Britannian kuninkaallinen perhe Sukkanauharitarikunnan juhlajumalanpalveluksessa

Brittiläisten ritarikuntien joukossa vanhin, tärkein ja arvokkain on Sukkanauharitarikunta, jonka perusti Englannin kuningas Edward III jo 1340-luvulla. Ritarikuntaan kuuluu kerrallaan hallitsija, sekä 25 ritaria, jotka ovat ansioituneet julkisessa virassa tai kansakunnan palveluksessa. Myös palvelukset hallitsijalle henkilökohtaisesti voidaan palkita jäsenyydellä. Ritarikunnan suojeluspyhimys on Englannin ja sotilaiden suojeluspyhimys Pyhä Yrjö ja ritarikunnan hengellinen koti on Windsorin linnan Pyhän Yrjön kappeli, jossa järjestetään vuosittain myös ritarikunnan juhlajumalanpalvelus.

Embed from Getty Images

Ritarikunnat nimetään usein ylväiden asioiden mukaan, kuten esimerkiksi alankomaalainen Kultaisen taljan ritarikunta, ruotsalainen Pohjantähden ritarikunta tai tanskalainen Elefanttiritarikunta, mutta kuningas Edward päätti ottaa ritarikunnalleen nimen asusteelta. Nimen alkuperästä on olemassa erilaisia teorioita, joissa esiintyvät mm. sukkanauhoin varustautuneet ristiretkeläiset, Ranskan kruunun tavoittelijat ja runoilijat, mutta henkilökohtainen suosikkini on tarina, jossa kuningas Edward osallistui tanssiaisiin Pohjois-Ranskassa sijaitsevassa Calaisin kaupungissa. Kerrotaan, että kun Salisburyn herttuatar heittäytyi tanssin pyörteisiin, hänen sukkanauhansa lipsahti hänen jalastaan tanssilattialle. Hoviväen hihittäessä kuningas toimi herrasmiesmäisesti poimien kovan onnen sukkanauhan ja palauttaen sen herttuattarelle tai, toisen version mukaan sitoen sen omaan jalkaansa, ja todeten samalla ’Honi soit qui mal y pense’, vapaasti kääntäen ’Hävetköön hän, joka pahaa ajattelee’. Tuli nimi mistä tahansa, ritarikunnan virallisiin arvomerkkeihin kuuluu sukkanauha ja sen virallinen motto on juuri tuo ranskankielinen lausahdus.

Jäsenet sukkanauharitarikuntaan valitsee kuningatar Elisabet henkilökohtaisesti. Ritarikuntaan voi kuulua yhtäaikaa vain 25 varsinaista ritaria. Heidän lisäkseen ritarikuntaan kuuluu kuninkaallisen perheen jäseniä niin sanottuina kuninkaallisina ritareina. Tähän ryhmään kuuluvat kuningatar Elisabetin puoliso prinssi Philip ja heidän poikansa prinssit Charles, Andrew ja Edward. Lisäksi kuningattaren serkut, Kentin herttua ja Gloucesterin herttua ovat ritarikunnan jäseniä. Kuninkaallisen perheen naisia edustavat kuningattaren tytär prinsessa Anne, sekä serkku prinsessa Alexandra. Alusta alkaen ritarikunnan jäseniksi on otettu myös naisia, mutta heidän nimikkeensä on ollut erityinen ’Lady of the Order’. Tämä tapa katkesi vuosien saatossa joksikin aikaa, mutta kuningatar Elisabetin äiti, isoäiti ja isoisoäiti olivat kaikki ritarikunnan jäseniä. Vuodesta 1987 saakka ritarikuntaan on otettu naisia myös varsinaisiksi jäseniksi.

Kuningas Edward V ja kuningatar Mary vuonna 1937.

Embed from Getty Images

Kuningas Yrjö VI ja kuningatar Elisabet (myöhemmin Kuningataräiti) vuonna 1948.

Embed from Getty Images

Ison-Britannian entinen pääministeri Margaret Thatcher vuonna 2010.

Embed from Getty Images

Uusia ritareita nimitetään ritarikuntaan vain kun tilaa tulee jäsenen kuoleman seurauksena. Kuninkaallisia ritareita on nimitetty kuitenkin muutenkin, lähinnä kun prinssit ovat tulleet sopivaan ikään tai kun heidän ansionsa on katsottu riittäviksi. Walesin prinssi Charles pääsi ritarikunnan jäseneksi 1968 ja hänen poikansa prinssi William 2008.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Sukkanauharitarikuntaan on mahdollista ottaa myös ulkomaalaisia jäseniä. Tällä hetkellä jäseninä ovat Luxemburgin entinen suurherttua Jean, Tanskan kuningatar Margareeta II, Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa, Espanjan kuningas Juan Carlos I, Alankomaiden prinsessa (ex-kuningatar) Beatrix, Japanin keisari Akihito ja Norjan kuningas Harald V. Keisari Akihitoa ja kuningas Kaarle Kustaata lukuunottamatta monarkit osallistuivat ritarikunnan juhlajumalanpalvelukseen vuonna 2002.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Juhlajumalanpalvelusta varten ritarikunnan jäsenet kokoontuvat Berkshiren läänissä sijaitsevaan Windsorin linnaan, jonka kappelissa tilaisuus järjestetään. Seremonian aluksi kuningatar nimittää mahdolliset uudet jäsenet linnan valtaistuinsalissa, minkä jälkeen vieraat nauttivat lounaan. Tällä kertaa uusiksi jäseniksi otettiin Englannin pankissa uraa tehnyt Mervyn King ja tiedustelupalvelu MI5:n ex-johtaja Eliza Manningham-Buller. Lounaan jälkeen  juhla-asuun pukeutuneet ja arvomerkkejään kantavat ritarit siirtyvät kävellen Pyhän Yrjön kappeliin, jossa on vuorossa lyhyt jumalanpalvelus. Kappelia koristavat ritareiden liput, kypärät, miekat ja nimikyltit.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Tilaisuuden lopuksi kuningatar ja ritarit poistuvat kappelista sen läntisestä ovesta ja palaavat vaunukyydillä takaisin linnaan. Vaunuissa ritarien seurassa matkustavat heidän puolisonsa. Kuninkaallisesta perheestä paikalla olivat tänään kuningatar Elisabetin ja prinssi Philipin, sekä Walesin prinssi Charlesin ja prinssi Williamin lisäksi Cambridgen herttuatar Catherine, prinsessa Anne ja hänen puolisonsa Vara-amiraali Timothy Laurence yhdessä Gloucesterin herttuaparin kanssa, prinssi Andrew, sekä prinssi Edward ja Wessexin kreivitär Sophie. Lisäksi vaunuissa matkasivat kuningatar Elisabetin serkut Kentin herttua ja prinsessa Alexandra. Cornwallin herttuatar Camilla ei ollut tänään paikalla poskiontelontulehduksen takia.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Sukkanauharitarikunnan viralliseen juhla-asuun kuuluu tummansininen, pitkä samettiviitta, musta samettipäähine, jota koristaa valkoinen strutsinsulka, kultaiset käädyt, jotka sidotaan hartioilta valkoisin nauhoin, Pyhää Yrjöä esittävä riipus käädyssä, sekä vasemman säären (naisilla vasemman käsivarren) ympärille sidottu tummansininen sukkanauha, johon ritarikunnan motto on kirjailtu kultaisin kirjaimin. Hallitsijan ja muiden kuninkaallisen perheen jäsenten viitoissa on laahus ja jokaisen viitan rinnukseen on kirjailtu Pyhän Yrjön risti, sekä ritarikunnan motto. Viitan alla miehet käyttävät yleensä sakettia ja naiset valkoista pitkää pukua.

Embed from Getty Images

Video (c) The British Monarchy via Youtube


Viitteet:

Lisätietoa Sukkanauharitarikunnasta, Wikipedia, Kuningashuone

Jäsenet tällä hetkellä, Kuningashuone (pdf)

Lisää kuvia tämän päivän juhlallisuuksista, Getty Images, Zimbio ja Daily Mail

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.