Herttuatar Camillan kannatus kuningattareksi nousussa

Monarkia on valtiomuoto, jossa valta periytyy tiettyjen, pääosin hyvin vanhojen sääntöjen mukaan. Osa ihmisistä ei pidä monarkiaa tasa-arvoisena tai nykyaikaisena valtiomuotona, mutta Euroopassakin on edelleen useita kuningaskuntia ja niissä kansan enemmistö tuntuu olevan järjestelmän kanssa sinut. Samalla heillä tuntuu kuitenkin olevan kovasti paljon mielipiteitä siitä, kenen maata pitäisi johtaa ja kenelle arvonimet ja tittelit kuuluvat.

Varsinkin Isossa-Britanniassa tätä keskustelua riittää. Pitäisikö kuningatar Elisabetin luopua kruunusta? Voiko eronneesta ja uudelleen avioituneesta Charlesista tulla kuningas? Voisiko kruunu hypätä kuitenkin suoraan prinssi Williamille? Voiko Cornwallin herttuatar Camillasta tulla kuningatar? Aivan tuore YouGov:in tekemä kyselytutkimus pureutui viimeiseen kysymykseen ja selvitti, haluaako kansa kuningatar Camillan vai prinsessa Camillan.

Embed from Getty Images

Yleisesti ottaen naisen asema on lähes kaikkina aikoina ja kaikissa yhteiskunnissa määräytynyt hänen aviopuolisonsa mukaan ja edelleen 2010-luvulla esimerkiksi arvonimet perustuvat usein sukupuoleen. Tarkastelimme taannoin Cambrigen herttua Williamin ja herttuatar Catherinen titteleitä ja totesimme, että herttuatar on herttuatar, kreivitär ja paronitar miehensä ansiosta, eli hänellä on käytössään miehensä arvonimien feminiiniversiot. Nainen voi siis saada avioliiton myötä itselleen arvonimen, mutta Isossa-Britanniassa mies ei yleensä jaa vaimonsa arvonimiä. Näin esimerkiksi kumpikaan prinsessa Annen aviomiehistä ei ole ollut prinssi, eikä prinssi Philip ole kuningatar Elisabetin puolisona kuningas.

Embed from Getty Images

Yleinen tapa lähes kaikissa monarkioissa on kuitenkin ollut, että kuninkaan puoliso on aina kuningatar. Näin on esimerkiksi kaikissa eurooppalaisissa kuningashuoneissa. Poikkeus toki vahvistaa säännön ja Marokossa kuningas Mohammed VI:n vaimo on prinsessa Lalla Salma. Myös Alankomaissa keskusteltiin viimekeväisen vallanvaihdon aikana prinsessa Maximan tulevasta arvonimestä, sillä maassa ei ollut nähty yli 120 vuoteen muita kuin hallitsevia kuningattaria (kuningatar Beatrix ja hänen edeltäjänsä kuningattaret Juliana ja Wilhelmina). Maassa päädyttiin kuitenkin seuraamaan yleistä käytäntöä ja kuten tiedämme, kuningas Willem-Alexanderin rinnalla on kuningatar Maxima. Prinssi Charlesin onnettoman ensimmäisen avioliiton ja rakastetun prinsessa Dianan ennenaikaisen menehtymisen johdosta myös britit ovat kuitenkin alkaneet leikitellä ajatuksella prinsessapuolisosta.

Embed from Getty Images

Prinssi Charlesin ja Cornwallin herttuatar Camillan avioituessa yhdeksän vuotta sitten prinssin morsian Camilla Parker-Bowles oli varmasti maan vihatuimpia naisia. Yleinen mielipide oli vastainen, sillä rouva Parker-Bowles nähtiin suurimpana syynä prinssi Charlesin ja prinsessa Dianan onnettomaan avioliittoon ja lopulta avioeroon. Kahdeksan vuotta ex-vaimonsa kuoleman jälkeen prinssi Charles piti kuitenkin päänsä ja vei vihille pitkäaikaisen kumppaninsa. Rauhoitellakseen yleisöä prinssi ja hänen henkilökuntansa ilmoittivat, ettei Cornwallin herttuatar Camillasta koskaan tulisi hänen majesteettinsa kuningatar, vaan hänet tunnettaisiin arvonimellä ’princess consort’, suomeksi prinsessa tai prinsessapuoliso. Häiden jälkeen myös tuoreen kuninkaallisen puolison ajankohtaisia arvonimiä käsiteltiin hieman helpommiksi kansan niellä. Avioiduttuaan Camilla Parker-Bowlesista tuli automaattisesti Walesin prinsessa miehensä korkeimman arvonimen mukaan, mutta koska tittelillä on niin merkittävä tunneside edesmenneeseen prinsessa Dianaan, päätti Camilla valita käyttöönsä arvonimistään toiseksi korkeimman ja tulla yleisesti tunnetuksi Cornwallin herttuattarena.

Embed from Getty Images

Britannian perustuslaki ei tunne prinsessapuolison arvonimeä lainkaan, eikä sille ole ennakkotapauksia. Vaadittaisiin siis parlamentin toimia, jotta tällainen arvonimi herttuattarelle voitaisiin ylipäätään ottaa käyttöön, sillä lain silmissä hänestä tulee automaattisesti kuningatar, kun prinssi Charles nousee kuninkaaksi. Tiistaina julkaistun tutkimuksen mukaan lakimuutokselle ei kuitenkaan näyttäisi olevan tarvetta, sillä mahdollisen kuningatar Camillan kannatus on nyt ensimmäisen kerran ottanut kunnollisen loikan eteenpäin. Nyt 53% kansasta toivoo Camillasta kuningatarta 32% toivoessa prinsessaa ja 16% ollessa epätietoisia kannastaan. Prosentit vaihtelevat, mutta tulos on sama kaikissa ikäryhmissä, sekä sukupuolittain tarkasteltuna. Yleisesti ottaen miehet ja alle 60-vuotiaat hyväksyvät kuningattaren yleisemmin kuin naiset ja ikääntyneet kansalaiset. Uusi tutkimustulos heijastelee jo pidempään jatkunutta kehitystä, jossa Cornwallin herttuattaren kansansuosio on hitaasti kasvanut.

Kuningatar Elisabet ei ole koskaan ottanut arvonimiasiaan julkisesti kantaa, eikä sitä varmasti koskaan tule tekemäänkään. Teot puhuvat kuitenkin puolestaan ja varsinkin viime vuosina on käynyt selväksi, että anopin ja miniän välit ovat ystävälliset ja arvostavat. Timanttijuhlavuoden juhlinnoissa toissa kesänä herttuattaren paikka oli hallitsijan rinnalla tämän pojan ohella. Minkäänlaista vähättelyä tai mielenosoituksia ei ole ollut kuningattaren puolelta havaittavissa.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Itse olen henkilökohtaisesti täysin kuningatar Camillan kannalla. Prinsessa Dianan kohtalo oli surullinen, mutta hänen ja prinssi Charlesin avioliitossa ainoa ongelma ei varmasti ollut Camilla Parker-Bowles. Tällaisiin ongelmiin tarvitaan aina vähintään kaksi ihmistä, aika usein jopa kolme tai neljä. Ja joskus ihmiset, joiden kuuluisi olla yhdessä, eivät niin voi tehdä heistä riippumattomista syistä. Viimeisten yhdeksän vuoden aikana on usein saatu nähdä, että vaikkeivät prinssi Charles ja herttuatar Camillakaan välttämättä ole luodut toisilleen, kovasti onnellisilta he kuitenkin näyttävät.

Embed from Getty Images
Samat yhdeksän vuotta ovat näyttäneet meillä myös paljon itse herttuattaresta. Työlleen ja kuningasperheelle selvästi omistautunut nainen on esiintynyt julkisuudessa ilman yhtään harha-askelta ja häneen kohdistunut kritiitti on pääasiassa vanhoihin tai kuviteltuihin seikkoihin perustuvaa. Useat toimittajat ja valokuvaajat, jotka työskentelevät kuninkaallisen perheen kanssa päivittäin, ovat esimerkiksi Twitterissä kuvanneet herttuatarta mukavaksi, rennoksi, fiksuksi ja asialleen omistautuneeksi ihmiseksi, jolla on kyky nauraa itselleen. Kuningatar-arvonimen kieltäminen olisi minusta pikkumainen rankaisukeino naiselle, joka ei rangaistusta työllään ole ansainnut.

Ja työstähän tässä on kyse. Ei siitä, millainen herttuatar on siviilissä tai miten hänen rakkauselämänsä on aiempina vuosikymmeninä sujunut. Isossa-Britanniassa valtiomuoto on monarkia ja sen sääntöihin kuuluu, että kruunun perii (tällä hetkellä) hallitsijan vanhin poika. Ei ole olemassa myöskään instanssia, joka voisi määritellä hänen puolisolleen ehtoja, jotka liittyisivät hänen ulkonäköönsä tai henkilökohtaisiin valintoihinsa, kun hänen suurin ”rikoksensa” on avioero. Hallitsijan pojasta tulee kuningas ja hänen puolisostaan kuningatar, niin sen kuuluu mennä ja niin se toivottavasti menee. Monarkian kannattajat eivät sitäpaitsi varmasti halua horjuttaa järjestelmää antamalla ymmärtää, että valinnanmahdollisuuksia on olemassa tai että systeemi toimii mielivaltaisesti. Se, jos mikä, horjuttaisi koko valtiojärjestystä. Lisäksi kansa tuntuu odottavan malttamattomana kuningatar Catherinea, eikä kai hänen titteliään kukaan halua riskeerata?

Embed from Getty Images

Kumman te haluaisitte? Saisiko olla hänen kuninkaallinen korkeutensa, prinsessa Camilla, vai hänen majesteettinsa, kuningatar Camilla, jos pääsisitte päättämään?


Viitteet:

Tutkimustulokset kokonaisuudessan, YouGov (pdf)
Mainokset

6 kommenttia artikkelissa “Herttuatar Camillan kannatus kuningattareksi nousussa

  1. Kuningatar Camilla ehdottomasti. Minusta nuoremmalle polvelle on vielä annettava
    aikaa kasvaa tehtävään. Olen samaa mieltä siitä, että Dianan ja Charlesin onnettomaan avioliittoon ja sen hajoamiseen tarvittiin muutakin kuin Camilla.

    Tykkää

  2. Olen itsekin kuningatar Camillan kannalla. Menneet ovat menneitä, eikä Camillaa voida (ainakaan yksin) syyttää Charlesin ja Dianan onnettomasta avioliitosta, joka oli minusta jo alussa tuhoon tuomittu (nyt kun jälikikäteen on asioita tarkastellut). En näe syytä, miksi Camillalta pitäisi evätä kuningattaren titteli.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.