Ei ihan etusivun uutinen: Prinssi Carl Philip kihloihin

Viikko sitten perjantaina moni ruotsalainen ja ulkomaalainenkin yllättyi Ruotsin hovin uutisista: prinssi Carl Philip oli kihlannut avovaimonsa Sofia Hellqvistin. Suuri yllätys sen ei olisi pitänyt olla, sillä pari on seurustellut jo yli neljä vuotta ja asunut yhdessäkin pitkän aikaa. Julkisuudessakin prinssi ja neiti Hellqvist ovat olleet pääasiassa yhtä hymyä, eikä onnessa ole näyttänyt olevan säröjä. Sofian menneisyydessä sen sijaan on, ja aika monta leukaa loksahti auki, kun prinssi todella kosi alastonmalli/tosi-tv-julkkis/tavallinen tyttö/monarkian tuho -Sofiaa vakaana aikomuksenaan tehdä tummatukkaisesta nuoresta naisesta Ruotsin prinsessa. Täällä Hovikirjeenvaihtaja-blogissa yllätyttiin jälleen (voisi luulla, etten seuraa mitään, kun kaikki tulee yllätyksenä!), mutta positiivisesti. Onnea prinssi Carl Philip ja Sofia!

Minulla oli ilo saada käsiini ruotsalaiset iltapäivälehdet lauantailta ja päästä näkemään, miten ruotsalainen media otti uutisen vastaan. Expressen vaikutti selvästi innostuneemmalta 14 sivun ja etukannen kattavalla raportoinnillaan, kun taas Aftonbladet tyytyi pariin aukeamaan ja etusivun yläkulmaan.

Ruotsin prinssi Carl Philip ja Sofia Hellqvist kihloihin

Aftonbladet ja Expressen 28.6.2014

Aftonbladetin lauantainumeron etusivun pääuutinen oli rankka raekuuro, joka oli aiheuttanut kuuden ihmisen loukkaantumisen. Kuninkaallinen kihlajaisuutinen oli saanut tyytyä etusivun vasempaan yläkulmaan, jossa kultaisissa kehyksissä hymyilivät prinssi Carl Philip ja Sofia Hellqvist. Sydämillä koristeltu otsikko mainosti prinssin kertovan kihlauksesta omin sanoin.

Vasta sivulla 12 päästiin varsinaisesti asiaan. ”Maailman paras tyttö” -otsikon alla prinssi ja morsian suutelivat, hymyilivät ja esittelivät sormusta. Tekstissä on etusivun otsikon mukaisesti lainauksia prinssin haastattelusta ja saamme tietää mm. että vastauksen odottaminen tuntui prinssin elämän pisimmältä sekunnilta, että hän oli perinteiseen tapaan polvistunut rakkaansa eteen ja kylläpä hän olikin ollut jännittynyt! Sofiaa jutussa lainataan myös, kuulemma hän oli lehdistötilaisuuden aikaan vielä aamuisesta kosinnasta hiukan sekaisin, mutta kovasti onnellinen ja iloinen. Sofia kertoi lehdistötilaisuudessa osanneensa hiukan odottaa kosintaa lähitulevaisuudessa, mutta ajankohta oli kuitenkin ollut suuri yllätys.

Aftonbladet referoi myös kuningasparin ajatuksia. Kuningas Kaarle Kustaan mukaan hän ja kuningatar ovat hurjan iloisia ja että hän oppinut vuosien varrella tuntemaan Sofian todella mukavana ihmisenä. Kuningatar Silvian mukaan vanhemmat olivat odottaneet ja odottaneet kihlausta ja nyt kun se oli totta, olivat kovin tyytyväisiä.

Lehdistötilaisuuden jälkeen tuleva sulhanen ja tuleva morsian, sekä kuningaspari matkustivat Kuninkaanlinnasta kuningasparin kotiin Drottningholmin linnaan, jossa kihlajaisjuhlia vietettiin yhdessä Sofian vanhempien, Erik ja Marie Hellqvistin kanssa. Lehti on kuvittanut juhlatiedon pimeähköllä paparazzikuvalla, josta on kuitenkin nähtävillä iloisia ilmeitä juhlijoiden kasvoilla.

Virallisten tietojen jälkeen Aftonbladet keskittyi lähinnä taustoihin, eli prinssin ja Sofian rakkaustarinaan ja Sofian paikoin hieman kyseenalaiseen menneisyyteen. Lisäksi omilla palstoillaan pääsivät ääneen myös Aftonbladetin hovitoimittajat. Jenny Alexandersson kirjoittaa siitä, kuinka hyvä tiimi prinssi Carl Philip ja Sofia ovat. Välillä hiukan jäykkä ja jännittynyt prinssi oli Alexanderssonin mukaan lehdistötilaisuudessa ennen näkemättömän rentona ja iloisena rinnallaan karismaattinen ja viehättävä Sofia, jota kirjoituksessa verrataan jopa Ruotsin hurmanneeseen nuoreen Silvia Sommerlathiin. Jenny Alexandersson näkee parissa suurta rakkautta.

Ruotsin prinssi Carl Philip ja Sofia Hellqvist naimisiin

Aftonbladet 28.6.2014

Toinen Aftonbladetin kuninkaallisasiantuntija on aiheesta kirjojakin kirjoittanut Roger Lundgren. Jennyn tapaan myös Roger tuntuu olevan kovin ihastunut Sofiaan ja hehkuttaakin lehdessä tämän olevan rento, iloinen ja noin ylipäätään loistava. Näillä ominaisuuksilla ei Lungren voi muuta ennustaakaan kuin suurta kansansuosiota hyväntekeväisyystyötä jo jonkin aikaa tehneelle Sofialle. Rogerin harteille on lehdessä asetettu muutenkin ennustajan viitta: kesähäät vuonna 2015, kesä-heinäkuussa, mutta ei 19. päivä kuten kuningaspari ja kruununprinsessapari, luultavasti Tukholmassa ja linnankirkossa kuten prinsessa Madeleine, Sofiasta prinsessa, häiden jälkeen asumaan prinssi Bertililtä ja prinsessa Lilianilta perittyyn VIlla Solbackeniin ja lapsia, tottakai lapsia, mutta vasta häiden jälkeen. Siinä Roger Lundgrenin valistuneet arvaukset, joihin lienee aika helppo yhtyä.

Lopuksi Aftonbladet uhraa vielä hiukan palstatilaa sormukselle. Hintalapussa on kulta- ja timanttisormuksen kohdalla lukenut lehden haastatteleman asiantuntijan mukaan noin 100 000 kruunua, eli tämän päivän kurssilla vajaat 11 000 euroa. Suunnittelijana kunnostautunut prinssi on asiantuntijan mukaan varmasti ollut mukana sormuksen valmistusprosessissa.

Jos Aftonbladetin mielestä prinssin kihlaus ei ollut aivan päivän suurimpia uutisia, Expressen oli aiheesta eri mieltä. Lehden etusivua koristi lauantaiaamuna suutelukuva ja suuri otsikko, ”Suukko, prinssini”. Kihlajaisextran tärkeimmiksi kohdiksi oli valittu kosinta polvistuneena, timanttisormus ja nuorenparin tuleva koti. Uusi julkkiskin lehden kannessa tehtiin, kun Sofian äiti nostettiin omalla kuvalla ja otsikolla esiin. Positiivista suhtautumista henkivät myös lehden hoviasiantuntijan ja viihdetoimittajan lainaukset läpimurrosta ja kuningashuoneen hauskemmasta tulevaisuudesta. Itse asiassa lehden kanteen ei muita uutisia mahtunutkaan.

Sisäsivuilla Expressen uhrasi kokonaista seitsemän aukeamaa nuorelle rakkaudelle. Selkeästi reilumman palstatilan lisäksi lehti oli uhrannut myös työtunteja aiheelle enemmän, sillä vaikka käytännössä aiheet ja teemat vastasivat Aftonbladetin artikkeleita, kaikkea on Expressenissä enemmän ja paremmin. Esimerkiksi Aftonbladetin mainostama ”omin sanoin” ei ollut mitään verrattuna Expressenin versioon, jossa käytännössä oli litteroituna kysymyksiä ja vastauksia sekä kihlaparilta, että kuningasparilta kahden aukeaman verran. Erityisen paljon Aftonbladetiin verrattuna tilaa saivat kuningatar Silvian ja kuningas Kaarle Kustaan mietteet ja lukijat saivat kuulla esimerkiksi kuinka paljon itsekin vähäosaisten lasten puolesta työtä tekevä kuningatar arvostaa Sofian ponnisteluita Project Playground -hyväntekeväisyysjärjestönsä kanssa.

Ruotsin prinssi Carl Philip ja Sofia Hellqvist, kihlat

Expressen 28.6.2014

Ehkä hieman yllättävästi ensimmäinen ja suurin otsikko Expressenissä kertoi parin saavan unelmakotinsa, mutta se lienee ymmärrettävää, sillä Expressenin mukaan he saattoivat tämän uutisen ensimmäisenä paljastaa. Itseasiassa koko Expressenin kokonaisuus antaa ymmärtää, että lehti oli saanut tietää kihlauksesta ja aikoi julkaista tietonsa, mikä johti yllättävän nopealla aikataululla pidettyyn lehdistötilaisuuteen hovin puolelta.

Aftonbladetia laajemmin Expressen käsitteli myös esimerkiksi sormusta, jolle arvioitiin jopa korkeampi hinta, 150 000 kruunua. Expressenin toimittaja oli ollut myös aktiivisempana, sillä lehdellä oli lainaus prinssi Carl Philipiltä, joka kertoi osallistuneensa suunnitteluun omilla pienillä ideoillaan. Myös kihlajaisjuhlista kerrottiin, että ne olivat vain yksityinen illallinen perheen kesken, paikalla olivat vain kihlapari, kuningaspari ja Sofian vanhemmat. Kruununprinsessa Victoria ja prinsessa Madeleine olivat onnitelleet veljeään ja tämän kihlattua, mutta eivät nyt olleet päässeet paikalle. Hovin tiedottajan mukaan koko perhe kokoontuu heinäkuun 14. juhlimaan kruununprinsessan syntymäpäivää ja sittemmin hovi onkin vahvistanut, että Victoriadagen tulee olemaan Sofia Hellqvistin ensimmäinen virallinen tilaisuus kuninkaallisen perheen mukana.

Aftonbladetin tapaan Expressenin sävy oli hyvin positiivinen. Lehti oli kerännyt ihmisten onnitteluita ja viihdetoimittaja Malin Roos ylisti lämminhenkistä tiedotustilaisuutta. Prinsessa Madeleinen kuuluisa ”tihi”-video nostettiin siellä täällä tämänkertaisen kihlauksen vastakohdaksi ja kyllähän ehdottomasti eroavaisuuksia kuningasperheen lasten kihlajaisissa onkin ollut. Luonnollisesti prinsessa Madeleine ja Chris O’Neill olivat valtameren takana, mutta silti yksityisyyttään varjelevan prinsessan videoilmoitus oli erityisen koruton ja vaatimaton. Prinssi Carl Philipin ja Sofian ilmoitusta käsiteltiin paljon suurempana uutisena, sekä hovin, että ehkä mediankin puolelta.

Yhteenvetona voidaan sanoa, että molemmat iltapäivälehdet heittäytyivät kihlajaishuumaan ja nuorenparin rakkauteen mukaan niin kuin vain tabloid-lehdistö voi sen tehdä. Ylisanoja, imelyyttä ja hiukan faktaakin joukkoon ja luonnollisesti unohtaen kaikki negatiivinen, jolla samat lehdet ovat aiemmin revitelleet. Ja oikeinhan se onkin, olivathan myös kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia selvästi paikallaolollaan tehneet selväksi, että tämä kihlaus ja Sofia on otettava tosissaan ja arvostaen vastaan.

Ruotsin prinssi Carl Philip ja Sofia Hellqvist, häät

Expressen 28.6.2014

Ai niin, jos jaksaa selata Aftonbladetin läpi kokonaan, törmää vielä aivan viimeisellä sivulla Sofia Hellqvistiin. Natalia Kazmierska kirjoittaa siitä, mikä on kaikkien huulilla, Sofian elämästä ennen prinssiä. Huonot tytöt eivät voi koskaan päästä irti menneisyydestään otsikoi Kazmierska, mutta sävy ei ole tuomitseva. Lehden toimitukseen satelee kuulemma kirjeitä, joissa puretaan tuskaa prinssin väärästä valinnasta. Svensk Damtidning on Kazmierskan mukaan lähes aloittanut kampanjan, jolla Sofiaa ajetaan Norjan kruununprinsessa Mette-Maritin tielle. 28-vuotias yksinhuoltajahan pyysi häiden alla Norjan kansalta anteeksi menneisyyttään, johon kuului huumekokeiluja ja avioton lapsi. Natalia Kazmierskan mielestä Sofian ei pidä pyytää anteeksi, vaan mieluummin kertoa kokemuksistaan. Kertoa siitä, millaista on kiertää miestenlehden mallityttönä ympäri maata ja ehkä varoittaa nuoria tyttöjä alan vaaroista. Toive taitaa olla aika suuri jopa 2010-luvun monarkiassa, mutta ei siihen voi kuin yhtyä. Sofia Hellqvistillä on nyt ainutlaatuinen mahdollisuus tuoda kiiltokuvamaailmaan jotakin elämänmakuista. Pyytämättä sitä anteeksi.


Viitteet:

Aftonbladetin hoviblogit, Jenny Alexanderssonin Hovbloggen ja Roger Lundgrenin KUNGLIGT – Bakom kulissen

Mainokset

5 kommenttia artikkelissa “Ei ihan etusivun uutinen: Prinssi Carl Philip kihloihin

 1. Mukava kuulla ruotsalaisten printtimedioiden mietteitä aiheesta. Itse tunnustaudun pienoiseksi häähulluksi, jolloin tulen ilolla seuraamaan häähumua! Mielestäni kiinnostava kysymys on tuleeko Sofiasta virallisesti prinsessa vai jääkö hän Chrisin tapaan ilman titteliä? 🙂

  Tykkää

  • Sama täällä, häähullu ehdottomasti! Tai ainakin kuninkaallishäähullu. 😀 Aivan varmasti seuraan kaikki jutut aiheesta ja liimaudun telkkarin ääreen. Ruotsissa nämä vielä osataan niin hyvin. Kunnon pukukoodi, joka vaatii pitkiä pukuja ja tiaroita, ei äärimmilleen vedettyä yksityisyyttä, vaunuajeluita ym.

   Titteli on tosiaan mielenkiintoista nähdä. Henkilökohtaisesti veikkaan, että Sofiasta tulee prinsessa. Chris ei halunnut arvonimeä, mutta Sofialla ei ole sellaista uraa tai liiketoimia, jotka sen estäisivät. Madeleinen Jonaksesta piti tulla vain herttua, mutta toisaalta perinteisesti monissa maissa prinssin kanssa avioituva saa prinsessan arvonimen (vaikkei menekään toisinpäin), myös Ruotsissa näin ainakin Bertilin ja Lilianin kohdalla.

   Tykkää

  • Lisäksi Ruotsi tarvitsee prinsessan, ihan yksinkertaisesti. Estelle on liian pieni ja Madeleine on liian kaukana, Victorian tueksi tarvitaan lisää kuninkaallisia varsinkin siinä vaiheessa, kun kuningaspari ”jää eläkkeelle”. Toki kuninkaallisten töitä voi tehdä ilman prinsessan titteliäkin, mutta kyllä se vaan tuo sellaista uskottavuutta mukanaan näillä areenoilla.

   Tykkää

 2. Kiitos mielenkiintoisista referaateista ruotsalaislehdistä. Carl-Philip on aina jäänyt sisartensa varjoon, nyt oli hänen vuoronsa valloittaa otsikot Sofiansa kanssa. Onne heille!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.