Herttuatar Catherinen raskaushuolet: Vauva toiveissa? Keskenmeno? Raskaana? Tyttö? Poika? Kaksoset? Lehdet ”tietävät”

Cambridgen herttuatar Catherine on tämän hetken kiistattomasti suurin kuninkaallinen julkkis ja yksi maailman kuvatuimmista naisista. Herttuattaren vaatteet ja hiukset napsivat palstametrejä ja ilmeistä on, että mikä tahansa kauniiseen Catherineen liittyvä myy. Erityisesti lehtiä.

Erityisesti amerikkalaiset juorulehdet ovat tehneet suorastaan taidetta Cambridgen herttuattarella rahastamisesta ja mikä myisikään paremmin kuin raskaus? Prinssi Georgen yksivuotissyntymäpäivä heinäkuussa näytti ajaneen painokoneet suorastaan ylikierroksille ja kilpaa valokuva-albumien ja prinssin ihastelun kanssa otsikot huusivat jo sisarusta. Viimeisen parin kuukauden aikana lehdet ovat ”tienneet” ja meille lukijoillekin auliisti kertoneet, että herttuatar Catherine ja prinssi William yrittävät toista lasta! Ei kun siis urhea herttuatar toipuu juuri keskenmenosta! Josta huolimatta hän on edelleen raskaana! Ja odottaa poikaa! Ei kun tyttöä! Ei kun sekä poikaa, että tyttöä! Puppua, kaksoset ovat tulossa mutta ne ovat molemmat tyttöjä, eikä herttuatar malta odottaa heidän pukemistaan ihaniin, heti loppuunmyytäviin, vaatteisiin! Vai kuinka se nyt oli? No, joka tapauksessa tässä kuvassa on ihan selvästi pyöristynyt vauvamaha!!

Hovin ja lehdistön suhde on kaksisuuntainen ja pelko palatsin suututtamisesta sitoo joskus brittimedian kädet aika tehokkaasti. Silti ruodusta välillä poiketaan ja amerikkalaislehtiä taas ei näytä pidättelevän mikään. Ensimmäiset varmat tiedot herttuattaren, tai itse asiassa silloisen Kate Middleton raskaudesta tulivatkin jo ennen häitä. Esimerkiksi amerikkalainen Star väitti kannessaan jo kesäkuussa 2010 eli jo ennen parin kihlausta, että prinssi Williamin morsian oli raskaana (linkit ovat lehtien kansikuviin). Yksinoikeudella lehti pystyi kertomaan, miten Kate oli uutisen kertonut ja kuinka hovi epätoivoisesti yritti skandaalia peitellä. Jopa hääsuunnitelmat olivat nyt lehden mukaan nyt jäissä! Seuraavan vuoden huhtikuussa Star saattoi jälleen paljastaa, että morsian oli ollut pari viikkoa aiemmin häiden aikana jo raskaana ja että iloinen uutinen kerrottaisiin heti kuherruskuukauden päätyttyä.

Häiden jälkeen vauvakuume vain kasvoi ja otsikoita tipahteli tasaiseen tahtiin. Esimerkiksi heti syyskuussa tuore herttuatar oli jälleen raskaana, jos Staria oli uskominen. Tällä kertaa tulossa oli kaksoset ja lehti jopa väitti hovin vahvistaneen uutisen tytöstä ja pojasta. Selittelemättä aiempia virheellisiä otsikoitaan Star oli seuraavan vuoden lokakuussa jälleen asialla. Julkisuuteen oli juuri tullut kuvia yläosattomasta herttuattaresta, mutta nyt skandaali kääntyi iloksi, koska jälleen oli kaksoset tulossa! In Touch oli esitellyt kannessaan herttuattaren vauvamahaa jo kesäkuussa ja joulukuussa Globe paljasti, että herttuapari oli päätynyt lapsettomuushoitoihin ja Catherine vannoi olevansa äiti seuraavana vuonna.

Embed from Getty Images

Kun riittävän kauan arvailee, jossain vaiheessa osuu oikeaan. Silti taisi käydä niin, että kun hovi iloisesta uutisesta tosiaan joulukuussa 2012 ilmoitti, ei mikään lehti ollut asiaa etukäteen ”tiennyt”. Luonnollisesti virallinen uutinen pisti liikkeelle lehtijuorut nimivalinnoista, kuningattaren mielipiteistä, odottavan äidin mieliteoista ja lastenhuoneen sisustuksesta. Ja kun ensimmäinen lapsi saatiin alta pois, homma alkoi alusta. Life & Style raportoi uudesta raskaudesta kaksi kuukautta prinssi Georgen syntymän jälkeen.

Embed from Getty Images

Herttuaparin esikoisen yksivuotispäivän lähestyessä huhumylly jauhoi kiihtyvällä tahdilla. Raskautta hehkutettiin laatujulkaisujen kannessa esimerkiksi maaliskuussa, jolloin Star kertoi herttuattaren odottavan tyttöä. OK! lisäsi panoksia väittämällä tulossa olevan jälleen kerran kaksoset. Toukokuussa Life&Style oli jo hypännyt mukaan ja lehti uutisoi herttuattaren vahvistaneen raskauden virallisesti. Raskaus ei kuitenkaan ollut lehden mukaan helppo, sillä herttuatar kärsi alipainosta, mikä toki todistettiin vain kolmisen vuotta vanhalla kuvalla. Kesäkuussa OK! saatttoi kertoa prinssi Williamin vahvistaneen kaksosten olevan tyttöjä ja samaa toisti Star, jonka mukaan tällä kertaa pahoinvointikaan ei ollut ongelma. Aivan tuore elokuun Life&Style tietää kertoa, että tulossa oleva tyttö nimetään Dianaksi. Ja aivan yhtä tuore Globe kertoo keskenmenosta.

Embed from Getty Images

Puhdasta soopaa siis. Lehdillä ei selvästikään ole mitään muuta tarkoitusta, kuin saada seuraava numero myydyksi. Jutuissa ei ole totuutta edes siteeksi, vaan toimittajat ilmeisesti vetävät nämä ”uutiset” aamupalaverissa hatusta. Sitten valitaan muutama sopiva kuva tai jopa kuvankäsittelyllä avustetaan sitä vauvamahaa tulemaan esiin, suurennellaan herttuattaren työtehtävissä normaalistikin olevan pitkiä taukoja ja lisätään muutama todentuntuinen yksityiskohta tekemään jutusta mielenkiintoinen ja todentuntuinen. Ja siinä se, lehti hyllyyn ja parin kuukauden päästä voikin ottaa taas uusiksi.

Suomessa iltapäivälehdet ovat huonosta maineestaan huolimatta edes hieman siistimpiä ja yleensä juttujen takana tuntuu olevan ainakin jonkinlaista totuuspohjaa. Valitettavasti netin loputonta uutisnälkää taltutetaan kuitenkin usein käännösjutuilla ja niin me suomalaisetkin pääsemme kuulemaan sen viimeisimmän tiedon herttuatar Catherinen vatsanseudusta ja lisääntymistilanteesta. Harmillista on, että monille lähteenä olevat roskalehdet eivät ole tuttuja, eivätkä lukijat osaa kyseenalaistaa kotimaisen median uusinta ”uutista”.

Kaikki eivät luonnollisesti myöskään seuraa kuninkaallisia yhtä tiiviisti kuin me varsinaiset harrastajat, joten se yksittäinen kuva herttuatteresta käsi vatsan päällä voi sopivan jutun yhteydessä tuntua hyvältäkin todisteelta. Valitettavasti vain tuokaan ei ole mikään merkki, sillä lukemattomat ovat ne kerrat, jolloin Cambridgen herttuatar on asettanut tyypilliseen tapaansa kätensä vatsansa eteen, laukulla tai ilman, missä tahansa asussa ja missä tahansa ympäristössä. Voidaan varmaan jopa sanoa, että kyseessä on herttuattaren perusasento ainakin silloin, kun hän ei oikein tiedä minne muuallekaan kätensä asettaisi.

Embed from Getty Images

Tottakai lehtiä on myytävä ja tietyn tyyppisten lehtien lukijat haluavatkin hiukan ihmetellä, yllättyä, järkyttyä ja kauhistellakin. Otsikon on oltava iskevä, jotta kymmenien samanlaisten lehtien joukosta asiakas valitsee juuri sen oman ja kilauttaa rahansa kassaan. Otsikoista ja kansista näkee hyvin lehtien tavoitteen vastata yleisön toiveisiin. Kaksoset on aina jännempää kuin yksi lapsi, tytöt hiukan ihanampia kun heidät voi sitten pukea kuten prinsessat kuuluu, kestosuosikki eli prinsessa Diana vedetään esiin nimikeskusteluissa ja aina on hyvä olla myös hieman draamaa, ehkä kuningatar ei hyväksy raskautta? Valheellisen tiedonvälityksen lisäksi nämä lehdet ovat kuitenkin välillä jopa vastenmielisen moraalittomia. Yksi törkeimmistä otsikoista oli mielestäni syyskuulta 2011, jolloin Globe väitti herttuattaren olevan raskaana. Aiemmin herttuattaren päässä nähdystä arvesta oli keksitty aivokasvain ja lehti kehtasi kysyä kannessaan, elääkö Catherine riittävän kauan nähdäkseen lapsensa kasvavan. Tuosta on vaikea mennä enää kovin paljon alemmas.

Mutta lehdet kirjoittavat ja yleisö lukee, luonnollinen kiertokulku siis. Yksityisyyttään visusti varjeleva Cambridgen herttuapari piti kihlauksensa ja ensimmäisen raskauden omana tietonaan ja niin se varmasti menee seuraavallakin kerralla, jos lapsia on lisää tulossa. Arvaillahan aina kuitenkin voi ja kuten jo kirjoitin, joku silläkin tavoin oikeaan osuu. Mutta ennen palatsin virallista ilmoitusta ei ainakaan allekirjoittanut ryhdy herttuatteren vatsanseutua vahtimaan.

8.9.2014 Ja nyt se virallinen ilmoitus on saatu! Herttuatar Catherine odottaa toista lastaan! Lisätietoa tästä ja tästä postauksesta.

Embed from Getty Images

(Pahoittelen suurta määrää linkkejä, mutta valitettavasti lehtien kansikuvat ovat tekijänoikeuslakien alaista materiaalia, enkä voinut niitä suoraan postaukseen liittää.)

Mainokset

4 kommenttia artikkelissa “Herttuatar Catherinen raskaushuolet: Vauva toiveissa? Keskenmeno? Raskaana? Tyttö? Poika? Kaksoset? Lehdet ”tietävät”

 1. Hah,haa, mitä tekisimmekään ilman amerikkalaisia. Niin mukavan suurpiirteisiä ajallisesti ja muutenkin. Vakavasti ottaen, esimerkki siitä, että häpeilemättä voidaan jo julkisesti kirjoittaa arveluja kuolemasta, tuntuu karmealta ja vahvistaa kauhistuttavalla tavalla sitä miten yleistä riistaa kuninkaalliset voivat olla. Jälleen kerran mielenkiintoinen postaus!

  Tykkää

  • Ja ajattele, ettei tuota voi oikein edes kontrolloida mitenkään vaan on vaan siedettävä! Muistan joskus nähneeni jossakin noista lehdistä myös otsikon, jonka mukaan kuningatar oli kuolemassa aivan niillä hetkillä ja viimetöikseen järjesteli vallan siirtoa suoraan Williamille. Mitään rajoja ei ilmeisesti ole, kammottavaa.

   Tykkää

 2. Lehdet osaavat olla julmia, valitettavasti. Tästä postauksesta tuli mieleeni mutkan kautta presidenttiparimme. Itse en muista lukeneeni heistä asiattomuuksia (hyvä niin, sillä en asiattomuuksia todellakaan kaipaa). Yhdysvalloissa vastaavanlainen ei varmasti onnistuisi. Eri maiden lehdissä on eroja. Joka tapauksessa jälleen hyvä postaus! 🙂

  Tykkää

  • Totta, Niinistöstä ja Haukiosta ei ole liiemmin kirjoiteltu, eikä ainakaan mitään negatiivista (politiikka tietysti poislukien). Kuitenkin varmaan yleisöä kiinnostaisi, joten jonkinlaisesta hienotunteisuudesta täytyy olla kyse.

   Kiva, että tykkäsit 🙂

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.