Grace of Monaco, kiistelty elokuva vihdoin elokuvateattereihin

Viimeisen vuoden aikana on tehty kaksi melko suurta Hollywood-elokuvaa kuninkaallisista aiheista. Oliver Hirschbiegelin Diana kertoi prinsessa Dianan kahdesta viimeisestä vuodesta ja keskittyi erityisesti prinsessan rakkaussuhteeseen tohtori Hasnat Khanin kanssa. Tämän viikon keskiviikkona maailmanensi-iltansa sai Monacon ruhtinatar Gracesta, eli näyttelijätär Grace Kellystä, kertova Grace of Monaco. Yhteistä elokuville on aiheidensa lisäksi myös melko kriittinen vastaanotto.

Amerikkalais-ranskalainen elämäkertaelokuva Grace of Monaco oli tulossa elokuvateattereihin jo viime vuoden marraskuussa, mutta ensi-ilta siirrettiin silloin maaliskuulle 2014 ja sittemmin peruttiin kokonaan. Tammikuussa ilmoitettiin, että Grace of Monaco avaa toukokuiset Cannesin elokuvajuhlat, mutta ei kilpaile palkinnoista. Julkaisuongelmien taustalla on ollut ilmeisesti ainakin ohjaajan ja tuottajan erimielisyydet elokuvan leikkaamisesta. 67. Cannesin elokuvajuhlat alkoivat keskiviikkona Etelä-Ranskassa ja punaisella matolla astelivat kuin astelivatkin Grace of Monacon näyttelijät ja muu tuotantotiimi. Suomessa elokuva tulee ensi-iltaan tänään perjantaina ja näyttää olevan ainakin suurimpien elokuvateattereiden ohjelmistossa.

Videot (c) The Telegraph ja Storm Shadow via Youtube

Arash Amellin käsikirjoittama ja Olivier Dahanin ohjaama Grace of Monaco sijoittuu 1960-luvun alkuun, jolloin Grace ja ruhtinas Rainier olivat olleet naimisissa kuutisen vuotta. Elokuvan tarinassa avioliitto rakoilee ja Grace etsii identiteettiään uudessa asemassaan, mitä eivät ainakaan helpota Hollywoodin houkutukset ohjaaja Alfred Hitchcockin muodossa. Poliittinen kriisi Monacon ja Ranskan välillä sitoo tarinan suurempiin kokonaisuuksiin. Elokuvan nimiosaa esittää Nicole Kidman ja ruhtinas Rainierin roolissa nähdään Tim Roth.

Embed from Getty Images

Julkaisuongelmien lisäksi Grace of Monaco on kerännyt rutkasti negatiivista julkisuutta epätodenmukaisuudestaan ja erityisen voimakkaasti eriävän mielipiteensä ovat esittäneet ruhtinatar Gracen lapset, Monacon ruhtinas Albert, sekä prinsessa Caroline ja prinsessa Stéphanie. Ruhtinasperhe sai käsikirjoituksen etukäteen luettavakseen, mutta perheen suureksi hämmästykseksi heidän ehdottamiaan lukuisia muutoksia käsikirjoitukseen ei toteutettu. Toukokuun 2. päivänä annetussa lehdistötiedotteessa ruhtinasperhe ilmoittaa, ettei elokuvaa tule missään tapauksessa pitää elämäkertaelokuvana. Elokuva on perheen mukaan täysin fiktiivinen ja se perustuu virheellisiin historiatietoihin. Prinsessa Stéphanie on haastattelussa sanonut, ettei elokuvaa olisi koskaan pitänyt edes tehdä, eikä se kuvaa totuudenmukaisesti sen enempää Monacoa, kuin prinsessan isää, ruhtinas Rainieriakaan.

Press release: ”Grace of Monaco” movie

On the occasion of the upcoming screening of the film ”Grace of Monaco” at the opening of the Cannes Festival on 14 May 2014 and its release in theaters, the Prince’s Palace would like to reiterate that this feature film cannot under any circumstances be classified as a biopic.

The trailer appears to be a farce and confirms the totally fictional nature of this film. It reinforces the certainty, left after reading the script, that this production, a page of the Principality’s history, is based on erroneous and dubious historical references. The director and producers refused to take into consideration the many observations made by the Palace because these called into question the entire script and the characters of the film.

The Princely Family does not in any way wish to be associated with this film which reflects no reality and regrets that Its history has been misappropriated for purely commercial purposes.

Embed from Getty Images

Elokuvan tekijät ovat vastanneet ruhtinasperheen kritiikkiin. Nicole Kidman on todennut, ettei elokuva pyrikään olemaan elämäkertaelokuva tai dokumentti ruhtinatar Gracesta, mutta katsoo kuitenkin elokuvan todella kuvaavan osaa ruhtinattaren elämästä. Toisaalta Kidman on myöntänyt ymmärtävänsä ruhtinattaren lasten närkästyksen, koska lasten suojeleva suhde vanhempiaan kohtaan on näyttelijättären mukaan vain luonnollista. Lisäksi Kidman on korostanut, että hän suhtautui ruhtinattareen hyvin kunnioittavasti ja teki parhaansa kuvatakseen kaiken totuudenmukaisesti.

Jos Grace of Monacolla oli hankaluuksia ennen ensi-iltaa, eivät ongelmat loppuneet siihen. Keskiviikkona Cannesissa esitetty elokuva on saanut maailmalla lähes murskakritiikkiä ja Cannesissa lehdistönäytös päättyi vihellyksiin ja buuauksiin. Esimerkiksi Guardianin Peter Bradshaw kirjoitti, että vaikka Naomi Wattsin Diana-katastrofi asetti riman korkealle, Grace of Monaco onnistui silti olemaan vielä huonompi. Bradshawn mukaan elokuva on kuin 104-minuuttinen Chanel-mainos, tosin vieläkin pinnallisempi. Hollywood Reporterin Stephen Dalton kysyy, onko ylipäätään mahdollista tehdä tylsä elokuva aineksista, jotka sisältävät mm. Hollywoodin kaunottaren, ökyrikkaan prinssin, perhesalaisuuksia ja sodanuhkaa. Vastaus vaikuttaa olevan ’kyllä’. Daltonin mukaan jopa piirretyt Shrek-elokuvat käsittelevät sadunomaisia tarinoitaan syvällisemmin ja nokkelammin kuin Grace of Monaco ja hänen mukaansa elokuvan suurin rikos ei ole epätodenmukaisuus, vaan sen tylsyys. The Telegraphin Robbie Collin katsoo, että tämän ”fantastisen typerän” elokuvan kohdalla ei olisi oikeastaan edes ollut väliä, kenen leikkaama versio siitä esitetään.

Kritiikkiä ovat keränneet melko tasapuolisesti kaikki elokuvan osa-alueet, niin käsikirjoitus, ohjaus, tuotanto, kuin näytteleminenkin. Nicole Kidman on selviytynyt arvioissa ehkä kuitenkin hieman muita paremmin. Näyttelijättären roolisuoritusta on pidetty vähintään kelvollisena, monin paikoin jopa hyvänä. The Independentin mukaan Kidman loistaa roolissa, joka edellyttää häneltä niin glamourin, kuin kärsimyksenkin esiintuomista.

Embed from Getty Images

#490587141 / gettyimages.com

Suomalaisissa lehdissä vastaanotto on ollut hieman britti- ja amerikkalaismediaa positiivisempaa. Helsingin Sanomien NYT-liitteessä Leena Virtanen antaa elokuvalle kokonaiset neljä tähteä ja toteaa, että vaikka ”elokuva alkaa melkein tylsästi, se kasvaa harkitussa patetiassaan” ja ohjaaja onnistuu löytämään päähenkilöstään kerroksellisuutta. Nicole Kidmanin suoristusta Virtanen kuvaa unenomaiseksi roolityöksi, mutta Tim Rothin ruhtinas Rainierista ei hänen mukaansa saa oikein otetta. Ilta-Sanomien Tarmo Poussu kehuu niin ikään Nicole Kidmania, mutta hän on tyytyväinen myös Tim Rothiin. Tähtiä Poussu antoi lehdelle kolme kappaletta, yhden enemmän kuin Iltalehti, joka kuvaa elokuvaa puisevaksi ja jopa häkellyttävän hengettömäksi. Iltalehteä eivät myöskään pääosanäyttelijät ole vakuuttaneet, Rothin suoritus on lehden mukaan jopa vaivaannuttava ja Kidmanin työssä kiinnostavinta on ”yksi aikansa tärkeimmistä Hollywood-tähdistä esittämässä yhtä aikansa tärkeimmistä Hollywood-tähdistä”. Tosin kaksi tähteä antanutta Episodin Jouni Vikmania tämäkin häiritsee ja lopputulos tuntuu hänestä väkinäiseltä. Vikman kuvaa Grace of Monacoa lopulta vain ”kauniissa maisemissa kannettujen korujen ja muotiluomusten kavalkadiksi, aikuisten naisten chick flickiksi”.

Kritiikki on siis ollut paikoin aika tyrmäävää, mutta voi elokuva silti olla katsomisen arvoinen. Kaunis se varmasti ainakin on, niin maisemiltaan, lavasteiltaan, kuin puvustukseltaankin. Turun Sanomien Päivi Valotiekin toteaa, ettei elokuvaa kannata ottaa aivan vakavissaan, vaan  suhtautua siihen ”kertakatselun kestävänä kiiltokuvana”.

Video (c) Warner Bros. via Youtube

Oletteko menossa katsomaan? 🙂


Viitteet:

Suurimpien elokuvateatterien ohjelmistot, Finnkino ja Bio Rex

Lisätietoa elokuvasta, IMDB

Kuvia kuvauksista, Nicole Kidman ja Tim Roth – Zimbio

Arvioita ulkomailta, Guardian, Hollywood Reporter, The Telegraph, HITFIX, Daily Mail, The Independent

Arvioita Suomesta, Helsingin Sanomat NYT-liite, Turun Sanomat, Iltalehti, Iltasanomat, Episodi

Diana-elokuvan traileri, Youtube


Seuraa blogia:

Follow on Bloglovin

Blogilista

tai sähköpostilla

Mainokset

4 kommenttia artikkelissa “Grace of Monaco, kiistelty elokuva vihdoin elokuvateattereihin

 1. Itse ajattelin mennä tämän elokuvan katsomaan. Nicole Kidman on mielestäni oiva valinta Gracen rooliin ja leffan ulkoasu vaikuttaa upealta. Näytin traileria ystävälleni, joka ei kuninkaallisista juuri perusta ja hänen mielestään traileri näytti tylsältä. Varmasti ongelma on siinä, että nämä leffat eivät todellisuudessa sytytä kuin vain faneja.
  DIana leffan olen nähnyt ja oli kyllä mielenkiintoista nähdä tarinaa hieman uudesta näkökulmasta. Leffa oli kuitenkin hyvin hitaasti etenevä ja tylsähkö. Lisäksi tässäkin elokuvassa täytyi omata paljon tietoa DIanasta ja hänen elämästään, että pysyi mukana juonen kiemuroissa!

  Tykkää

  • Olen samaa mieltä, Kidman on mielenkiintoista nähdä tässä roolissa. En hänestä muuten niin kauheasti perusta, mutta luulen, että sellaista tyyliä ja glamouria hän varmaan Gracena suorastaan tihkuu.

   Totta on myös, että nämä elokuvat taitavat pääasiassa kiinnostaa niitä, joita kuninkaallisetkin kiinnostavat. Harmi, että sen lisäksi ovat vielä vaikeita seurattavia, jos joku muu niiden pariin eksyy.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.