Pohjolan kuninkaallisten joulusuunnitelmia

Isossa-Britanniassa vietetään perinteistä joulua Norfolkin Sandringhamissa, mutta Pohjoismaissa kuninkaallisten jouluperinteet eivät ole yhtä jatkuvia. Tällä kertaa Norjassa kuningaspari viettää joulunsa kruununprinssi Haakonin perheen seurassa, Ruotsissa kokoonnutaan mahdollisesti Drottningholmin linnaan ja Tanskassa on suunnitteilla oikein suuren luokan sukujoulu, johon vieraita saapuu ympäri Eurooppaa.

Norjan kuningas Harald ja kuningatar Sonja viettävät joulun hiukan vuorovuosin molempien lastensa, kruununprinssi Haakonin ja prinsessa Märtha Louisen perheiden seurassa. Tänä vuonna kruununprinssi ja kruununprinsessa Mette-Marit, sekä prinsessa Ingrid Alexandra, prinssi Sverre Magnus ja kruununprinsessan poika Marius matkustavat jouluksi kuningas Haraldin talvimökille tai ehkä paremminkin hirsilinnaan Oslon lähettyvillä sijaitseville tuntureille. Voksenkollenilla sijaitseva Kongsseteren on kuningasparin perinteinen joulunviettopaikka, mutta he ovat viettäneet jouluja myös prinsessa Märtha Louisen perheen luona Lommedalenissa ja kruununprinssiperheen luona Skaugumissa. Joulupäivänä kuningasperhe osallistuu jumalanpalvelukseen Holmenkollenin kirkossa.

Kuninkaallinen joulu - Norjan kuningasperheen joulu, Kongsseteren

(c) Anders Beer Wilse – Oslo Museum (via Wikimedia Commons)

Joulutunnelmaan kuningasperhe on virittäytynyt mm. poseeraamalla perinteisissä joulukuvissa.

https://twitter.com/hellomag/status/545511338991038464

Ruotsin kuninkaallinen perhe on viettänyt perinteisesti joulunsa kuningas Kaarle Kustaan ja kuningatar Silvian kotona Drottningholmin linnassa. Pitkään kuningasperhe juhli yhdessä kuninkaan nuorimman sisaren, prinsessa Christinan ja tämän puolison Tord Magnussonin, sekä näiden lasten kanssa, mutta kaksi viimeistä joulua perheet ovat viettäneet erillään. Syynä on ollut kuitenkin niinkin iloinen asia kuin lapsenlapset. Ilmeisesti kuninkaallinen perhe on todennut, että kun pieniä on useampia, on helpompi juhlia hieman pienemmällä porukalla, sillä tilanpuutteesta ei sentään varmaan Drottningholmin linnakaan kärsi.

Ruotsin kuninkaallisten joulu - kuningasperhe jouluna Drottningholmin linnassa

(c) Alexis Daflos – Kungahuset.se

Kuten Norjassa, myös Ruotsissa kuninkaallisen perheen nuoremmat jäsenet viettävät jouluja myös appivanhempien luona. Prinsessa Madeleine ja Chris O’Neill viettivät ilmeisesti viime joulun Lontoossa Chrisin äidin luona, kruununprinsessa Victoria, prinssi Daniel ja prinsessa Estelle Hagassa prinssi Danielin vanhempien seurassa ja ainakin Sofia Hellqvist vietti joulua vanhempiansa kanssa, ehkä prinssi Carl Philipkin oli siellä? Tänä vuonna ehkä kokoonnutaan kuitenkin Drottningholmiin, jos jonkinlaisella vuorosysteemillä mennään. Joka tapauksessa pukki tuo pienille prinsessoille lahjoja, sillä tarkkasilmäiset tontut bongasivat kuningasparin jouluostoksilla Tukholman keskustassa. Matalalla profiililla liikkeellä olleet isovanhemmat ostivat ainakin jonkinlaisen pienten lasten kävelytuen ja sähköautoradan. Olisiko tuki prinsessa Leonorelle ja sähkäautot prinsessa Estellelle? Jotenkin jälkimmäinen näyttää aina allekirjoittaneen silmään siltä, että ruutia ja vauhtia riittää, eikä ehkä nuket niin kiinnosta. 🙂

Joka tapauksessa kuninkaallisen perheen jouluun kuuluu runsaasti perinteitä. Aatonaattona eli tänään juhlitaan kuningatar Silvian syntymäpäivää ja jouluaattona pöytä notkuu niin ruotsalaisista, kuin saksalaisistakin perinneherkuista. Kruununprinsessa Victorian suosikki on kuulemma lipeäkala ja ruuan jälkeen kuningatar lukee jouluevankeliumin. Kuningatar Silvian jouluun kuuluu myös perinteinen kuusenhakureissu ja joulupuun koristeleminen, sekä kynttilöiden sytyttäminen ovat joulun tähtihetkiä.

Kaikkia kuusia perheen ei kuitenkaan tarvitse onneksi itse metsästä hakea, sillä jo 1960-luvun lopulta saakka linnaan on kuuset tuotu metsäalan opiskelijoiden toimesta. Tällä kertaa kuusia olivat vastaanottamassa kruununprinsessa Victoria ja prinsessa Estelle, jolle opiskelijat olivat varanneet ikioman pikkukuusen Hagan linnaan vietäväksi.

Ruotsin kuninkaallisten joulu - kruununprinsessa Victoria ja prinsessa Estelle vastaanottamassa joulukuusia

(c) Kungahuset.se

Ruotsin kuninkaallisten joulu - kruununprinsessa Victoria ja prinsessa Estelle vastaanottamassa joulukuusia

(c) Kungahuset.se

Valloittavat jouluterveiset prinsessa Estelle lähetti yhdessä vanhempiensa kanssa omasta olohuoneestaan.

Prinsessa Estelle joulukuvissa - Ruotsin kuningasperheen joulu, kuninkaalliset

(c) Kate Gabor – Kungahuset.se

Prinsessa Estelle joulukuvissa - Ruotsin kuningasperheen joulu, kuninkaalliset

(c) Kate Gabor – Kungahuset.se

 Prinsessa Estelle joulukuvissa - Ruotsin kuningasperheen joulu, kuninkaalliset

(c) Kate Gabor – Kungahuset.se

Jos Norjassa ja ehkä Ruotsissakin suunnitellaan joulua perheen kesken ja pienemmällä porukalla, Tanskassa suunnitelmat ovat päinvastaiset. Kuningatar Margareeta on nimittäin kutsunut omien lastensa ja lastenlastensa lisäksi mukaan joulunviettoon myös molemmat sisarensa, prinsessa Benedikten ja Kreikan kuningatar Anne-Marien, sekä näiden perheet. Prinssi Joachim mainitsi tanskalaiselle Billed Bladet -lehdelle, että on hyvinkin mahdollista, että kaikki kutsutut ovat tulossa. Jos tämä toteutuu, joulua juhlii yhdessä siis kuningatar Margareeta ja prinssi Henrik, kruununprinssi Frederik ja kruununprinsessa Mary, sekä perheen neljä lasta, sekä prinssi Joachim ja prinsessa Marien mukanaan joko kaksi lastaan, tai yhteensä neljä, jos prinssin pojat aiemmasta avioliitosta lähtevät mukaan. Lisäksi prinsessa Benedikte tuo mukanaan puolisonsa sekä kaksi tytärtään ja poikansa puolisoineen. Lapsenlapsia prinsessa Benediktellä on kolme. Kreikan kuningasperheestä paikalla saapunee isoin porukka, sillä kuningas Konstantinilla ja kuningatar Anne-Mariella on viisi lasta. Lontoosta saapuu kruununprinssi Pavlos ja kruununprinsessa Marie-Chantal viiden lapsensa kera. Myös prinsessa Alexialla on mukanaan miehensä sekä neljä lastaan, ja tietysti joulunviettoon odotetaan myös prinssi Nikolaosta ja Tatiana-puolisoineen, sekä nuorimpia sisaruksia, prinsessa Theodoraa ja prinssi Philipposta. Suurimmillaan juhlajoukko voi olla siis reilusti yli 40 hengen vahvuinen.
Perinteisesti kuningatar Margareeta on viettänyt joulua Marselisborgin linnassa, mutta koska nyt väkeä on niin paljon, suunnataan joulunviettoon Fredensborgin linnaan, joka toimii myös perheen kesäasuntona. Ennen muuttoaan Kööpenhaminan keskustaan ja Amalienborgin linnaan, kruununprinssi Frederik ja kruununprinsessa Mary asuivat vakituisesti Fredensborgin linnaan kuuluvassa Kansellihusetissa, johon he varmasti nytkin majoittuvat ja ehkä saavat seurakseen jonkin kruununprinssin serkkujen nuorista perheistä. Isolla porukalla Tanskassa on juhlittu joulua myös kerran aikaisemmin, vuonna 2006, mutta silloin esimerkiksi kruununprinssiparilla ei ollut kuin yksi lapsi, prinssi Christian (kuva sukujoulusta täällä).
Prinssi Joachim totesi joulusuunnitelmista, että tulossa on varsinainen sirkus, mutta samalla todella hauskaa ja mukavaa. Joululahjoja varten oli suunnitteilla kuulemma kuitenkin jonkinlainen systeemi, jotta lahjoja ei kerry sellaista vuorta, että niiden läpikäyminen vie neljä päivää. Kaikki eivät siis onnekseen paini perinteisten lahjaongelmien kanssa yli neljänkymmenen sukulaisen kohdalla.
Embed from Getty Images
Mainokset

6 kommenttia artikkelissa “Pohjolan kuninkaallisten joulusuunnitelmia

  1. Oli kyllä sydäntälämmittävä tuo Ruotsin joulutervehdys video. 🙂 Jos itse olisin kuninkaallinen niin vetäisin kyllä Tanskan Kuningattaren linjaa, kun tila ei kerran lopu kesken niin kaikki käymään vaan, ja saapahan enemmän lahjoja!!! 😀

    Tykkää

  2. Kiitos todella ihanan jouluisesta ja mielenkiintoisesta postauksesta! Olen samaa mieltä kunkun kanssa, että Victorian, Danielin ja Estellen joulutervehdys oli lämminhenkinen ja aito. 🙂 kiitos ja hyvää joulua! 🙂

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s