Anmer Hall – prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen uusi koti Norfolkissa

Toista lasta perheeseensä odottavat prinssi William ja Cambridgen herttuatar Catherine, sekä prinssi George ovat viimein päässeet muuttaamaan uuteen kotiinsa Norfolkissa. Anmer Hall on käynyt läpi suurehkon remontin ja myös talon ympäristöä on muokattu suojaamaan julkisuudesta kärsivää herttuaperhettä. Vaikka perheen virallinen koti säilyykin edelleen Kensingtonin palatsissa Lontoossa, oikea koti sijaitsee nyt maaseudulla kuningatar Elisabetin Sandringhamin kartanon mailla. Siellä herttuapari suunnittelee kasvattavansa lapsensa ja muutenkin elävänsä seuraavat vuodet, kun prinssi William työskentelee helikopterilentäjänä jättäen edelleen kuninkaallisen uran odottamaan.

Anmer Hall on punatiilinen, yrjöjenaikainen suuri maaseututalo hiljaisessa Anmerin kylässä Norfolkissa. Talo on rakennettu 1700-luvulla ja se on kuulunut Sandringhamin kartanon alueeseen vuodesta 1898. Anmer Hall on kaksikerroksinen, kaksisiipinen rakennus, jonka pihapiiriin kuuluu muutamia piharakennuksia ja aivan talon vieressä sijaitseva kylän kirkko. Kymmenen makuuhuonetta käsittävää rakennusta on nyt remontoitu kaksi vuotta ja lehtitietojen mukaan remontti on juuri valmistunut.

Embed from Getty Images

Anmer Hall on kuningatar Elisabetin yksityistä omaisuutta ja se on ollut pitkään vuokralla joko kuninkaallisen perheen jäsenillä tai ulkopuolisilla asukkailla. Kesäkuussa 2012 kuningatar antoi talon 30-vuotislahjaksi prinssi Williamille ja remontti aloitettiin saman vuoden syyskuussa. Arvioiden mukaan remontti on tullut maksamaan puolestatoista kahteen miljoonaan euroa, mutta koska talo on kuninkaallisen perheen yksityisomaisuutta, remontti maksetaan pääosin heidän omista varoistaan, mikä tarkoittanee lähinnä Walesin prinssi Charlesin lompakkoa. Samaan aikaan on remontoitu myös herttuaparin virallista asuntoa Kensingtonin palatsissa, jossa 20 huoneen asunto 1A on maksanut jo noin viisi ja puoli miljoonaa euroa. Tämän maksoivat pääasiassa veronmaksajat, mikä herättikin runsaasti kritiikkiä niin lehdistön, kuin yleisönkin keskuudessa. Hovi perusteli korkeaa hintaa asunnon huonolla kunnolla, sekä korostamalla, että asunto tulisi olemaan vuosia ja taas vuosia prinssi Williamin, herttuatar Catherinen ja heidän lastensa koti. Prinssi Williamin päätettyä uudesta urasta helikopterilentäjänä viikonloppukodiksi ja maaseutuasunnoksi alunperin tarkoitettu Anmer Hall on nyt kuitenkin nostettu ykköskodin asemaan ja Kensingtonin palatsi jäänee melko vähäiselle käytössä tässä vaiheessa.

Remontti on muuttanut Anmer Hallia ja sen ympäristöä ulkoisesti melko huomattavasti. Itse talosta on vaihdettu kokonaan kattotiilet, sekä korjattu ja vaihdettu ikkunoita. Rakennuksen julkisivun oikeanpuoleiseen reunaan on rakennettu keittiön yhteyteen uusi, noin viisi metriä kanttiinsa oleva eräänlainen lasiveranta, jonka on suunnitellut prinssi Charlesin suosikkiarkkitehti Charles Morris ja johon on sijoitettu pitkä ruokapöytä. Illallista voi nauttia lasikaton alla ihaillen tähtitaivasta ja samalla lasirakennelma toimii yhdyskäytävänä entiseen puuvarastoon, josta on remontoitu asunto prinssi Georgen lastenhoitajalle, joka asuu perheen kanssa pysyvästi. Lasihuoneen edustalle on ilmeisesti rakennettu kivetty patio. Entisestä autotallista talon takana on remontoitu tilat herttuaperheen turvallisuudesta vastaaville poliiseille. Ennestään talon pihapiirissä on uima-allas, yksityinen tenniskenttä, sekä vihannes- ja hedelmäpuutarhat.

Piha-alueella ja talon ympäristössä muutokset ovat tähdänneet ensisijaisesti asukkaiden yksityisyyden takaamiseen. Taloon johtava tie on reititetty kokonaan uudelleen ja se kulkee nyt peltojen halki kauempana päärakennuksen lähellä sijaitsevasta kirkosta. Vanhan ja uuden tien väliin on istutettu runsaasti uutta kasvillisuutta näköesteeksi ja kirkkoon aiemmin johtanut portti on muutettu yksityiseksi kuluksi Anmer Hallista. Yksityisyyden takaamiseksi herttuapari on jopa yrittänyt kieltää lentämisen kotinsa ylitse, jotta siitä ei voitaisi ottaa valokuvia.

Selventäviä ilmakuvia muutoksista taloon ja sen ympäristöön: 1 ja 2.

Embed from Getty Images

Talon ollessa täysin yksityinen koti, ei luonnollisesti ole olemassa virallista tietoa remonteista sisätiloissa. Julkisuudessa tiedetään kuitenkin varmaksi, että ainakin keittiö on laitettu täysin uuteen uskoon ja luultavaa on, että myös esimerkiksi kylpyhuoneet ovat kokeneet saman kohtalon. Herttuatar Catherine on innokas sisustaja ja on sisustanut molempia asuntojaan hyvin pitkälti itse. Eri puolille maata kohdistuneista ostosretkistä on tihkunut julkisuuteen sen verran tietoa, että yleisesti arvellaan herttuattaren yhdistelevän kotonaan runsaasti uusia ja nykyaikaisia huonekaluja antiikkiaarteisiin ja suosivan väreissä pääasiassa rauhallisia, neutraaleja ruskean sävyjä. Tekstiileissä herttuattaren makuun näyttävät olevan runsaasti kuvioidut matot ja verhot. Vanhaan maaseututaloon sopivasti herttuatar on etsinyt myös useampia takkoja perheensä uuteen kotiin.

Prinssi William ja herttuatar Catherine ovat ulkoilmaihmisiä ja viihtyvät erittäin hyvin maaseudun rauhassa. Norfolkin luonto on upeaa ja aivan lähellä herttuaparin uutta kotia sijaitsee runsaasti kauniita ulkoilumaastoja niin sisämaassa, kuin rannikollakin. Pariskunta tekee mielellään pitkiä kävelyretkiä tai hyppää polkupyöriensä selkään ja jos paikalliset asukkaat ottavat mallia herttuattaren vanhempien naapureista Buckleburyssä tai herttuaparin omista naapureista syrjäisellä Angleseyn saarella, jossa prinssi ja herttuatar asuivat ennen muuttoa Kensingtonin palatsiin, he voivat näin tehdä jatkossakin, sillä kuninkaallisten naapureiden yksityisyyttä suojellaan yleensä tiukasti. Myös prinssi Georgelle ja tulevalle sisarukselle maaseutu on mukava kasvuympäristö.

Embed from Getty Images

Prinssi Williamille muutto Norfolkiin on eräänlainen paluu juurille. Kuninkaallinen perhe on viettänyt aikaansa Sandringhamissa jo vuosikymmeniä ja prinssi William on lapsuudestaan saakka esimerkiksi metsästänyt kartanon mailla. Myös prinssin edesmennyt äiti, prinsessa Diana, vietti lapsuutensa alueella. Noin viiden kilometrin päässä varsinaisesta kartanosta sijaitsevassa Anmer Hallissa prinssi William vieraili myös nuorena. Kun talo vapautui kuningattaren serkun, Kentin herttuan, perheen käytöstä se vuokrattiin prinssi Charlesin vanhalle hyvälle ystävälle Hugh Van Cutsemille, jonka neljä poikaa olivat vuorostaan prinssi Williamin ja prinssi Harryn ystäviä ja erityisesti prinsessa Dianan kuoleman jälkeen olivat prinsseille vahva tuki. Tämä ystävyyssuhde on jatkunut nykypäivään asti ja veljeksistä William on prinssi Georgen kummisetä ja Hughn tytär Grace oli yksi morsiustytöistä herttuaparin häissä.

Sandringham on myös herttuatar Catherinelle tuttu ainakin avioliittoajalta, sillä herttuatar on viettänyt siellä kaksi kertaa joulua kuninkaallisen perheen kanssa. Perinteistä poiketen herttuapari on kuitenkin viettänyt jouluja myös Catherinen perheen kanssa ja jos vuorojärjestelmä on pysyvä, tänä vuonna olisi Middletonien vuoro saada tyttärensä, vävynsä ja pieni George luokseen joulunpyhiksi. Toisaalta vastavalmistunut koti varmasti houkuttelee kutsumaan läheiset jouluksi Norfolkiin, jossa olisi lähellä myös prinssi Williamin perhe. Joka tapauksessa seuraavat vuodet nuori perhe tulee mitä luultavimmin viettämään kiinteästi Norfolkissa, josta prinssi William pääsee helposti työhönsä Norwichin ja Cambridgen lentokentille, jossa lapset saavat kasvaa Lontoota vapaammin ja jossa koko perhe voi elää elämäänsä piilossa julkisuudelta. Varmasti houkutteleva ajatus ja vastaus herttuaparin toiveisiin, mutta toisaalta jossain vaiheessa härkää on vain otettava sarvista ja hyväksyttävä asema ja tehtävät, jotka se tuo mukanaan. Toivottavasti vuodet Anmer Hallissa eivät vie kruununperillistä liian kauas kansasta.

Embed from Getty Images
Mainokset

2 kommenttia artikkelissa “Anmer Hall – prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen uusi koti Norfolkissa

    • Norfolkin maisemat näyttivät kyllä upeilta kun googlasin. Ja tosiaan, aina kun alkaa maaseutuelämä kyllästyttää, voi vaihtaa Lontoon keskustaan. Google Mapsin mukaan matkaan menee 2,5 – 3 tuntia riippuen ruuhkasta.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.