Kuninkaallinen joulu englantilaiseen tapaan

Joulu lähestyy kovaa vauhtia ja myös kuninkaalliset valmistautuvat viettämään tunnelmallista talvijuhlaa. Isossa-Britanniassa nautittiin eilen kuningatar Elisabetin tarjoama perinteinen joululounas ja tänään kuningatar nousi junaan, joka suuntasi kuninkaallisen perheen perinteiseen joulunviettopaikkaan Sandringhamin kartanoon Norfolkiin. Sandringhamissa kuninkaallisen perheen jouluun kuuluu perinteitä, loistoa ja yhdessäoloa.

Vaikka kruunupäiden elämä poikkeaakin monella tavalla meidän tavallisten ihmisten maailmasta, joulun ainekset eivät  kuitenkaan ole niin kovin erilaiset. Samoin kuin kansa, myös kuninkaalliset kokoontuvat yhteen läheistensä kanssa ja viettävät pyhiä joko kotona tai tutussa ja rakkaassa lomanviettopaikassa. Jouluohjelmaan kuuluu niin perinteitä, hyvää ruokaa, lahjoja, kuin seurapelejä ja television katsomistakin. Ehkä joku jopa istuu joulupäivän aamuna sohvalla jalassaan upouudet villasukat? Tosin ei välttämättä brittikuninkaallinen, sillä heillä ohjelmassa on runsaasti asunvaihtoja ja ohjattua toimintaa.

Eiliselle joululounaalle Buckinghamin palatsiin kuningatar oli kutsunut sekä perheensä, että myös niitä hieman kaukaisempia sukulaisia, joita hän ei enää varsinaisena jouluna näe. Paikalla olivat ainakin Walesin prinssi Charles, prinssi William ja herttuatar Catherine, sekä prinssi George ja prinssi Harry. Lisäksi palatsin porteista ajoivat prinssi Edward ja Wessexin kreivitär Sophie, prinsessa Anne ja tämän puoliso Tim Laurence, prinsessa Annen poika Peter Phillips perheineen ja prinssi Andrewn vanhempi tytär prinsessa Beatrice. Sukulounaan vieraslistan täydensivät ainakin kuningattaren edesmenneen sisaren prinsessa Margaretin tytär Lady Sarah Chatto ja poika Linleyn varakreivi David perheineen, sekä kuningattaren serkut Kentin herttua Edward, Gloucesterin herttua Richard, prinsessa Alexandra ja Kentin prinssi Michael, joilla oli mukanaan vaihteleva määrä puolisoita, lapsia ja lapsenlapsia.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Tänään kuningatar Elisabet nousi Norfolkiin suuntaavaan junaan Lontoon King’s Cross -asemalta kello 10.45 ja saapui King’s Lynnin asemalle kahden jälkeen aloittaakseen joululoman, jolta kuningatar ja prinssi Philip palaavat yleensä vasta helmikuun alkupuolella. Joulua kuninkaallinen perhe viettää Sandringhamin kartanossa, joka on alunperin rakennettu 1700-luvulla, mutta on ollut kuninkaallisen perheen omistuksessa 1800-luvun puolivälistä saakka. Joulua Sandringhamissa on vietetty jo pitkään ja kuningatar Elisabet jatkoi perinnettä valtakautensa alkuvuosina. 1960-luvun puolivälissä joulunvietto siirrettiin Windsorin linnaan, mutta vuodesta 1988 lähtien perinnettä on taas jatkettu.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Kuningattaren yksityisessä omistuksessa oleva kartano on hyvin tilava, mutta silti sielläkin tila on rajallista ja esimerkiksi viime vuonna lehdet raportoivat, että osa vieraista yöpyi henkilökunnan huoneissa, kun kaikille reilulle kolmellekymmenelle joulunviettäjälle ei enää löytynyt tilaa varsinaisista makuuhuoneista. Tänäkin vuonna kuningatar on varmasti kutsunut koko lähisukunsa joulunviettoon ja paikalle odotetaan edellisten vuosien tapaan prinssi Charlesia ja herttuatar Camillaa, prinssi Williamia perheineen, prinssi Harryä, prinssi Andrewta ja prinsessa Beatricea, sekä prinsessa Eugenieta. Lisäksi paikalla ovat luultavasti aiempien vuosien tapaan prinsessa Anne puolisoineen, sekä prinsessan molemmat lapset, Peter ja Zara perheineen. Prinssi Edward ja kreivitär Sophie, sekä parin lapset, lady Louise ja Severnin varakreivi James täydentävät kuningattaren perheen. Perinteisesti joulua Sandringhamissa ovat viettäneet myös prinsessa Margaretin molemmat lapset perheineen.

Tänä vuonna hiukan helpotusta majoitusongelmiin tarjoaa kuitenkin Cambridgen herttuapari, joka varmasti yöpyy uudessa kodissaan Anmer Hallissa kartanon mailla. Lehtitietojen mukaan herttuatar Catherinen perhe, vanhemmat Mike ja Carole, sekä sisarukset James ja Pippa puolisoineen viettävät tämän joulun herttuaparin ja prinssi Georgen luona. Tämä sopisi hyvin prinssin ja herttuattaren toiveisiin, sillä he haluavat viettää juhlapyhiä myös Middletonien seurassa ja viimeiset vuodet ovatkin menneet joulun suhteen vuorosysteemillä. Tänä vuonna vuorossa olisi ollut joulu Berkshiressa, mutta jos lehtitiedot pitävät paikkansa, herttuapari lyö kaksi kärpästä yhdellä iskulla ja pääsee viettämään joulua molempien perheiden seurassa. Middletoneja odotetaan Norfolkiin viimeistään tapaninpäiväksi, mutta vieraistaan huolimatta prinssi William ja herttuatar Catherine osallistuvat sekä jouluaaton illalliselle, että joulupäivän lounaalle isossa talossa. Lisäksi he osallistunevat joulukirkkoon joulupäivän aamuna muun kuninkaallisen perheen seurassa ja mahdollisesti kuningatar itse piipahtaa katsomassa, mitä herttuaparin on saanut aikaan kuningattaren prinssi Williamille 30-vuotislahjaksi antamassa talossa.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Viidennellä kuulla raskaana olevalle herttuattarelle joulu omassa kodissa lienee helpotus, sillä Sandringhamissa joulua vietetään kello, aikataulu ja huonekartta kourassa vaatekaapin ovessa roikkuen. Kaikki vieraiden saapumisesta lähtien on aikataulutettu. Jouluaattoaamuna saapuvat ensimmäiseksi ns. junior royals, eli arvojärjestyksessä alempana olevat ja siitä sitten jatketaan tarkalla aikataululla niin, että prinssi Charles ja herttuatar Camilla saapuvat viimeisten joukossa alkuiltapäivästä. Kuningattaren serkku, lady Elizabeth Anson on paljastanut kuninkaallisesta joulusta muutamia seikkoja kuten sen, että perheen nuoriso koristelee yhdessä loppuun kuusimetrisen kuusen (henkilökunta on ystävällisesti aloittanut koristelun jo aiemmin), jonka latvaan ainakin nuorempana prinssi Philip aina asetti lopuksi tähden. Koristeiden joukossa kunniapaikalla ovat kuningatar Victorian pienet lasienkelit.

Jouluaattoniltana kuninkaallinen perhe kokoontuu illalliselle. Pääruokana voi olla naudanlihaa, hanhea, kanaa tai esimerkiksi riistaa, mutta kalkkuna säästetään joulupäivän lounaalle. Sitä ennen nautitaan aamiainen, jossa perheen suosikkeja ovat varsinkin marmeladit ja hillot. Lady Elizabethin mukaan kuningatar itse pitää kuitenkin makkaroista. Ruokailujen lisäksi aikatauluun kuuluu juomahetkiä, jolloin prinssi Philipin johdolla nautitaan viiniä tai cocktaileja, kuten Dry martini -drinkkejä. Iltapäivätee juodaan Sandringhamissa jouluaattona alkuillasta ja sen jälkeen kuninkaalliset joululahjat avataan. Julkisuudessa on vuosikausia väitetty, että perhe keskittyy halpoihin, mutta hauskoihin lahjoihin, joista esimerkkeinä on kerrottu esim. prinssi Harryn isoäidilleen antama humoristinen suihkumyssy ‘Ain’t life a bitch?’ -tekstillä ja prinsessa Annen veljelleen prinssi Charlesille antama valkoisella nahalla päällystetty wc-pöntön rengas. Kun on varaa ostaa, mitä haluaa, lahjat voivat hyvinkin olla juuri hauskoja ja persoonallisia, mutta varauksella kannattanee aina näihin paljastuksiin suhtautua.

Joulupäivän aamuna kuninkaallinen perhe käy ensin yksityisellä ehtoollisella ja myöhemmin he kävelevät noin 300 metrin matkan kartanolta St. Mary Magdalenen kirkkoon, jossa jumalanpalvelus kestää noin kolme varttia. Paikallisia ja muita kuninkaallisista kiinnostuneita kerääntyy aina kävelyreitin varsille ja monet tuovat kukkia tai pieniä lahjoja omille suosikkikuninkaallisilleen, joilla onkin tapana pysähtyä juttelemaan yleisön kanssa. Kuningatar Elisabet saapuu paikalle autolla seuranaan kreivitär Sophie ja jumalanpalveluksen jälkeen kuningatar vastaanottaa kukkia paikallisilta lapsilta kirkon edessä.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Kirkosta palattuaan kuninkaallinen perhe nauttii vielä joululounaan ja sen jälkeen viettää aikaa yhdessä esimerkiksi pelejä pelaten ja kokoontuen katsomaan televisiosta kuningattaren joulupuhetta, jonka kuningatar tosin katsoo mieluiten yksin. Tapaninpäivänä on vielä ohjelmassa perinteinen metsästysretki, jossa kilpaillaan siitä, kuka ampuu eniten lintuja.

Juhlavassa joulunvietossa myös pukeutuminen näyttelee omaa osaansa. On arveltu, että kuninkaallisen perheen naiset käyttävät pelkästään joulupäivänä viittä eri asua ja esimerkiksi jouluaattona miehet pukeutuvat lounaalle pukuun, mutta vaihtavat illalliselle smokin. Naiset puolestaan vaihtavat päivämekot iltapukuihin ja jalokiviin juhlaillallista varten. Joulupäivänä oman asun vaativat varmaan ainakin aamiainen, kirkkokäynti, lounas ja  illallinen, ehkä ulkoilukin siinä välissä. Ainoa julkinen tilaisuus on käynti kirkossa ja asuina on yleensä siistit, talviset päällysvaatteet ja naisilla korot, sekä hatut.

Joulu Sandringhamissa on siis kuin kenen tahansa perhejoulu rakkaassa lomapaikassa, mutta yhtäaikaa perinteitä, seremonioita ja protokollaa. Kuin kuninkaallisten elämä pienoiskoossa siis. Kuningas Edvard VIII kuvaili kerran kuninkaallista joulua Sandringhamissa sanoilla ”It is like Dickens in a Cartier setting”, eli perinteitä ja idylliä yltäkylläisessä, upeassa ympäristössä, mutta prinssi Williamin serkku, kilparatsastaja Zara Tindall saattaa kuitenkin saapua joulunviettoon hyvin rennosti pipossa ja hupparissa.

Mainokset

4 kommenttia artikkelissa “Kuninkaallinen joulu englantilaiseen tapaan

 1. Olen pitkään miettinyt, että mitä täsmälleen kuninkaalliset tekee jouluna, kiitos todella paljon tästä selvennyksestä! 🙂 Mielenkiintoista tietoahan tämä on, kiitän vain onneani, että itse voin villasukissa maata konvehtirasioiden kanssa ilman jatkuvaa vaatteiden vaihtoa 😀

  Tykkää

  • Lehtitietojen kanssa pitää tietysti pitää aina vähän mielessä lähdekritiikki, mutta ainakin sinnepäin luulisi tietojen olevan, kun niitä on vuosien varrella media kerännyt eri lähteistä. 🙂

   Mielelläni istun minäkin niissä villasukissa, enkä katso aikataulusta ja huonekartasta, missä juuri nyt pitikään olla. 😀

   Tykkää

 2. Mielenkiintoinen postaus, mitä piti jo aikaisemmin kommentoida. Kaikenlaista kuninkaalliset saavat osakseen, mutta eivätköhän he ole jo tottuneet taviksen näkökulmasta erikoiseen jouluun.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.