Buckinghamin palatsin puutarhakutsut – teetä, teeleipiä ja kuninkaallisia palatsin nurmikolla

Pihanurmi, valkoiset teltat, herrojen silinterit ja rouvien kaikissa väreissä säteilevät kesähatut, tee, skonssit ja kurkkuvoileivät, niistä on brittiläinen kesäjuhla tehty. Ja kukapa, ellei kuningatar Elisabet itse, järjestäisi tällaisia tilaisuuksia kotinsa pihamaalla. Tälla kertaa tosin ehtoisan emännän pihapiiri on yhden maailman kuuluisimman rakennuksen, Lontoossa sijaitsevan Buckinghamin palatsin 17 hehtaarin laajuinen puutarha, jonne saapuu tuhansia vieraita kolmesta neljään kertaa kesässä.

Buckinghamin palatsin puutarhakutsuja on järjestetty oikeastaan jo kuningatar Victorian ajoilta, tarkemmin 1860-luvulta lähtien. Silloin tilaisuus tosin oli iltapäivään sijoittuneesta ajankohdastaan huolimatta nimeltään aamiainen ja sinne kutsuttiin ainoastaan ylhäisöä, sekä valtion virkamiehiä. Aikojen saatossa puutarhakutsut ovat toimineet myös yläluokan nuorten neitien debytanttijuhlien näyttämönä, mutta ajan myötä ja hallisijoiden vaihtuessa kutsut ovat kehittyneet nykyiseen muotoonsa, jossa ne toimivat lähinnä yhteiskunnallisesti kunnostautuneiden kansalaisten palkitsemistapana.

Kuningatar Elisabet, kuningataräiti 1944

Embed from Getty Images

Prinsessa Elisabet ja hänen sulhasensa, Philip Mountbatten 1947

Embed from Getty Images

Normaalisti kolme kertaa kesässä Buckinghamin palatsin puutarhassa järjestettäviin puutarhakutsuihin kutsutaan yleensä noin 8000 vierasta kerrallaan. Kutsutut toimivat yleensä hyväntekeväisyydessä tai julkisissa viroissa ja edustavat kaikkia elämän ja yhteiskunnan osa-alueita, sekä yhteiskuntaluokkia. Kutsujen tarkoituksena on kiittää ja tunnustaa, sekä tehdä tunnetuksi erilaisten järjestöjen, yhdistysten ja muiden tahojen toimintaa. Kuningattaren emännöimien kutsujen lisäksi palatsin puutarhassa järjestetään joka kesä myös ns. erikoispuutarhakutsuja. Vuosittain järjestetään esimerkiksi kaikenikäisiä veteraaneja tukevan Not Forgotten Association -järjestön kutsut, joita emännöi yleensä prinsessa Anne. Lisäksi puutarhakutsuilla saatetaan huomioida merkittäviä tapahtumia tai vuosipäiviä, esimerkiksi kesällä 1997 kuningatar Elisabet ja prinssi Philip kutsuivat puutarhan täyteen aviopareja, jotka viettivät hallitsijaparin tapaan kultahääpäiväänsä.

Suurelle osalle käsin kirjoitetun kutsun vastaanottaneista tilaisuus on erittäin merkittävä. Buckinghamin palatsin puutarha on kutsujen ulkopuolella aina suljettu yleisöltä ja tilaisuudessa on luonnollisesti mahdollisuus päästä hyvinkin lähelle niin kuningatarta, kuin muitakin kuninkaallisen perheen jäseniä. Pukeutumiskoodi tähän juhlatilaisuuteen on univormu, miesten päiväjuhlapuku eli saketti, tai tumma puku. Naisille sopiva asu on ns. iltapäiväasu, eli juhlava, usein polvimittaisella helmalla varustettu jakkupuku tai mekko. Päähänsä naiset asettavat yleensä hatun tai hiuskoristeen, miehet saketin kanssa silinterin.

Yksi tiistain vieraista julkaisi kutsunsa Twitterissä.

 

Video (c) The British Monarchy via Youtube

Juhlavieraat, kutsutut ja heidän seuralaisensa, pääsevät puutarhaan aina kello kolmelta. Heillä on tunti aikaa astella palatsin läpi terassille ja tutustua puutarhaan, ennen kuin kuningatar Elisabet ja prinssi Philip, Edinburghin herttua saapuvat kansallishymnin soidessa kello 16. Yleensä kuningattaren ja prinssin seurana on muita kuninkaallisen perheen jäseniä, esimerkiksi tänä vuonna paikalla ovat olleet Yorkin prinsessa Beatrice  kesän ensimmäisissä puutarhajuhlissa, sekä prinsessa Anne ja prinssi Harry ratsuväkirykmentin kunniaksi järjestetyissä erikoispuutarhajuhlissa. Toisilla virallisilla kutsuilla kuningattaren tukena olivat Walesin prinssi Charles ja Cornwallin herttuatar Camilla, Wessexin jaarli Edward ja Wessexin kreivitär Sophie, sekä kuningattaren serkut prinsessa Alexandra ja Kentin herttua. Eilen paikalla olivat prinsessa Anne, Yorkin herttua Andrew, Cambridgen herttuatar Catherine ja prinsessa Eugenie (kuvia lisää lopussa).

Video (c) The British Monarchy via Youtube

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images Embed from Getty Images

Kuninkaallisten saavuttua paikalle, he viettävät ensimmäisen tunnin jutellen vieraidensa kanssa. Kuningatar, prinssi Philip ja muut kuninkaallisen perheen paikalla olevat jäsenet astelevat jokainen omaa ”kujaansa” pitkin halki vierasjoukon, vaihdellen välillä puolta ja jutellen heitä varten etukäteen valittujen vieraiden kanssa, sekä tervehtien joitakin satunnaisesti. Päästyäään vierasjoukon toiselle puolelle, kuninkaalliset asettuvat omaan telttaansa nauttimaan teetä ja teeleipiä seurustellen samalla vieraiden kanssa. Palatsin puutarhakutsuilla tarjolla on yleensä juomien lisäksi voileipiä, marjatorttuja ja erilaisia kakkusia. Vieraita varten suureen telttaan on pystytetty yli satametrinen buffetpöytä, jossa herkut ovat tarjolla. Vierasjoukkoon uppoaa kerralla noin 27 0000 kuppia erityisesti palatsin puutarhakutsuja varten valmistettua teetä, 20 000 voileipää ja 20 000 palaa kakkua ja heitä palvelee nelisensataa tarjoilijaa. Asevoimien bändi tahdittaa ruokailua soittamalla mm. Beatles-klassikoita.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Buckinghamin palatsin puutarhakutsujen lisäksi kuningatar Elisabet emännöi joka kesä vielä yksiä puutarhakutsuja Skotlannissa. Hallitsija viettää joka kesä viikon virallisessa Skotlannin asunnossaan Holyroodin palatsissa Edinburghissa ja silloin jatketaan perinnettä, jonka kuningattaren isovanhemmat, kuningas Yrjö V ja kuningatar Mary aloittivat. Jälleen noin 8000 skotlantilaista vierasta yhteiskunnan eri osa-alueilta kutsutaan palatsin puutarhaan iltapäiväteelle.

Kuningatar Elisabet Holyroodin palatsin puutarhakutsuilla 1953.

Embed from Getty Images

ja 1962.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

 Eilen paikalla olivat siis kuningatar Elisabet ja prinssi Philip, prinsessa Anne, Yorkin herttua Andrew, Cambridgen herttuatar Catherine, sekä prinsessa Eugenie. Prinssi Philip vietti samalla myös 93-vuotissyntymäpäiväänsä!

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images
Embed from Getty Images


Viitteet:

Lisää kuvia, Getty Images, Zimbio ja Daily Mail

Mainokset

2 kommenttia artikkelissa “Buckinghamin palatsin puutarhakutsut – teetä, teeleipiä ja kuninkaallisia palatsin nurmikolla

    • Kiva, että tykkäsit. 🙂 Aikamoinen operaatio on tällainenkin tilaisuus, hirveästi liikkuvia osia. Tosin varmaan menee jo aika rutiinilla, kun on vuosia toistettu samaa kaavaa.

      Philip on kyllä uskomaton, ei tosiaan uskoisi tuon ikäiseksi. Ja kun fyysisen kunnon lisäksi vaikuttaa siltä, että henkisetkin kyvyt ovat aivan entisellä tasolla.

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s