Herttuatar Catherine ensimmäistä kertaa virallisena osana valtiovierailua

Euroopan monarkioissa hallitsijan rooli on pääasiassa seremoniallinen, mutta silti kuningas tai kuningatar on valtionpäämies ja kun toisen valtion vastaava, oli hän sitten kuninkaallinen tai presidentti saapuu valtiovierailulle, lankeaa isännän rooli yleensä kuninkaalliselle perheelle. Singaporen presidentti saapui eilen ensimmäiselle valtiovierailulleen Isoon-Britanniaan ja seremonioissa kruunupäillä oli jälleen merkittävä rooli. Mukana oli myös toista lastaan odottava herttuatar Catherine, jota ei ole nähty julkisuudessa yli kahteen kuukauteen, eikä virallisissa valtiovierailukuvioissa koskaan. Presidentti Tanin puolisolle herttuatar totesi jo odottaneensa pääsyä ulos neljän seinän sisältä.

Valtionvierailun tarkoituksena on vahvistaa isäntämaan ja vierailevan maan suhteita. Yleensä ohjelmassa on virallisten seremonioiden lisäksi juhlaillallinen, sekä erilaisia tapaamisia isäntämaan valtiojohdon ja talouselämän edustajien kanssa. Näihin, sekä epävirallisempiin tapaamisiin osallistuu usein myös vierailevan tahon mukanaan tuoma delegaatio. Usein vieraat tutustuvat myös erilaisiin kohteisiin isäntämaassa valtioiden intressien, sekä henkilökohtaisten mieltymystensä mukaan. Jos vierailevalla valtionpäämiehellä on mukanaan puoliso, monissa maissa tälle järjestetään omaa erillistä ohjelmaa.

Iso-Britannia ottaa vastaan vuosittain yleensä kaksi valtiovierailua, joita varten kuningattaren toimisto lähettää kutsut ulkoministeriön ohjeesta. Tämän vuoden ensimmäisen valtiovierailun Isoon-Britanniaan teki Irlannin presidentti ja nyt toisena on siis vuorossa Singaporen presidentti puolisoineen. Presidentti Tony Tan Keng Yam ja vaimonsa Mary Chee Bee Kiang yöpyvät perinteiseen tapaan vierailunsa aikana Buckinghamin palatsissa, jossa järjestettiin eilen illalla myös juhlaillallinen. Joskus kuningatar Elisabet ottaa vieraansa vastaan myös Windsorin linnassa, jossa vieraat tällöin myös yöpyvät, tai Holyrood Housen palatsissa Skotlannissa.

Presidenttipari saapui Isoon-Britanniaan yksityisesti jo maanantaiaamuna ja yöpyi ensimmäisen yön Royal Garden Hotellissa Lontoossa. Tiistaina aamupäivällä virallisen valtiovierailun alkajaisiksi Cambridgen herttua William ja herttuatar Catherine toivottivat vieraat hotellissa tervetulleiksi kuningattaren puolesta ja matkustivat heidän kanssaan Horse Guards Parade -paraatikentälle, jossa ohjelmassa oli varsinainen tervetuloseremonia. Prinssi William osallistui viime vuonna Etelä-Korean presidentin valtiovierailuun, mutta herttuatar oli tänään ensimmäistä kertaa mukana valtiovierailuun liittyvässä tilaisuudessa. Herttuaparin profiilia on nostettu parin viime vuoden aikana tasaiseen tahtiin ja heille on annettu aiempaa virallisempia tehtäviä. Prinssi William on esimerkiksi hoitanut kuningattaren puolesta muutamia investituura-tilaisuuksia, joissa ansioituneille kansalaisille jaetaan erilaisia kunniamerkkejä ja kesällä herttuapari edusti kuningatarta virallisesti Belgiassa järjestetyssä Ensimmäisen maailmansodan syttymisen muistotilaisuudessa. Tervetulorooli lankesi tällä kertaa aika luonnollisesti prinssi Williamille ja herttuatar Catherinelle, sillä herttuapari tapasi presidentin vaimoineen kaksi vuotta sitten Kaakkois-Aasian kiertomatkallaan, jolloin he vierailivat myös Singaporessa. Yleensä tämän tehtävän on suorittanut Walesin prinssi Charles yhdessä Cornwallin herttuatar Camillan kanssa.

Paikalla paraatikentällä olivat odottamassa kuningatar Elisabet ja prinssi Philip. Hallitsijapari otti vieraat vastaan kuninkaallisessa paviljongissa ja virallisten esittelyjen jälkeen ohjelmassa oli kuninkaallinen tervehdys, sekä sen jälkeen Singaporen kansallishymni. Lisäksi Presidentti Tan tarkasti kunniakaartin prinssi Philipin seurassa.


Seremonian jälkeen seurue nousi hevosten vetämiin vaunuihin, jotka olivat kylmästä ja tuulisesta säästä johtuen tällä kertaa umpinaista mallia, ja matkusti pitkin The Mall -katua Buckinghamin palatsiin. Ensimmäisissä vaunuissa matkustivat kuningatar ja presidentti Tan, seuraavissa prinssi Philip yhdessä presidentin puolison kanssa ja kolmansissa vaunuissa Cambridgen herttuapari ja ministeri Grace Fu.


Palatsissa seurue nautti yksityisen lounaan ja tämän jälkeen kuningatar esitteli vierailleen varta vasten heitä varten koottua näyttelyä kuninkaalliseen kokoelmaan kuuluvista Singaporeen liittyvistä esineistä. Herttuatar Catherine ei osallistunut lounaalle, mutta prinssi William istui pöydässä ja tutustui sen jälkeen näyttelyyn yhdessä vieraiden ja isovanhempiensa kanssa. Tämänkaltainen näyttely on tyypillinen valtiovierailuille ja siinä esitellään yleensä vierailevan maan antamia lahjoja tai esineitä, jotka ovat vuosisatojen aikana muuten päätyneet kuninkaalliseen kokoelmaan.


Päivän aikana presidentin ohjelma käsitti lähinnä valtion poliittiseen johtoon liittyviä tapaamisia ja kuninkaallisen perheen seuraan presidenttipari liittyikin seuraavan kerran vasta illalla, jolloin Buckinghamin palatsissa järjestettiin heidän kunniakseen juhlaillallinen. Pukukoodi näissä tilaisuuksissa on white tie eli iltapuku ja se tarkoittaa miehillä frakkia ja naisilla pitkää iltapukua. Asuun kuuluvat myös kunniamerkit sekä tiarat. Toiveet olivat syksyn mittaan korkealla, kun ainakin nettikansa toivoi herttuatar Catherinen osallistuvan tähän tilaisuuteen ja esiintyvän vasta toisen kerran häidensä jälkeen tiarassa ja koko iltaeleganssissa, mutta valitettavasti herttuapari ei tilaisuuteen osallistunut. Paikalla olivat kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin lisäksi prinssi Andrew, prinssi Edward ja Wessexin kreivitär Sophie, sekä kuningattaren serkut Kentin herttua, prinsessa Alexandra ja Gloucesterin herttua puolisoineen. Illallisen aluksi sekä kuningatar, että vieraileva valtionpää pitävät aina puheet.


Singaporen presidenttiparin valtiovierailu on nelipäiväinen ja kuninkaallisen perheen jäseniä he tapaavat ainakin tänään keskiviikkona, kun he viettävät päivän prinssi Andrewn seurassa ja osallistuvat illalla illalliselle yhdessä Gloucesterin herttuan ja tämän puolison kanssa. Torstaiaamuna presidenttipari hyvästelee kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin virallisesti Buckinghamin palatsissa, minkä jälkeen he matkustavat Bristoliin ja hoitavat loput valtiovierailustaan ilman kuninkaallisia seuralaisia.


Tiarapettymyksestä huolimatta näimme kuitenkin herttuatar Catherinen toisenlaisessa ilta-asussa, kun tämä osallistui vielä illalla Natural History Museumissa järjestettyyn palkintogaalaan, jossa palkittiin vuoden parhaita luontokuvaajia. Herttuatar on museon suojelija ja itsekin innokas valokuvaaja. Palkintojenjakoon herttuatar osallistui yhdessä Sir David Attenboroughin kanssa. Voimakkaasta raskauspahoinvoinnista alkuraskautensa ajan kärsinyt herttuatar Catherine näytti kuitenkin tänään hyvinvoivalta ja terveeltä. Suunnilleen 12. viikolle edennyt raskauskaan ei vielä näkynyt hoikassa herttuattaressa sen kummemmin.

Aamupäivällä herttuattar Catherinen yllä nähtiin Alexander McQueenin harmaa takkimekko, sekä Jane Taylorin suunnittelema hattu, joka oli katsojille tuttu jo keväiseltä matkalta Australiaan ja Uuteen-Seelantiin. Piristävänä poikkeuksena herttuattaren hiukset oli kietaistu kauniisti kiinni. Iltatilaisuudessa taas herttuatar oli pukeutunut Jenny Packhamin vaaleansiniseen iltapukuun, jossa oli korkea halkio, sekä vaaleanpunaisiin rusettikenkiin LK Bennettiltä. Näitä kenkiä ei ole nähty julkisuudessa sitten vuoden 2011. Molemmat asut olivat minusta onnistuneita mutta valitettavasti takkimekon ruutukuviointi ei  suurimmassa osassa valokuvista erottunut kovin kauniisti, vaan harmaa kangas näytti vähän tylsältä. Toisaalta takin malli oli kaunis ja lisäksi tuo harmaa hattu oli suosikkini jo keväällä. Myös iltalook oli onnistunut. Väri ehkä oli hiukan tylsä, mutta hameen muoto upea ja nuorekas, mitä aina herttuattarelle toivon.

Advertisements

8 kommenttia artikkelissa “Herttuatar Catherine ensimmäistä kertaa virallisena osana valtiovierailua

 1. Mukavaa nähdä Catherinea edustamassa taas. 🙂 Iltapuvun väri oli mielestäni myös hieman tylsähkö, mutta upea se silti oli. Joskus toivon, että Katella olisi useammissa tilaisuuksissa hiukset kiinni. Mitä muut ajattelevat tästä? Mutta oli hiukset kiinni tai auki, Kate on hyvin kauniin näköinen. 🙂

  Tykkää

  • Mä olen kyllä ainakin 90% tilaisuuksista kiinni olevien hiusten kannalla. Katella on paksut ja hyväkuntoiset hiukset, mutta tämä kampaus on jo niin nähty. Jos hiukset on pakko pitää auki, laitettaisiinpa ne edes jotenkin muuten kuin näille ainaisille latvakiharoille. Ja tosiaan, mieluummin siis jollekin hienolle nutturalle tms kun kerran hiuksia riittää ja mitä vain saisi taitava kampaaja niistä aikaan.

   Tykkää

 2. Olen samaa mieltä hiuksista . Catherine on hyvin hauskan näköinen ja hänelle on eduksi, kun hiukset ovat kiinni. Tämä iän ikuinen hiukset auki kampaus on hiukan tylsä. Näyttävät nutturat / kietaisut ylös tekisivät terää.
  Iltapuku on hyvännäköinen, eikä todellakaan vielä huomaa raskautta.

  Tykkää

  • Katelle tosiaan sopii hiukset kiinni, olisi mukavaa nähdä niitä useammin niin. Ja kun ollaan edustustehtävissä kuitenkin, kasvoille valuvat hiukset, joita täytyy kokoajan kosketella ja korjailla, eivät minusta ole aina edes ihan asialliset.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s