Prinssi Carl Philipin ja Sofian hääpäivä on päätetty – kalenterit valmiiksi!

Ruotsin prinssi Carl Philip ja neiti Sofia Hellqvist sanovat toisilleen tahdon ensi kesänä, kesäkuun 13. päivänä Tukholmassa. Hovi julkisti hääpäivän, hääkirkon ja pari muuta pientä tiedonmurua tänään iltapäivällä. Lisäksi tulevasta prinssiparista julkaistiin samalla uusi kaunis kuva.

Prinssi Carl Philip ja Sofia Hellqvist julkistivat kihlauksensa kesäkuun 27. päivänä viime kesänä ja lähes tasan vuoden kuluttua 13.6.2015 tanssitaan prinssin ja hänen prinsessansa häitä Tukholmassa. Hääpäivä ei ole suuri yllätys, sillä kesäkuiset häät ovat olleet prinssin perheessä suorastaan sääntö. Kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia vihittiin 19.6.1976 ja kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel samana päivänä 34 vuotta myöhemmin eli 19.6.2010. Prinssin toinen sisar, prinsessa Madeleine ja Christopher O’Neill vihittiin puolestaan 8. kesäkuuta vuonna 2013. Tulevaisuudessa kuningasperheessä vietetään siis hääpäiviä ihan peräkanaa.

Prinssi Carl Philip paljasti muutamia päiviä sitten, että parilla on jo hääpäivä ja se on heille tärkeä ja merkityksellinen. Hovin tiedotteessa prinssi ja Sofia sanovat nyt odottavansa kovasti hääpäiväänsä keskellä kesäkuuta, jolloin Ruotsi on hyvin kaunis. Parin mukaan 13.6. on heille suuri päivä ja he odottavat sitä hyvin iloisina.

Hääpaikkaa on jonkin verran spekuloitu kihlauksen jälkeisinä kuukausina ja esiin on nostettu mm. Taalainmaa, josta Sofia on kotoisin, sekä Öölanti, jossa kuningasperheellä on rakas kesäpaikkansa. Valinta on kuitenkin osunut perinteiseen tapaan Tukholmaan ja morsiuspari vihitäänkin Kuninkaanlinnan kirkossa, jossa myös prinsessa Madeleine ja Chris vihittiin kaksi vuotta aiemmin. Varsinaista hääjuhlapaikkaa ei vielä julkistettu ja vaihtoehtoina lienevät ainakin itse Kuninkaanlinna, jossa juhlittiin kruununprinsessaparin häitä, sekä kuningasparin koti Drottningholmin linna, jossa prinsessa Madeleinen ja Chrisin hääillallinen nautittiin.

Kuninkaanlinnan kirkko Tukholma, prinssi Carl Philipin häät

(c) Alexis Daflos – Kungahuset.se

Yleisöä suuresti kiinnostava seikka, eli häiden mahdollinen televisiointi jätettiin vielä salaisuudeksi. Koska hääpaikaksi on kuitenkin valikoitunut Tukholma ja ylipäätään prinssi Carl Philip ei ole koskaan vaikuttanut yksityisyydestään yhtä tarkalta kuin esimerkiksi prinsessa Madeleine, uskallan arvata, että vihkiminen televisoidaan. Perinteiseen tapaan sen varmasti näyttää meillä Suomessa Yle, vaikka kuninkaalliset juhlallisuudet tilaisuuksia usein juontaneen Marjukka Havumäen mukaan arvioidaankin aina erikseen. Häät ovat kuitenkin häät ja esimerkiksi kruununprinsessan häät keräsivät Ylelle parhaimmillaan yli miljoona katsojaa. Kruununprinsessapari päästi tv-kamerat myös hääjuhlaansa ja yleisö saattoi kotisohvalta seurata hääkakun leikkaamista ja häävalssia, mutta luultavasti prinssin ja Sofian häät ovat prinsessa Madeleinen häiden tapaan näiltä osin yksityiset. Tässä kohtaa olisin tosin kovin mielelläni väärässä!

Koska häät ovat Tukholmassa, voidaan luultavasti odottaa muutenkin samankaltaista tilaisuutta kuin kesällä 2013 prinsessa Madeleinen hääpäivänä. Vieraslista lienee suurelta osin sama meitä kuninkaallisia kiinnostavalta osalta, eli muista kuningasperheistä kutsutaan nuorempaa kaartia, kruununperilliset ja ehkä muitakin prinssejä ja prinsessoja. Valitettavasti Alankomaiden, Belgian ja Espanjan tuoreet kuningasparit ovat ehkä liian korkea-arvoisia vieraita ja meiltä jää näkemättä kuningatar Maximan, kuningatar Mathilden ja kuningatar Letizian juhlaeleganssi. Pukukoodi on varmasti sama kuin aiemmissakin häissä, eli tiarat, iltapuvut, univormut ja kunniamerkit. Myös kansa otetaan juhlintaan mukaan ja odotettavissa on vaunuajelu pitkin Tukholman katuja.

Embed from Getty Images

Hääpäivän ja vihkikirkon lisäksi ei muita varsinaisia tietoja häistä vielä annettu. Hovin puolesta juhlista vastaa kuninkaan esikunnan päällikkö Håkan Pettersson, joka oli vastuussa myös kruununprinsessa Victorian ja prinsessa Madeleinen häiden järjestelystä. Luonnollisesti morsiuspari itse on mukana järjestelyissä, mutta aivan viimeinen sana päätöksissä kuuluu kuningas Kaarle Kustaalle.

Jäämme odottamaan lisätietoja. Missä varsinaiset juhlat vietetään, keitä on kutsuvieraslistalla, millaisen morsiuspuvun Sofia valitsee ja nähdäänkö hänellä kuninkaallisen perheen perinteinen häätiara ja -huntu? Näistä häistä kannattaa nyt ottaa kaikki ilo irti, koska jos huonosti käy, nämä voivat hyvinkin olla viimeiset näinkin julkiset kuninkaalliset häät todella moneen vuoteen!

Aiemmat postaukseni häihin liittyen voit lukea linkkien takaa:
Ei aivan etusivun uutinen: Prinssi Carl Philip kihloihin
Sofia Hellqvist matkalla Ruotsin prinsessaksi

Ruotsin prinssi Carl Philip ja Sofia Hellqvist - häät, hääpäivä, morsian, kirkko, päivämäärä

(c) Erika Gerdemark – Kungahuset.se

Mainokset

8 kommenttia artikkelissa “Prinssi Carl Philipin ja Sofian hääpäivä on päätetty – kalenterit valmiiksi!

  1. Samaa ajattelin, että menee varmasti pitkästi toistakymmentä vuotta, ennen kuin on seuraavat kuninkaalliset häät. Tai onhan meillä tuo Harry tietty vielä naittamatta!! 😀

    Tykkää

  2. Kuva on hyvä ja rento. Olen Hovikirjeenvaihtajan kanssa samaa mieltä, että erityisesti Carl Philip on onnistunut, ihan kuin olisi miehekkäämpi kuin edellisissä kuvissa. Mukavasti käsi taskussa.
    Voisihan se olla hauska kokemus ihan paikan päällä, kun niin lähellä kuitenkin ovat 🙂

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.