Elokuva-arvio: Hänen majesteettinsa rouva Brown

Hänen majesteettinsa rouva Brown (Mrs. Brown) on englantilainen draamaelokuva, joka kertoo Ison-Britannian kuningatar Viktorian (1819-1901) ja hänen skotlantilaisen palvelijansa John Brownin erityislaatuisesta suhteesta ja ystävyydestä. Elokuva on valmistunut jo vuonna 1997 mutta allekirjoittaneella oli vasta nyt ilo nähdä se. Vahvaan näyttelijätyöhön ja mielenkiintoiseen teemaan voimakkaasti nojaava elokuva on katsomisen arvoinen, vaikkei ehkä maailmanhistorian suurimpia elokuvateoksia olekaan.

Hovikirjeenvaihtaja: elokuva englannin kuningatar Victoriasta, Hänen majesteettinsa rouva BrownBBC:n ja Ecosse Filmsin tuottaman elokuvan ohjasi John Madden ja käsikirjoitti Jeremy Brock. Elokuva oli alunperin tarkoitettu vain televisioon, mutta Miramax hankki sen levitettäväkseen ja elokuvateattereissa se keräsi huikeat tuotot. Yleisömenestyksen lisäksi elokuva keräsi suosiota myös arvostelijoiden keskuudessa ja se esitettiin myös Cannesin elokuvajuhlilla. Elokuvan nimiroolia eli kuningatar Viktoriaa näytellyt tunnustettu englantilainen näyttelijä Dame Judy Dench sai roolistaan useita palkintoja kuten Golden Globen, sekä brittiläisen elokuvapalkinnon BAFTAn. Lisäksi Dench oli ehdolla parhaan naispääosan Oscariin, mutta jäi silloin ilman palkintoa. Toisessa pääroolissa nähdään skotlantilainen näyttelijä, muusikko ja koomikko Billy Connolly, jonka roolityötä arvostettiin niin ikään. Connolly ei voittanut John Brownin roolilla palkintoja, mutta oli ehdolla mm. BAFTAn saajaksi. Lisäksi elokuva palkittiin BAFTAlla parhaasta puvustuksesta, sekä ehdokkuudella parhaan elokuvan sarjassa. Maskeeraus toi elokuvalle toisen Oscar-ehdokkuuden.

Tositapahtumiin perustuva elokuva sijoittuu pääasiassa 1860-luvulle ja esittelee katsojille syvästi rakastamaansa puolisoaan prinssi Albertia surevan kuningattaren. Prinssi kuoli ennenaikaisesti lavantautiin ja kuningatar Viktoria vetäytyi viettämään suruaikaa poissa julkisuudesta. Kun suru ei näyttänyt helpottavan ja aikaa kului kuningattaren vetäytyessä lähes täysin kuoreensa, hovissa huolestuttiin. Ratkaisuksi keksittiin kutsua kuningattaren luo tämän rakkaan aviomiehen uskollinen palvelija, skotlantilainen John Brown. Uskollinen ja luotettava, mutta turhia pokkuroimaton Brown saakin kuningattareen yhteyden, mutta hovin kauhuksi asiat menevät liian pitkälle ja kuningattaren ja palvelin läheisistä väleistä aletaan levittää huhuja. Lisäksi lähes näkymättömäksi muuttunut kuningatar alkaa menettää kansansuosiotaan ja tasavaltalaisaate nostaa päätään.

Embed from Getty Images

Hänen majesteettinsa rouva Brown on hyvin perinteistä englantilaista draamaa. Se nojaa lähes täysin päärooliensa taitaviin näyttelijöihin, sekä dialogiin, jota nämä käsittelevät suvereenisti. Aina vakuuttava Judy Dench tekee hyvän roolityön kuningatar Viktoriana, mutta hieman ehkä tuntuu siltä, että palkinnot ja ehdokkuudet saivat lisäpontta siitä tosiasiasta, että Dench näytteli juuri kuningatar Viktoriaa, yhtä Englannin merkittävimmistä hallitsijoista. Palkintokategorioissa jostakin syystä sivurooliksi luokiteltu John Brown taas on Billy Connollyn roolityönä voimakas, mielenkiintoinen ja koskettava. Maailman ihanimman skottiaksentin (Hovikirjeenvaihtajan virallinen mielipide!) omaava näyttelijä kantaa lähes yksin vastuun elokuvan kiinnostavuudesta ja kantaa sen hyvin. Jos pitää Billy Connollystä, tämä elokuva kannattaa katsoa.

Vajaan kahden tunnin mittainen elokuva etenee tasaisesti ja pitää mielenkiintoa riittävästi yllä. Pääroolien lisäksi myös sivurooleissa on vakaata brittiläistä osaamista mm. Geoffrey Palmerin ja Gerard Butlerin muodossa, unohtamatta Antony Sherin omalaatuista pääministeri Benjamin Disraelia. Ajankuvana elokuva on kaunis ja sen antama kuva 1800-luvun tiukasta hovielämästä on karu. Katsojakin saattaa tuntea kuningattaren kokeman aivan uudenlaisen vapauden, jonka John Brown hänelle tarjoaa.

Jos ette siis ole vielä elokuvaa nähnyt ja sen tyylilaji on mieleinen, suosittelen. Hänen majesteettinsa rouva Brown ei tee suunnatonta vaikutusta, tai jää välttämättä mietityttämään pidemmäksi aikaa, mutta varsinkin syksyn tullen se tarjoaa kelpo elokuvaillan historian, kuninkaallisten ja erinomaisen näyttelijätyön parissa skotlannin nummilla ja upeissa linnoissa.

Tällä hetkellä elokuva kuuluu Suomen Netflixin valikoimaan ja sitä löytyy varmasti vielä myös leffavuokraamoista ja kirjastoista. Ja jos olette jo leffan nähneet, kertokaa ihmeessä mielipiteenne!


Viitteet:

Lisätietoa elokuvasta, IMDB ja Wikipedia

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.