Prinsessa Leonoren kastejuhla

(Lisätty kuvia ja videota)

Ruotsin kuningasperheen nuorin jäsen, prinsessa Madeleinen ja herra Christopher O’Neillin esikoinen, prinsessa Leonore kastettiin tänään aurinkoisessa kesäsäässä Drottningholmin linnan kappelissa. Kastetilaisuutta seurasi vastaanotto linnassa, sekä kuningas Kaarle Kustaan ja kuningatar Silvian tarjoama juhlalounas valikoidulle vierasjoukolle.

Prinsessa Leonoren kastejuhla, ristiäiset - Drottningholmin linnan kappeli, kirkko

(c) Anna-Lena Ahlström – Kungahuset.se

Paikalla kastetilaisuudessa olivat prinsessa Leonoren vanhempien ja isovanhempien lisäksi kruununprinsessa Victoria, prinssi Daniel ja prinsessa Estelle, sekä prinssi Carl Philip.

Embed from Getty Images
Embed from Getty ImagesEmbed from Getty Images
Embed from Getty Images

Myös prinssi Carl Philipin tyttöystävä Sofia Hellqvist oli tilaisuudessa vieraana, kuten on ollut tapana kaikissa kuningasperheen perhejuhlissa viime vuosina. Sofia oli paikalla mm. prinsessa Madeleinen ja Chrisin häissä vuosi sitten, prinsessa Lilianin hautajaisissa, sekä prinsessa Estellen ristiäisissä. Tälläkään kertaa Sofia ei kuitenkaan istunut yhdessä kuninkaallisen perheen kanssa, mutta kylläkin hyvinkin arvokkaalla paikalla heti Chrisin sisaren ja tämän lasten takana, vastapäätä prinssiä.

Embed from Getty Images

Kastejuhlaan ei ollut kutsuttu lainkaan muiden maiden kuninkaallisia, lukuunottamatta Saksi-Coburg-Gothan prinssi Andreasta, joka on prinsessa Madeleinen kummi. Huomionarvoisia vieraita olivat kuitenkin myös prinsessa Leonoren kummit. Kruununprinsessa Victorian lisäksi prinsessa Madeleinen puolelta kummeina olivat hänen hyvä ystävänsä Louise Gottlieb, sekä serkkunsa Patrick Sommerlath. Christopherin puolta edustivat siskopuoli Tatjana d’Abo, toisen siskopuolen aviomies kreivi Ernst Abensperg und Traun ja lapsuudenystävä Alice Bamfor. Lisäksi paikalla oli runsaasti prinsessa Madeleinen ja Chrisin läheisiä ja ystäviä, sekä luonnollisesti molempien sukulaisia, kunniavieraana tietenkin myös Chrisin äiti, Eva Maria O’Neill. Kuninkaallisen perheen suvusta paikalla olivat mm. kuninkaan sisaret prinsessa Margaretha, prinsessa Desirée ja prinsessa Christina, joka on prinsessa Madeleinen kummitäti. Prinsessojen lapsia nähtiin vierasjoukossa myös, sekä kuningatar Silvian veli, Walther Sommerlath perheineen. Lisäksi paikalla oli pienen perheen muita ystäviä ja läheisiä, sekä virallisia vieraita, kuten pääministeri Fredrik Reinfeldt ja valtiopäivien puhemies Per Westerberg vaimoineen. Suomea edusti suurlähettiläs Harry Helenius.

Embed from Getty Images

Prinsessa Leonoren ristiäiset järjestettiin kuninkaallisen perheen yksityiskodissa, Drottningholmin linnassa. 1600-luvun puolivälistä peräisin olevaan linnaan kuuluu hieman nuorempi, 1700-luvulta peräisin oleva kappeli, joka kastetilaisuutta varten oli koristeltu ruusuin ja pionein. Kukkakoristelujen inspiraationa olivat olleet kesäisen puutarhan perennat. Kastemaljan ympärille oli kiedottu murattia, joka on Gotlannin nimikkokasvi. Kirkon ovenpielissä tuoksuivat koivut. Hyvin pieni kirkko oli kaunis ja intiimi paikka pienen prinsessan ristiäisille. Kirkossa oli esillä prinsessa Leonorelle annettu ns. nimikkokruunu, joka on edesmenneen prinsessa Lilianin kruunu. Alunperin kruunu kuului prinsessa Eugénielle. Kultainen kruunu on koristeltu kaiverruksin, sekä emalikuvioin ja siihen on kiinnitetty mm. helmiä ja timantteja.

Prinsessa Eugenien kruunu prinsessa Estellen kastejuhlassa

(c) Alexis Daflos – Kungahuset.se

Nykyään yleisen tavan mukaan pikkutytön ristiäiset olivat kovin vaaleanpunainen tapahtuma vaaleanpunaisine kukkineen. Myös prinsessan äiti ja kummitädeistä kruununprinsessa Victoria olivat jatkaneet vaaleanpunaista teemaa. Prinsessa Madeleinen omassa kastejuhlassa 1980-luvun alussa perhe oli pukeutunut vaaleansiniseen, mitä kuningatar Silvia tänään heijasteli omassa sinisävyisessä asussaan. Prinsessa Estelle puolestaan oli jälleen pukeutunut mekkoon, jota hänen äitinsä, kruununprinsessa Victoria käytti lapsena.

Kastemaljana toimi kirkon oma kastemalja, 1700-luvulta peräisin oleva enkelin kannattelema hopeavati. Kuningasparin aloittaman perinteen mukaan kastevesi tuotiin perheen kesäpaikasta Öölannin saarelta ja sen kaatoi kastemaljaan hopeisesta kannusta kruununprinsessa Victoria. Pienen prinsessan kastoi arkkipiispa Anders Wejryd ja häntä avustivat kuninkaan kappalainen Lars-Göran Lönnermark, sekä hoviseurakunnan pastori Michael Bjerkhagen. Jo neljättä kuninkaallista sukupolvea palvelevaan kastemekkoon puettu prinsessa sai nimekseen jo aiemmin kerrotun kauniin yhdistelmän Leonore Lilian Maria, jossa yhdistyvät molempien vanhempien suvut, Chrisin Eva Maria -äiti ja prinsessa Madeleinen rakastettu isotäti (oikeastaan sedän vaimo), prinsessa Lilian. Kastetilaisuudessa prinsessa Leonore otettiin samalla Ruotsin korkeimman ritarikunnan, Serafiimiritarikunnan jäseneksi ja kuningas Kaarle Kustaa antoi hänelle kastilaisuuden lopuksi ritarikunnan kunniamerkin sen vaaleansinisessä nauhassa.

Embed from Getty Images

Prinsessa Leonoren kastetilaisuus, ristiäiset - Facebook

(c) Prinsessa Madeleinen Facebook -sivu

Kastetilaisuudessa kuullusta musiikista suurin osa on sävelletty barokin aikana, mikä sopikin hienosti saman aikakauden tuostosta olevaan Drottnignholmin linnaan. Kun kirkossa istuivat kuninkaallista perhettä, kummeja ja prinsessa Madeleinen perhettä lukuunottamatta kaikki vieraat, soitettiin kaunista kappaletta, jota lapsikuoro lauloi prinsessa Madeleinen astellessa kirkkoon viime kesänä. Kastetilaisuudessa laulettiin virret Tryggare kan ingen vara (Kun on turva Jumalassa) ja En vänlig grönskas rika dräkt (Jo tuuli halki laaksojen). Kastejumalanpalveluksen aikana prinsessa Leonoren isä, Christopher O’Neill luki vanhempien rukouksen, jossa hän kiitti Jumalaa tyttärestään ja pyysi apua hänen kasvatuksessaan. Lisäksi äänessä olivat tuoreet kummitädit Tatiana d’Abo ja  kruununprinsessa Victoria, joka luki hyvin tutun otteen Jeesuksesta ja lapsista Markuksen evankeliumista. Prinsessa Leonore otti kastetilaisuuden rennosti ja näytti nukkuvan suurimman osan ajasta, toisin kuin äitinsä, joka paikalla olleiden mukaan huusi läpi omat ristiäisensä. Jumalanpalvelus suoritettiin pääasiassa ruotsiksi, mutta joitakin osoita varten kieli vaihtui kohteliaasti englantiin, joka on monille vieraista tutumpi kieli.

Embed from Getty Images½

Kastetilaisuus alkaa suunnilleen 45min kohdalla:

Video (c) SVT via Youtube

Varsinaisen kasteen jälkeen kaikki 160 vierasta siirtyivät vastaanotolle linnan, jonka Ehrenstrahlsalissa prinsessa Madeleine ja Chris, sekä lapsen isovanhemmat ottivat vieraat ja onnittelut vastaan. Itse juhlakalu, prinsessa Leonore lepäsi 1800-luvun alusta peräisin olevassa Kaarle XV:n kehdossa, joka on toiminut prinsessojen juhlakehtona lähes alusta saakka. Omissa ristiäisissään myös prinsessa Madeleine lepäili kehdon pehmeillä pieluksilla.

Embed from Getty Images
Prinsessa Leonoren ristiäiset, kastetilaisuus

(c) Kungahuset.se

Prinsessa Leonoren ristiäiset, kastetilaisuus, Drottningholmin linna

(c) Alexis Daflos – Kungahuset.se

Vastaanotolla vieraat saivat onnitella vanhempia ja isovanhempia, sekä ihastella vauvaa. Myös lahjoja annettiin ja prinsessa vastaanottikin mm. kokoelman ruotsalaisia satukirjoja hallitukselta ja valtiopäiviltä, lastenhuoneeseen Gotlannissa käsin paikallisesta materiaalista valmistetun pienen pöytäryhmän, jonka lahjoitti hovin henkilökunta, sekä ponivarsan herttuatarkunnaltaan Gotlannilta. Vastaanoton jälkeen satakunta vierasta siirtyi vielä kuningasparin tarjoamalla yksityiselle juhlalounaalle Kaarle XI:n salonkiin, jossa ruokatarjoilusta vastasi myös prinsessaparin häätarjoilut suunnitellut ja toteuttanut keittiömestari Stefano Catenacci.

Meny

Hummerfylld, picklad äppelcanneloni, havskräftspannacotta, forellrom och rökt dillcrème

*
Citrontimjansfärserat gårdskycklingsbröst, confiterat kycklinglår, potatis- och sparristerrin, ängsyrasås, tomat och sparrisknoppar

*
Sommartrio av rabarber och jordgubbar

Myöhemmin illalla julkaistiin vielä viralliset muotokuvat, jotka on ottanut Anna-Lena Ahlström. Niissä esiintyvät prinsessa Leonoren ja hänen vanhempiensa lisäksi myös isovanhemmat ja kummit, sekä vanhempien sisarukset.
(Kuvat voi klikata suuremmiksi ja zoomata)

Ruotsin prinsessa Leonoren ristiäiset, kastejuhla - prinsessa Leonore, prinsessa Madeleine ja Chris O'Neill

(c) Anna-Lena Ahlström – Kungahuset.se

Ruotsin prinsessa Leonoren ristiäiset, kastejuhla - prinsessa Leonore, prinsessa Madeleine ja Chris O'Neill, sekä Eva O'Neill, kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia

(c) Anna-Lena Ahlström – Kungahuset.se

Kummit vasemmalta oikealle, Alice Bamfor, Tatjana d’Abo, kreivi Ernst Abensperg und Traun, kruununprinsessa Victoria, Patrick Sommerlath ja Louise Gottlieb.

Ruotsin prinsessa Leonoren ristiäiset, kastejuhla - prinsessa Leonore, prinsessa Madeleine ja Chris O'Neill, sekä Leonoren kummit, mm. Kruununprinsessa Victoria ja Louise Gottlieb

(c) Anna-Lena Ahlström – Kungahuset.se

Chrisin ja prinsessa Madeleinen sisarukset vasemmalta oikealle, kreivitär Natascha Abensperg und Traun, Tatiana d’Abo, Annalisa O’Neill ja Karen O’Neill, sekä kruununprinsessa Victoria ja prinssi Carl Philip.

Ruotsin prinsessa Leonoren ristiäiset, kastejuhla - prinsessa Leonore, prinsessa Madeleine ja Chris O'Neill, sekä Chrisin siskot ja kruununprinsessa Victoria, prinssi Carl Philip

(c) Anna-Lena Ahlström – Kungahuset.se

Kasteen myötä hänen kuninkaallinen korkeutensa prinsessa Leonore, Gotlannin herttuatar sai oman monogrammin, eli koristellun nimikirjaimen, joka toimii virallisissa yhteyksissä hänen symbolinaan. Prinsessa Leonoren monogrammi edustaa samaa tyyliä, kuin muiden Ruosin kuningasperheen jäsenten monogrammit ja on hyvin yksinkertainen L-kirjain, jonka yläpuolella on kruunu. Monogrammin on piirtänyt Vladimir A Sagerlund.

Ruotsin prinsessa Leonoren monogrammi

(c) Kungahuset.se

Monogrammin lisäksi prinsessalle on suunniteltu myös oma vaakuna, jonka  on suunnitellut Henrik Dahlström. Vaakunassa yhdistyvät Bernadotte-suku, valtion symbolit, sekä Gotlannin vaakuna. Vaakunan päällä on niin ikään prinsessakruunu.

Ruotsin prinsessa Leonoren vaakuna

(c) Kungahuset.se


Prinsessa Madeleine ja Chris O’Neill ovat toivoneet, että prinsessa Leonorea ei muistettaisi lahjoin, vaan muistamiset osoitettaisiin lahjoituksina Min Stora Dag ja World Childhood -säätiöille. Prinsessaa ja hänen vanhempiaan voi onnitella myös sanallisesti kuningashuoneen nettisivun kautta.

Huomenna maanantaina Yle FEM esittää kello 14 alkaen tunnin mittaisen ruotsinkielisen koosteen kastetilaisuudesta. Lisäksi suomenkielinen lähetys on katsottavissa Yle Areenassa 6 päivän ja ruotsinkielinen lähetys SVT Play -palvelussa vuoden ajan.

Ristiäisten liisäksi tänään on prinsessa Madeleinen ja Chrisin ensimmäinen hääpäivä! Häähuumaan voi palata Youtubessa katsomalla tunnin mittaisen lähetyksen vihkimisestä ja vaunuajelusta, tai lyhyen koosteen pelkistä kohokohdista.


Viitteet:

Runsaasti lisää kuvia, Aftonbladet, Expressen, ja  Zimbio

Aiempi postaukseni ristiäisistä, jossa on hieman enemmän informaatiota mm. kirkosta, Hovikirjeenvaihtaja

Lisätietoa kastetilaisuudesta, Ruotsin kuningashuone

Lisätietoa monogrammista ja vaakunasta, Ruotsin kuningashuone

Tarkemmin musiikista tilaisuudessa, Ruotsin kuningashuone

Vieraslista, Ruotsin kuningashuone (pdf)

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.