Prinsessa Leonoren kastetilaisuus kesäkuun 8. päivänä

Ruotsin prinsessa Madeleinen ja tämän puolison, Christopher O’Neillin esikoinen, helmikuussa syntynyt prinsessa Leonore kastetaan sunnuntaina, kesäkuun 8. päivänä Drottningholmin linnassa. Samana päivänä prinsessapari viettää myös ensimmäistä hääpäiväänsä. Kastetilaisuus järjestetään kello 12.

Ruotsin prinsessa Leonore

(c) Prinsessa Madeleine – Kungahuset.se

Drottningholmin linna, jossa kastejuhla järjestetään, on Ruotsin kuningasperheen yksityinen asunto. Se sijaitsee noin 15 kilometrin päässä Tukholmasta, Ekerön kunnan Drottningholmissa, Lovön saarella. UNESCO:n maailmanperintöluetteloon kuuluva linna on peräisin 1600-luvulta. Sen rakentaminen aloitettiin 1662 ja arkkitehtina toimi Nikodemus Tessin vanhempi. Valtion omistukseen linna siirtyi 1700-luvun lopulla ja kuningasperhe on asunut linnassa vuodesta 1981.

Drottningholmin linna

(c) Gomer Swahn – Kungahuset.se

Prinsessa Madeleinen ja Chris O’Neillin hääjuhlaa vietettiin tasan vuotta aiemmin, 8.6.2013, Drottningholmin linnassa, jonne vieraat ja hääpari matkustivat Tukholmasta laivoilla.

Embed from Getty Images
Embed from Getty Images

Varsinainen kastetilaisuus järjestetään linnan kappelissa, joka sijaitsee rakennuksen pohjoispuolella. Kirkkorakennus on täysin pyöreä ja siinä on kolme hieman ulkonevaa kylkeä, sekä kuparipäällysteinen kupolikatto. Ikkunat päästävät valoa kirkkoon sen jokaiselta puolelta, sekä katosta. Arkkitehti Nikodemus Tessin nuorempi viimeisteli rakennustyön isänsä suunnitelmien pohjalta ja kappelin sisätilat valmistuivat Carl Hårlemanin johdolla. Kirkon alttari sijaitsee sen pohjoisreunalla, vastapäätä kuninkaallista aitiota. Alttaritaulun on maalannut hovimaalari G.E. Schröder.

Kappeli vihittiin käyttöön 1746 ja siellä on järjestetty virallisia kuninkaallisia tilaisuuksia koko sen historian ajan. Linnan kappeli on Lovön seurakunnan käytössä ja siellä järjestetään kaikille avoin jumalanpalvelus aina kuukauden viimeisenä sunnuntaina. Lisäksi linnan kappelia on mahdollista varata vihkimistä tai kastetilaisuutta varten.

Drottningholmin linnan kirkko

(c) Alexis Daflos – Kungahuset.se

Drottningholmin linnan kirkko

(c) Alexis Daflos – Kungahuset.se

Pienehkössä kirkossa on istumatilaa yleensä noin 120 hengelle, mutta prinsessa Leonoren kastetilaisuuteen on kutsuttu 160 vierasta. Hovin mukaan vieraita on kutsuttu luonnollisesti lapsen ja tämän vanhempien lähipiiristä, mutta paikalla tulee olemaan myös valtiopäivien, hallituksen ja ns. virallisen Ruotsin edustajia. Kuninkaallisesta perheestä osallistuvat luonnollisesti kuningaspari, kruununprinsessa Victoria, prinssi Daniel ja luultavasti myös prinsessa Estelle, sekä prinssi Carl Philip. Prinssin tyttöystävä, Sofia Hellqvist, on varmasti myös kutsuttujen listalla, kuten kaikissa muissakin viimeaikaisissa perhejuhlissa. Oletettavasti myös ainakin osa kuninkaan sisarista tulee olemaan paikalla. Prinsessa Estellen ristiäisiin osallistui runsaasti myös muiden Euroopan maiden kuninkaallisia, mutta luultavasti tällä kertaa osallistujia niistä on vähemmän, jos ollenkaan. Kaikki kastetilaisuuden 160 vierasta on kutsuttu kastetilaisuuden jälkeen vastaanotolle linnaan ja tämän jälkeen kuningas Kaarle Kustaa ja kuningatar Silvia tarjoavat vielä yksityisen lounaan noin sadalle ristiäisvieraalle.

Kasteen toimittaa arkkipiispa Anders Wejryd, joka kastoi myös prinsessa Leanoren serkun, prinsessa Estellen kaksi vuotta sitten. Arkkipiispaa avustavat kuninkaan kappalainen Lars-Göran Lönnermark, sekä hoviseurakunnan pastori Michael Bjerkhagen. Kaksi viimeksi mainittua myös vihkivät prinsessa Madeleinen ja Chrisin viime kesänä, sekä siunasivat prinsessa Madeleinelle hyvin läheisen prinsessa Lilianin maaliskuussa 2013.

(Videot (c) Kungahuset.se via Youtube)

Prinsessa Leonore kastetaan samassa kastemekossa, jossa on hänen lisäkseen kastettu hänen äitinsä, prinsessa Madeleine, tätinsä ja enonsa, kruununprinsessa Victoria ja prinssi Carl Philip, isoisänsä, kuningas Kaarle Kustaa, sekä tämän sisaret ja heidän isänsä, prinsessan isoisoisä prinssi Gustaf Adolf sisaruksineen. Pitsinen kastemekko otettiin käyttöön vuonna 1906.

Ruotsin kuningasperheen kastemekko - Prinsessa Leonoren kastetilaisuus

(c) Håkan Lind – Kungahuset.se

Kastemaljana toimii kappelin oma kastemalja, joka on peräisin 1700-luvun alkupuolelta. Hopeista kastemaljaa kannattelee enkelipatsas. Kasteessa käytettävä vesi tuodaan öölantilaisesta lähteestä. Tämän perinteen aloitti nykyinen kuningaspari ja heidän kolme lastaan, sekä prinsessa Estelle on kastettu saman lähteen vedellä.

Prinsessa Leonoren kastemalja -ristiäiset, kastejuhla

(c) Anna-Lena Ahlström – Kungahuset.se

Hovin mukaan prinsessa Madeleine ja Chris ovat valinneet tyttärelleen kuusi kummia. Heidän henkilöllisyytensä on kuitenkin vielä salaisuus ja ainoastaan valistuneita arvauksia on mahdollista tehdä. Prinsessa Estelle sai omassa kastejuhlassaan viisi kummia, joista kaksi olivat perhettä. Enonsa prinssi Carl Philipin lisäksi pikkuprinsessa sai kummiksiin isänsä sisaren, Anna Westling Söderströmin. Lisäksi tulevan kuningattaren kummeiksi olivat lupautuneet silloinen prinssi, nykyinen Alankomaiden kuningas Willem-Alexander, Tanskan kruununprinsessa Mary, sekä Norjan kruununprinssi Haakon.

Ruotsin prinsessa Estellen kummit

(c) Bruno Ehrs – Kungahuset.se

Prinsessa Madeleinen omat kummit olivat hänen isänsä serkku äidin puolelta, Saksi-Coburg-Gothan prinssi Andreas, isoisänsä Walter Sommerlath, isänsä serkku, Tanskan prinsessa Benedikte, sekä tätinsä prinsessa Christina. Prinsessa Leonore ei luultavasti tule saamaan yhtä merkittäviä kuninkaallisia kummeja kuin prinsessa Estelle, mutta luultavasti joku kuninkaallinenkin mukaan mahtuu. Olisiko se sitten Norjan kruununprinsessa Mette-Marit tai ehkäpä joku Kreikan nuoremmista kuninkaallisista, esimerkiksi prinssi Nikolaos tai hänen vaimonsa prinsessa Tatiana? Luultavasti kummeiksi on pyydetty myös vanhempien sisaruksia, kuningasperheestä veikkaisin kruununprinsessa Victoriaa ja isän sisarpuolista jompaa kumpaa äidin puoleisista, eli Tatjana d’Aboa tai Abensberg-Traunin kreivitär Nataschaa, jotka ainakin häiden perusteella näyttivät sisarista Chrisille läheisimmiltä. Vanhempien ystävistä esimerkiksi Chrisin bestman Cedric Notz tai prinsessa Madeleinen hyvä ystävä Lussan Gottlieb lienevät hyviä ehdokkaita. Olisiko muita ehdotuksia?

Vaikka yhtymäkohtia prinsessa Estellen ristiäisiin löytyykin, luonteeltaan prinsessa Leonoren kastetilaisuus tulee varmasti olemaan intiimimpi ja yksityisempi. Prinsessoja odottava tulevaisuus on hyvin erilainen, Estellestä tulee mahdollisesti aikanaan kuningatar ja Leonoren kohtalona, tosin ehkä serkuksista onnekkaampana, on siirtyä perimyksessä entistä kauemmas ja etsiä elämälleen suunta hovin ulkopuolelta.

(c) Kruununprinsessa Victoria - Kungahuset.se

(c) Kruununprinsessa Victoria – Kungahuset.se

Jo prinsessojen syntymässä oli kovasti eroa. New Yorkiin muuttanut prinsessa Madeleine myös synnytti Atlantin takana ja osa perinteisistä seremonioista jouduttiinkin lähinnä improvisoimaan. Esimerkiksi lapsen todistivat prinsessan omaksi lapseksi tällä kertaa yhdysvaltalaiset lääkärit ja valtakunnanmarsalkka, puhemies ja muut viralliset todistajat allekirjoittivat paperin vasta myöhemmin.

Prinsessa Leonoren syntymä

(c) Alexis Daflos – Kungahuset.se

Prinsessa Leonoren syntymä

(c) Alexis Daflos – Kungahuset.se

Ennen prinsessan syntymää keskusteltiin runsaasti siitä, saako vauva kuninkaallisen arvonimen. Prinsessa Madeleine säilytti omansa mennessään naimisiin, mutta Chris ei itselleen arvonimeä halunnut. Prinsessa Madeleine on myös vuosien saatossa antanut aika selvästi ymmärtää, että hänen tulevaisuutensa on jossain muualla, kuin aktiivisessa kuninkaallisessa työssä. Siinä mielessä siis ehkä pienoisena yllätyksenä tulivat vauvan arvonimet, Ruotsin prinsessa ja Gotlannin herttuatar. Prinsessa Leonorea Gotlannin herttuana edelsi kuningas Kaarle Kustaan isoisoisän veli, prinssi Oskar. Kruununperimyksessä prinsessa Leonore on tällä hetkellä viidentenä.

Prinssi Oscar, Gotlannin herttua

(c) Selma Jacobsson – Kungahuset.se

Ruotsin kuningasperheessä ei ole tapana pitää lapsen nimeä salaisuutena kastetilaisuuteen saakka, vaan pikkuprinsessan nimi on ollut tiedossa jo kauan. Ruotsin prinsessa Leonore Lilian Maria sai etunimensä median tietojen mukaan yksinkertaisesti sillä perusteella, että se kauniina nimenä miellytti prinsessan vanhempia. Kuningasperheessä Leonore-nimeä ei tässä muodossa ole aiemmin esiintynyt. Lilianin prinsessa peri prinsessa Madeleinen ja hänen sisarustensa rakkaalta ”Auntie Lilianilta”, kuninkaan sedän, prinssi Bertilin brittiläissyntyiseltä vaimolta, prinsessa Lilianilta.

Embed from Getty Images

Viimeinen nimi, Maria, taas tulee isän äidiltä, Eva Maria O’Neilliltä.

Embed from Getty Images

Ja sitten se, mikä kaikkia tietenkin kiinnostaa: nähdäänkö kastetilaisuus televisiossa? Hovi ei ole tietoa vielä antanut, eikä päätöstä ollut ainakaan huhtikuun aikana vielä edes tehty. Prinsessa Madeleine vaikuttaa kovin yksityiseltä henkilöltä, mutta toisaalta saimme nähdä häätkin. Toivo siis elää! 🙂

Hovi on ilmoittanut, että kastetilaisuus televisioidaan! Suomessa lähetystä voi katsoa Yle FEM kanavalla sunnuntaina 8.6. kello 12.15 alkaen.


Viitteet:

Kuvia aiemmista kuninkaallisista kasteista Ruotsissa, Ruotsin kuningashuone

Lisätietoa kastetilaisuudesta, Ruotsin kuningashuone


Seuraa blogia:

Follow on Bloglovin

Blogilista

tai sähköpostilla

Mainokset

4 kommenttia artikkelissa “Prinsessa Leonoren kastetilaisuus kesäkuun 8. päivänä

  1. Tosi kiva ja erittäin hyvä blogi, 10:n arvoinen! 🙂
    Kiitos erittäin paljon hyvin yksityiskohtaisista artikeleista! 🙂
    Ja eivätkö ne juhlat olleet syksyllä, vai?

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s