysyi otsikko ja vertasi 32-vuotiaan herttuattaren työmäärää reilut 60 vuotta vanhemman prinssi Philipin vastaavaan. Parhaalla tahdollakaan Daily Mailin juttua ei voi kehua objektiiviseksi, eikä oikein journalismiksikaan, kun selkeästi tarkoitus on vain myydä lehteä sensaatioaiheilla, mutta kyllä otsikon kysymys ihan aiheellinen on. Hovin mukaan herttuatar keskittyy nyt olemaan vaimo ja äiti ja se kyllä näkyy, sillä herttuatar Catherine jäi lähestulkoon peränpitäjäksi molemmissa listoissa. Toisaalta herttuatar Catherine saa kiistatta eniten ja myös positiivisinta julkisuutta kaikista kuningasperheen jäsenistä, joten ehkä olisi kuitenkin aika hieman enemmän realisoida tuota pääomaa?

Embed from Getty Images

Erityisen hyvin herttuattaren melko pieni panos näkyy, kun työtehtäviä tarkastellaan niiden suorittamiseen käytettyinä päivinä. Herttuatar Catherinen luku on viime vuodelta 49, eli vähemmän kuin kerran viikossa. Kun lisäksi muistamme, että Cambridgen herttuapari vietti lähes kolme viikkoa ulkomaanmatkalla keväällä, muutamat jäljelle jääneet päivät jakautuvat todella harvakseltaan muulle vuodelle. Toisaalta alla oleva päivälista on mielenkiintoinen osoitus myös siitä, että välttämättä työtehtäviän suuri määrä ei vielä kerro kaikkea. Onko viisi lyhyttä vierailua samana päivänä aina parempi kuin kaksi pidempää? Eikä näitä päiviäkään kannata sokeasti tuijottaa, sillä luonnollisesti kuninkaallisten työhön kuuluu myös niin sanottuja toimistopäiviä, eikä esimerkiksi Cornwallin herttuatar Camilla ole viettänyt viime vuonna 265 päivää lomaa.

Prinsessa Anne – tehtävät suoritettu 182 päivänä
Walesin prinssi Charles – 173
Prinssi Edward – 160
Kuningatar Elisabet – 142
Prinssi Andrew – 136
Prinssi Philip – 130
Wessexin kreivitär Sophie – 128
Gloucesterin herttua Richard – 128
Kentin herttua Edward – 120
Cornwallin herttuatar Camilla – 100
Gloucesterin herttuatar Birgitte – 85
Prinssi William – 72
Prinsessa Alexandra – 66
Prinssi Harry – 58
Cambridgen herttuatar Catherine – 49
Vara-amiraali Tim Laurence (prinsessa Annen aviomies) – 40
Kentin prinssi Michael – 7
Kentin prinsessa Michael – 6
Yorkin prinsessa Beatrice – 4
Yorkin prinsessa Eugenie – 2
Kentin herttuatar Katharine – 0

Näiden mielenkiintoisten tietojen lisäksi Iluvbertie on laskenut vielä muutamia huomionarvoisia prosenttiosuuksia omista tiedoistaan:

75.3% tehtävistä suoritti kuningatar Elisabet, hänen lapsensa ja näiden puolisot
44.3% tehtävistä suoritti kuningasperheen ydin, eli kuningatar Elisabet ja prinssi Philip, prinssi Charles ja herttuatar Camilla, prinssi William ja herttuatar Catherine, sekä prinssi Harry
17.9% tehtävistä suoritti yli 85-vuotias kuninkaallisen perheen jäsen
64.2% tehtävistä suoritti yli 60-vuotias kuninkaallisen perheen jäsen

Kun ottaa huomioon nämä faktat, sekä sen, että prinssi Charles suunnittelee kaventavansa kuningasperhettä merkittävästi noustessaan valtaan, herää väkisinkin kysymys, miten Britannian kuninkaallinen perhe kykenee hoitamaan tehtävänsä jatkossa. Luonnollisesti prinssi William ja herttuatar Catherine, sekä prinssi Harry ja tämän mahdollinen tuleva puoliso joutuvat ottamaan harteilleen täyden työmäärän, mutta riittääkö sekään, kun kuningatar ja prinssi Philip, sekä kuningattaren serkut jäävät pois? Ja kun prinssi Charlesin sisarusten lapsista ei ole tarkoitus tulla niin sanottuja työskenteleviä kuninkaallisia, pienenee joukko siltäkin osin selvästi.

Kuningatar Elisabetin vallassaolon 40-vuotisjuhlallisuudet päätettiin vilkutuksiin Buckinghamin palatsin parvekkeelta ja paikalla oli vain kuninkaallisen perheen ydin sairaalaan joutunutta prinssi Philipiä lukuunottamatta. On mielenkiintoista nähdä, millaisia suunnitelmia kuningasperheen toiminnan varalle on tehty, sillä ainakin perheen pienentämisestä annettiin todella vahva viesti.

Embed from Getty Images
Mainokset

4 kommenttia artikkelissa “Britannian kuningashuoneen työnjako vuonna 2014

 1. Huikea määrä edustamista vuositasolla, jos laskee yhteen kuninkaallisten luvut yhteen. Yllätys on prinsessa Anne, on todella hiljainen puurtaja kuten Hovikirjeenvaihtaja kirjoittaa. Hän ei tunnu saavan samanlaista huomiota osakseen kuin muut kuninkaallisen perheen jäsenet, tai on jäänyt ainakin minulta huomaamatta. Onko muista kuningashuoneista saatavailla samanlaisia lukuja? Mielenkiintoinen postaus jälleen!

  Tykkää

  • Anne jää tosiaan aika huomaamattomaksi. Osaksi varmaan ihan omastakin halustaan, hänhän ei vaikuta olevan mikään asemansa korostaja. Toisaalta sitten taas lehdistö ei kirjoita, kun ei ole nuori ja nätti, tai kruununperillinen. Sama ongelmahan on vähän myös Andrewlla, Edwardilla ja Sophiella, että lehdistö pääsääntöisesti jättää kirjoittamatta.

   Samassa laajuudessa ei taida lukuja yleensä olla saatavilla, mutta muistan nähneeni ajoittain erilaisia koosteita.

   Tykkää

 2. Kunnianosoitus prinsessa Annelle! 🙂
  Eihän se aina ole helppoa olla kuningattaren tytär mutta Anne on tehnyt siitä uskomattoman yksinkertaista. Hän on oiva esimerkki siitä että kuninkaallisena olo ei ole aina sitä juhlahumua, mediaa, kauniita mekkoja yms…
  Ihailen Annen vaatimattomutta, vaikka olisi kiva kuulla hänestä vähän enemmän uutisia 🙂
  Innostuin vähän katselemaan nuoruuskuvia Annesta, on ollut melkoinen kaunotar!
  Hyvää helmikuuta hovikirjeenvaihtajalle 🙂

  Tykkää

  • Anne on tosiaan mielenkiintoinen kuninkaallinen, hänestä tuntuu puuttuvan kaikki halu ihailuun tai ulkoiseen komeuteen. Tietysti koko monarkialta ehkä menisi pohja, jos kaikki olisivat kuin Anne, mutta yksittäisenä henkilönä hän on kyllä tosi virkistävä. Ja pakko on ihailla kun joku tekee jatkuvasti töitä samaan aikaan, kun ympärillä on jos jonkinmoista syytä sille, ettei tee. 🙂

   Mukavaa helmikuuta sinullekin! 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.