Prinssi Harry 30v. – aikuistuneen villikkoprinssin ura kuninkaallisessa perheessä

Ison-Britannian prinssi Harry täyttää tänään 30 vuotta! Juhliiko Lontoossa syntymäpäiväänsä keskenkasvuinen raikuliprinssi, joka ei ota asemaansa vakavasti vai ehkä kuitenkin sympaattinen ja karismaattinen kuninkaallisen perheen salainen ase?

Prinssi Henry Charles Albert David (Harry) syntyi Walesin prinssi Charlesin ja Walesin prinsessa Dianan toiseksi lapseksi ja prinssi Williamin pikkuveljeksi 15. syyskuuta 1984. Syntyessään prinssi oli kruununperimyksessä kolmannella sijalla.

Veljensä kanssa prinssi Harry sai hiukan kuninkaallisista perinteistä eroavan kasvatuksen, sillä hänen äitinsä prinsessa Diana piti tärkeänä, että pojat pääsivät kokemaan ihan tavallisiakin asioita. Pikkuprinssit siis vierailivat huvipuistoissa ja ravintoloissa, sekä liikkuivat muutenkin kaupungilla julkisesti. Palatsien loistolle vastapainoa toivat myös kodittomien suojat, sairalaat ja hoitokodit, joihin prinsessa vei lapsensa tutustumaan vähempiosaisten elämään. Prinssi Harryn luontainen kyky kohdata erilaiset ihmiset kumpuaa varmasti ainakin osittain juuri näistä lapsuuden kokemuksista ja samalla kylvettiin siemen myös toiveeseen yksityisyydestä ja tavallisuudesta, jotka näyttävät olevan prinssin yksityiselämää edelleen määrittäviä ominaisuuksia.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Aikuisiällä jatkunut vaihkeahko suhde lehdistön kanssa alkoi jo viimeistään prinssi Charlesin ja prinsessa Dianan avioeron aikoihin ja pahimman trauman aiheuttivat surulliset tapahtumat, jotka johtivat prinsessa Dianan kuolemaan. Nyt kolmikymppisinä kuninkaalliset veljekset tuntuvatkin painivan julkisuusongelmien kanssa jatkuvasti. Kruununperillisen veljenä prinssi Harrylle on ura valmiina monarkian palveluksessa ja odotukset suuret. Lisäksi yleisön ja median aiheuttama ristipaine on ajanut nuoren prinssin usein ahtaalle, kun iloluontoinen nuorimies on kokeillut rajojaan ja ehkä ne joskus tarkoituksellakin ylittänyt. Natsiunivormuista ja Las Vegasin reissuista prinssi Harry ei ehkä ole vanhempana ylpeä, mutta iän karttuessa myös kypsymistä on ollut havaittavissa. Tuoreessa haastattelussa prinssi totesikin kokevansa itsensä jo aika vanhaksi, mutta toisaalta uskoi, että sydämeltään hän tulee aina olemaan nuori.

Yksityiskouluista nuoren prinssin tie johti kelvollisen koulumenestyksen, mutta erinomaisten urheilusuoritusten jälkeen ensin välivuodeksi Australiaan ja Lesothoon ja sittemmin Sandhurstin sotilasakatemiaan. Armeijassa Harry Wales nimellä tunnettu prinssi on selvästi löytänyt sotavoimista mielekkään uran itselleen ja aikookin pysyä armeijan palveluksessa aina eläkeikään saakka. Apache-helikopterin ampujana prinssi suoritti myös kaksi komennusta Afganistanin sodassa, mikä oli prinssille itselleen äärimmäisen tärkeää.

Embed from Getty Images

Samalla kun prinssi William tuntuu edelleen taistelevan tulevaisuutensa kanssa, prinssi Harry näyttää hiljalleen löytäneen oman kutsumuksensa. Ura asevoimissa ja siihen yhdistetyt kuninkaalliset velvollisuudet vaikuttavat olevan tasapainossa ja prinssi käyttää runsaasti aikaansa myös hyväntekeväisyystyöhön. Jo välivuodesta tuttu Lesotho eteläisessä Afrikassa on innoittanut prinssin perustamaan hyväntekeväisyysjärjestö Sentebalen yhdessä Lesothon prinssi Seeison kanssa. Järjestön tarkoituksena on auttaa köyhän ja Aidsista kärsivän maan vähäosaisia lapsia ja nuoria.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Viime vuosina olemme nähneet prinssi Harryn entistä useammin ulkomaanvierailuilla isoäitinsä kuningatar Elisabetin nimissä ja näiden matkojen voidaan sanoa olleen menestys. Välitön ja rento prinssi on valloittanut niin paikallisten, kuin matkoja seuranneen yleisönkin sydämet. Prinssi näyttää kohtaavan ihmiset heidän iästään ja taustastaan riippumatta vaivatta ja jokin hänessä saa ihmiset vastaamaan tähän huomioon. Minne tahansa prinssi näyttääkin matkustavan, pian jo tanssitaan, urheillaan tai halataan. Harvemmin olen nähnyt virallisella vierailulla tervehdittävän yhtä lämpimästi kuin prinssin tavattua Jamaikan pääministerin Portia Simpson Millerin, jonka kanssa prinssi halasi ja poseerasi valokuvaajille käsi kädessä.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Rentoudestaan huolimatta prinssi Harry vaikuttaa osaavan myös virallisen puolen. Kun halailu ei sovi, prinssi ottaa vakavamman ilmeen ja hoitaa tehtävät arvokkaasti ja huolellisesti. Yksityiselämänsä ajoittaisista turbulensseista huolimatta prinssin virallisissa esiintymisissä ei ole moitteelle sijaa. Ammattisotilaana prinssi Harryn ohjelmaan kuuluu luonnollisesti monilla matkoilla ja vierailuilla armeijaan ja esimerkiksi sotaveteraaneihin ja kaatuneiden muistamiseen liittyvät tehtävät ja hän näyttää olevan näissä tilanteissa yhtä kotonaan kuin lasten kanssa jalkapallokentällä.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Myös hyväntekeväisyystyössä prinssi Harryn sydäntä lähellä ovat sotilaat ja sotaveteraanit. Prinssi Harryn ja Cambridgen herttuaparin yhteinen kuninkaallinen säätiö, sekä prinssin henkilökohtaiset projektit kohdistuvat usein erityisesti sodassa vammautuneiden sotilaiden auttamiseen. Lontoossa päättyi eilen Invictus Games -urheilutapahtuma, joka oli prinssin oma voimanponnistus. Paraolympialaisten tapaan näissä urheilukisoissa kilpailivat vammautuneet henkilöt, mutta tällä kertaa urheilijat olivat joko entisiä tai nykyisiä sotilaita. Kisojen aikana yleisö sai nähdä todellakin aikuistuneen prinssin, joka veti tapahtuman läpi ammattilaisen ottein.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Lisääntyneet työtehtävät kuninkaallisen perheen puolesta, sekä ammatillinen vakavoituminen ovat tuoneet entisestä villikkoprinssistä aivan uusia puolia esiin. Edelleen vapaa-ajalla lompakko saattaa baarissa kadota ja blondit vierellä vaihtua, mutta sen mitä kansalla on prinssiltä lupa odottaa, Harry kyllä suorittaa ansiokkaasti. Myös prinssi William tulevana kuninkaana voi varmasti luottaa veljensä tukeen sekä nyt, että tulevina vuosina. Valtaistuimella voi olla yksinäistä ja kun työsarkaa on paljon, luotettava ja läheinen sisarus vierellä on kultaakin kalliimpi. Väitänkin, että tulevina vuosina prinssi Harry on Ison-Britannian kuninkaallisen perheen joukkueessa luottopelaaja ja varsinainen salainen ase.

Embed from Getty Images

Viitteet:

Prinssi Harryn virallinen nettisivu, Prince Henry of Wales

Lisätietoa Invictus Games -tapahtumasta, Invictus Games

Lisätietoa Sentebale-hyväntekeväisyysjärjestöstä, Sentebale

Mainokset

4 kommenttia artikkelissa “Prinssi Harry 30v. – aikuistuneen villikkoprinssin ura kuninkaallisessa perheessä

  1. Harry on ”suosikkini” ehdottomasti. Kaksi kuvaa postauksessa kertoo paljon; kuva, jossa Harry on selin ja monet kädet haluavat koskettaa häntä, lapset! Toinen kuva, jossa Harry on polvillaan maassa keskustellessaan pyörätuolissa istuvien ihmisten kanssa. Luonteva lähestyminen, iloisuus ja rentous ja sitten se vaadittu asiallisuus, Harry on taitava sosiaalisesti.

    Onnea Harrylle!

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.