Helsinki Priden hengessä – kuninkaalliset seksuaalivähemmistöjen asialla

Suomessa on tällä viikolla vietetty seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen Helsinki Pride -teemaviikkoa, joka huipentuu lauantaina Pride-kulkueeseen Helsingin kaduilla. Hovikirjeenvaihtaja tukee varauksetta Helsinki Pridea, sekä yleisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asiaa! Aiheeseen liittyen vilkaistaan hiukan kuninkaallisten suhdetta asiaan.

Kuninkaallisten keskuudessa LGBT (lesbian, gay, bisexual, transgender) -ihmiset eivät ole koskaan olleet kovin keskeinen vähemmistö. Historia tuntee muutamia esimerkiksi avoimesti homoseksuaaleja kuninkaallisia, mutta enimmäkseen asia on pidetty piilossa. Myöskään kuninkaallisten laajaan hyväntekeväisyystyöhön ei ole yleensä mahtunut kohteita, jotka keskittyisivät seksuaali- tai sukupuolivähemmistöihin, vaikka muuten erilaiset vähemmistöt tuntuvat olevan kruunupäiden suosiossa.

Esimerkiksi kuningatar Elisabet on yli 600 järjestön ja tahon suojelija, mutta joukossa ei ole yhtäkään lgbt-tahoa. Hovin mukaan kuningattaren suojelemat toimijat edustavat kaikkia hyväntekeväisyys- ja vapaaehtoistyökentän osa-alueita, mutta The Guardianin Peter Tatchellin mukaan kuningatar ei ole vallassaolonsa aikana edes julkisesti sanonut ääneen sanoja kuten homo tai lesbo, saatikka ottanut kantaa heidän asiaansa. Viime vuoden maaliskuussa uutisoitiin laajasti, kuinka kuningatar tuki julkisesti homojen oikeuksia. Kyseessä oli Kansainyhteisön asiakirja, jossa ensimmäisen kerran määriteltiin sen jäsenmaiden yhteiset arvot. Asiakirjan kohtaa, jossa vastustettiin kaikkea sukupuoleen, rotuun, väriin, uskontoon, poliittiseen vakaumukseen tai muihin syihin perustuvaa syrjintää, pidettiin merkittävänä, sillä ”muiden syiden” sanottiin viittavan juuri seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin. Kuningattaren allekirjoitus oli tottakai hyvä asia, mutta ei sitä parhaalla tahdollakaan voida pitää kovin vahvana kannanottona. Samaa voidaan sanoa viime vuoden heinäkuussa kuningattaren vahvistamasta lakimuutoksesta, joka salli samaa sukupuolta olevien henkilöiden avioliiton Englannissa ja Walesissa.

Britannian kuninkaallisessa perheessä ei nuorempikaan polvi ole sanottavammin kunnostautunut tällä saralla. Jokin aika sitten kohuotsikoita aiheutti Cambridgen herttuatar Catherinen osallistuminen serkkunsa häihin kiistanalaisessa Dorchester-hotellissa Lontoossa. Brunein sulttaanin omistama hotelliketju on joutunut useiden korkean profiilin julkkisten järjestämän boikotin kohteeksi sen jälkeen kun sulttaani hyväksyi useita radikaaleja islamilaisia lakeja, jotka muuttivat esimerkiksi homoseksuaalisuudesta annetun rangaistun kymmenen vuoden vankilatuomiosta kuolemantuomioksi kivittämällä. Herttuatar Catherinen lisäksi boikottiin eivät ole osallistuneet myöskään prinssit William ja Harry, jotka osallistuivat saman hotelliketjun järjestämään hyväntekeväisyyspoolo-otteluun. Toisaalta vastikään Uudessa-Seelannissa herttuapari osallistui prinssi Georgen kanssa Plunket-järjestön tilaisuuteen, jossa prinssin leikkikaveriksi oli valittu muiden mukana kahden isän kasvattama Isabella-tyttö.

Embed from Getty Images

Muutamat muut kuninkaalliset ovat kuitenkin ottaneet seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asian lähemmäksi sydäntään. Tärkeimpänä heistä voidaan pitää Alankomaiden kuningatar Maximaa, joka on niitä harvoja kuninkaallisia, jotka avoimesti ajavat homojen oikeuksia. Kuningatar (silloinen prinsessa) Maxima oli vuonna 2008 ensimmäinen kuninkaallinen, joka osallistui LGBT-konferenssiin ja tilaisuudessa hän allekirjoitti vetoomuksen, jossa vaadittiin homoseksuaalien täyttä hyväksymistä Alankomaissa. Miehensä valtaannousun jälkeen yksi kuningattaren aivan ensimmäisistä julkisista työtehtävistä oli osallistuminen homo- ja transfobian vastaiseen IDAHO-konferessiin Haagissa. Tilaisuudessa kuningatar vastaanotti sateenkaarikartan, joka näyttää tasa-arvoisten oikeuksien kehittymisen Euroopassa. Suomi on kartalla muuten keltaisella värillä, mikä osoittaa selvästi heikompaa tilannetta kuin Länsi-Euroopassa.

Alankomaiden kuningatar Maxima seksuaalivähemmistöjä tukevassa konferenssissa

(c) International Day Against Homophobia and Transphobia – the Global page – Facebook

Kuningatar Maximalla on ollut työssään niin kuningas Willem-Alexanderin, kuin myös anoppinsa, prinsessa Beatrixin tuki. Alankomaiden kuninkaallisessa perheessä myös kuningatar Maximan käly, prinsessa Mabel on muiden ihmisoikeusasioiden ohella aktiivinen lgbt-väen tukija.

Tuoreimpana jäsenenä seksuaalivähemmistöjä tukevien kuninkaallisten harvalukuiseen joukkoon liittyi Espanjan tuore kuningatar Letizia. Yhdessä miehensä, kuningas Felipen kanssa kuningatar oli tiistaina kutsunut El Pardo-palatsiin Espanjan homoja, lesboja, biseksuaaleja ja transihmisiä edustavien järjestöjen edustajat  tilaisuuteen, jossa oli paikalla myös monien muiden sosiaalialan järjestöjen väkeä. Kutsu on ensimmäinen virallinen tuenosoitus Espanjan kuninkaalliselta perheeltä ja selvä muutos aiempaan asenteeseen, jota osoitti mm. kuningatar Sofian vuonna 2008 antama lausunto, jonka mukaan hän vastustaa samaa sukupuolta olevien avioliittoja. Tiistaisessa tilaisuudessa edustajat olivat päässeet tapaamaan sekä kuninkaan, että kuningattaren, mutta kertoivat kuningatar Letizian viettäneen heidän seurassaan enemmän aikaa. Kuningatar oli myös korostanut lgbt-edustuksen tärkeyttä vastaanotolla ja todennut, että järjestöjen työ ansaitsee tulla paremmin tunnetuksi, sekä ylipäätään tunnustetuksi.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Kuninkaallisista ja seksuaalivähemmistöistä puhuttaessa ei voida myöskään unohtaa Ruotsin kruununprinsessa Victoriaa, joka osallistui helmikuussa 2013 QX Gaygalan-tilaisuuteen Tukholmassa. Vuosittain järjestettävässä lgbt-väen omassa gaalassa valitaan mm. vuoden homo ja juuri tämän palkinnon kruununprinsessa Victoria saapui yleisön suureksi yllätykseksi ja riemuksi luovuttamaan. Kuninkaallisen perheen ensimmäisenä jäsenenä tilaisuuteen osallistunut kruununprinsessa sai puolitoista minuuttia kestäneet hurjat suosionosoitukset ja vastalahjaksi kruununprinsessa piti koskettavan puheen, jonka jälkeen hän luovutti palkinnon kirjailija Jonas Gardellille. Kruununprinsessasta näki, ettei hän ollut paikalla vain velvollisuudesta, vaan antoi tukensa täydestä sydämestään.


Viitteet:

Lisätietoa teemaviikosta ja sen aiheista, Helsinki Pride ja HeSeta ry

Peter Tatchell, The Guardian: The Queen has turned her back on the gay community

Prinsessa Mabel Twitterissä, @MabelvanOranje

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.