Kuningatar Elisabet ja prinssi Charles Bathin ritarikunnan jumalanpalveluksessa

Ison-Britannian kuningatar Elisabet ja prinssi Charles osallistuivat perjantaina Bathin ritarikunnan jumalanpalvelukseen. Tilaisuus oli sikäli harvinainen, että ritarikunta järjestää juhlajumalanpalveluksen vain neljän vuoden välein ja hallitsija osallistuu näistä vain joka toiseen. Edellisen kerran kuningatar Elisabetin saattoi nähdä Bathin juhlaviitassa ja kunniamerkeissä kahdeksan vuotta sitten, vuonna 2006. Kuningattaren mukana tilaisuudessa oli hänen poikansa ja kruununperillinen Walesin prinssi Charles. 88-vuotias kuningatar on jo pitkälti yli eläkeiän mutta tekee edelleen lähes täyttä työpäivää kuningattarena, vaikka joitakin tehtäviään kuningatar onkin siirtänyt prinssi Charlesin harteille. Perjantaina nähtiin silti hyvin harvinainen tilanne, kun kuningatar julkisesti taipui ikänsä edessä ja prinssi Charles toimitti hänen puolestaan osan seremoniasta.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Bathin ritarikunnan, The Most Honourable Order of the Bath, perusti kuningas Yrjö I toukokuun 18. päivänä 1725. Ritarikunta sai nimensä keskiaikaisen seremonian osasta, jossa ritareiksi lyödyt kylpivät (’bath’) osoittaakseen puhtautta, niin fyysistä kuin hengellistäkin. Ritarikunta koostuu hallitsijasta, suurmestarista, joka on vuodesta 1974 saakka ollut Walesin prinssi, sekä kolmeen luokkaan jaetuista jäsenistä. Jäsenet kuuluvat lisäksi joko siviili- tai asevoimien jaostoon. Jäseneksi ritarikuntaan otetaan nykään pääasiassa vanhempia upseereita tai virkamiehiä. Ritarikunnan varsinaisten jäsenten tulee olla Ison-Britannian tai jonkin sellaisen Kansainyhteisön maan kansalaisia, jonka hallitsija kuningatar Elisabet on. Muiden maiden kansalaisten on mahdollista päästä ritarikunnan kunniajäseniksi. Kuningatar Elisabet on ottanut tavakseen tarjota tätä jäsenyyttä mm. maassa vieraileville valtionpäämiehille ja siten esimerkiksi presidentti Tarja Halonen on Bathin ritarikunnan kunniajäsen.

Ritarikuntien järjestetyksessä Bathin ritarikunta on Britanniassa neljänneksi korkein, sen edellä ovat Sukkanauharitarikunta (Order of the Garter), Ohdakkeen ritarikunta (Order of the Thistle) ja Pyhän Patrikin ritarikunta (Order of St Patrick). Muiden merkittävien ritarikuntien tapaan myös Bathin ritarikunnan jäsenet kantavat merkittävissä tilaisuuksissa ritarikunnan kunniamerkkejä. Kuningatar Elisabetin ja prinssi Charlesin harteilla nähtiin ritarikunnan upea karmiininpunainen satiiniviitta, joka sidotaan edestä tupsunauhoin ja jonka vasemmalla sivulla on ritarikunnan tähti.

Embed from Getty Images

Ritarikunnan kääty on valmistettu kullasta ja painaa lähes kilon. Käätyyn on kuvattu kruunuja, sekä kukka-aiheita, joista ruusut kuvaavat Englantia, ohdakkeet Skotlantia ja apilat irlantia. Symbolit yhdystyvät käädyissä hopeasolmuin ja käädystä roikkuu ritarikunnan kunniamerkki.

Embed from Getty Images

Hiuksillaan kuningatar Elisabet kantoi suosikkitiaraansa, Girls of Great Britain and Ireland -tiaraa, jonka hänen isoäitinsä kuningatar Mary sai häälahjaksi ja joka sittemmin antoi tiaran kuningatar Elisabetille, niin ikään häälahjaksi.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

 Bathin ritarikunnan jumalanpalvelus järjestetään ritarikunnan kappelissa Westminster Abbeyssa, Lontoossa. Henrik VII:n kappeli sijaitsee katedraalin itäpäädyssä ja sen katosta roikkuu ritarikunnan jäsenten lippuja.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Seremonian aikana kuningattaren oli tarkoitus nousta paikaltaan ja siirtyä alttarin eteen antamaan symbolinen uhrilahja. Torstaina pidetyn harjoituksen jälkeen kuningatar Elisabetin avustajat päättivät kuitenkin, että kuningattaren on parempi jättää väliin tämä lyhyehkö siirtyminen. Päästäkseen alttarille kuningattaren olisi ollut poistuttava paikaltaan ja laskeuduttuva jyrkät portaat, jolloin monarkin korkea ikä, pitkä ja raskas viitta, sekä painavat korut olisivat voineet olla turhan raskas yhdistelmä. Kuningattaren sijaan prinssi Charles suoritti tämän osan seremoniasta.

Embed from Getty Images

Suuresta asiasta tässä  ei ole kyse. Kuningatar Elisabet osallistui tilaisuuteen muuten aivan normaalisti ja kulki myös portaita, useaankin otteeseen. Otsikoita tapahtuma kuitenkin keräsi, koska se on niin poikkeuksellinen. Pari vuotta sitten hovi ilmoitti, että kuningatar jättää jatkossa pitkät ulkomaanmatkat nuorempien hoidettavaksi, mutta kotimaassa kuningattaren esiintyminen ei ole liiemmin muuttunut. Tosiasia kuitenkin on, että myös kuningatar Elisabet ikääntyy ja ikä tuntuu. Ja tämähän on vain inhimillistä, pienet helpotukset hänelle luonnollisesti sallittakoon.

Embed from Getty Images

Video (c) ITN Productions via Youtube


Viitteet:

Lisätietoa Bathin ritarikunnasta, Wikipedia

Lisätietoa seremonian kulusta, Heraldic Sculptor.com

Lisätietoa Girls of Great Britain and Ireland -tiarasta, Order of Splendor -blogi (Suosittelen vierailemaan muutenkin!)

Video, jossa kuningatar Elisabetin isoisä, kuningas Yrjö V osallistuu Bathin ritarikunnan jumalanpalvelukseen, Youtube


Seuraa blogia:

Follow on Bloglovin

Blogilista

tai sähköpostilla

Mainokset

2 kommenttia artikkelissa “Kuningatar Elisabet ja prinssi Charles Bathin ritarikunnan jumalanpalveluksessa

 1. Nähtäväksi jää missä nähdään seuraava vallanvaihto Espanjan jälkeen. Jotenkaan en usko, että Elisabeth tai Margareeta tulisivat kruunustaan luopumaan. Ehkäpä todennäköisemmin Ruotsissa voisi näin käydä?! Norjan tilannetta en niin hyvin tunnekaan 🙂

  Tykkää

  • On tosi mielenkiintoinen tilanne kyllä! Ei nämä välttämättä tähän jää, vaikka voi tuntua, ettei keksi kuka luopuisi. Ei Juan Carloksenkaan pitänyt! 🙂 Mutta varmaan Ruotsi ja Norja tosiaan ne potentiaalisimmat, tosin Ruotsi ei varmaan ainakaan vähään aikaan.

   Täytyy katsoa, josko tässä olisi vaikka postausaihetta…

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.