Kuningas Felipen virkaanastujaiset torstaina

Espanjan kuningas Juan Carlosin ilmoitettua kuun alussa luopuvansa kruunusta, nousee valtaistuimelle prinssi Felipe. Uuden kuninkaan virkaanastujaiset järjestetään torstaina 19.6. puolenpäivän aikaan Madridissa.

Koska Espanjan perustuslaki ei lainkaan tunne hallitsijan mahdollisuutta luopua vallasta, jouduttiin lakimuutoksesta äänestämään Espanjan parlamentissa. Keskiviikkona suoritettu äänestys oli kuitenkin hyvin selvä, 299 edustajaa äänesti sen puolesta, 19 vastaan ja 23 pidättäytyi äänestämästä. Edustajainhuoneesta laki eteni senaattiin, jossa äänet jakautuivat 233 puolesta, 5 vastaan ja 20 tyhjää. Käsittelyn jälkeen kuningas Juan Carloksen täytyy vielä allekirjoittaa laki, jotta se tulee voimaan. Allekirjoittamisen jälkeen laki annetaan vielä julkisesti tiedoksi (mahdollisesti puolenyön aikaan) ja sillä hetkellä Juan Carlos lakkaa olemasta hallitsija ja Felipestä tulee kuningas. Allekirjoittaminen tapahtuu keskiviikkona kello 19.00 Suomen aikaa ja heti seuraavana päivänä, eli torstaina 19.6. järjestetään varsinaiset virkaastujaiset.

Embed from Getty Images

Espanjassa ei järjestetä kruunajaisia, vaan kuningas Felipe VI vannoo uskollisuuttaan perustuslaille samaan tapaan, kuin Alankomaiden kuningas Willem-Alexander ja Belgian kuningas Philippe vuosi sitten. Virkaanastujaisiinsa kuningas Felipe tulee pukeutumaan sotilasunivormuun.
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Kuningas Juan Carloksen virkaanastujaiset 1975

Virkaanastujaistilaisuus järjestetään kongressitalossa Madridin keskustassa ja paikalla ovat parlamentin molemmat huoneet. Tilaisuuden jälkeen kuningas Felipe ja kuningatar Letizia siirtyvät autokyydillä Madridin kuninkaalliseen palatsiin. Toisin kuin kuningas Juan Carloksen virkaanastujaisten jälkeen, tällä kertaa ei järjestetä Te Deum -kiitosmessua. Virkaanastujaisiin ei myöskään kutsuta lainkaan kuninkaallisia vieraita ulkomailta. Kuninkaallisessa palatsissa järjestetään virkaanastujaisten jälkeen virallinen juhlavastaanotto noin 2000 vieraalle ja myös sotilasparaati on suunnitteilla. Automatkallaan kuningaspari tervehtii kansalaisia Madridin katujen varsilla ja näyttäytyy myöhemmin myös palatsin parvekkeella. Kaiken kaikkiaan virkaanastujaiset ovat kuitenkin hyvin vaatimaton tapahtuma – ainakin kuninkaallisella mittapuulla, ja kovin mahtipontisia juhlallisuuksia ei kannata odottaa.

Paikalla virkaanastujaisissa tulevat olemaan kuningas Felipen lisäksi tuleva kuningatar Letizia, sekä tuoreen kuningasparin tyttäret, kruununperillinen infanta Leonor ja infanta Sofía. Heidän lisäkseen kuninkaallista perhettä edustavat kuningatar Sofia, prinssi Felipen sisar, infanta Elena ja kuningas Juan Carloksen sisaret, infanta Pilar ja infanta Margarita. Kruunusta luopuva kuningas Juan Carlos ei osallistu tilaisuuteen, sillä kuningas haluaa valokeilan olevan nyt uudessa kuninkaassa. Poissa tulevat olemaan myös prinssi Felipen toinen sisar, infanta Cristina, sekä hänen miehensä Iñaki Urdangarin, heihin kohdistuneiden rikosepäilyjen vuoksi.

Espanjalaiset eivät ottaneet uutista vallanvaihdosta vastaan aivan rauhallisesti, vaan maassa puhkesi useita mielenosoituksia, joissa vaadittiin valtiomuodon muuttamista ja monarkiasta luopumista. Vallanvaihtoseremoniaa varten onkin suunnitteilla nyt ennennäkemättömän laajat turvatoimet ja jopa 5000 poliisia ja sotilasta on valmiina turvaamaan tilaisuuteen osallistuvien, sekä kansalaisten turvallisuutta. Turvallisuusuhkien vuoksi on mahdollista, ettei tuore kuningaspari voi matkustaa virkaanastujaistilaisuuteen ja sen jälkeen takaisin palatsiin avoautolla, kuten prinssi Felipe on toivonut.

Embed from Getty Images

Vaikka vallanvaihto ja monarkia ylipäätään on herättänyt Espanjassa runsaasti keskustelua ja vastustusta, odotetaan uutta kuningasta myös innolla. Madridissa on mm. siivottu ja koristeltu katuja, sekä kuninkaallisen palatsin edustaa. Paikallisille yrittäjille on jaettu tulevan kunigasparin kuvia ja heidän toivotaan koristelevan liikkeidensä julkisivut. Myös ylimääräisiä vuoroja sekä uudelleenreitityksiä julkiseen liikenteeseen suunnitellaan, sillä kansalaisten ja turistien odotetaan ryntäävän kaduille katsomaan uutta ja vanhaa kuningasparia. Torstai-aamupäivälle on tällä hetkellä luvassa noin 25 asteen lämpötilaa ja puolipilvistä säätä.

Embed from Getty Images

Myös erilaiset matkamuistoyritykset painavat pitkää päivää saadakseen myyntiin runsaasti muistoesineitä kuten tarroja, avaimenperiä ja t-paitoja.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Tämänhetkisten tietojen mukaan Yle ei televisioi Espanjan vallanvaihtoa. Livekuvaa tulee kuitenkin varmasti olemaan laajalti nähtävissä eri sivustoilla. Esimerkiksi RTVE.es esittää tilaisuuden suorana.

Virkaanastujaispäivän 19.6. ohjelma (Suomen aikaa):

10.30 Kuningas Juan Carlos siirtää armeijan ylipäällikkyyden kuningas Felipelle.

11.00 Kuningas Felipe ja kuningatar Letizia, sekä heidän tyttärensä Asturian ruhtinatar Leonor ja infanta Sofía lähtevät Zarzuela-palatsista kohti kongressitaloa.

11.30 Kuningasperhe saapuu kongressitalolle. Ohjelma alkaa asevoimien kunnianosoituksilla ja sen jälkeen alkaa varsinainen virkaanastujaistilaisuus. Lopuksi kuningas Felipe pitää puheen ja kuninkaallinen perhe seuraa sotilasparaatia.

12.30 Kuningasperhe siirtyy kuninkaalliseen palatsiin ja tervehtii kansaa myöhemmin parvekkeelta.

14.00 Vastaanotto ja juhlalounas kuninkaallisessa palatsissa

Virkaanastujaisten alla Espanjan hovi julkaisi vielä kaksi ennennäkemätöntä kuvaa prinssi Felipestä tyttärineen. Kuvat on otettu kesällä 2012.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.