Ruotsin kuningasperheen Nobel-loistoa, osa 1

Ruotsin kuninkaallisen perheen kalenterin suurin vuosittainen juhlatapahtuma, Nobel-gaala, on pian käsillä. Tukholmassa jaetaan viikon päästä keskiviikkona eli joulukuun 10. päivänä fysiikan, kemian, lääketieteen, kirjallisuuden ja taloustieteen Nobel-palkinnot kuninkaallisen perheen läsnäollessa ja erittäin juhlavaa palkintotilaisuutta seuraa vielä juhlaillallinen kaupungintalolla. Luonnollisesti kruunupäät kunnioittavat tilaisuutta paitsi läsnäolollaan, myös asuillaan ja yleensä vuoden upein loisto ruotsalaiseen tapaan nähdään juuri Konserttitalossa. Vilkaistaan nyt hiukan pukukoodia, kampauksia, kunniamerkkejä, koruja ja tietenkin niitä kauneimpia iltapukuja viime vuosilta.

Palkintogaala Tukholman Konserttitalossa alkaa kello 16.30 ja illallinen puolestaan kello 19.00. Molemmissa iltatilaisuuksissa pukukoodi, eli ohje siitä, kuinka vieraiden tulisi tilaisuuteen pukeutua on korkein mahdollinen eli englanniksi White tie, suomeksi yleensä joko frakki tai iltapuku. Pukukoodi kertoo aina käytännössä miehen asun ja naiset pukeutuvat sitten sen perusteella yhtenevään asuun. Miehelle white tie tarkoittaa aina frakkia, ei tummaa pukua tai smokkia. Myös sotilasunivormu tai juhlava kansallispuku on sovelias, ellei kutsussa erikseen mainita frakkia. Hännystakin alla käytetään valkoista paitaa, valkoista liiviä ja valkoista solmuketta, eikä ranteeseen laiteta kelloa. Jaloissa on mustat kiiltonahkaiset kengät ja housut ovat niin ikään aina mustat. Sekä naisten, että miesten juhlapukuun kuuluvat valtiolliset kunniamerkit.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Kun mies pukee ylleen frakin, naisen asu on juhlavasta materiaalista valmistettu täyspitkä iltapuku, joka voi olla myös kaksiosainen. Puku voi olla pääntiestään avonainen tai joka olkaimeton, mutta varsinkin illallisella on kohteliasta peittää olkapäät esimerkiksi jonkinlaisella stoolalla tai huivilla. Kenkien tulee olla sirot, avonaiset ja asuun sopivat. Yleensä ne on varustettu korolla, mutta se ei ole pakollista. Täyspitkä puku tarkoittaa, että hameen tulisi ulottua niin alas, ettei kengistä näy helman alta kuin kärjet paikallaan seistessä. Iltapuvun kanssa nainen käyttää pienikokoista, hihnatonta iltalaukkua. Jos iltapukuun haluaa yhdistää hansikkaat, ne ovat yleensä pitkät ja ulottuvat yli kyynärpään. Korut voi valita asun mukaan ja Nobel-juhlassa varsinkin on soveliasta käyttää niitä arvokkaimpia. Kuninkaallisen perheen naisilla tämä tarkoittaa aina tiaroita ja muitakin holvien merkittävimpiä aarteita. Juhla-asun kruunaa juhlakampaus.

Embed from Getty Images

Nobel-gaalaa varten kuningatar Silvia, kruununprinsessa Victoria ja prinsessa Madeleine hankkivat yleensä kokonaan uuden iltapuvun. Kuningattaren puvut ovat aina erikseen hänelle valmistettuja ja pääasiassa myös prinsessat näyttävät tilaavan pukunsa suoraan joko kotimaisilta tai ulkomaisilta suunnittelijoilta. Kuningatar Silvia osallistui gaalaan ensimmäisen kerran vuonna 1976 ja on siitä lähtien joka vuosi osallistunut tilaisuuteen toinen toistaan upeammissa luomuksissa. Kuvat kaikista kuningattaren puvuista voi käydä katsomassa virallisilta Nobel-sivuilta.

Kuningatar Silvia suosii iltapuvuissaan näyttävää tyyliä, usein suuria helmoja, kirjailuja ja koruompeleita, kimalletta ja kirkkaita värejä. Suunnittelijoiden joukkoon on mahtunut esimerkiksi niin Dioria, kuin muitakin pariisilaisia muotinimiä kuten Nina Riccia ja Jacques Zehnderia.

1998
Embed from Getty Images

2000
Embed from Getty Images

2005
Embed from Getty Images

2006
Embed from Getty Images

Pukujen mallit ovat muuttuneet aikojen saatossa, mutta viime vuosina kuningatar on suosinut ehkä hieman yksinkertaisempaa tyyliä ja pukujen leikkaukset ovat entistä paremmin huomioineet 70-vuotiaan kuningattaren edelleen hyvin kauniin vartalon.

2010
Embed from Getty Images

2011
Embed from Getty Images

2013
Embed from Getty Images

Upeiden iltapukujen seuraksi kuningatar on valinnut pieniä, mutta kauniita laukkuja, puvun väriin sopivia kenkiä ja upeita koruja. Jalokivilippaastaas kuningatar Silvia valitsee Nobel-juhlaan yleensä yhden kolmesta suuresta tiarastaan, joko upean Leuchtenbergin safiiritiaran, yhdeksänsakaraisen timanttitiaran, joka on peräisin 1800-luvun alkupuolelta ja Ruotsin Sofia-kuningattarelta tai kuningattaren, sekä kruununprinsessa Victorian häistä tutun kameetiaran. Useimmiten valinta osuu jompaankumpaan ensin mainituista, joten joko safiireja tai timantteja on lupa odottaa tälläkin kertaa.

Leuchtenbergin safiiritiaraan kuningatar yhdistää yleensä parureen eli korusettiin kuuluvat kaulakorun ja korvakorut, sekä rintakorun.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Timanttitiaran seurana puolestaan nähdään erilaisia yhdistelmiä kuninkaallisen perheen timanttikokoelmasta.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Kameetiara taas saa yleensä seurakseen siihen kuuluvan korusetin koruja, ainakin kaulakorun ja korvakorut, yleensä myös rintaneulan.

Embed from Getty Images

Varsinaisten korujen lisäksi kuningatar Silvian, sekä muiden kuninkaallisen perheen jäsenten asuja koristavat kunniamerkit. Kuningaspari, sekä parin lapset ja prinssi Daniel ovat Ruotsin korkea-arvoisimman ritarikunnan eli Serafiimiritarikunnan jäseniä ja kantavat Nobel-juhlassa ritarikunnan vaaleansinistä nauhaa ja sen kannattelemaa kunniamerkkiä. Vyötärön vasemmalla puolella on lisäksi ritarikunnan jalokivikoristeinen tähti ja perheen naisväellä myös vasemmalla olkapäällä niin sanottu perhekunniamerkki eli kuningas Kaarle Kustaan kuva timanttikehyksissä ja vaaleansinisessä ruusukkeessa.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Kuningas Kaarle Kustaa kantaa Serafiimiritarikunnan tähden lisäksi myös Vasa-ritarikunnan tähteä, sekä kaulassaan mustaan nauhaan ripustettua Pohjantähden ritarikunnan kunniamerkkiä.

Embed from Getty Images

Pohjantähden ritarikunnan merkkiä kantoivat kaulassaan myös prinssit Daniel ja Carl Philip vuonna 2013 ensimmäistä kertaa. Samana vuonna kunniamerkin sai myös prinsessa Madeleinen puoliso Chris O’Neill avioliittonsa myötä. Jos prinsessa Madeleine ja Chris osallistuvat tilaisuuteen niin kuin on suunniteltu, tämä kunniamerkki nähdään Chrisin kaulassa, mutta Serafiimiritarikunnan sinistä nauhaa hän ei kanna. Kuninkaan ja prinssi Carl Philipin rintapieltä koristaa vielä rivi erilaisia muistomitaleita pienoiskoossa.

Embed from Getty Images

Toisessa osassa tutustutaan vielä kruununprinsessa Victorian ja prinsessa Madeleinen upeaan juhlatyyliin, sekä kuningasperheen naisten kampauksiin!

Mainokset

3 kommenttia artikkelissa “Ruotsin kuningasperheen Nobel-loistoa, osa 1

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s