Prinsessa Ingrid Alexandra ja prinssi Sverre Magnus lepakkojahdissa ja uusissa kouluissa

Norjan hovi on julkaissut mukavan rentoja kuvia kruununprinssi Haakonin ja kruununprinsessa Mette-Maritin lapsista prinsessa Ingrid Alexandrasta ja prinssi Sverre Magnuksesta. Kuvissa 10-vuotias prinsessa ja 8-vuotias prinssi tarkastavat kruununprinssiperheen kotona Skaugumissa lepakoille asetettuja pönttöjä.

Mukavien kesäkuvien lisäksi kerrottakaan, että tuoreen tutkimuksen mukaan kruununprinssipari on kansan suosiossa. Valtiollisen NRK-televisiokanavan teettämässä kyselyssä 20% vastaajista sanoi luottavansa erittäin paljon kruununprinssipariin, 41% luottaa paljon ja vain 9% totesi luottamusta olevan vain vähän. 26% vastaajista ei ollut aiheesta mielipidettä suuntaan eikä toiseen. Tutkimustulos on linjassa aiempien kyselyiden kanssa, sillä esimerkiksi viime toukokuussa NRK:n kyselyssä 82% norjalaisista kannatti kuningasperhettä ja monarkiaa valtiomuotona.

Samalla kun NRK mittautti kruununprinssiparin suosiota, kysyttiin kansan mielipidettä myös prinsessa Ingrid Alexandran ja prinssi Sverre Magnuksen kouluasioista. Aiemmin aivan tavallisessa peruskoulussa opiskelleet lapset aloittivat nimittäin tänä syksynä yksityiskouluissa ja aihe herätti aika negatiivista keskustelua. Prinsessa Ingrid Alexandra aloitti nyt viidennen luokan Oslon kansainvälisessä koulussa, koska kruununprinssipari toivoi tulevan kuningattaren oppivan uuden koulun myötä sujuvan ja luontevan englannin kielen, joka on kiistatta tärkeä taito kruununperilliselle. Kansainvälisessä koulussa Oslon Bekkestuassa on noin 600 oppilasta ja lukuvuosi siellä maksaa noin 12 000 euroa. Koulun oppilaista noin 70% on maassa vanhempiensa työn takia. Pikkuveli siirtyi samalla Oslon montessorikouluun.

Tasa-arvoisessa ja modernissa Norjassa on pidetty arvossa kuninkaallisen perheen tapaa kouluttaa lapsensa julkisissa kouluissa ja koulunvaihdoksesta pettyneet heittelivät ilmoille jopa monarkiasta luopumista. Koko kuninkaallisen perheen merkitys kyseenalaistettiin kun näytti siltä, ettei heille enää kelvannut julkinen koulujärjestelmä ja tavalliset koulukaverit. Kruununprinssipari vakuutti kuitenkin olleensa erittäin tyytyväinen lasten entisiin kouluihin Askerin kunnassa, jossa kruununprinssiperhe asuu.

NRK:n kysely osoittaa, ettei prinsessan ja prinssin koululla ole kuitenkaan kovin suurta merkitystä norjalaisille. 25% vastaajista katsoi, että koulunvaihdos on positiivinen asia, 30% arvioi sen negatiiviseksi ja 41% ei pitänyt sitä erityisesti kumpanakaan. Vastaajista 4% ei osannut esittää minkäänlaista kantaa asiaa. Toisaalta noinkin suuri joukko negatiivisesti suhtautuvia on hovin otettava huomioon, sillä kuten koko kuninkaallisen perheen, myös kruununprinssiparin merkitys on hyvin symbolinen. Jos he vaikuttavat esimerkillään yhteiskunnan epätasa-arvoistumiseen, julkinen mielipide voi kääntyä helposti yleisemminkin negatiiviseksi.

Uusi kouluvuosi on nyt kuitenkin alkanut ja Hovikirjeenvaihtaja toivottaa kuninkaallisen perheen lapsille mukavia koulupäiviä! 🙂

Norjan kruununprinssi Haakonin ja kruununprinsessa Mette-Maritin tytär prinsessa Ingrid Alexandra ja poika prinssi Sverre-Magnus Skaugumissa

(c) Tonje Norum Svendsen – Det kongelige hoff

Norjan kruununprinssi Haakonin ja kruununprinsessa Mette-Maritin tytär prinsessa Ingrid Alexandra Skaugumissa

(c) Tonje Norum Svendsen – Det kongelige hoff

Norjan kruununprinssi Haakonin ja kruununprinsessa Mette-Maritin poika prinssi Sverre-Magnus Skaugumissa

(c) Tonje Norum Svendsen – Det kongelige hoff

Norjan kruununprinssi Haakonin ja kruununprinsessa Mette-Maritin poika prinssi Sverre-Magnus Skaugumissa

(c) Tonje Norum Svendsen – Det kongelige hoff


Viitteet:

Lisätietoa Oslon kansainvälisestä koulusta, Oslo International School

Lisätietoa Oslon montessorikoulusta, Oslo Montessoriskole

Mainokset

8 kommenttia artikkelissa “Prinsessa Ingrid Alexandra ja prinssi Sverre Magnus lepakkojahdissa ja uusissa kouluissa

 1. Esimerkkinä oleminen on haastavaa ja erittäin tärkeää systeemissä, jossa kansan mielipiteellä on merkitystä. Jos koulun vaihtoa perustellaan englanninkielen oppimisella niin uskallan epäillä, että kielenopetusta olisi saanut ilman kouunvaihtoakin yksityiseen. Täytyy myöntää, että minua on viehättänyt se kuningashuoneiden tapa, että lapset käyvät perusopintonsa tavallisissa kouluissa. Eliittikoulu, mikä maksaa 12 000 lukuvuosi ja jonne kerääntyy hyvin toimeen tulevien perheiden lapset on jo nuoresta se piiri, johon kuninkaallisten lapset ”ajautuvat” väistämättä kasvaessaan.

  Tykkää

  • Tämä on kaksipiippuinen juttu. Uskon myös, että kieliopetus on norjalaisissa kouluissa korkealla tasolla, mutta toisaalta on varmaan niinkin, että kun kieltä joutuu koko ajan käyttämään, ystävät puhuvat sitä ym. kielitaidosta tulee ihan erilainen. Haakon ja Mette-Marit taisivat toivoa, että Ingrid Alexandra oppisi jopa ajattelemaan englanniksi.

   Toisaalta tuo on aivan totta, että eliittikoulussa se ystäväpiiri muodostuu hyvin tyypilliseksi yläluokkaiseksi porukaksi. Varakkaita, perijöitä ja perijättäriä ym. ”parempaa” väkeä. Se ei ole hyvä. Eikä se tosiaan anna oikeaa viestiä kansalle.

   Tykkää

 2. Itse olen sillä puolella että oli kuninkaallinen tai ei, silti olisi esimerkillistä käydä tavallinen peruskoulu 🙂
  Toki oli Mette-Maritilta ja Haakonilta fiksu ajatus Ingridin tulevaisuutta varten, mutta mietin mitäköhän mieltä Ingrid itse on asiasta.
  Eikö lapsien pitäisi saada olla lapsia silloin kun he vielä niitä ovat ja ajatella myöhemmin tulevaisuutta…nämä ovat hankalia asioita joita todella joutuu miettimään.
  Kiintoisa blogi!

  Tykkää

  • Olen kyllä samaa mieltä sinun ja Hantan kanssa, tavallinen peruskoulu olisi varmaan ollut hyväksi. Kieliopetus tuossa on minusta ainut järkevä syy, muita en kyllä keksi ratkaisua puolustamaan. Varmasti monille kuninkaallisille on antanut todella tärkeää perspektiiviä asioihin olla siellä ihan tavallisessa koulussa.

   Tykkää

 3. Olen vähän väliä tutkaillut kuninkaallisten lasten elämää. Ei sekään niin upeaa ole vaikka siltä usein vaikuttaakin 😦
  Asturian prinsessalla on kova kuri hovissa. Pitää osata kieliä, käy yksityiskoulua, ei näe ystäviä, henkivartijat kulkevat mukana tytön leikkiessä pihalla…
  Toivottavasti Ingrid ja Sverre saavat niitä ”tavallisiakin” ystäviä kuninkaallisten lisäksi. Niitähän tarvitaan aina 🙂

  Tykkää

  • Turvallisuus lienee sellainen asia, ettei siitä vain voi joustaa, vaikka se kuinka kurjaa olisikin. Taitaa Estellenkin päiväkodin ulkopuolella päivystää aina poliisi. Silti kuninkaallisten vanhempienkin on mahdollista luoda hyvinkin normaalit olot lapsilleen juuri koulun ja kavereiden avulla.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.