Kirja-arvio: The Final Curtsey – A Royal Memoir by the Queen’s Cousin

Margaret Rhodes: The Final Curtsey – A Royal Memoir by the Queen’s Cousin
Birlinn Ltd, 2012

Kuninkaalliset: The Final Curtsey -Margaret Rhodes, kirja-arvio, kuningatar Elisabet

Margaret Rhodes: The Final Curtsey – A Royal Memoir by the Queen’s Cousin, Birlinn Ltd, 2012

The Final Cutsey (suom. viimeinen niiaus) on nyt 89-vuotiaan brittiläisen Margaret Rhodesin muistelmateos oman elämänsä vaiheista. Mielenkiintoisen meille kuninkaallisista kiinnostuneista teoksen tekee se tosiseikka, että rouva Rhodes on kuningatar Elisabetin serkku ja serkusten äidit olivat keskenään sisaruksia. Lisäksi Margaret Rhodes toimi kuningataräidin hovinaisena tämän viimeisinä vuosina. Välit kuninkaalliseen perheeseen olivat läheiset ja nuori Margaret oli esimerkiksi yksi silloisen prinsessa Elisabetin morsiusneidoista. Nykyään rouva Rhodes asuu kuningattaren omistamassa talossa Windsorin linnan mailla.

Kirjaa on pyritty markkinoimaan voimakkaasti juuri näillä kuninkaallisilla kytköksillä ja teoksen esittelyteksti monissa nettikaupoissa lupaa sen olevan ainutlaatuinen kurkistus Britannian kuninkaallisen perheen yksityiselämään, mutta tältä osin lupaukset ovat turhan suuria. En kirjoita valitettavasti, koska lienee aika selvää, ettei kuningattaren oma serkku, jonka kanssa hän on edelleen läheisissä väleissä voikaan tai haluakaan kirjoittaa mitään paljastuskirjaa ja siltä osin mainostekstit saattoi arvata liioitelluiksi jo alunperin.

Jonkin verran Margaret Rhodes kuitenkin raottaa verhoa sinne kulisseihin ja kertoo mukavia pieniä tarinoita vuosien varrelta. Kaikesta huomaa ja kirjoittaa Rhodes sen suoraankin: kunnioitus kuningataräitiä ja kuningatar Elisabetia kohtaan on suurta. Kummastakaan ei kirjassa sanota pahaa sanaa, ei edes kyseenalaistusta tai kiusoittelevaa huumoria ole havaittavissa. Kuningataräiti oli Rhodesin mukaan hurmaava ja iloluontoinen nainen, jolla oli pettämätön kyky saada keskustelukumppani uskomaan, että kuningatar viihtyi juuri hänen seurassaan aivan mahtavasti. Kuningatar Elisabetista taas päällimmäiseksi ominaisuudeksi nousee vahva kunnian- ja vastuuntunto ja niiden tuoma menestys koko vallassaoloaikana. Ainoastaan prinsessa Margaret saa osakseen pientä kriittiiä, sillä prinsessaa kuvataan useammassakin kohdassa hiukan vaativaksi vieraaksi. Ylipäätään kuninkaallista perhettä kuvataan kirjassa positiivisin sanakääntein, mutta onneksi turhaan makeiluun sortumatta.

Kuninkaalliset: The Final Curtsey -Margaret Rhodes, kirja-arvio, kuningatar Elisabet

Margaret Rhodes: The Final Curtsey – A Royal Memoir by the Queen’s Cousin, Birlinn Ltd, 2012

Kuninkaalliseen perheeseen liittyvien hauskojen pienten tarinoiden, muutamien kirjekatkelmien ja Rhodesin, sekä kuninkaallisen perheen yhteisten vuosien lyhyehköjen kuvausten lisäksi kirja keskittyy kirjoittajansa oman elämän muisteluun. Elphinstonen 16. jaarlin tyttäreksi syntynyt Margaret on elänyt pitkän ja rikkaan elämän. Rikkaan niin varallisuuden ja aseman, kuin myös elämänkokemusten valossa. Yläluokkaisen naisen elämäntarinana ja kuvauksena siitä jotenkin riemastuttavasta ja nyt jo kadonneesta elämäntavasta, jossa brittiläinen yläluokka eleli omassa kuplassaan metsästäen, viihdyttäen vieraita ja matkustellen, kirja on viihdyttävä lukukokemus. Onnellisen parisuhteen ja perhe-elämän lisäksi Margaret Rhodes kertoo erityisesti matkoistaa maailman ääriin, eikä niistäkään kyllä mielenkiintoisia seikkoja puutu, vai mitä sanotte tarinasta, jossa Margaret miehensä Denysin kanssa pakenee yötä myöten vallankaappauksen pyörteisiin joutuneesta Bhutanista yhdessä näyttelijätär Shirley Templen kanssa?

Margaret Rhodes kertoo kirjan lopussa pitävänsä menneisyyden muistelusta ja toteaa sen voittavan television viihdytyskeinona mennen tullen. The Final Curtsey onkin ensisijaisesti juuri muistelmateos, ei elämänkerta ja sen sivut täyttyvät sekalaisista muistoista, jotka ovat jonkinlaisessa löyhähkössä aikajärjestyksessä. Osa materiaalista on oikein mielenkiintoista, osa ei niinkään ja kirja olisi hyötynyt merkittävästi tiukkaotteisesti kustannustoimittajasta, joka olisi pakottanut kirjan hieman koherentimpaan muotoon. Kaikessa viehättävyydessään kirja jää kuitenkin myös sen verran pintapuoliseksi ja kepeäksi, että on vaikeaa uskoa, että se olisi löytänyt kustantajaa ilman kirjailijan yhteyksiä kuninkaalliseen perheeseen.

Kuninkaalliset: The Final Curtsey -Margaret Rhodes, kirja-arvio, kuningatar Elisabet

Margaret Rhodes: The Final Curtsey – A Royal Memoir by the Queen’s Cousin, Birlinn Ltd, 2012

Netin kirjakaupoissa teosta myydään pokkariversiona noin kymmenen euron hintaan ja jos Britannian kuninkaallinen perhe kiinnostaa, kirja on ihan lukukelpoinen. Mukava, paikoin viihdyttävä ja hyvin harmiton lukukokemus, joka antaa siellä täällä mielenkiintoisia pieniä tiedonmuruja kuninkaallisten elämästä. Sinänsä kirjaa voi siis suositella vaikkapa joulunpyhien viihdykkeeksi, mutta kovin vakavasti otettava teos se ei ole, eikä varsinkaan mikään tietokirja. Kirjan keskisivuilta löytyy muutamia sympaattisia vapaa-ajan valokuvia kuningasperheestä erityisesti Balmoralissa Skotlannissa.

But for frivolous reasons I particularly remember one summer afternoon when we were having tea on a small terrace overlooking the [Windsor] castle rose garden. A long white tablecloth swept to the ground, and the table was set with a silver kettle, teapot and all the usual paraphernalia. The party comprised the King, the Queen, the Princesses, myself and my friend Liz Lambart, who, like me, was a bridesmaid to Princess Elizabeth. Liz, a daughter of the Earl of Cavan was sharing my shorthand and typing labours.

Suddenly we heard male voices engaged in transatlantic chatter. The King exclaimed: ’Oh Lord. General Eisenhower and his group are being shown round the castle. I quite forgot. We will all be in full view when they turn the next corner.’ It was embarassing because the little terrace was half way up the castle and they would have been clearly seen, but unable to descend or to communicate in any way with the visitors. Thus without another words, and acting as one, the Royal Family dived under the tablecloth. Liz and I, our mouths gaping open, followed fast. We stayed there until we thought it safe to reappear. Eisenhower must have been over here planning the D-Day landings at that time. If he and his party had looked up towards the terrace they would have seen a table shaking from the effect of the concerted and uncontrollable giggles of those sheltering beneath it.
The Final Curtsey muutamissa nettikaupoissa: Adlibris – pokkari, Adlibris – sidottu, CDON.com – pokkari, CDON.com – sidottu, Suomalainen kirjakauppa, Amazon UK
(Minulla ei ole mitään yhteyttä näihin kirjakauppoihin, enkä saa minkäänlaista provisiota linkeistä)

Seuraa Hovikirjeenvaihtaja-blogia Blogilistalla, Bloglovinissa, Facebookissa ja Twitterissä linkkien kautta, tai sähköpostilla/Wordpress-tunnuksilla sivun oikeasta laidasta.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.