Kuningatar Silvia ja prinsessa Madeleine boikotoivat Polar Music Prize -gaalaa

Tukholmassa jaettiin tiistaina Ruotsin musiikkinobeliksikin kutsuttu Polar Music Prize. Arvostettu palkinto jaetaan vuosittain kansallisuudesta riippumatta musiikin saralla huomattavasti ansioituneille muusikoille ja tänä vuonna palkinto myönnettiin erityisesti oopperatulkinnoistaan tunnetulle näytelmäohjaaja Peter Sellersille, sekä yhdelle rock-musiikin pioneereista, laulaja, kitaristi ja lauluntekijä Chuck Berrylle.

Palkintogaala on yksi vuoden merkkitapauksista Ruotsissa ja kuninkaallinen perhe osallistuu siihen itseoikeutettuina vieraina. Kuningas Kaarle Kustaa myös jakaa miljoonan kruunun palkinnon Tukholman Konserttitalossa järjestetyssä tilaisuudessa vuosittain. Tänä vuonna joukosta oli kuitenkin kaksi poissa. Kuningatar Silvia ja prinsessa Madeleine eivät ennakkotiedoista poiketen osallistuneet juhlatilaisuuteen, vaikka heidän puolisonsa kuningas Kaarle Kustaa ja Chris O’Neill paikalle saapuivatkin. Lisäksi tilaisuuteen osallistuivat kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Virallista syytä poissaololle ei etukäteen annettu, vaan hovista viitattiin lähinnä muihin tehtäviin ja hieman ihmetystä aiheuttikin kuninkaallisen naiskaksikon saapuminen palkintotilaisuuden jälkeiselle juhlaillalliselle Grand Hôtelliin Tukholman keskustassa. Keskustelussa nousi esiin Chuck Berryn menneisyyteen kuuluva vankeustuomio ja hovi antoikin aiheesta sittemmin virallisen lausunnon. Tämän mukaan päätös jäädä pois gaalasta oli kuningattarelle ja prinsessalle vaikea, sillä kuningasperhe arvostaa palkintoa ja sen monivuotista historiaa. Lisäksi Chuck Berryn ansioita musiikin saralla ei haluta kiistää. Viime hetkillä oli kuitenkin tullut kuningasperheen tietoon, että Berryn menneisyyteen kuuluu tapaus, joka on täydellisessä ristiriidassa niiden arvojen kanssa, joiden varaan kuningatar Silvia  on perustanut World Childhood -säätiön. Tästä syystä kuningatar ja säätiössä työskentelevä prinsessa Madeleine eivät katsoneet voivansa osallistua palkintotilaisuuteen.

Tapaus, johon hovi viittaa, on Chuck Berryn tammikuussa 1962 saama kolmen vuoden vankeusrangaistus rikkomuksesta Yhdysvaltain liittovaltion Mann Act -lakia vastaan. Vuodesta 1910 voimassa ollut laki kriminalisoi kaupallisessa tarkoituksessa suoritetun ihmisten kuljettamisen osavaltion tai liittovaltion rajojen yli. Pääasiassa laki pyrki ja pyrkii edelleen prostituution estämiseen. Chuck Berry sai tuomionsa kuljetettuaan 14-vuotiaan tytön osavaltiosta toiseen.

Vaikka Berry itse ei ollut paikalla vastaanottamassa palkintoaan, on hyvin ymmärrettävää, etteivät kuningatar Silvia ja prinsessa Madeleine osallistuneet tilaisuuteen. Koko vuonna 1999 perustetun Childhood -järjestön idea on suojella lapsia seksuaaliselta hyväksikäytöltä, sekä tukea niitä lapsia ja nuoria äitejä, jotka ovat sen uhriksi jo joutuneet. Expressen-lehdelle kuningatar Silvia korosti, että päätös oli perheen yhteinen ja kuningas ymmärtää päätöksen. Lisäksi kuningatar Silvia toivoi, etteivät poissaolo ja kohu ole vahingoittaneet itse palkintoa, sekä sen mainetta mutta totesi, että tämä vain yksinkertaisesti oli sellainen asia, jota hän ei voinut tehdä.


 

Viitteet:

Lisätietoa palkinnosta, sekä aiemmat palkinnonsaajat, Wikipedia ja viralliset sivut

Lisätietoa kuningatar Silvian säätiöstä, World Childhood Foundation

Mainokset

4 kommenttia artikkelissa “Kuningatar Silvia ja prinsessa Madeleine boikotoivat Polar Music Prize -gaalaa

  1. Kiitos, että kirjoitit tämän! Itselleni on ollut vähän epäselvää nämä viime päivät, että miksi he olivat poissa kun joka lähteestä tulvi erilaista tietoa.

    Tykkää

    • Totta, tietoa oli aika monenlaista. Hovi ei alunperin ollut rehellinen ja sitten joku taho olettaa jotain ja muut raportoivat sen eteenpäin totena. Eikä se ollut oikein uskottavaakaan, että Childhoodilla olisi ollut kokous/tapaaminen yhtä aikaa tällaisen tilaisuuden kanssa. Hyvä, että totuuskin kuitenkin saatiin ja ihan virallinen tiedote + kuningattaren kommentit. Tietysti boikotista tuli samalla myös isompi uutinen.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s