Prinssi William palaa helikopterin ohjaamoon

Cambridgen herttua, meillä suomalaisille ehkä tutummin prinssi, William aloittaa hovin mukaan syyskuussa uudessa työpaikassa. Toisena Ison-Britannian kruununperimyksessä oleva prinssi lopetti armeijauransa vuosi sitten jättäessään työnsä ilmavoimien pelastuslentäjänä. Julkisuuteen annettiin tieto, jonka mukaan prinssi aikoi viettää eräänlaisen välivuoden, jonka aikana hän päättäisi seuraavastaan etapista urallaan. Monet odottivat ja toivoivat prinssin ottavan harteilleen kuninkaalliset työtehtävät kokopäiväisesti, toiset taas arvelivat prinssin astuvan jonkin julkisen instituution, kuten esimerkiksi ulkoministeriön, palvelukseen. Eilen tuo uusi työ sitten vihdoin julkistettiin ja media saattoi raportoida prinssin ryhtyvän lentämään. Jälleen.

 

Prinssi Williamin uudessa työssä on siis kyse lentämisestä. Mutta ei tietenkään ihan mistä tahansa lentämisestä, vaan prinssi solmii työsopimuksen Itä-Anglian alueella toimivan ambulanssihelikopteriyrityksen kanssa. Samalla prinssi Williamista muuten tulee ensimmäisen (tuleva) brittihallitsija, joka on työskennellyt yksityisen liikeyrityksen palveluksessa.

Prinssi aloittaa syyskuussa useita kuukausia kestävän koulutuksen, jonka jälkeen hän aloittaa täysipäiväisen työn ambulanssihelikopterin lentäjänä. Cambridgen ja Norwichin lentokentiltä lähtevät työlennot suuntautuvat Cambridgeshiren, Norfolkin, Suffolkin ja Bedfordshiren alueille. Prinssi Williamin työvuorot ovat samanlaiset kuin muillakin lentäjillä, sekä päivä-, että yövuoroja on peräkkäin yleensä neljä ja sitten on vuorossa kolmen päivän vapaa. Kensingtonin palatsista tosin vaakutettiin lehdistötiedotteessa, että prinssin työvuorosuunnittelussa huomioidaan tämän jatkossakin hoitamat työtehtävät kuningattaren tai tukemiensa hyväntekeväisyysjärjestöjen puolesta. Työstään prinssi nostaa normaalia palkkaa, jonka suuruudeksi on arvioitu noin 40 000 puntaa vuodessa. Raha ei kuitenkaan mene prinssin omaan taskuun (tai esimerkiksi Kensingtonin palatsin remontttikuluihin), vaan prinssi on luvannut lahjoittaa verojen ja muiden pakollisten kulujen jälkeen käteen jäävän osuuden johonkin hyväntekeväisyyskohteeseen. Ambulanssitoimintaa pyörittävän Bond Air Services -yrityksen ei ole nähty viime aikoina rekrytoivan, joten on arveltu, että työ räätälöitiin prinssille tämän omasta toivomuksesta.

Kuten Cambridgen herttuaparin kohdalla aina, keskustelu räjähti samantien joka puolella nettiä. Twitter, blogit ja uutisten kommentit huusivat kilpaa joko ylistystä kruununperillisen päätökselle, tai vaihtoehtoisesti pontta saivat jo ennestään vallalla olleet kriittiset mielipiteet prinssi Williamin työmoraalista, rahankäytöstä ja erityisesti vastuuntunnosta. Monet todella odottivat prinssin ja herttuatar Catherinen ottavan kontolleen suuremman osan kuninkaallisen perheen töistä ja astuvan esiin ns. täyspäiväisinä kuninkaallisina. Nyt näyttää siltä, että edessä on vähintään kaksi vuotta helikopterilentäjän hommia, sillä sopimus on määräaikainen. Ottaen huomioon pitkähkön lisäkoulutuksen, lienee oletettavaa, että prinssi William harkitsee vakavasti myös lisävuosia sopimuksen päätyttyä. Mutta esimerkiksi viiden vuoden kuluttua kuningatar Elisabet on jo 93-vuotias ja prinssi Philip 98-vuotias, olisiko sitä ennen jo aika päästä eläkkeelle? Luonnollisesti jälleen kerran nousi esiin myös kysymys siitä, haluaako prinssi William edes kuninkaaksi ja kuinka kauan hän voi vältellä kuninkaallista uraansa.

 

Käytännössä prinssi Williamin uusi työpaikka tietää muutoksia myös hänen perheelleen, sillä suunnitelmissa on muutto prinssin 30-vuotissyntymäpäivälahjaksi kuningattarelta saamaan Anmer Hall -kartanoon Norfolkissa. Kuningattaren Sangringhamin linnan mailla sijaitsevaa kymmenen makuuhuoneen Anmer Hallia on remontoitu keväästä asti herttuaparin maaseutuasunnoksi ja nyt se tulee toimimaan myös perheen varsinaisena asuntona. Virallisesti herttua, herttuatar ja prinssi George asuvat luonnollisesti myös Kensingtonin palatsissa Lontoossa, jossa sijaitsevaa asuntoa remontoitiin juuri noin 4,5 miljoonalla punnalla. Julkisin varoin tehty remontti on herättänyt laajaa kritiikkiä jo aiemmin ja nyt monet kyseenalaistivat sen tarpeellisuuden, kun kerran asunto jää moneksi vuodeksi kakkosasunnon asemaan.
Embed from Getty Images
Prinssi William ja herttuatar Catherine ovat hyvin tarkkoja yksityisyydestään ja toivovat lisäksi voivansa antaa pienelle prinssilleen hyvin suojatun ja tavallisen lapsuuden. Siihen Anmer Hall on varmasti omiaan, sillä yksityinen maa-alue sen ympärillä on suuri ja lisäksi esimerkiksi taloon johtava tie reititettiin uudelleen remontin yhteydessä. Lontoossa aina päivystävät paparazzitkaan eivät aivan yhtä kovasti parveile maaseudulla, vaikka kuninkaalliset superjulkkikset varmasti heidätkin vetävät paikalle.
Norfolkissa herttuatar Catherine keskittyy palatsin mukaan lähinnä olemaan äiti, mutta jatkaa samalla hyvin rajallista hyväntekeväisyystyötään ja harvahkoja virallisia esiintymisiään. Herttuattaren työmäärät ovat jatkuva kiistanaihe kuninkaallisia seuraavien keskuudessa ja nytkin keskustelu kuumentui välittömästi. Henkilökohtaisesti ymmärrän hyvin halun kasvattaa pientä lasta rauhassa, varsinkin kun edessä on työura, josta ei jäädä eläkkeelle. Toisaalta pidän kuitenkin todella valitettavana, ettei herttuapari halua hyödyntää valtavaa suosiotaan ja valjastaa sitä erilaisten hyväntekeväisyystahojen palvelukseen tätä enempää. Kuninkaallisten merkitys on kuitenkin nykypäivänä niin symbolinen, että kansansuosio on yksiselitteisesti tärkein mittari ja edellytys heidän työnsä onnistumiselle ja tuo suosio on valitettavasti kovin katoavaista, niinkuin on viime aikoina huomattu myös Cambridgen herttuaparin kohdalla.

 

Embed from Getty Images

 Jos prinssi Williamin uusi uravalinta herätti kritiikkiä, herätti se myös ylistystä. Prinssi selvästi nauttii lentämisestä ja se hänelle halutaan suoda. Lisäksi prinssi on aiemmin todennut, että ihmishenkien pelastaminen ja auttaminen ovat hänelle suuri kutsumus ja monien mielestä työ pelastuslaitoksen palveluksessa on paljon suurempi palvelus yhteiskunnalle kuin ainainen nauhojen leikkaaminen. Lisäksi prinssi William on vasta toisena kruununperimyksessä, eikä hänellä ole siis samalla tavalla selkeää asemaa kuin isällään Walesin prinssi Charlesilla. Tähän liittynee muuten myös yksi syy prinssi Williamin melko matalan profiilin elämään, prinssi Charles ja Cornwallin herttuatar Camilla ovat seuraava hallitsijapari, eivätkä he voi jatkuvasti jäädä nuorempien kuninkaallisten varjoon.

 

Olipa prinssi Williamin päätöksestä mitä mieltä tahansa, siitä voidaan olla varmaan yhtämieltä, että se oli rohkea päätös. Kehuja ja ylistystä sateli, mutta niin kyllä kritiikkiäkin. Kuninkaallisen perheen PR on kuin nuoralla tanssia ja valitettavasti viime aikoina tämä puoli on palatsista hoidettu hieman sinnepäin. Twitterissä olen ollut havaitsevinani kiristyvää tunnelmaa toimittajien keskuudessa, eikä tämäkään tapaus ollut omiaan ainakaan parantamaan median ja hovin suhteita. Sunday Mailin toimittajat Kate Mansey ja Roya Nikkhah nimittäin raportoivat prinssin tulevasta työpaikasta jo keväällä, mutta silloin palatsi väitti, ettei jutussa ollut minkäänlaista perää.

 

Mitä mieltä olette hyvät lukijat? Kannustatteko nuorta perhettä tekemään omien toiveidensa mukaan ja palvelemaan yhteiskuntaa parhaaksi katsomallaan tavalla, vai joko olisi pääasiassa julkisin varoin elävän ja suositun herttuaparin aika ottaa se seuraava askel?

Embed from Getty Images

Viitteet:

Lehdistötiedote kokonaisuudessaan, Walesin prinssin nettisivu

East Anglian Air Ambulance, nettisivu

Mainokset

2 kommenttia artikkelissa “Prinssi William palaa helikopterin ohjaamoon

  1. Ensimmäisenä mieleeni tuli kysymys, kuinka paljon kuningattarella on ollut vaikutusta päätökseen. Jos Elisabeth olisi lausunut toiveen siitä, että William olisi valinnut toisin, olisiko sitä toivetta voitu ohittaa? Myös Charles on olemassa, kuten Hovikirjeenvaihtaja kirjoittaa, sitä ei sovi unohtaa. Minusta valinta oli rohkea ja nostan sille hattua.

    Tykkää

    • Hyvä kysymys ja uskon, että aika paljon. Ei William olisi tehnyt tätä päätöstä ilman kuningattaren ja prinssi Charlesin suostumusta. Minusta olisikin korkea aika hovin antaa jonkinlainen virallinen lausunto siitä, mikä on Williamin ja Katen asema ja tehtävä, jotta epäselvyys ja kritiikkikin loppuisi.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.