Vuoden 2014 kuninkaalliset kohokohdat ja katsaus vuoteen 2015

Vuosi on vaihtunut ja edessä on jälleen mielenkiintoinen vuosi kuninkaallisten parissa. Ennen kuin luodaan pieni katsaus tulevaan ja siihen, mitä vuonna 2015 on hoveissa odotettavissa, muistellaan vielä vuoden 2014 merkittävämpiä tapauksia.

Vuosi 2014 alkoi iloisissa merkeissä, kun tammikuun 17. päivänä kuningatar Elisabetin neljäs lapsenlapsenlapsi, prinsessa Annen kolmas lapsenlapsi ja Zara ja Mike Tindallin esikoinen Mia Grace Tindall syntyi. Neljä päivää myöhemmin eli 21. päivä juhlittiin Norjassa kruununprinssi Haakonin ja kruununprinsessa Mette-Maritin kymmenen vuotta täyttänyttä prinsessa Ingrid Alexandraa.

Kuninkaallinen vuosi 2014 - Norjan prinsessa Ingrid Alexandra - kuninkaalliset

(c) Sølve Sundsbø via Kongehuset.no

Helmikuussa mukavat vauvauutiset jatkuivat, kun Ruotsin prinsessa Madeleinen ja hänen puolisonsa Christopher O’Neillin esikoinen, prinsessa Leonore Lilian Maria syntyi 20. helmikuuta New Yorkissa. Onnelliset isovanhemmat kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia vierailivat meren takana tervehtimässä vastasyntynyttä, sekä viettivät monien muiden kuninkaallisten tavoin aikaansa Sotshissa Venäjällä talviolympialaisia seuraten.

Kuninkaalliset, Prinsessa Madeleinen tytär prinsessa Leonore vauvana

(c) Prinsessa Madeleine via Kungahuset.se

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Maaliskuu ei jäänyt kuninkaallisten historiaan muuten kuin perusarjen täyttämänä, mutta huhtikuussa kuninkaallisia seuraavien katseet kiinnittyivät tiukasti maapallon toiselle puolelle, jossa Cambridgen herttua William, herttuatar Catherine ja prinssi George suorittivat lähes kolmiviikkoisen vierailun Uuteen-Seelantiin ja Australiaan. Hyvin kevyttä ohjelmaa sisältänyt matka ei varmasti ollut vuoden merkittävin tai tärkein, mutta kuvatuin ja ihastelluin ehdottomasti. Alankomaissa kamerat puolestaan räpsyivät kuun loppupuolella, kun 26. päivänä vietettiin perinteistä Koningsdagia eli kuninkaanpäivää. Vuodesta 1890 kuningattarenpäivänä tunnettu juhlapäivä on maassa yleinen vapaapäivä ja hallitsijaa juhlitaan silloin yleisissä karnevaalitunnelmissa.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Toukokuussa viimevuosien kuninkaallinen vauvabuumi sai jatkoa, kun Monacosta kantautui kauan odotettuja uutisia: ruhtinatar Charlene oli raskaana! Pian huhut jo kertoivat kaksosista, mutta vahvistusta piti odotella syksyyn. Tanskassa juhlittiin kruununprinssi Frederikin ja kruununprinsessa Maryn, sekä Espanjassa silloisen prinssi Felipen ja prinsessa Letizian 10-vuotishääpäiviä. Ruotsissa uusi kuninkaallinen astui remmiin, kun prinsessa Estelle suoritti ensimmäisen virallisen työtehtävänsä vieraillessaan herttuatarkunnassaan Itä-Göötanmaalla. Toukokuussa myös Hovikirjeenvaihtaja ryhtyi kertomaan mielipiteitään kuninkaallisten maailmasta.

Embed from Getty Images

Kesä on usein uutisten suhteen hiljaisempaa aikaa, mutta kuninkaalliset olivat silloinkin aktiivisia. Kesäkuun tärkein tapahtuma oli Espanjan kuningas Felipen nouseminen valtaistuimelle isänsä kuningas Juan Carlosin luovuttua kruunusta. Ruotsissa Drottningholmin linnassa vietettiin prinsessa Leonoren kastejuhlaa tämän vanhempien ensimmäisenä hääpäivänä ja Luxemburgissa prinssi Felixille ja prinsessa Clairelle syntyi 15. kesäkuuta pieni prinsessa Amalia Gabriela Maria Teresa. Ikähaitarin toisessa päässä juhlittiin Tanskan prinssi Henrikiä, jolla tuli täyteen 80 ikävuotta ja kesäkuun lopulla iloittiin myös Ruotsin prinssi Carl Philipin ja neiti Sofia Hellqvistin kihlauksesta.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Prinssi Carl Philipin ja Sofia Hellqvistin kihlaus ja häät

(c) Kungahuset.se

Heinäkuussa oli vuorossa vuoden ehkä ainoat oikeat kuninkaalliset häät, eivätkä nekään olleet kovin suuret. Avioliittoon asteli Belgian kuningas Philippen sisarenpoika prinssi Amadeo ja italialainen Elisabetta Rosboch von Wolkenstein ja lisäksi Belgiassa juhlittiin heinäkuussa ensimmäistä kertaa kansallispäivää kuningas Philippen vallan alla. Iso-Britannia ja kuninkaallisfanit ympäri maailmaa juhlivat kuun loppupuolella prinssi Georgen ensimmäistä syntymäpäivää. Hovikirjeenvaihtajan vuoden kuninkaallinen kohokohta oli kuningatar Elisabetin näkeminen livenä Readingissä, Englannissa.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Kuninkaalliset - Kuningatar Elisabet livenä, omin silmin

Elokuussa Suomessakin lapset menivät kouluun ja Ruotsin prinsessa Estelle aloitti päiväkodin. Tanskan kruununprinssi Frederikin ja kruununprinsessa Maryn lapset prinssi Christian, prinsessa Isabella, prinssi Vincent ja prinsessa Josephine puolestaan matkustivat vanhempiensa kanssa viralliselle vierailulle Grönlantiin. Tämäkään ei ollut painoarvoltaan ehkä kovin kummoinen matka, mutta maanläheiset kuvat perheestä hurmasivat yleisön ja yllättivät kuninkaallisten seuraajat, sillä tällaisella matkalla ei oltu koskaan aiemmin nähty lapsia näin merkittävässä roolissa. Vakavammissa merkeissä kuninkaalliset osallistuivat Ensimmäisen maailmansodan syttymisen 100-vuotismuistojuhlallisuuksiin Belgiassa, sekä kesän ja syksyn aikana eri puolilla Eurooppaa.

Embed from Getty Images

Embed from Getty Images

Syyskuussa pyöreitä vuosia täytti Ison-Britannian raikuliprinssi Harry, josta on kuoriutunut viime vuosina hyvinkin varteenotettava kuninkaallisen perheen edustaja. Vuoden merkittävin uhka monarkialle eivät olleetkaan tällä kertaa siis prinssi Harryn ryyppyreissut vaan Skotlannin itsenäisyysäänestys, joka olisi voinut viedä kuningatar Elisabetin valtakunnasta suurehkon osan. Skotit kuitenkin päätyivät säilyttämään asemansa Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja ainakin huumorimielessä monarkian pelastajan viittaa aseteltiin Cambridgen herttuaparin vielä syntymättömälle lapselle, jonka tulosta kerrottiin sopivasti syyskuussa.

Embed from Getty Images

Loka- ja marraskuu kuluivat loppuvuodelle tyypillisesti hiukan hiljaisemmissa merkeissä kaikissa monarkioissa, ainoana kohokohtanaan Japanin keisarinna Michikon lokakuinen 80-vuotispäivä ja marraskuun surullisena päätöksenä suuren persoonan, Alban herttuattaren kuolema.

Embed from Getty ImagesEmbed from Getty Images

Joulukuussa saatiin vielä kuitenkin useampikin merkittävä uutinen. Belgiasta kantautui suru-uutisia, kun leskikuningatar Fabiola menehtyi kuun alussa. Espanjasta uutiset eivät myöskään olleet kovin positiivisia, sillä kuningas Felipen sisar näyttää nyt todella joutuvan oikeuden eteen vastaamaan osallisuudestaan miehensä verosotkuihin. Vuoden päätti kuitenkin kaksi iloista uutista Monacosta ja Ruotsista. Ensin syntyivät Monacon ruhtinas Albertin ja ruhtinatar Charlenen kaksoset, prinssi Jacques ja prinsessa Gabriella, ja reilua viikkoa myöhemmin Ruotsin hovista paljastettiin, että prinsessa Madeleine odottaa toista lastaan.

Odotettavaa on siis alkaneellekin vuodelle. Iloiset perhetapahtumat ovat ehkä niitä, jotka eniten kiinnostavat ja yleisöä koskettavat ja siksi onkin luonnollista, että hyvin suurta kiinnostusta kohdistuu sekä mitä luultavimmin huhtikuussa syntyvään prinssi Georgen pikkuveljeen tai -siskoon, että ilmeisesti kesäkuussa saapuvaan prinsessa Madeleinen toiseen lapseen. Lisäksi moni seurannee kiinnostuksella minne prinsessa perheineen asettuu, sillä hovin mukaan prinsessa Madeleine ja Chris O’Neill ovat luopuneet New Yorkin asunnostaan ja kotiutuneet prinsessan asuntoon Tukholman kuninkaallisella hovitallilla siksi aikaa, kun päättävät missä eurooppalaisessa kaupungissa aikovat jatkossa asua.

Vaikka vauvat ovatkin kivoja, itse odotan kuitenkin vielä enemmän prinssi Carl Philipin ja Sofia Hellqvistin häitä, jotka saattavat olla hyvinkin pariinkymmeneen vuoteen viimeiset tämän kokoluokan ja julkisuusasteen häät. Häitä vietetään keväällä ilmeisesti myös Monacossa, jossa prinsessa Carolinen nuorin poika, Pierre Casiraghi vie vihille tyttöystävänsä Beatrice Borromeon. Toinen iloinen tapahtuma Monacossa tulee olemaan Pierren isoveljen Andrean, sekä tämän puolison Tatianan toisen lapsen syntymä.

Häiden ja syntymien lisäksi juhlitaan kuningashuoneissa myös pyöreitä vuosikymmeniä. Espanjassa kuningasparin vanhempi tytär Asturian ruhtinatar Leonor, sekä Tanskassa kruununprinssiparin prinssi Christian täyttävät molemmat kymmenen vuotta. Heti tammikuussa puolestaan Isossa-Britanniassa juhlitaan prinssi Edwardin puolisoa Wessexin kreivitär Sophieta, joka täyttää 50 vuotta ja huhtikuun päivänsankari on 75 vuotta täyttävä Tanskan kuningatar Margareeta. Walesin prinssi Charlesilla ja Cornwallin herttuatar Camillalla tulee puolestaan täyteen kymmenen vuotta avioliitossa ja Ruotsissa kruununprinsessa Victorialla ja prinssi Danielilla ensimmäiset viisi.

Henkilökohtaisten merkkivuosien lisäksi 2015 merkitsee myös esimerkiksi vallassaolon kymmenvuotisjuhlaa Monacon ruhtinas Albertille ja syyskuussa kuningatar Elisabet ohittaa kuningatar Victorian Ison-Britannian pisimpään hallinneena monarkkina. Kesällä Isossa-Britanniassa juhlittaneen myös hallitsijasuvun perustajan syntymästä kulunutta 150 vuotta.

Varmojen tapahtumien lisäksi on tietysti aina odotettavissa myös muutamia yllätyksiä. Vallanvaihtoja on tapahtunut nyt kahtena edellisenä vuonna useampia, mutta luulenpa, että jatkossa sellaisia ei ole aivan heti odotettavissa. Vuoden ainut vallanperimykseen liittyvä muutos saattaa olla Espanjan infanta Cristinan luopuminen oikeudestaan kruunuun, jos hänet tuomitaan vero-oikeudenkäynnissä, mutta käytännön vaikutusta prinsessan mahdollisella päätöksellä ei ole, sillä hän on kruununperimyksessä muutenkin vasta sijalla kuusi. Henkilökohtaisesti odotan kuitenkin ainakin Yorkin prinsessa Beatricen ja tämän pitkäaikaisen poikaystävän Dave Clarkin menevän vihdoin kihloihin ja häät, tosin varmasti yksityiset, voivat olla luvassa myös Monacon Charlotte Casiraghille ja tämän lapsen isälle Gad Elmalehille. Vauvauutisia odotetaan vuoden aikana ainakin Luxemburgista, jossa perintösuurherttua Guillaume ja perintösuurherttuatar Stéphanie ovat olleet naimisissa jo yli kaksi vuotta. Samoja uutisia toivotaan aina myös Ruotsista, jossa tuleva prinsessa Sofia ehkä odottaa jälkikasvun hankkimisen kanssa hiukan, mutta moni toivoo jo sisarusta prinsessa Estellelle.

Paljon on siis tapahtunut ja paljon on odotettavissa, vuosi 2015 tulee olemaan kuninkaallisrintamalla vähintään yhtä mielenkiintoinen kuin päättynytkin vuosi. Mitkä olivat sinun kohokohtasi viime vuonna ja mitä odotat alkavalta vuodelta erityisesti?

 Samalla haluan kiittää kaikkia lukijoita kuluneesta vuodesta ja toivottaa teille oikein hyvää ja onnellista uutta vuotta! Toivottavasti näemme samoissa merkeissä myös jatkossa.
Mainokset

10 kommenttia artikkelissa “Vuoden 2014 kuninkaalliset kohokohdat ja katsaus vuoteen 2015

 1. Kiitos postauksesta ja mielenkiintoisista odotuksista tulevalle vuodelle! Minulle viime vuoden kohokohtia olivat Katen, Williamin ja Georgen kiertue Australiassa ja Uudessa Seelannissa. 🙂 Lisäksi kohokohtia olivat Monacon uuden prinsessan ja prinssin syntymä sekä herttuatar Catherinen toisen raskauden julkistaminen. Prinsessa Estelleäkin on ollut hauska seurata tämän suorittaessa ensimmäisiä kuninkaallisia ”työtehtäviään”. 🙂
  Itse odotan tulevalta vuodelta innolla Katen ja Williamin toisen lapsen syntymää ja Carl-Philipin ja Sofian häitä. Olisi myös ihanaa kuulla perheenlisäyksestä Victorialle ja Danielille. 🙂 toivoisin myös että näkisimme enemmän Georgea vaikkapa kuvissa tai ihan vanhempiensa kanssa edustamassa pariin kertaan kuten näemme Estelleä. Tietenkin George on nuorempi kuin Estelle mutta maaliskuun kiertueen edustamiset joissa George oli mukana, olivat ainakin minun mielestäni yksiä parhaimpia hetkiä. Kiitos vuodesta 2014 ja odotan innolla tulevia postauksia. Hyvää uutta vuotta! 🙂

  Tykkää

  • Minäkin näkisin mielelläni enemmän Georgea ja ihan ”livenä”, ei vain poseerauskuvissa, vaikka ne söpöjä ovatkin. Pieni poika George tietysti vielä on, mutta hallitussa tilaisuudessa ja rennolla meiningillä varmasti voisi joskus jossain vähän esiintyäkin.

   Ensi vuodella on kyllä luvassa paljon mielenkiintoista ja erityisesti siksi, että monet kohokohdat osuvat vielä juuri näihin ainakin itseäni melkeinpä eniten kiinnostaviin kuningashuoneisiin, eli Ruotsiin ja Isoon-Britanniaan, sekä Tanskaan. Vielä kun saataisiin jotain isompaa taas Alankomaihin (ja Maximalle erityisesti!) niin olisin tyytyväinen. 😀

   Tykkää

 2. Hyvää uutta vuotta! 🙂
  Olen aina tykännyt seurata kuninkaallisia, ja olen niin onnellinen, että löysin blogisi viime vuonna! Kirjoitat mahtavan selkeästi ja kiinnostavasti, ja jaksat keksiä uudenlaisia aiheita.
  Kyllä minulle kohokohtana taisi olla Sofian ja Carl Philipin kihlaus! Kyllä sitä on odotettu, ja Sofia on tehnyt reippaasti mutta hiljaisesti töitä ansaitakseen asemansa kuningashuoneessa. Kesäkuuta odotellessa! 🙂

  Tykkää

  • Kiitos aivan ihanasta palautteesta! Erityisesti aina lämmittää mieltä, kun kuulee, että joku lukija tykkää juuri niistä asoista, jotka on itselle blogissa tärkeitä ja joihin pyrkii. 🙂

   Kihlausta on tosiaan odotettu ja häitä odotetaan nyt vielä enemmän. 🙂 Sofia on onnistunut minusta jo monta vuotta tosi hyvin tuossa hankalassa kuninkaallisen tyttöystävän asemassa ja nyt kihlattuna on sujunut yhtälailla mallikkaasti. Ja täytyy sanoa, että olen tosi iloinen, ettei Sofia ole pyydellyt menneisyyttään anteeksi, vaan on todennut asioiden tapahtuneen ja ettei hän kadu mitään, mutta nyt valitsisi toisin. Näyttää siltä, että Sofia saa hyvin tukea Carl Philipiltä ja kuningasparilta.

   Tykkää

 3. Erittäin mielenkiintoinen vuosi 2014 on ollut ja tuskin maltan odottaa mitä vuosi 2015 tuo tullessaa. Naapurimaassamme Ruotsissa todella tullaan juhlimaan tänä vuonna ja toivottavasti ilouutisia kantautuu myös muista maista.

  Kiitos kuluneesta vuodesta ja onneksi löysin tämä blogin. On ollut oikein mukava lukea! Jatka samaan malliin! Hyvää uutta vuotta sinulle kuin myös muille blogisi lukioille! ♥

  Tykkää

  • Muistakin maista iloiset uutiset olisivat tosiaan tervetulleita. Espanjasta ei ole kuulunut mitään hyvää pitkään aikaan, ellei Felipen kuninkaaksi nousua oteta lukuun, eikä sekään niin kauhea iloista ollut kuitenkaan. Muuten siellä onkin sitten vaan ollut ongelmia valitettavasti. Eikä taida ainakaan häitä tai vauvoja olla odotettavissa, mutta jos sitten vaikka jotain muuta? Ja Britanniasta tosissaan toivon jo Beatricen kihlajaisia, saas nähdä. 🙂

   Minäki olen iloinen, että olet löytänyt tänne! Mukavaa kun käyt ja kommentoit. 🙂

   Tykkää

 4. Kiva kooste vuoden tapahtumista. 🙂

  Itse ehkä eniten odotan Carl Philipin ja Sofian häitä. Mielenkiintiintoisemman häistä tekee se, kuten olet jo sanonut, että kyseessä on suuremmat häät vähään aikaan ja Ruotsi on mielestäni onnistunut häiden suhteen. Siihen asti on kiva arvailla Sofian hääpukua ja tiaraa. Muihinkin hoveihin soisin iloisia tapahtumia. Erityisesti mainitsemasi Espanja kaipaa piristystä.

  Tykkää

  • Jep, Ruotsi ja ehkä Tanska on ihan ykköset häiden suhteen. Parasta on kaunis tunnelma, vieraiden juhlava pukukoodi ja se, että aika paljon pääsee yleisökin mukaan ja näkemään. Olen jopa ajatellut, että noinkohan sitä pitäisi matkustaa Tukholmaan häiden aikaan! Voi olla hyvin pitkään aikaan viimeinen mahdollisuus.

   Tykkää

 5. Kiitos mielenkiintoisesta koosteesta. Parasta postauksissa on ,että aiheiden kirjo on laaja, ovat näkökulmiltaan uusia ja informatiivisia, kantaa ottavia !
  Vuoden kohokohta on minusta Carl Philipin ja Sofian häät. Olisi mielenkiintoista matkata Ruotsin humuun, Estellen häitä ei kannata jäädä odottamaan:)
  Hyvää Uutta vuotta kaikille lukijoille ja Hovikirjeenvaihtajalle !

  Tykkää

  • Kiitos sinullekin palautteesta. 🙂 Tuo on juuri tavoitteeni, että edes suuressa osassa postauksia olisi jotakin vähän uutta tai erilaista näkökulmaa, jos aihetta on muuten jo runsaasti eri puolilla käsitelty.

   Estellen häitä ei tosiaan kannattane jäädä odottamaan! 😀 Täytyy pistää hääreissu mietintämyssyyn ja hiukan pohdiskella, onnistuisiko.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.