Muuntautumiskykyiset kuninkaalliset jalokivet

Lapsikin sen tietää, kuningattaren ja prinsessan päässä on kruunu. Kruunu ja muut jalokivikorut ovat niin olennainen osa kuninkaallisia, että lapset kuulemma välillä pettyvät, kun kouluun saapuukiin prinsessa jakkupuvussa, eikä helmat hulmuten ja timantit kimaltaen. Myös meille aikuisille tiaroilla ja muilla arvokoruilla on merkitystä, useimmille prinsessa ja kuningatar on kuninkaallisimmillaan silloin, kun hän kantaa säihkyviä arvokoruja.

Ja arvokkaita ne tosiaan ovat. Kuningasperheiden holveissa lepää historialliselta ja muistoarvoltaan mittaamattoman arvokkaita koruja, mutta taidokas käsityö, suuret jalokivet, helmet, korumetallit ja se historia tekevät koruista kalliita myös ihan oikeassa valuutassa mitattuna. Useimmat tiarat ja merkittävimmät korut ovat peräisin kymmenien ja jopa sadan, kahden sadan vuoden takaa ja ne olivat kalliita ostoksia jo silloin. Nykypäivänä uusia tiaroita hankitaan kuninkaallisiin kokoelmiin harvoin ja kun hankitaan, ne ovat pääasiassa silti vanhoja koruja. Kun muutamia kertoja vuodessa käytettävään asusteeseen sijoittaa pienen omaisuuden, sen toivoo olevan monikäyttöinen. Siksi monet niin vanhemmista, kuin uudemmistakin tiaroista ja koruista taipuvat moneen muotoon.

Taannoin tutustuimme pohjoismaisten kuningashuoneiden perinteeseen, jossa 18 vuotta täyttävä prinsessa saa lahjaksi ensimmäisen tiaransa. Tanskan kuningatar Margareetan nuoremmat sisaret saivat molemmat lahjaksi tiaran, jonka valmistukseen käytettiin heidän äitinsä kuningatar Ingridin jalokivilippaasta löytyneitä koruja. Prinsessa Benedikten kukka-aiheinen tiara rakentui prinsessan isoäidin kuningatar Alexandrinen rintakorun ympärille ja lopputuloksena oli hyvin monikäyttöinen tiara, joka on mahdollista hajottaa kolmeen rintakoruna toimivaan osaan ja jonka keskimmäiseen osaan voi valita kulloiseenkin asuun sopivasti joko timantin, smaragdin tai helmen.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Se, että koko tiaran saa kokonaan osiin on hieman harvinaisempi ominaisuus, mutta sen sijaan hyvin monet tiarat on mahdollista irrottaa kehyksestään ja käyttää kaulakoruna. Aivan perusesimerkki tästä on Belgian kuningatar Mathilden laakeriseppeletiara, jota kuningatar on käyttänyt myös kaulakoruna.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Norjan kruununprinsessa Mette-Maritin korukokoelmaan taas kuuluu kuningatar Sonjalta saatu ametistitiara, jota on myös mahdollista käyttää kaulassa. Lisäksi tiaran kanssa samaan korusettiin kuuluu korvakorut, rintaneula, jonka voi asettaa kaulakoruun riipukseksi, sekä kaulakoru, jonka voi hajottaa kahteen osaan käsirenkaiksi.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Tiarasta kaulakoruksi ja takaisin on muokattavissa myös moni Ruotsin kuningasperheen tiaroista. Prinsessa Madeleinen suosikkitiaraksi muodostunut Modern Fringe -tiara voidaan niin ikään irrottaa kehyksestään ja kantaa kaulakoruna. Monikäyttöinen tiara on myös siinä mielessä, että vaikkei siihen tehty fyysisiä muutoksia prinsessa Madeleinen häitä varten, tiara näytti kovin erilaiselta kukkasin koristeltuna.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Joistakin tiaroista näkee heti, että niitä on mahdollista muutella ja yleensä tämä ei valitettavasti ole kehu. Ruotsin kokoelmaan kuuluvan ametistitiaran kohdalla tämä on erityisen valitettavaa. Todella suurista ja upeista ametisteista koostuva tiara oli kaulakoru, kunnes tuore kuningatar Silvia totesi sen turhan painavaksi kantaa kaulassa ja tilasi sille kehyksen. Onneksi muutos ei ole pysyvä, vaan korua voi edelleen käyttää myös kaulassa, sillä hiuksilla sen onnistuu välillä näyttää melko epäedulliselta ja epämukavalta.

Kaulakorun/tiaran lisäksi Bernadottet omistavat muitakin ametistikoruja, jotka yhdessä tiaran kanssa muodostavat korusetin. Muunneltavuutta löytyy myös niistä, sillä esimerkiksi settiin kuuluvat kaksi käsirengasta on mahdollista yhdistää kaulakoruksi, josta voi puolestaan ripustaa roikkumaan alunperin rintakoruun kuuluvan pisaranmuotoisen ametistin, kuten kuningatar Silvialla on tässä kuvassa.

Embed from Getty Images

Yleisimmin kuningatar Silvian, mutta myös perheen prinsessojen hiuksilla nähtävä yli 100 vuotta vanha Connaught-tiara taipuu myös kaulakoruksi, mutta sen näkeminen on harvinaista herkkua. Kuvan voi käydä kurkkaamassa Order of Splendor -blogissa. Tiarasta voidaan myös irrottaa renkaiden sisällä vapaasti roikkuvat timanttiriipukset, joita prinsessa Madeleine on käyttänyt useaan otteeseen kaulakoruun ripustettuina ja prinsessa Estellen ristiäisissä samat timantit koristivat prinsessa korvakoruja.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Jos puhutaan muiden kuin tiarojen muuntelusta, on pakko kääntää katseet Tanskaan, vaikka tällaisia irroitettavia kaulakorun osia löytyykin varmasti jokaisesta kuningashuoneesta. Kruununprinsessa Maryn jalokivikoelma on määrällisesti melko vaatimaton ainakin historiallisten korujen osalta, mutta kruununprinssi Frederikin isoäidiltään kuningatar Ingridiltä perimä rubiinisetti toisaalta korvaa laadussa sen, mikä määrässä uupuu. Setin merkittävin osa on upea timanteista ja rubiineista koostuva tiara, joka lainaa teemansa luonnosta ja rakentuu viinimarjatertuista ja niiden lehdistä, mutta siihen kuuluu myös huomattavan kokoinen kaulakoru, rintaneula, korvakorut, käsirengas, sormus ja hiusneuloja. Rubiinisetti on todella kaunis, mutta korut ovat niin näyttäviä, että nykypäivän prinsessalle ne ovat monissa tilaisuuksissa liikaa. Kruununprinsessa Mary onkin muokannut koruja monin pienin tavoin ja tuloksena on hyvin muuntautumiskykyinen korusarja. Tässä esimerkkinä pari versiota korvakoruista ja myöhemmin luvassa on postaus, jossa katsellaan vielä tarkemmin, miten moniin muotoihin korut ovat kruununprinsessan käsissä taipuneet. (Kyseinen postaus löytyy nyt täältä.)

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Rubiinitiaran lisäksi kruununprinsessa Maryn korukokoelmaan kuuluu toinen tiara, nimittäin prinsessan häätiara. Ensimmäiselle miniälleen, prinssi Joachimin ensimmäiselle vaimolle prinsessa Alexandralle, kuningatar Margareeta ja prinssi Henrik antoivat kuningattaren oman 18-vuotislahjatiaran häälahjaksi, mutta prinssi Frederikin avioituessa tuo avioliitto veteli jo viimeisiään ja tiara oli lähdössä pois perheestä. Kruununprinsessa Marylle hankittiinkin lahjatiara huutokaupasta ja voitaneen sanoa, että se oli melko vaatimaton. Paremman puutteessa kruununprinsessa on sitä ahkerasti käyttänyt niissä tilaisuuksissa, joihin rubiinitiara on liikaa, mutta eihän tuo tiara tosiaan silmiä hivele. Vuonna 2011 kruununprinsessa lisäsi tiaraan helmirivin, sekä helmiä myös piikkien päihin ja sai aikaan hieman näyttävämmän tiaran. Tämäkään muutos ei ole lopullinen, vaan tiaraa voi käyttää sen molemmissa versioissa. Lisäksi myös kruununprinsessan häätiara on irrotettavissa kaulakoruksi, mutta se on tässä muodossa nähty julkisuudessa vain kerran.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Tiaran helmiversio kohdassa 17:00

Tällaisia melko yksinkertaisia lisäyksiä tai vaihdoksia voi tehdä hyvin moniin tiaroihin. Esimerkiksi Ison-Britannian kuningatar Elisabetin kokoelmaan kuuluu hyvin muuntautumiskykyinen timanttitiara, joka on peräisin Venäjän keisarihovista. Suuriruhtinatar Vladimirin tiara koostuu timanttirenkaista, joiden keskiöön voidaan kiinnittää roikkumaan joko helmet tai smaragdit, ellei asu sitten vaadi pelkkiä timantteja.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Alankomaiden jalokivikokoelmassa on niin ikään kolme hyvää esimerkkiä muunneltavista tiaroista. Kuningatar Maximan häätiaranaankin käyttämä viisihaarainen tähtitiara sisältää alkuperäisessä muodossaan viisi timantein reunustettua helmeä. Vaihtoehtoisia tähtikoristeita puolestaan voi käyttää myös rintakoruina tai vaikkapa hiuskoristeina.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Samantyyppisellä muutoksella saadaan kevytrakenteinen smaragditiara muokattua helmitiaraksi. Tästä tiarasta on muuten olemassa mielenkiintoinen kuva, jossa prinsessa Beatrixin äiti, kuningatar Juliana on asettanut tiaran päähänsä ylösalaisin. Myös asettelulla saa siis suurtakin vaihtelua aikaan!

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Alankomaiden kuningashuoneella on erittäin merkittävä jalokivikokoelma ja meitä kuninkaallisista koruista kiinnostuneita on onneksi siunattu kuningatar Maximalla, jonka voi innovatiivisista ja kursailemattomista koruvalinnoista päätellen kuvitella tekevän holveihin säännöllisiä löytöretkiä. Aivan ensimmäinen tiara, joka silloisen neiti Máxima Zorreguietan hiuksilla nähtiin, oli hyvin yksinkertainen ja matala, pantamainen tiara. Tämäkin, The Antique Pearl Tiarana paremmin tunnettu tiara on kuitenkin onneksi hyvin muuntautumiskykyinen ja siitä saadaan merkittävästi näyttävämpi lisäämällä runkoon seitsemän pisaranmuotoista helmeä.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Kaikki lisäykset tiaroihin eivät siis tuota vain uudenlaista värimaailmaa tai pientä lisäkimallusta, vaan niillä voidaan muuttaa koru hyvinkin toisenlaiseksi. Norjan kuningasperhe omistaman helmi- ja timanttitiaran nimi viittaa kuningatar Maudiin, mutta valitettavasti tiara on harmillisten sattumusten seurauksena kopio. Upea ja arvokaskin se silti kuitenkin on, ja yksi suurimmista tiaroista kuningatar Sonjan kokoelmissa. Kun tarvetta on näyttävälle korulle, kuningatar käyttää tiaraa sen suuremmassa muodossa ja varsinkin nuorempi polvi taas valitsee mieluummin pienemmän version, jossa hyvin koristeellinen keskiosa on irrotettu ja tilalle on kiinnitetty kolme helmeä luomaan tasainen rivistö.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Viimeiseksi esimerkiksi muunneltavista koruista olen säästänyt mielestäni yllättävimmän. Alankomaiden prinssi Friso avioitui neiti Mabel Wisse Smitin kanssa vuonna 2004 ja tuleva prinsessa yhdisti persoonalliseen hääpukuunsa hyvin yksinkertaisen ja aika poikkeuksellisen timanttitiaran. 11 suurta timanttia on sijoitettu eräänlaiseen kolmiomuotoon niin ikään timantein koristeltuihin varsiin. Tästäkin tiarasta on olemassa toinen versio, mutta jos ette sitä valmiiksi tiedä, en usko, että arvaatte mikä se on!

Alankomaiden kokoelman yksi suurimmista ja komeimmista tiaroista, timantti- ja safiiriluomus, jota kuningatar Maxima kantoi miehensä virkaanastujaisissa! Ja jotta tiara sopisi täydellisesti postauksen teemaan, siihen kuuluva korusetti koostuu käsirenkaista, joista on ilmeisesti mahdollisuus irrottaa rintakoru, sekä kaulakoru, jonka voi puolestaan muuttaa tiaraksi.

Embed from Getty Images

2 kommenttia artikkelissa “Muuntautumiskykyiset kuninkaalliset jalokivet

  1. Taas kerran todella mielenkiintoinen postaus ja toivottu. Tiarat ovat upeita ja niiden monimuotoisuus yllättää. Tiarasta käsirenkaaksi, korvakoruiksi, kaulakoruksi, rintakoruksi , enpä tiennyt 🙂

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.