Good Morning Ma’am – Kuningatar Elisabet omin silmin lähietäisyydeltä

Kuten viimeksi kerroin, vierailin tänä kesänä kaikkien kuninkaallista kiinnostuneiden luvatussa maassa, eli Isossa-Britanniassa. Päätarkoitus lomalla oli tietenkin aivan muu, mutta minkäs sitä luonnolleen mahtaa, kuninkaalliset vain tupsahtelivat eteen joka käänteessä ja mitä erilaisemmissa yhteyksissä, kuten esimerkiksi pekonipaketeissa ja postilaatikoissa. Kun sitten vastaan tuli mahdollisuus nähdä kuninkaallisen perheen jäsen ihan oikeasti livenä, en voinut vastustaa kiusausta.

(Pahoittelen, jos postauksen latautuminen kestää normaalia pidempään, kuvat ovat aika isoja.)

Matkaseuralle lupasin, ettei hommaan käytetä kokonaista lomapäivää, eikä ryhdytä mihinkään kummallisiin toimenpiteisiin, mutta mennään paikalle ja jos tuuri käy, bongataan kruunupää. Eikä muuten kuka tahansa kruunupää, vaan itse kuningatar Elisabet II! Vaikka olen jo pitkään ollut kiinnostunut monarkioista ja kuninkaallisista perheistä, en ole koskaan nähnyt kuninkaallisia kuin kuvissa. Enkä olisi varmaan nytkään vaivautunut paikalle aivan kenen tahansa vuoksi, mutta minulle kuningatar on se ikuinen ykkönen.

Päätös oli siis tehty ja suunnaksi otettiin noin 150 000 asukkaan Reading Berkshiressä, Kaakkois-Englannissa, 65 kilometrin päässä Lontoosta. Kuningatar Elisabetin oli tarkoitus avata kaupungin remontoitu ja laajennettu rautatieasema aurinkoisena heinäkuisena torstaipäivänä. Vaikka olen kuninkaallisia seurannut jo vuosia, en tiennyt miten homma käytännössä toimii. Kuinka aikaisin pitäisi olla paikalla, mistä saisi selville parhaat katselupaikat jne. Päätimme ottaa riskin ja arvioimme aikataulun perustuen vain valistuneisiin arvauksiin. Kuningattaren oli tarkoitus saapua asemalle klo 11 ja paikallisen lehden nettisivuilta löytyi karkea aikataulu kuningattaren vierailulle. Saapuminen, kierros asemalle, virallinen avajaisseremonia ja lopuksi yhteiskuva rakentajien kanssa klo 11.45.

Kuningatar Elisabet livenä: kuningatar avaamassa Readingin rautatieasemaa, (c) hovikirjeenvaihtaja.wordpress.comTarkoitus oli, että olisimme olleet paikalla tuntia ennen, eli kello kymmeneltä, mutta perinteiseen lomatyyliin saavuimme paikalle reilut 20min myöhässä. Vieraassa paikassa oli vaikea tietää, mihin kannattaisi suunnata mutta kun asemaa lähestyessämme risteyksissä alkoi osua silmiin poliisipartioita tiesimme olevamme oikeassa paikassa. Varsinaisen vahvistuksen saimme bongatessamme kaksi naista, joista vanhempi kantoi kukkakimppua. Arvasimme, että he olivat matkalla samaan paikkaan ja seurasimme heitä rautatieaseman taakse. Parkkipaikan löysimme onneksi kätevästi aivan rautatieaseman vieressä sijaitsevasta parkkitalosta.

Paikanpäällä näimme, että muitakin kiinnostuneita oli saapunut paikalle runsaasti. Aseman taakse oli aidattu alue, jonka yhdellä reunalla päivystivät tv-ryhmät ja keskelle oli pystytetty teline yhteiskuvaa varten. Innokkaat katsojat olivat vallanneet suoja-aidat jokapuolelta. Eturiviläiset olivat saapuneet paikalle jo ainakin tuntia, kahta aiemmin (lehtitietojen mukaan jotkut jo niinkin aikaisin kuin seitsemältä), mutta vielä hieman yli puolta tuntia ennen H-hetkeä pääsin niinkin lähelle aitaa, kuin parin ihmisen päähän siitä. Mitään virallista tietoa ei kuningattaren reitistä ollut, mutta koska kohdasta, johon ensimmäiseksi satuin, näki sekä valokuvauspaikkaan, että aseman ovelle, ajattelin paikan olevan ainakin yhtä hyvä kuin muutkin. Ja se osoittautuikin myöhemmin täydelliseksi!

Kuningatar Elisabet livenä: kuningatar avaamassa Readingin rautatieasemaa, (c) hovikirjeenvaihtaja.wordpress.com Kuningatar Elisabet livenä: kuningatar avaamassa Readingin rautatieasemaa, (c) hovikirjeenvaihtaja.wordpress.com Kuningatar Elisabet livenä: kuningatar avaamassa Readingin rautatieasemaa, (c) hovikirjeenvaihtaja.wordpress.comKatsojia paikalla oli varmasti satoja ja heitä tuli lisää siihen tahtiin, että pian takanani oli jo kymmeniä ihmisiä. Yleisö oli hyvin sekalaista, enemmistö oli naisia, mutta miehiäkin oli paikalla runsaasti. Ikähaarukka oli pikkulapsista vanhuksiin ja selvästi paikalla oli paljon paikallisia, ei vain turisteja. Varsinaisia superfaneja en ainakaan asujen perusteella bongannut, mutta aiheeseen sopivia t-paitoja ym. osui silmään. Aidat oli koristeltu lippunauhoin ja mainoslippuja jaettiin myös yleisölle heiluteltaviksi. Kun tulee paikalle liian myöhään, ei voi oikein valittaa näköesteistä, mutta kyllä sitä silti toivoisi, ettei eturivissä pidettäisi kovin leveälierisiä hattuja.

Kuningatar Elisabet livenä: kuningatar avaamassa Readingin rautatieasemaa, (c) hovikirjeenvaihtaja.wordpress.com Kuningatar Elisabet livenä: kuningatar avaamassa Readingin rautatieasemaa, (c) hovikirjeenvaihtaja.wordpress.com Kuningatar Elisabet livenä: kuningatar avaamassa Readingin rautatieasemaa, (c) hovikirjeenvaihtaja.wordpress.com Kuningatar Elisabet livenä: kuningatar avaamassa Readingin rautatieasemaa, (c) hovikirjeenvaihtaja.wordpress.comIhmisten väleistä oli kuitenkin mahdollista napsia kuvia (ammattilaisten ottamiin linkkejä alhaalla). Ikinä en ole noin puhtaisiin työasuihin pukeutuneita rakentajia nähnyt, oranssi oikein särki silmiä. Hyvissä ajoin jo ennen kello yhtätoista ja kuningattaren saapumista koko asemalle, rakentajat kokoontuivat kuvauspaikalle ja heidät aseteltiin tuohon telineeseen. Onneksi sentään vesipulloja jaettiin, sillä lämpötila lähenteli 30 astetta varjossa ja auringonpaahteessa yleisölläkin oli aika tukalat oltavat.

Kuningatar Elisabet livenä: kuningatar avaamassa Readingin rautatieasemaa, (c) hovikirjeenvaihtaja.wordpress.comMielenkiintoisena yksityiskohtana muuten kuvista huomaa, että eturivistä puuttuu yksi tuoli. Kuningattarelle asetettiin tuoli vasta juuri ennen kuin kuva otettiin, eikä tuoli päässyt likaantumaan tai auringossa kuumentumaan.

Kuningatar Elisabet livenä: kuningatar avaamassa Readingin rautatieasemaa, (c) hovikirjeenvaihtaja.wordpress.comPaikalla oli myös sotilassoittokunta, joka viihdytti yleisöä ja loi hiukan juhlantuntua. Ylipäätään tunnelma oli aika hauska. Ihmiset olivat hyväntuulisia, sanaharkkoja tai tuuppimista en nähnyt, vaikka tilaa oli välillä aika vähän ja kaikki halusivat nähdä tapahtumat. Huudahtelua ja innostunutta puheensorinaa herättivät kaikki pienetkin tapahtumat, kuten aseman ovien avaaminen ja poliisien astuminen esiin, tai se, kun turvamiehet ajoivat kuningattaren poistumista varten autot jo valmiiksi lähtöasemiin.

Kuningatar Elisabet livenä: kuningatar avaamassa Readingin rautatieasemaa, (c) hovikirjeenvaihtaja.wordpress.com Kuningatar Elisabet livenä: kuningatar avaamassa Readingin rautatieasemaa, (c) hovikirjeenvaihtaja.wordpress.comSpekulaatioita kuningattaren asusta heiteltiin ilmaan, arvioitiin onko kuningatar myöhässä ja saapuuko hän paikalle junalla, kuten huhu yleisön joukossa kertoi. Yhden miehen kuulin harkinneen jopa junalipun ostamista vain, jotta olisi päässyt laitureille asti ja ehkä lähemmäksi tapahtumapaikkoja. Sellainen urheilujuhlan tunnelma siis. Ja aurinko paistoi. Kuumasti.

Mutta sitten alkoi tapahtua. Muutamia minuutteja kello yhdentoista jälkeen yleisölle varattu (mutta niin sijoitettu, ettei sitä puolet katsojista edes nähnyt) iso näyttö käynnistyi ja kiljahteleva yleisö näki, kuinka kuningatar Elisabet astui junasta jossakin aseman uumenissa. Ohjelmassa oli junan vihkimistä, erinäisten ihmisten tapaamista, rakennustöihin tutustumista ja varsinainen avajaisseremonia, johon kuuluneen puheen ajaksi kuningatar istutettiin lavan etuosaan kuin koulutyttö odottamaan rangaistusta.

Kuningatar Elisabet livenä: kuningatar avaamassa Readingin rautatieasemaa, (c) hovikirjeenvaihtaja.wordpress.com Kuningatar Elisabet livenä: kuningatar avaamassa Readingin rautatieasemaa, (c) hovikirjeenvaihtaja.wordpress.comKoko tämän ajan yleisö katseli silmä tarkkana videokuvaa, yritti arvioida missä päin asemaa kuningatar milloinkin oli ja tulisiko hän pian ulos. Takanani brittirouvat totesivat, ettei kuningatar voi millään olla noin kiinnostunut rakennustöistä kun hänen majesteettinsa ohjattiin aina vain uuden infotaulun tai pienoismallin eteen. Mutta sitten koitti se odotettu hetki ja kuningatar astui liukuportaisiin. Jälleen kiljuntaa ja osoittelua, tuolla ikkunoiden takana kuningatar on tulossa!Kuningatar Elisabet livenä: kuningatar avaamassa Readingin rautatieasemaa, (c) hovikirjeenvaihtaja.wordpress.comHurjaa kurkottelua ja kameroiden heiluttelua, vilahdus vaaleansinistä ja turvamiehiä. Kuningatar asteli ovesta ulos ja yleisön eteen yhdessä rautatieaseman edustajan kanssa, turvamiehet olivat taaempana, eivätkä tunkeneet yleisön ja kuningattaren väliin. Kuningatar poimi matkalla muutamat kukkaset ja pysähtyi vaihtamaan muutaman sanan yleisössä olleiden lasten kanssa. Tässä vaiheessa huomasin, että valitsemani paikka oli täydellinen, sillä tämä oli ainoa kohta yleisörivissä, johon kuningatar otti minkäänlaista kontaktia! Kuningatar seisoi alle kahden metrin päässä minusta ja näin paikoitellen hänet aivan esteettömästi. Tilanne oli aika absurdi, siinä kuningatar seisoi ilmielävänä. Lähelläni eräs mies toivotti kuningattarelle hyvää huomenta, mutta muuten ei keskustelua syntynyt vaan kuningatar pääasiassa hymyili kohteliaasti ja sanoi muutaman sanasen lapsille. Itsekin seisoin aivan mykkänä hymyillen kuin hangon keksi. Lähietäisyydeltä kuningatar oli hyvin pienikokoinen, mutta ei mummomainen, vaan enemmän kuitenkin arvovaltainen. Itsevarma, mutta ei ylimielinen. Meikkiä oli aika runsaasti ja kuningatar olikin kovin kalpea. Jollain tavalla tuntui, että näki elävän nuken, ei ihan ihmistä. Osittain se johtuu tietenkin siitäkin, että kuningatar on jo niin instituutio, eräällä tavalla enemmän kuin ihminen.Kuningatar Elisabet livenä: kuningatar avaamassa Readingin rautatieasemaa, (c) hovikirjeenvaihtaja.wordpress.com Kuningatar Elisabet livenä: kuningatar avaamassa Readingin rautatieasemaa, (c) hovikirjeenvaihtaja.wordpress.com Kuningatar Elisabet livenä: kuningatar avaamassa Readingin rautatieasemaa, (c) hovikirjeenvaihtaja.wordpress.com Kuningatar Elisabet livenä: kuningatar avaamassa Readingin rautatieasemaa, (c) hovikirjeenvaihtaja.wordpress.com Ja sitten se oli ohi. Kuningatar jatkoi matkaa, eturivin valokuvaajat peittivät hänet näkyvistä ja kaiken maailman kunnanisät alkoivat pyöriä yleisön edessä. Yhteiskuvakin otettiin, mutta kunnollista kuvaa en saanut, vaikka yleisö pyysi pukumiehiä siirtymään syrjemmälle. Osan olemuksesta päätellen he olivat aivan yhtä innostuneita kuningattaren vierailusta kuin yleisökin.

Kuningatar Elisabet livenä: kuningatar avaamassa Readingin rautatieasemaa, (c) hovikirjeenvaihtaja.wordpress.comLopuksi vielä rakennusmiesten jo moneen kertaan harjoitellut hurraa-huudot kuningattarelle, kauniit kukkakimput pikkutytöiltä ja sitten kuningatar jo astuikin valmiina odottaneeseen tummanvihreään Range Roveriin. Ja siinä se, autonvalojen kadotessa risteyksestä iloinen yleisö purkautui hyvässä järjestyksessä paikalta.Kuningatar Elisabet livenä: kuningatar avaamassa Readingin rautatieasemaa, (c) hovikirjeenvaihtaja.wordpress.com Kuningatar Elisabet livenä: kuningatar avaamassa Readingin rautatieasemaa, (c) hovikirjeenvaihtaja.wordpress.comMiltä se sitten tuntui? No, aika jännältä. Ja hauskalta, oudolta ja mielenkiintoiselta. Kuningatar on eittämättä maailman suurimpia julkkiksia, vastaavaa en ole koskaan nähnyt livenä. Kuninkaallisharrastajana päälle tulee tietenkin vielä kerros lisämielenkiintoa, kun kuningatar on niin monista kuvista ja videoista tuttu ja hänestä on lukenut artikkeleita ja kirjoja. En ole kuninkaallisten fani, enkä ihannoi heitä millään tavalla, mutta kuningatar Elisabet on silti ehkä jotain hiukan enemmän. En tarkoita, että kuningatar on sen tärkeämpi tai parempi ihminen, kuin kuka tahansa kaduntallaaja, mutta elämänmittaista uraa, kansansuosiota ja asennetta ei voi kuin kunnioittaa. Kokemus oli hieno, en voi muuta väittää. Ja hauskaa oli, yleisön kommentit ja reaktiot naurattivat ja tilaisuudesta jäi mukavia muistoja. Olin iloinen hyvästä tuurista paikan suhteen ja siitä, ettei tätä suurempaa ponnistelua tarvittu, en olisi ollut valmis leiriytymään aidan viereen tunteja aikaisemmin. Mutta nyt kaikki osui nappiin ja onpahan tämäkin tehty, nähty kuningatar Elisabet lähes kosketusetäisyydeltä.Kuningatar Elisabet livenä: kuningatar avaamassa Readingin rautatieasemaa, (c) hovikirjeenvaihtaja.wordpress.com


Tässä vielä pari videota tilaisuudesta, ammattilaisten kuvaa tietysti:

Video (c) ITN Productions via Youtube

Video (c) BBC News via Youtube

Ja muutamia ammattilaiskuvia:

Embed from Getty Images
Embed from Getty ImagesEmbed from Getty Images
Embed from Getty Images

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images


Viitteet:

Ammattilaisten ottamia kuvia, Getty Images, Zimbio, Daily Mail, Heart.co.uk, The Telegraph (video)

Lisätietoa Readingista, Wikipedia

Lisätietoa Readingin rautatieasemasta, Wikipedia

Mainokset

8 kommenttia artikkelissa “Good Morning Ma’am – Kuningatar Elisabet omin silmin lähietäisyydeltä

 1. Vautsi! En yleensä kommentoi mihinkään blogiin tms., mutta on vain aivan pakko myöntää, että tämän ruudun takana ollaan vähän kateellisia 😉 Itse olen seurannut kuninkaallisten edesottamuksia muutaman vuoden ajan melko aktiivisesti, vaikka haluankin Suomen pysyvän tasavaltana. Vaikka kommentoinkin tänne ensimmäistä kertaa, olen seurannut blogiasi jo hyvän aikaa. Tämä on aivan mahtava, kiitos todella paljon! Toki olen lukenut muitakin blogeja, useimmissa uutisoidaan kuninkaallisten tekemisiä. Blodisi erottuu mukavasti joukosta erilaisia ilmiöitä jne. esittävänä, vähän syvempää. Kiitos! 🙂

  Tykkää

  • Kiitos kommentistasi, mukavaa, että päätit jättää sen! 🙂 Aina on kiva kuulla mielipiteitä postauksista ja blogista yleensä ja kehusi lämmittävät mieltä, kiitos paljon. On myös tosi kiva kuulla, että se mitä blogilla olen tavoitellut, toteutuu. Siis, että se täydentää omalta osaltaan blogikenttää ja voi olla mielekäs, vaikkei olekaan täynnä uusimpia kuvia. Jätä ihmeessä aina kommenttia, jos vähänkin siltä tuntuu! 🙂

   Hieno kokemus tuo Readingin reissu kyllä oli. Aika ikimuistoinen, vaikkei muuta sisältänytkään, kuin pari hetkeä aidan ja ihmisten takana. Mutta silti mielenkiintoista ja mieleenpainuvaa. 🙂

   Tykkää

  • Oli kyllä mahtavaa, kannatti kärvistellä auringossa! 😀

   Yhteiskuvat rakennusmiesten kanssa olivat kyllä hauskoja. Takanani brittirouvat arvailivat kuningattaren asun väriä ja päätyivät joko violettiin tai vaaleansiniseen juuri siksi, että asun piti sopia oransseihin työasuihin. Hauska kuva siinäkin mielessä, että yleensä näissä yhteiskuvissa on kuningattaren rinnalla sotilaita, mutta nyt miehet olivat vähän erilaisissa ”univormuissa”.

   Tykkää

 2. Loistavaa, ” yksi meistä” mukana vastaanottamassa kuningatarta ! Kivoja kuvia, joista välittyi ainutlaatuinen kokemus. Olen Amalian kanssa samaa mieltä, että blogin anti on laaja-alaisempaa, kiinnostavaa joka kerta.

  Tykkää

  • Kiitos! 🙂 Kuvat nyt ovat mitä ovat, kun väkeä oli ja aika kiirekin siinä, mutta jotain sentään. Ja tarkoituksella otin vähän yleisöstäkin ym. että näkee, millainen koko tapahtuma oli.

   Mukavaa, kun löydätte mielenkiintoista lukemista. Kirjoittelen vähän mistä mieleen juolahtaa ja on kivaa, että se muitakin kiinnostaa.

   Tykkää

 3. Minustakin aivan mahtava postaus, kuvat upeita ja hienoja! 🙂 Ollaan se täälläkin ruudun takana kateellisia, Amalia 😉 Kiitos minultakin sinulle, Hovikirjeenvaihtaja! 😀

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.