Mediapeliä kuningatar Elisabetin tapaan

Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistynyt kuningaskunta on torstaina tiukan paikan edessä, kun skotlantilaiset äänestävät siitä, jäävätkö kuningaskunnan osaksi vai irtautuvatko siitä itsenäiseksi valtioksi. Skotlantilaisten itsenäistymispyrkimyksiä ei pitkään aikaan otettu oikein vakavasti, mutta äänestyksen vääjäämättä lähestyessä eron puolesta äänestävien määrä on kuitenkin ollut merkittävässä kasvussa. Samaan aikaan kun kyllä-äänten määrä on mielipidemittauksissa kasvanut, on kasvanut myös pakokauhuinen tunnelma Britannian muissa osissa, erityisesti Englannissa. Valtionpäämiestä eli kuningatar Elisabet II:sta on huudettu apuun monen poliitikon suulla, mutta Buckinghamin palatsi on pysynyt kovana: kuningatar on puolueeton ja politiikan yläpuolella. Sunnuntaina kuningatar kuitenkin jäi juttelemaan paikallisten kanssa kirkonmenojen jälkeen ja tuli maininneeksi toivovansa skottien miettivän äänensä tarkkaan. Kyseessä oli hyvä osoitus kuningasperheen ja palatsin kyvystä ohjailla mediaa.

Perustuslaillisessa monarkiassa, jossa hallitsijalla ei kuitenkaan ole varsinaista valtaa, koko kuninkaallinen perhe pyrkii yleensä pysymään hyvin puolueettomana poliittisissa kysymyksissä. Kuninkaalliset eivät pääasiassa äänestä eivätkä tunnusta poliittista aatetta. Niinpä kuningattaren edustajat antoivat selkeäsanaisen tiedotteen, jonka mukaan kuningatar ei ota Skotlannin eroaikeisiin kantaa, hän on politiikan yläpuolella ja poliitikkojen tulisi suojella kuningatarta tällaisilta tilanteilta. Lisäksi korostettiin, että kuningatar katsoo kysymyksen kuuluvan vain skotlantilaisille itselleen.

Embed from Getty Images

Skotlannissa Balmoralin linnassa parhaillaan kesälomaansa viettävä kuningatar Elisabet näytti kuitenkin ottaneen ohjat omiin käsiinsä sunnuntaina, kun hän ja prinssi Philip osallistuivat tavalliseen tapaan jumalanpalvelukseen linnan lähellä sijaitsevassa Crathie Kirk -kirkossa. Paikalla olivat myös Walesin prinssi Charles ja Cornwallin herttuatar Camilla, prinssi Andrew ja prinssi William. Tilaisuuden jälkeen kuningatar jäi hetkeksi juttelemaan paikalle kerääntyneen yleisön kanssa ja totesi toivovansa, että ihmiset miettisivät hyvin tarkkaan tulevaisuutta ennen äänestystä. Tämä melko huoleton lause on yleisesti tulkittu tueksi ei-äänille ja kuningattaren selväksi kannanotoksi äänestykseen, vaikka hovin tiedotusosasto kiirehtikin heti selittämään lausunnon täysin puolueettomaksi ja spontaaniksi.

Mutta mistä oikeasti oli kyse? Vastasiko kuningatar vain kohteliaasta yleisön keskustelunavaukseen, vai oliko kyseessä kuitenkin täysin tietoinen kannanotto ja pelinavaus hovin puolelta?

Ensinnäkin voitaneen todeta, ettei kuningatar Elisabetilta lipsahda mitään. Yli kuusikymmenvuotinen ura on tehnyt kuningattaresta raudanlujan ammattilaisen niin median, kuin politiikankin suhteen. Yleisö ei onnistu luomaan sellaista juttuhetkeä, jonka aikana kuningatar puhuisi vahingossa ohi suunsa. Lisäksi kuningatar kyllä tuntee asemansa ja sen rajoitukset, eikä astu rajan yli epähuomiossa. Kommentti ei siis ollut vahinko, vaan varmasti harkittu.

Toisekseen tilanne, jossa kuningatar ylipäätään aiheesta pääsi keskustelemaan, oli aika keinotekoinen. Pastori Ken MacKenzien mukaan oli hyvin poikkeuksellista, että kuningatar, joka yleensä matkustaa kirkkoon autolla ja siirtyy suoraan ovelta ovelle, suuntasikin tällä kertaa kulkunsa noin 40 hengen vahvuisen väkijoukon luokse ja ryhtyi juttelemaan. Raporttien mukaan aiheeseen päästiin käytännössä kuningattaren omasta aloitteesta, kun joku vitsaili, ettei nyt oteta puheeksi äänestystä ja kuningatar totesikin siihen, että tosiaan, torstaina on tärkeä äänestys edessä. Tämän jälkeen kuningatar esitti toiveensa siitä, että ihmiset miettisivät tulevaisuutta tarkasti ennen äänensä antamista.

Miksi tiedämme tämän kaiken? Kun kuninkaallinen perhe osallistuu jumalanpalvelukseen Crathiessa, toimittajien ja valokuvaajien on ohjeiden mukaan pysyttävä 200 jaardin, eli noin 180 metrin päässä kirkosta. Tällä kertaa poliisi kuitenkin erikseen kehotti median edustajia siirtymään lähemmäksi kun kuninkaalliset olivat poistumassa kirkosta. Kuuloetäisyydeltä valokuvaajat kuvasivat kuningattaren keskustelemassa skotlantilaisten ja englantilaisten kanssa kirkon edustalla. Tämän jälkeen toimittajat saattoivat haastatella näitä ihmisiä ja kysyä suoraan, mistä he olivat monarkin kanssa keskustelleet. Kokeneen valokuvaajan Donald Stewartin mukaan edellisen kerran lehdistö kutsuttiin seuraamaan ja taltioimaan kuninkaallisen perheen poistumista kirkosta vuonna 2006, kun oli prinssi Charlesin ja herttuatar Camillan ensimmäinen hääpäivä.

Kuninkaallinen perhe saapui siis kirkkoon äänestysviikolla niin, että paikalla olivat sekä hallitsija, että kaksi seuraavaa kuningasta. Kuningatar Elisabetin rinnalla asteli kirkkoon prinssi Philip, joka oli hyvin poikkeuksellisesti pukeutunut kilttiin ja lopuksi varmistettiin, että lehdistö varmasti näki ja kuuli, kun kuningatar täysin normaalista poiketen kävi juttelemassa kansalaisten kanssa äänestyksestä. Puolueetonta ja politiikan yläpuolella. Totta tosiaan.

Eikä kannantotto minusta väärin ole. Jos kuningattaren tehtävä on yhdistää kansaa, ei hän tosiaan voi seistä sivussa täysin toimettomana. Mutta mediapeli on erikoista ja mielenkiintoista. Miksi korostaa puolueettomuutta, jos ei sitä aiota olla? Miksi kieltäytyä kommentoimasta ja kommentoida kuitenkin? Vai meneekö tämä näytelmä läpi vanhan kuningattaren arkisena jutteluna, joka kuitenkin jää takaraivoon kummittelemaan ja muistuttamaan siitä, kuinka mukavaa onkaan olla Yhdistyneen kuningaskunnan kansalainen?

6 kommenttia artikkelissa “Mediapeliä kuningatar Elisabetin tapaan

  1. Minusta Elisabetin komentti oli oikeutettu ja asiallinen, kun hänen yksi tärkeimmistä tehtävistä on kansan yhdistäminen. Skotlannin itsenäistymiseen kätkeytyy myös epäselvyyksiä (kuten IMF huomauttaa), joten maltti on kaiken a ja o. Emme vielä tiedä, mitä seurauksia Skotlannin itsenäistymisestä on. Ajautuuko se kenties talouskriisiin, mihin pankkien uhkailut voisivat viitata. Siksi on hyvä, että Elisabet kehottaa skotteja harkitsemaan. Kyseessä ei ole pikkuinen asia.

    Mitä puolueettomuuteen tulee, eihän tämä lausunto täysin puolueeton ole jos sitä tarkemmin tutkailee. Toisaalta miksi sen pitäisi ollakaan, kun Elisabetin tehtävä on kansan yhdistäminen, eikä Skotlannin itsenäistyminen tue kansan yhtenäisyyttä. Minulle kuninkaallisten puolueettomuus tarkoittaa sitä, etteivät he kannata poliittisia puolueita/aatteita julkisesti tai anna poliitikoille tyypillisiä lausuntoja (esim. ääntenkalastelu). Elisabetin kommentti on neutraali, jos sitä vertaa vaikkapa Barack Obaman tai Alexander Stubbin lausuntoihin.

    Tykkää

    • Olen samaa mieltä, kommentti sinällään on asiallinen. Ymmärrän sen ajatuksen, että kuningatar ei voi ottaa puolia osaa kansaansa ”vastaan”, mutta toisaalta kansakunnan yhtenäisyys on kuitenkin valtionpään vastuulla ja suojeltavana. Lisäksi ohje on ihan hyvä, vaikuttaa vähän siltä, että puolin ja toisin äänestäjät ovat nyt aika kierroksilla ja välttämättä ei ajatella kuin parin vuoden päähän.

      Ongelma minusta tässä oli vain se, että väitetään, ettei oteta kantaa ja sitten kuitenkin toimitaan ihan toisin. Ja vielä aika läpinäkyvästi. Monarkian jos minkä täysin symbolisena järjestelmänä tulisi olla läpinäkyvä.

      Tykkää

  2. Hyvin läpinäkyvää ja toimittu niin, että sen on annettu myös näkyä.

    En ole ihan samaa mieltä siitä, että Elisabethin kannanotto olisi neutraali,vaikka sitä verrattaisiin Obamaan ym. Tähän lausahdukseen on sisään kirjoitettu vahva viesti yhtenäisyyden toiveesta. Jos kuningatar ei olis halunnut tätä viestiä antaa hän olisi toiminut kuten ennenkin, tullut autolla ja lähtenyt ovelta, kansalaisia tapaamatta.

    Tykkää

    • Ilmaisin epäselvästi kannanottoni. Tarkoitin vain, että vaikkapa Obama sanoo suorat sanat ilman kiertelyä ja kaartelua (ja se kuuluu hänen työhönsä, sitä en lähde moittimaan). Elisabetin lausunnon voi periaatteessa tulkita miten haluaa. Joku voi nähdä siinä selkeän kannanoton Skotlannin itsenäistymistä vastaan, mutta toiselle se on vain viaton kehotus harkitsemaan tarkkaan mitä äänestää. Sen sijaan Obaman (toimikoon loppuun asti esimerkkinä) lausuntoja voi harvoin tulkita miten haluaa. Tällä viittasiin neutraaliin, vaikka se ei olekaan paras mahdollinen sana tähän yhteyteen. Neutraalilla viittasin myös siihen, ettei Elisabet aja puolueen etua tai kalastele ääniä kommentillaan.

      Tykkää

Jätä kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.